| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - JAKA ZIEMIA NA BRZEG W OCZKU
amedeo - 2008-04-19, 14:43 Temat postu: JAKA ZIEMIA NA BRZEG W OCZKU mam taki problem bo chciałbym aby moje oczko jak najbardziej wyglądało naturalnie więc postanowiłem zrobić "naturalny" brzeg mam tylko pytanie jaka ziemia albo jaki piasek sa do tego najlepsze. Wiem że glina odpada bo zabrudzi mi całe oczko, a i żyźniejsza ziamia podobnie. Szukałem informacji na forum ale nie znalazłem. Prosze o rade
JAREK G - 2008-04-19, 15:53
Daj żwir albo płaskie kamienie
Mazur - 2008-04-19, 16:08
zabezpiecz brzeg przed spływaniem syfu do oczka po ulewnych deszczach
AurorA - 2008-04-19, 16:18
pod takim kątem jak na rysunku żadne podłoże się nie utrzyma.
amedeo - 2008-04-19, 17:15
racja AurorA a więc mówię to jest około 30 stopni, no myślałem o żwirze ale nie wiem, nie ma jakiejś jałowej ziemi ???
dachasia - 2008-04-19, 17:20
Jałowy to może być tylko piasek, o jałowej ziemi nie słyszałam. Tylko,że zarówno ziemi jak i piasek zawsze układają się w płaszczyznę jeśli nie są związane np trawą, czy innymi nasadzeniami.
amedeo - 2008-04-19, 17:25
no racja wszystko zwiążą ROŚLINY, bo mam zamiar sadzić bezpośrednio do podłoża
judym - 2008-04-19, 19:44
| Cytat: | | no racja wszystko zwiążą ROŚLINY, bo mam zamiar sadzić bezpośrednio do podłoża |
Jeżeli chcesz usypac skos i w to wsadzac rosliny,to tylko gruby żwir.On nie będzie tzw.spływał na skosach,a i rośliny ładnie się w takim podłożu czują.
amedeo - 2008-04-19, 22:08
dzieki judym też tak myślę że jednak gruby żwir najlepszy
samuraj - 2008-04-19, 22:24
| amedeo napisał/a: | dzieki judym też tak myślę że jednak gruby żwir najlepszy |
jeśli żwir będzie tak jak na rysunku to się zsunie musiał byś dać kamienie na kraj półki a potem żwir
amedeo - 2008-04-19, 22:54
pomyślę dzieki za rady
Pawel Woynowski - 2008-04-20, 01:36 Temat postu: Re: JAKA ZIEMIA NA BRZEG W OCZKU
| amedeo napisał/a: | mam tylko pytanie jaka ziemia albo jaki piasek sa do tego najlepsze. Wiem że glina odpada bo zabrudzi mi całe oczko, a i żyźniejsza ziamia podobnie. Szukałem informacji na forum ale nie znalazłem. Prosze o rade |
Substrat z grubego piasku, ziemi kompostowej i gliny w stosunku 2:1:1.
Na krawędzi półki, ułóż kamienie, wnętrze tak zrobionej kieszeni wyłóż jutą i do wnętrza nasyp substrat. Po kilku miesiącach korzenie przerosną substrat, a juta rozłoży się. Mam tak u siebie od 13 lat, i wszystko co tam posadziłem rośnie bardzo dobrze.
maruder - 2008-04-20, 01:45
Jak chcesz mieć bardzo naturalnie nawet pod trochę większym kątem, to może warto się zastanowić nad rozwiązaniem Pawła z jego strumyka. Mianowicie w warstwę gliny wbić żwir. Więcej znajdziesz w "Mikro jeziorze", chociaż na forum też chyba o tym było...
Sam kiedyś u siebie tak zrobię.
Ja tu szukałem odpowiedniego fragmentu, a Paweł zdążył się w tym czasie wypowiedzieć...
amedeo - 2008-04-20, 08:39
pełen profesjonalizm dzieki wszystkim
Pawel Woynowski - 2008-04-20, 11:16
Niżej masz to rozwiązanie ze szczegółami.
