| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Wodospad, strumień, kaskada. - kaskada z wapienia
gruska - 2007-12-08, 14:10 Temat postu: kaskada z wapienia jak już pisałem w jednym z moich postów planuje przebudowę mojego oczka i zrobienie kaskady/wodospadu i w związku z tym mam pewne wątpliwości otóż chciałbym to zrobić z wapienia(jest to jedyny miękki kamień w mojej okolicy w którym mógłbym coś wyrzeźbić/ strumyki i takie tam/ mam blisko do kamieniołomów gdzie głazów wapiennych jest mnóstwo) i zastanawia mnie czy kamień wapienny nie będzie przepuszczał wody a także jak każdy wie taki kamień ma tendencje do pękania i czy taka kaskada jest warta mojej pracy... zęby mi w ciągu kilku miesięcy nie popękała... wie ktoś coś na ten temat?? z góry dzięki za pomoc
melek - 2007-12-08, 14:14
Będzie szybko ulegać erozji.
Łuki18 - 2007-12-08, 15:03
W pełni zgadzam się z Melkiem
Łuki18 - 2007-12-08, 15:04
Po za tym wapień może puszczać rużne szkodliwe substancje do wody... W każdym razie nie polecam... Ja do oczka stosuje stary sprawdzony kamień polny albo jego łupki
melek - 2007-12-08, 15:04
| Łuki18 napisał/a: | | W pełni zgadzam się z Melkiem |
Czyli raczej nie nadaje się na kaskadę.
JAREK G - 2007-12-08, 16:45
Wapień raczej się nie nadaję może wypłukiwać wapń co spowoduje podniesienie PH wody a co za tym idzie inwazję glonów
gruska - 2007-12-08, 19:08
aha czyli ten pomysł raczej odpada, a szkoda. Niestety nie mam w swojej okolicy piaskowca który nadaje sie do takich celów:( będę musiał myśleć nad czymś innym. dzięki wszystkim za pomoc:)
AurorA - 2007-12-08, 23:10
Wapienie poustawiaj obok strumienia, kaskady i oczka (nie w wodzie)- jak porosną glonami to wyglądają ciekawie i bardzo naturalnie. Jak chcesz w oczku to daj betonową podstawę tak by kamień był nad wodą - można to ładnie zrobić.
castleman - 2007-12-09, 13:41
A może zastosujesz granit do kaskady.
Ja się zabieram do kaskady już od wiosny tj. podstawa z ziemi się ubija
Podstawa kaskady to będzie siatkobeton, a z zewnątrz chce wykorzystać granit.
Zerknij sobie http://forum.oczkowodne.n...p?p=39623#39623
gruska - 2007-12-09, 22:05
właśnie takie kamienie granitowe aczkolwiek aby żeby były płaskie mi potrzebne ale u mnie w pobliżu nie ma takich;/ ehhhh
Łuki18 - 2007-12-10, 13:21
Jeżeli to ma być nieduża kaskada możesz kupić takie łupki np. w centrum ogrodniczym. W niedużych ilościach cena jest w miare przystępna.
dachasia - 2007-12-10, 16:16
Ja robiłam kaskadę z piaskowca.Małe i średnie kamienie miałam darmowe, natomiast kilka dużych musiałam kupić. Płaciłam po 0,70 zł za kilogram. Nie była to więć aż tak powalająca kwota.Przeciętnie taki duży kamień kosztował niecałe 7 zł, a więc za 4-5 zapłaciłam nie więcej niż 40 zł. Do kaskady z piaskowca musiałam jeszcze zastosować impregnat. W tej chwili kamień jest jak gdyby tłusty. Nie wiem jak by reagował taki impregnat z kamieniem wapiennym. Chyba też by go zabezpieczał przed wypłukiwaniem. A może byś tak zastosował dwa rodzaje kamienia. Tam gdzie kamień ma styczność z wodą piaskowiec w odpowiednim kolorze, a tam gdzie kamień miałby tylko pełnić rolę uzupełniającą,dekoracyjną kaskadę wapień. Dobrze byłoby tez popytać fachowców w kamieniołomie np. jak taki wapień zabezpieczać przed działaniem mrozu. W końcu przecież z kamienia wapiennego budują nawet domy na moim terenie (Jura) i takie domy stoją dziesiątki lat i nie rozlatują się
Bajbas - 2007-12-11, 15:30
| dachasia napisał/a: | | Płaciłam po 0,70 zł za kilogram. |
bardzo drogo, w Warszawie kielecki piaskowiec do nabycia za mniejsze kwoty - choć dużo zależy od sklepu. Ja mam wszystko z piaskowca i sobie chwalę. Kumpel mieszka w Jurze i wapień, który rozsypał na drogę jak mówią miejscowi "zlasował" się w ciągu roku-dwóch. Woda bardzo źle działa na niego. Ale skoro masz go tyle w okolicy, to chyba sam wiesz najlepiej. Ja bym w niego nie wchodził.
