| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - rozmnażanie ryb in vitro
mateusz1990 - 2008-10-16, 13:19 Temat postu: rozmnażanie ryb in vitro witam wszystkich mam problem czy wie ktoś jak rozmnażać ryby poprzez wyciskanie ikry
ryb nap. chodzi mi o karasia wie ktoś jak to robic
wojtas - 2008-10-16, 13:43
To jest niedopuszczalne i nie do wykonania.tego rodzaju zabiegi owszem są wykonywane,ale w ośrodkach hodowlanych.to wymaga dużej wiedzy i doświadczenia.A skąd taki pomysł?Karasie doskonale rozmnażają się w sposób naturalny.
jackon - 2008-10-16, 18:44
jezeli dysponujesz stara "frania" to wykorzystaj wyzymaczke
samuraj - 2008-10-16, 19:25
Mam lepszy pomysł niż jackon-- pogłaskać , dać buzi i przytulić
Adalbert - 2008-10-16, 19:38
Albo przystawić rewolwer do głowy
Bajbas - 2008-10-17, 09:25
| mateusz1990 napisał/a: | | chodzi mi o karasia wie ktoś jak to robic |
karaś wie
chłopie ludzie się martwią co z nadmiarem karasi robić, a Ty chcesz z nich "kawior" wyciskać
Bajbas
PS. Nie wyżywajcie się na chłopaku. To nie pierwszy "kreatywny" pomysł na tym forum
PS.2 Może zrobić nową sondę. Pomysł z forum, który nas najbardziej powalił??? Wyciskanie ikry byłoby wysoko
phalina - 2008-10-17, 18:38
| mateusz1990 napisał/a: | jak rozmnażać ryby poprzez wyciskanie ikry
ryb |
Ja widziałam coś takiego nad J.Wigry.W Starym Folwarku jest specjalna stacja,ale tam tym sposobem rozmnazają sielawę.
mateusz1990 - 2008-10-17, 18:48
mi nie chodzi o karasia a tagrze o karpia koi inkubatory już mam
AurorA - 2008-10-17, 23:51
Nie jest to takie proste i w amatorskich warunkach się tak nie robi.
Jacek z Szymonem byli nie dawno na specjalistycznym szkoleniu gdzie dowiedzieli się jak to robić.
daję parę fotek
przed nimi jeszcze druga praktyczna cześć szkolenia - może dadzą jakieś fotki
jackon - 2008-10-18, 03:24
na wiosne bede skadał u mnie w stacji zestaw wylegarniczy oparty na obiegu zamknietym
w sumie mam juz wszystkie najwazniejsze elementy oprocz rur i odbieralnikow
postaram sie zrobic fotki z montazu z dokladnym opisem
w nastepnym tygodniu rzeczywiscie jedziemy z Szymkiem na druga czesc szkolenia do Gizycka organizowanego przez IRS (wspolpracuje z nimi od kilku lat) poswiecona produkcji narybku w basenach na obiegach zamknietych.
mateusz1990 - 2008-10-18, 11:56
właśnie coś takiego mam tylko w mniejszej ilości pozdrawiam
mateusz1990 - 2008-10-18, 11:58
mój dobry przyjaciel właśnie skończył ichtiologie i oferował mi swoją pomoc
AurorA - 2008-10-18, 18:46
mateusz1990, ale po Ci to?
jackon - 2008-10-18, 19:09
i jeszcze jeden wazny problem
jak wykarmisz taka ilosc wylegu?
wiesz jaka ilosc ikry pozyskuje sie od doroslych tarlakow karia koi?
rozmnozyc ryby to nie problem, wyciagniecie narybku to wyzsza szkola jazdy
i tutaj koles po studiach moze sie sparzyc, ksiazka,nauka i praktyka to zupelnie inne pojecia
Mazur - 2008-10-19, 17:26
| phalina napisał/a: | | mateusz1990 napisał/a: | jak rozmnażać ryby poprzez wyciskanie ikry
ryb |
Ja widziałam coś takiego nad J.Wigry.W Starym Folwarku jest specjalna stacja,ale tam tym sposobem rozmnazają sielawę. |
Też widziałem to wyciskanie, nawet widziałem że potrzebne jest pióro z gęsi/łabędzia do wybierania zanieczyszczeń np. łuski rybiej.