Kamienie na krawędzi półki układasz bez zaprawy, chodzi o cyrkulację wody w substracie. Dobrze by było gdyby były to płaskie kamienie, np. jakiś łupek, chociażby serycytowy, gnejsowy czy filitowy.
koczisss - 2008-04-20, 12:47
| AurorA napisał/a: | | pod takim kątem jak na rysunku żadne podłoże się nie utrzyma. |
U mnie się jakoś utrzymuje, a jest to żwir, a na nim położonych trochę otoczaków
amedeo - 2008-04-20, 13:22
tak się zastanawiam ale czy PAWEŁ te kamienie się nie zesuną pod naporem piasku ??
Pawel Woynowski - 2008-04-20, 15:00
| amedeo napisał/a: | | tak się zastanawiam ale czy PAWEŁ te kamienie się nie zesuną pod naporem piasku ?? |
Jakoś przez 13 lat nie przesunęły się.
Tak to wygląda po 13 katach eksploatacji Mikro Jeziora.
Po zimie jeszcze nie dotykałem się do oczka i ogrodu, a ze względu na niższy poziom wody mogłem dzisiaj zrobić te fotki. Normalnie woda sięga do mniej więcej połowy wysokości kamieni, dokładniej widać to na kamieniach, na drugiej fotce. Tam też widać, dodatkową folię zabezpieczającą główną izolację oczka, położoną pod kamieniami.
Dodałem o 16.39
A jak chcesz zobaczyć jak to wyglądało na początku, przed nasadzeniami, to znajdziesz to w odnośniku niżej (w stopce postu), w dziele FOTO.
koczisss - 2008-04-20, 15:08
Na tych fotkach masz turzycę brzegową?
Pawel Woynowski - 2008-04-20, 15:36
A "chalira wi", że turzyca to na pewno, tylko nie wiem jaka. Draństwo rozłazi mi się po całym ogrodzie. Nie sadziłem jej specjalnie, musiała przyplątać się z jakąś kępą roślin strefy płytkiej, które pozyskiwałem nad starorzeczami Narwi, bo stamtąd mam większość roślin. Nie wiem jak się tego dziadostwa pozbyć, kłącza ma na kilkadziesiąt centymetrów długie, rozłażące się po ogrodzie.
koczisss - 2008-04-20, 16:53
To w takim razie jest turzyca brzegowa
Ja mam od zeszłego roku, pomaleńku rozłazi się po oczku, najdalej zawędrowała około metr od posadzenia. W tym roku będzie jeszcze więcej. Nie będę specjalnie na razie wyrzucał, zawsze to zielono, a i wzmocni mi brzegi na których mam żwir.
Pawel Woynowski - 2008-04-20, 19:29
| koczisss napisał/a: | | Nie będę specjalnie na razie wyrzucał, zawsze to zielono, a i wzmocni mi brzegi na których mam żwir. |
Ale mnie wlazła do strefy wilgotnej, którą mam na folii poza oczkiem i zaczęła ją zagłuszać.
Czuję że jak złapię trochę czasu potraktuję ją Raundapem, bo i tak muszę odbudować tę strefę, bo już łopaty w nią wbić nie można tak jest poprzerastana różnymi kłączami. A na dodatek zrobiłem błąd i wsadziłem sam na własną zgubę Barszcz, który również rozsiewa się po całej strefie i również trudno z nim walczyć. Kilka lat temu spodobał mi się ze względu na olbrzymie liście i wysokie baldachy kwiatowe i potem nasienne. Notabene, bardzo dekoracyjne, tyle tylko że, ze względu na częstą moją nieobecność w domu, nie dopilnowałem i nie usunąłem w porę nasion, zanim się wysypały.
zapik - 2024-06-25, 10:40
A ile płaciliście za ziemię?
ladan - 2024-06-25, 12:48
500 zł/10 ton plus około 100 zl za transport. Kraków. Każdy trawnik, który zakladalismy jako firma, robimy na tej ziemi.
Nie wiem jak obecnie przedstawiają się ceny ale polecam kontakt z nimi:
https://niemczewscy.pl
W firmie powinni dostarczyć Wam ziemię.
|
|