Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Wodospad, strumień, kaskada. - Kamień - Pytanie

piotrek122 - 2006-05-08, 21:15
Temat postu: Kamień - Pytanie
Jaki kamień najlepiej użyć do kaskady? Łupień lub jakiś inny proszę o jakąś radę :-)
Pawel Woynowski - 2006-05-08, 23:16
Temat postu: Re: Kamień - Pytanie
piotrek122 napisał/a:
Jaki kamień najlepiej użyć do kaskady? Łupień lub jakiś inny proszę o jakąś radę :-)

A co to takiego łupień :?: :?: :?:

Do budowy kaskady można wykorzystać w zasadzie każdą skałę, poza piaskowcem i wapieniem. Piaskowiec szybko ulega w kontakcie z wodą erozji, a skały wpienne odkwaszają wode. Najlepsze są skały granitowe, występują w Polsce w Karkonoszach, okolicach Strzelna, Strzegomia i Kudowy Zdroju. Można wykorzystać również łupek krystaliczny (gnejs), w Polsce w okolicaqch Tatr i Dolnego Sląska, dobry jest też łupek, w Posce na Dolnym Sląsku i Karkonoszach. Dobrym materiałem jest też porfir, w Polsce występuje w Tatrach. Natomiast najprostrzy do zdobycia jest kamień polny w całości, lub łamany (w większości są to skały granitowe obrobione przez lodowiec). Łamany kamień polny łatwiej się układa, ma niektóre ścianki płaskie, w zależności od tego jak się go obrabia (łamie).
Jeśli chcesz wykorzystać część kaskady jako skalniak, to możesz użyć do budowy skałę wapienną, lecz jedynie w części która nie styka się z wodą z oczka. Stosuję się ją do obsadzania roslinami wapniolubnymi.

Michał1 - 2006-05-09, 16:55

Polej próbkę kamienia octem. Jeśli będzie się bardzo pienić to się raczej nie nadaje, jeśli tylko trochę lub wcale to powinno być OK
piotrek122 - 2006-05-09, 19:24

Ok dzięki za informacje po raz kolejny forum się przydało :-)
Łukasz75 - 2007-03-01, 00:00
Temat postu: Re: Kamień - Pytanie
Paweł napisał/a:
...Dobrym materiałem jest też porfir, w Polsce występuje w Tatrach.

Uzupelnie tylko ta informacje , ze kopalnia porfiru znajduje sie w okolicach Krakowa.

http://www.kruszywa.com/

Kamien lamany - sortowany 90-250mm , cena : 50PLN/tone (netto)
Kamien lamany - sortowany ( wybierany przez kupujacego ) , cena: 80PLN/tone (netto)

pool - 2007-07-12, 09:14

otoczak -kamień polny najlepszy
dachasia - 2007-07-13, 00:11

Mam taki kamień i nie wiem czy będzie się nadawał na kaskadę. Mam wątpliwości Nie znam sie na kamieniach.Obawiam się,że to piaskowiec,i dlatego pytam fachowców.

Jeśli to piaskowiec, to czy istnieje jakaś możliwość impregnacji i czy nie ma to złego wpływu na jakość wody.

iwosek - 2007-07-13, 01:19

dachasia, jezeli mnie wzrok nie myli jest to łupek zobacz tu
Mieszkam w Złotoryi i jest to drugie <albo trzecie po Nowej Rudzie na dolnymślasku > pod wzgledem wielkosci miejsce wystepowania lupka, mam go pelno w przeroznych rozmiarach i kolorach
i mysle ze kaskada z niego wygladala by super i jak najbardziej sie na nia nadaje niech sie wypowiedza inni
chociaz z drugiej strony niektore odlamki wygladaja na piaskowiec jednak ja stawiam na łupek

dachasia - 2007-07-13, 02:10

Znam Złotoryję, a szczególnie Jerzmanice bo tam mam rodzinę i bywam czasem. Faktycznie skały podobne,ale jak rozróżnić łupek od piaskowca. Niektóre w przekroju mają różnokolorowe warstwy np. lekko czerwone.Cieszyłabym się gdyby się nadawał do oczka, bo mam go darmo,
iwosek - 2007-07-13, 02:22

dachasia napisał/a:
Znam Złotoryję, a szczególnie Jerzmanice bo tam mam rodzinę i bywam czasem. Faktycznie skały podobne,ale jak rozróżnić łupek od piaskowca. Niektóre w przekroju mają różnokolorowe warstwy np. lekko czerwone.Cieszyłabym się gdyby się nadawał do oczka, bo mam go darmo,

o prosze
wiec tak Krucze Skaly w Jesrzmanicach to piaskowiec na bank, ale juz np. Zalew Złotoryjski i okolice te male skalki to juz jest lupek, i jakjuz ci pisalem jest go duzoooo
i wlasnie w Zalewi jest duzo mijesc gdzie lupek wystepuje w wodzie i sie trzyma, ja np. ostatnio wylowilem z kaczawy kawalek lupka no duzy kawalek gdzies kolo 1/2 metra w super odcieniu zieleni , wyladowal niestety na skalniaku ale jak bede robic strumyczek to znajdzie on godne miejsce, a jak odroznic po zdjeciach,

koczisss - 2007-07-13, 09:49

dachasia napisał/a:
Mam taki kamień i nie wiem czy będzie się nadawał na kaskadę. Mam wątpliwości Nie znam sie na kamieniach.Obawiam się,że to piaskowiec,i dlatego pytam fachowców.
Obrazek
Jeśli to piaskowiec, to czy istnieje jakaś możliwość impregnacji i czy nie ma to złego wpływu na jakość wody.