Przed wyciśnięciem ryby są posortowane na samce i samice i oddzielnie wyciskają ikre i mlecz ale niestety wyciśnięte ryby już nie wracają do jeziora ale trafiają na stoły Suwalczan i to po niskiej cenie prosto od rybaków.
wojtas - 2008-10-19, 18:13
Na dalekim wschodzie stosują tą metodę przy rozmnażaniu rasowych odmian karasi ozdobnych.Oglądałem kiedyś film o takiej fermie hodowlanej.Ciekawe,czy narybek uzyskany za pomocą sztucznych metod jest gorszej jakosci i słabszy od tego z naturalnego tarła?
AurorA - 2008-10-19, 20:07
Wszystkie gospodarstwa stawowe nie tylko na dalekim wschodzie stosują takie metody bo jest to tanie pewne i wydajne.
| wojtas napisał/a: | | Ciekawe,czy narybek uzyskany za pomocą sztucznych metod jest gorszej jakosci i słabszy od tego z naturalnego tarła? |
jeśli wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuką to nie ma to znaczenia-o kondycji ryb decyduje odpowiednie karmienie i dobrej jakości woda
Hubert - 2008-10-20, 08:18
Kilka razy na praktykach jako student uczestniczyłem w sztucznym pozyskiwaniu ikry i mlecza od tarlaków, głównie szczupaka. Trzeba przyznać, że dużo zależy od doświadczenia osoby to robiącej. Nieumiejętnie wyciśnięta ikra (zbyt mocno, z uszkodzeniem narządów wewnętrznych) sprawia, że tarlak pada.
Salmo_Salar - 2009-03-30, 21:05
Witam,
Kilka sprostować do informacji zawartych w poście.
Wylęg i narybek można wykarmić artemią z tym, że "kupcza" artemia jest droga a samo jej hodowanie zajmie kolejny kawałek pomieszczenia (niewielki) i kolejną "baterię" aparatów do jej wylęgu.
Pióro gęsie służy do mieszania ikry i równomiernemu rozprowadzeniu mlecza i płynu Wojnarowicza w większości przypadkach. Jeżeli do miski z ikrą dostanie się jakiekolwiek zanieczyszczenie bądź woda, cała zawartość jest już spisana na straty.
Jakoś narybku wychowanego w warunkach sztucznych niczym nie ustępuje tym ze środowiska naturalnego. Różnica w przeżywalności wynika ze zmienności środowiska wodnego i innych czynników, np. ilość zapłodnionej ikry czy jej zamulenie.
Jeżeli posiadasz małe oczko i niewielką liczbę rybek a wiedzę zerową to nie polecam Ci takiej zabawy. Możesz (nawet przy pomocy kolegi-ichtiologa) zmarnować nie tylko tarlaki które tak pięknie ozdabiały oczko ale także cały wylęg może się zmarnować z powodu nie dopilnowania różnych parametrów w czasie inkubacji.
Jednym słowem nie polecam się w to bawić jeżeli to ma służyć tylko zabawie. Sytuacja się zmienia gdy masz spore te stawki i traktujesz to serio i na dłuższą metę, wtedy naprawdę warto...
Pozdrawiam
Salmo
Salmo_Salar - 2009-03-30, 22:02
I jeszcze jedno
In vitro rozmnaża się jedynie ssaki
Pozdrawiam
Salmo
AurorA - 2009-03-30, 22:50
| Salmo_Salar napisał/a: | | In vitro rozmnaża się jedynie ssaki |
i rośliny
Salmo_Salar - 2009-03-31, 16:55
Ale ta zakładka jest poświęcona rybom czyli kręgowcom zatem o roślinach nie wspominam.
Pozdrawiam
Salmo
|
|