| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - Kosiarka
iwosek - 2008-04-11, 17:04 Temat postu: Kosiarka 2 lata temu kupilem (prawie) nową kosiarke do trawy. Wolfgarden na silniku brigs&straton 4trybowa 200ccm, to prawie to hmm - była w pudełku obklejona folją - wedlug goscia co mi ja wcisną nowa raz czy dwa odpalona - przywieziona z niemiec. ale dobra - teoretycznei powinno sie wymieniac olej co rok- a ze tak powiem ja juz od 2 nuic nie robilem, mimo ze juz jesienia ubieglego roku cos ni tak chodzila - olej czarny jak smola - wiadomo do wymiany ale ze nie wiem jaki jest nalany mam dylemat co tam wlac Jakies propozycje moze ktos ma takie cudo i pochwali sie na czym to pracuje
JAREK G - 2008-04-11, 17:37
Mateusz kup olej do kosiarek a jakiej firmy to obojętnie Ja też wymieniam co dwa lata kupuje w Macro czasami jest w komplecie filtr powietrza
iwosek - 2008-04-11, 17:44
[hmm] no ale jaki mineralny syntetyk czy pół syntetyk. No i czy koniecznie do kosiarki - widzialem jakies jednosezonowe co to jest wogóle
Co do firmy - orlenu lotosu czy innych "firmowek" nie wleje złe wspomnienia
JAREK G - 2008-04-11, 17:49
Mateusz kosiarka to nie ferrari , kup po prostu olej do kosiarek w litrowej butelce i po sprawie Teraz oglądam mecz ale później mogę iść sprawdzić jakiej firmy chyba texaco
marys608 - 2008-04-11, 17:51
ja kupuje w castoramie oryginalny olej brigs&straton 0.6 litra chyba z 14 zł wchodzi cały na raz
iwosek - 2008-04-11, 17:57
| JAREK G napisał/a: | | Mateusz kosiarka to nie ferrari , kup po prostu olej do kosiarek w litrowej butelce i po sprawie Teraz oglądam mecz ale później mogę iść sprawdzić jakiej firmy chyba texaco |
Wiem ze nie ferari - ale jakos ni mam przekonania do pru firm, no a zresztą ma ona sluzyc i nie chcialbym, aby padla No i przedewszytkim na raz robi obrabia porzadny trawniczek i jakos tak ....
| marys608 napisał/a: | | ja kupuje w castoramie oryginalny olej brigs&straton 0.6 litra chyba z 14 zł wchodzi cały na raz |
O i tu drugie pytanie - ile tam go wchodzi Podobno ma wejsc 1,1l
JAREK G - 2008-04-11, 18:06
Ja też mam silnik brigs&straton 6KM quantum czy jakoś tak i wchodzi tak jak pisał marys608, coś koło 0,65l
AurorA - 2008-04-11, 21:41
Ja też mam silnik brigs&straton 6KM i z litrowej butelki mi sporo zostaje - wymieniam olej raz do roku ale wg zaleceń powinno sie częściej - instrukcja podaje co ile godzin pracy.
Olej kupuje na pobliskiej stacji benzynowej jaki mi dadzą - proszę do kosiarek.
Stary i tak cały zlewasz więc nie ma różnicy co wlejesz. Przed wylaniem starego oleju pojeździj trochę aby rozgrzać silnik.
kot - 2008-04-12, 10:03
Witam
Podobno najlepszym olejem jest http://gardenshop.pl/prod...07b88fb541601f4
Najczęściej do kosiarek wchodzi 0,6l i w takich butelkach jest pakowany do kosiarek o większej pojemności oleju wchodzi oczywiście więcej i brigs leje w 1l butelki.
Jak masz instrukcję obsługi to powinno pisać ile oleju wchodzi.
Pozdrawiam.
hepik - 2008-04-12, 20:34
Silnik kosiarki pracuje w bardziej ekstremalnych warunkach niż samochodowy,dlatego też wymiana raz w sezonie(najczęściej przed,bo w czasie półrocznej,zimowej przerwy, olej też traci swoje własciwości) to minimum.
Znajomy mechanik z serwisu kosiarkowego zalecał nawet dwukrotną wymianę a ja się z nim w pełni zgadzam.Wydatek stosunkowo nieduży(leję półsyntetyk Lotosu) a silnikowi to z pewnością nie zaszkodzi a żywotność przedłuży.
Z tą najlepszejszością akurat oleju specjalistycznego do kosiarek to bym nie przesadzał.
To raczej chwyt markentigowy-do Naszych kosiarek najlepszy NASZ olej.
iwosek - 2008-04-12, 21:17
| hepik napisał/a: | | To raczej chwyt markentigowy-do Naszych kosiarek najlepszy NASZ olej. |
hmm mam wlac kujawski zart
Dzieki za pomoc Wszystkim wielkie
Jeszcze jedno pytanie - ze tak powiem troszke sie stepilo ostrze wjechalem w truskawki i zupelnie przypadkowo obciałem cała grzadke - ostrze sie troszke ztepilo (albo stepilo) probowac to regenerowac czy zostawic tak jak jest
killer1558 - 2008-04-13, 05:44
| Cytat: | Jeszcze jedno pytanie - ze tak powiem troszke sie stepilo ostrze wjechalem w truskawki i zupelnie przypadkowo obciałem cała grzadke - ostrze sie troszke ztepilo (albo stepilo) probowac to regenerowac czy zostawic tak jak jest |
czy ty Mateusz żartujesz na truskawkach ci się ostrze stępiło pewnie owoce tych truskawek zwą się kamieniami
JAREK G - 2008-04-13, 07:20
Ja ostrzę i wyważam nóż co sezon Cała usługa 5zł
olenka - 2008-04-13, 08:27
| JAREK G napisał/a: | | Ja ostrzę i wyważam nóż co sezon |
Ja również-ostrzę i wyważam w serwisie -nawet 2-3 razy w sezonie (w dużej kosiarce ),a w małej sami ostrzymy na wiosne.
iwosek - 2008-04-13, 10:45
| killer1558 napisał/a: | | czy ty Mateusz żartujesz na truskawkach ci się ostrze stępiło pewnie owoce tych truskawek zwą się kamieniami |
No co trzeba bylo miec jakas wymówke nie a tak na powaznie to troszke spilowalem kostki brukowej, pokosilem kamieni no i raz najechalem niechcacy na korzen działa dobrze tylko no troszke nie wyglada jak sie blizej przygladnie
killer1558 - 2008-04-13, 17:42
moja rada faktycznie nóż zanieść do specjalisty jak kosiara ma drgania po czasie wszystko siada ,mi przetarło zbiornik na paliwo o obudowę i dziurka wypadła, ale zakleiłem tym co się dziury łata w samochodach na sprzedaż
iwosek - 2008-04-26, 13:52
Wymienilem olej na brigsowski olej byl tragiczny, czatrny jak smola, wogole sie nie lepil. Zobaczymy co z tego wyjdzie jeszcze nie testowalem bo oczywiscie zapomnialem o najwazniejszej rzeczy - benzynie
|
|