Jak jest łamliwy, kruchy, miękki, to na pewno piaskowiec, zresztą wygląda na niego.
Są impregnaty, wiosną smarowałem piaskowiec, nie pamiętam jaki to był, firma chyba dragon.
Nie wiem, czy nadał by się taki kamień na kaskadę, w każdym bądź razie, gdy pada na kamień deszcz, to woda nie wsiąka, tak jak to było przed malowaniem, a jest odpychana, wygląda to tak, jakby powierzchnia była tłusta. Woda ścieka i kamień pozostaje praktycznie suchy.

koczisss - 2007-07-13, 09:50

dachasia napisał/a:

Łupek jest twardy, tak jakby śliski, a piaskowiec porowaty, niektóre mniejsze kawałki można połamać w rękach, a jak potrzesz nim o np. beton, to z łatwością będzie się ścierał i zrobisz se piasek :)

iwosek - 2007-07-13, 10:11

koczisss napisał/a:
Łupek jest twardy, tak jakby śliski, a piaskowiec porowaty, niektóre mniejsze kawałki można połamać w rękach, a jak potrzesz nim o np. beton, to z łatwością będzie się ścierał i zrobisz se piasek

zgadza sie lupek jest zarypiscie twardy ale niektore odmiany sa troche mniej wytrzymale i potrafia sie rozsypac, ale mimo to lupek nadaje sie na kaskade

JAREK G - 2007-07-13, 17:15

Ten żółty kamień to na 100% piaskowiec :) Ja ma kaskadę z piaskowca już kilka lat i to bez impregnacji i nic się nie dzieje , nie zauważyłem większych ubytków wody :-D Piaskowiec jest miękki i bardzo dobrze się go obrabia dzięki czemu można zrobić sobie kaskadę o przedziwnych kształtach, Moja wygląda tak :lol:

Mazur - 2007-07-13, 18:31

I wygląda odjazdowo :) :brawo:
Pawlak - 2007-07-13, 18:33

mam książkę o oczku wodnym i tam jest opis budowy kaskady z piaskowca
dachasia - 2007-07-13, 20:52

Z Waszych postów wynika,że piaskowiec nadaje sie również na kaskadę. Ale ja umyłam jeden z kamieni, bo był na nim taki piaskowy osad i wydaje mi się,że jest twardy. Poza tym ma jak gdyby mikroskopijne ziarenka szkła. Gdy się nim poruszy w słońcu to wyraźnie je widać jak przebłyskują. Poza tym większość tych kamieni ma strukturę warstwową.Mocno ceglasta warstwa na zmianę z żółtą lub lekko brązową. Leży na deszczu i nie widzę aby szczególnie nasiąkał wodą. Dlatego wydaje mi się,że to chyba będzie jednak łupek. Jutro zrobię jeszcze kilka prób na ścieranie i na kruszenie. Poza tym zawsze mogę go zaimpregnować.
dachasia - 2007-07-14, 22:47

Niestety z przykrością dziś skontestowałam , po próbie ścierania,że to jednak piaskowiec. Ściera się jak kreda na betonie. Będę musiała go może jednak zaimpregnować. Dlatego jeszcze raz proszę, jeśli ktoś ma doświadczenie z impregnacją kamienia i środkami do tego o podpowiedź co zastosować
Bajbas - 2007-07-18, 14:28

dachasia napisał/a:
jeśli ktoś ma doświadczenie z impregnacją kamienia i środkami do tego o podpowiedź co zastosować

mam piaskowiec na kaskadzie (wymurowane mikrooczka po drodze), także obrzeże oczka, także rozgraniczoną strefę bagienną, dużo też leży w ogrodzie i mogę stwierdzić, że to nie jest wcale słaby materiał. Tylko są kawałki gorzej przez naturę sklejone i te trzeba odrzucić lub odkruszyć te gorsze kawałki.
Te co są na obrzeżu oczka i w kaskadzie impregnowałem. W każdym hipermarkecie budowlanym do wyboru do koloru środków. Nie kierowałbym się tym co ktoś już używał, tylko kupował te, które mają atest i są przeznaczone do zabezpieczania piaskowców. Ja bodajże stosowałem wyroby "stiga" (jeśli dobrze pamiętam nazwę firmy). Ale kierowałem się ceną - jak najtańsze, byle do tego co trzeba.
Pozdrawiam, Bajbas
PS.Zerknąłem na zdjęcie Twojego kamienia - mam identyczny. Najmocniejsze są te z ciemnymi/brunatnymi przebarwieniami.

iwosek - 2007-07-18, 15:45

sluchajcie ale przeciez piskowiec to wcale nie taki malo wytrzymaly material a koscioly, mury obronne baszty, to wszystko jest zbudowanie z piaskowca, a wytrzymalo 500 lat, w sredniowieczu przeciez nie znano jakis srodkow impregnujacych :evil:
dachasia - 2007-07-18, 21:48

Ślicznie dziękuję,za wyjaśnienia. Po Waszych postach spokojnie wykorzystam ten kamień na kaskadę. Faktycznie wydaje mi się,że jest dość spójny, choć miękki.
Bajbas - 2007-07-18, 22:21

dachasia napisał/a:
choć miękki

twarde nie oznacza trwałe i odwrotnie ;)
Najlepszym sprawdzianem dla piaskowca jest zima i jeśli wtedy nie pęka (a nie pęka robiąc np. za ścieżkę w ogrodzie) to kaskada latem to dla niego pestka.
Buduj, nie mam aparatu, bo bym Ci pokazał swoja kaskadę, gdzie woda przelewa się przez kilka mikro zbiorników i wszystko z piaskowca (ale zaimpregnowanego :P
Bajbas