Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ogrodnictwo - Dziewanna

koczisss - 2008-02-04, 20:21
Temat postu: Dziewanna
Mam takie pytanko, czy ma ktoś z Was dziewannę?

Roślina jest dwuletnią byliną, dopiero kwitnie w drugim roku.
Interesuje mnie sadzonka jednoroczna, bo nie chce mi się czekać rok po wysianiu na zakwitnięcie.
Mogę na kogoś liczyć, ma ktoś może nadmiar roślin?

Oglądałem dziś Maję w ogrodzie na TVN Meteo. Fajnie wyglądają rośliny podczas kwitnienia, a co jest ważne są wysokie, a takie roślinki lubię najbardziej :evil:

dachasia - 2008-02-04, 21:42

Dziewanna rośnie dziko, wystarczy przejść się po różnych nieużytkach i bez problemu ją sobie wykopiesz. Ma charakterystyczne lekko omszone duże liście
melek - 2008-02-04, 21:45

Rośnie koło mojego płotu.
koczisss - 2008-02-04, 21:45

dachasia napisał/a:
Dziewanna rośnie dziko, wystarczy przejść się po różnych nieużytkach i bez problemu ją sobie wykopiesz. Ma charakterystyczne lekko omszone duże liście

Nigdy nie widziałem, a może nie znając rośliny nie zwróciłem uwagi?
Sam nie wiem ;)

dachasia - 2008-02-04, 21:46

Raczej tak Szukaj w takich miejscach jak pisze na tej stronie
http://parda.w.interia.pl/047.html

AurorA - 2008-02-05, 01:40

to chwast - nigdy bym nie dał do ogrodu w mojej okolicy rośnie przy każdej drodze, ale dostrzegam je tylko gdy kwitną - bez kwiatu to pewnie bym nie rozpoznał
Mazur - 2008-02-05, 16:07

dachasia napisał/a:

Też wydawało mi się że widziałem ja rosnącą dziko na wyrobiskach żwirowych.

koczisss - 2008-02-05, 17:20

AurorA napisał/a:
to chwast - nigdy bym nie dał do ogrodu w mojej okolicy rośnie przy każdej drodze, ale dostrzegam je tylko gdy kwitną - bez kwiatu to pewnie bym nie rozpoznał

Może i na mazowieckich piaskach jest chwastem, lecz tu na Podlasiu nie spotkałem jej. Gdybym widział to przykuła by moją uwagę podczas kwitnienia, bo to raczej dość wysoka roślinka.

Kaef - 2008-02-05, 17:25

U nas to też chwast :P
ZiK - 2008-02-05, 17:42

U mnie też ta roślina jest dość często spotykana :)
Też uważana jest za chwast :P

koczisss - 2008-02-05, 17:45

ZiK napisał/a:
U mnie też ta roślina jest dość często spotykana :)
Też uważana jest za chwast :P

Jak u Was jest jej tak dużo, to jak mniemam nie będzie problemem kilka sadzonek "chwastu" podesłać wiosną?
Tylko musi to być jednoroczna roślina, to zakwitnie w tym samym roku.

dachasia - 2008-02-05, 17:45

Nie zwróciłeś uwagi, bo jako chwast rośnie raczej pojedynczo i na ogół ma jeden wysoki kwiatostan, a więc nie jest taka atrakcyjna jak się wydaje na Twoim zdjęciu. Jest też dziewanna wielkokwiatowa, być może jest to jakaś odmiana hodowlana i o tę Ci bardziej chodzi. Ale to musisz szukać raczej nasion, ew. po jakichś forach ogrodniczych, gdzie maja rozsady.
koczisss - 2008-02-05, 17:46

dachasia napisał/a:
Niw zwróciłeś uwagi, bo jako chwast rośnie raczej pojedynczo i na ogół ma jeden wysoki kwiatostan, a więc nie jest taka atrakcyjna jak się wydaje na Twoim zdjęciu

Widziałem w programie Maja w ogrodzie, tam rosły w grupie i bardzo fajnie w tym ogrodzie to wyglądało.

dachasia - 2008-02-05, 17:53

http://pl.wikipedia.org/w...ro%C5%9Blina%29
Na tej stronie na dole znajdziesz wszystkie gatunki dziewanny, i pospolita i drobnokwiatowa i wielkokwiatowa, a także masę innych

TeresaR - 2008-02-23, 21:44

koczisss napisał/a:
dachasia napisał/a:
Niw zwróciłeś uwagi, bo jako chwast rośnie raczej pojedynczo i na ogół ma jeden wysoki kwiatostan, a więc nie jest taka atrakcyjna jak się wydaje na Twoim zdjęciu

Widziałem w programie Maja w ogrodzie, tam rosły w grupie i bardzo fajnie w tym ogrodzie to wyglądało.

Jest piękną rosliną jako kwitnącą :) jak też w pierwszym roku ozdobna z liści . W naturze wygląda inaczej , bardziej dziko , w ogrodzie odżywiona ma pokażne rozmiary , jest śliczna i rodzima , do tego o pięknie brzmiącej nazwie DZIEWANNA :)

Fantagiro665 - 2010-04-06, 08:40

Au mnie dziewanna w ogóle nie występuje, zamiast niej jest wiesiołek missouryjski
, i wszyscy go z nia myla.

seedkris - 2010-04-06, 10:33

Chyba wiesiołek dwuletni. Missouryjski jest mało podobny, i występuje w USA.