Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Wodospad, strumień, kaskada. - Strumień z siatkobetonu Radka w budowie

Radek G. - 2008-12-07, 12:07
Temat postu: Strumień z siatkobetonu Radka w budowie
Witam. Kilka tygodni temu zacząłem budowę oczka, opisuję ją w galerii oczek, wraz ze zbiornikiem postanowiłem zrobić strumień jako filtr naturalny. Strumyk i oko mają być z siatkobetonu.

Parametry oka:
objętość 40-50m3
głębokość max. 1,50m
pow. 80m2 z czego strefa płytka i bagienna zajmuje ok. 50m2

Parametry strumyka:
źródełko - średnica 1,5m, głębokość 40-50cm
strumyk - długość 15m, szerokość 1 - 1,2m
Strumyk zamierzam podzielić na 5 komór, każda o innej głębokości i obsadzona inną roślinnością. Różnice poziomów między komorami 5-10cm. Rys. poglądowy

Kilka zdjęć z budowy
Widok ze źródła

Ujście do oka

Cały strumyk

Strumyk będę kończył wiosną, nie chciałbym popełnić błędów, więc proszę o rady co do obsady, pompy itp. jestem na takim etapie, że wszystko mogę jeszcze poprawić. Z góry dziękuję za Wasze sugestie :pa:

AurorA - 2008-12-07, 13:47

Sam plan wygląda w porządku ale rozsądniej dobierz rośliny. O liliach wodnych w strumieniu lepiej zapomnij a pozostałe dobierz z większą rozwagą zwracając uwagę na osiągane rozmiary. Obecnie rośliny osiągające 1-2 metry są przeplatane mniejszymi - będzie to wyglądać kiepsko i jedne będą zasłaniać drugie.
Radek G. - 2008-12-07, 14:04

AurorA, Cześć. Z lili zrezygnuję, ale zostawię jedną komorę głębszą(1m) na rośliny podwodne(podobno doskonale filtrują).Chciałbym aby w żródelku były jak największe rośliny, a schodząc w dół coraz mniejsze. Podłoże w komorach będzie z gliny przysypanej grubym żwirem i kamieniami.
Mazur - 2008-12-07, 14:20

ten najgłebszy ja bym dał na początku, z roślinami podwodnymi tam będzie osadzało się sporo zanieczyszczeń na dnie.
AurorA - 2008-12-07, 14:34

Radek G. napisał/a:
AurorA, Cześć. Z lili zrezygnuję, ale zostawię jedną komorę głębszą(1m) na rośliny podwodne(podobno doskonale filtrują).Chciałbym aby w żródelku były jak największe rośliny, a schodząc w dół coraz mniejsze. Podłoże w komorach będzie z gliny przysypanej grubym żwirem i kamieniami.

radziłbym odpuścić sobie tak głęboki strumień i rośliny podwodne całe Ci się zasyfią od przepływającej wody- najlepiej czyszczą swobodnie pływające, ale mogą spłynąć do oczka :P

JAREK G - 2008-12-07, 14:43

Radek G. napisał/a:
strumyk - długość 15m, szerokość 1 - 1,2m
Jak dla mnie to już nie strumyk tylko rzeczka :P
Radek G. - 2008-12-07, 14:45

Roman, Chyba tak zrobię, źródełko o głębokości 1-1,2m
Radek G. - 2008-12-07, 14:47

AurorA, Dzięki za podpowiedzi, na pewno je wykorzystam, bo niechciałbym uczyć się na błędach
Radek G. - 2008-12-07, 16:09

JAREK G,
JAREK G napisał/a:
Jak dla mnie to już nie strumyk tylko rzeczka
Taka jest szerokość wykopu, ale wrzucę tam trochę kamieni i porobię przewężenia
barba50 - 2008-12-07, 22:42

Co sądzicie o tym by w jednej z komór strumienia (zaraz za pompą,kaskadą) ułożyć (np. na cegłach) sztywny ruszt -siatkę przysypaną cienką warstwą kamieni ? Czy w tej dolnej części gromadziły by się zanieczyszczenia ? Jeśli tak, to można by je łatwo i szybko usuwać.
AurorA - 2008-12-07, 22:51

barba50 napisał/a:
Co sądzicie o tym by w jednej z komór strumienia (zaraz za pompą,kaskadą) ułożyć (np. na cegłach) sztywny ruszt -siatkę przysypaną cienką warstwą kamieni ? Czy w tej dolnej części gromadziły by się zanieczyszczenia ? Jeśli tak, to można by je łatwo i szybko usuwać.

Ciekawy patent- myślę że cześć zanieczyszczeń by się tam osadzała szczególnie jakby wodę wprowadzić tak by robiła wir.

Radek G. - 2008-12-08, 09:37

Dzięki za rady.Jak myślicie jaka pompa będzie nadawała się do takiego strumyka, różnica poziomów między lustrem wody oczka i żródła wynosi 1-1,2m, czyli będzie musiała podnieść wodę na min. 2m. Czy nadają się do tego zanurzale pompy do brudnej wody.
AurorA - 2008-12-08, 14:38

Radek G. napisał/a:
Czy nadają się do tego zanurzalne pompy do brudnej wody.

absolutnie nie, musisz się zaopatrzyć w specjalną pompę do oczek wodnych, ja bym celował w wydajność około 10 tys l/h

Bajbas - 2008-12-08, 15:17

barba50 napisał/a:

można kilka rozwiązań zastosować, u mnie woda wylewa się jakby z komina, potem musi ten komin opłynąć by popłynąć dalej. Już wymuszenie takiego opłynięcia, powoduje, że w tej komorze, w której jest ten komin (tam gąbka do filtracji) zbiera się bardzo dużo dziadostwa. Można stosować wiele patentów.
Pozdrowienia, Bajbas

Radek G. - 2008-12-08, 16:24

Bajbas, Masz może zdjęcie tego komina . Jak możesz to wstaw go tutaj.
Bajbas - 2008-12-08, 18:12

Radek G. napisał/a:
Masz może zdjęcie tego komina

komin powinien być w cudzysłowiu. Po prostu woda jest podawana do pierwszej komory mojego ministrumyka (są zdjęcia w moim wątku o mim oczku) od spodu. I tam jest podwójne dno i woda wypływa do góry przez "komin" czyli cztery ścianki z pleksi o wymiarach kwadratowej gąbki (jakieś 12 x 12 cm, wysokość 20-25 cm). Wypływa powiedzmy na wschód, a przelew do drugiej komory jest na zachód. Gąbka i "komin" jest przykryta kamieniem: 1. dla ozdoby, 2. gąbka po przymuleniu natychmiast wyszłaby do góry.

Ale to nie jest rozwiązanie dla Ciebie (te wymiary). Bo ja mam symboliczną pompkę rzędu 1 m3 na godzinę, a Ty chcesz dać jakiegoś pożeracza prądu. Ale wszelkie, progi (też mam takie), zakola, będą powodowały osadzanie się glonów, mułu i co tam Ci łyknie Twoja pompa.
Pozdr, Bajbas