Bajbas
gruska - 2007-12-11, 17:29
oczywiście z wapieniem już sobie dałem spokój a teraz szukam kamieni piaskowca tylko trochę mam problem bo są mi potrzebne 5-6 duże głazy takie co najmniej 70cm dł na 50 szerokości a grubość obojętnie aby można było wyrzeźbić jakiś strumyk a nie łatwo u mnie takie dostać. Dobrze ze chociaż zwykłego kamienia polnego mam tyle ile tylko dusza zapragnie;) Przez zimę na pewno coś wymyśle i zamiast sie uczyć mam ciągle tylko oczko w głowie...;)
dachasia - 2007-12-11, 21:43
Jeśli masz pod dostatkiem kamienia polnego to nie wiem czemu uparłeś się na piaskowiec, Wydaje mi się,że lepiej będzie wyglądała kaskada z kamienia naturalnie występującego na Twoim terenie.
Przesyłam Ci linka z galerią realizowanych projektów przez centrum Ogrodnicze z mojego miasta. Może Ci przegląd tych projektów podsunie jakieś rozwiązanie.
http://www.daglezja.pl/index1.php?go=realizacje
JAREK G - 2007-12-11, 22:05
Na niektórych fotkach da się zauważyć kaskady wykonane z kamienia jurajskiego bardzo fajnie to wygląda , ale raczej są to stawy ozdobne albo kąpielowe bez ryb i roślin i chyba dość mocno traktowane chemią Choć z drugiej strony kamień jurajski jest chyba sporo trwalszy od normalnego wapienia
Łuki18 - 2007-12-11, 23:41
| Cytat: | | Jeśli masz pod dostatkiem kamienia polnego to nie wiem czemu uparłeś się na piaskowiec, Wydaje mi się,że lepiej będzie wyglądała kaskada z kamienia naturalnie występującego na Twoim terenie. |
Nie podobają mi się kaskady z płaskich kamieni. To tak nie naturalnie wygląda jak woda spada z idealnie symetrycznych schodów... Według mnie najlepiej wyglądają takie prawdziwe górskie kaskady a różnie szerokich stopnach w których woda nie spływa jedną wstęgą, tylko rozpryskuje się o kamienie i spienia się wydająć głośny, kojący szum. Jak mój wujek budował kaskadę bardzo zależało mu na wodospadzie... Efekt jest powalający! A jaki głośny szum. Przy kaskadach symetrycznych szum wody przypomina raczej wode cieknącą ze starego kranu, a nie przyoczkowej kaskady.
Pawel Woynowski - 2007-12-12, 00:07 Temat postu: Re: kaskada z wapienia
| gruska napisał/a: | | zastanawia mnie czy kamień wapienny nie będzie przepuszczał wody a także jak każdy wie taki kamień ma tendencje do pękania i czy taka kaskada jest warta mojej pracy... zęby mi w ciągu kilku miesięcy nie popękała... wie ktoś coś na ten temat?? z góry dzięki za pomoc |
Jak już niektórzy tu pisali kamień wapienny odpuść sobie na kaskadę. Można go użyć na części np. skalniaka z którego wypływała by kaskada, tam gdzie posadziło by się rośliny lubiące wapienne podłoże.
Moim zdaniem na kaskadę najlepszym materiałem są łupki serycytowe, lub gnejsowe. Przede wszystkim są obojętne dla wody jak i woda dla nich, nie nasiąkają. W przeciwieństwie do piaskowca, który na kaskadzie powinien być zaimpregnowany impregnatem do kamienia, aby nie dopuścić do wsiąkania w niego wody, co może skutkować pękaniem w czasie mrozów.
Kamień polny, moim zdaniem nie wygląda naturalnie na kaskadzie, poza tym jest trudny do takiej budowy. Jest owalny i trzeba go łupać, aby móc otrzymać w miarę płaskie powierzchnie, na stopnie kaskady, tak że nakład pracy jest nie współmierny do efektu.
TUTAJ masz kilka fotek skalniaka z kaskadą jaki robiłem w maju. Skalniak był robiony z serpentynitu, i grysu srepentynitowego, natomiast kaskada i murek okalający skalniak z łupków serycytowych.
romulus - 2007-12-12, 12:47
Paweł mam pytanie czy cement który użyłeś do budowy kaskady nie zaszkodzi rosliną i rybą? pozatym ładnie to wygląda
gruska - 2007-12-12, 12:52
jestem podobnego zdania co Łuki18, tez mi sie wydaje trochę nienaturalne, natomiast z kamienia polnego nie za bardzo mi podchodzi ponieważ trzeba wykorzystać folie albo cementować(i to też w sumie jest nienaturalne). Planowałem zrobić kaskadę coś w stylu kaskady JARKA G tutaj są zdjęcia. Podziwiam jego za pomysł na taką kaskadę i nie widziałem chyba ładniejszej na forum nie wiem jakoś mi tak przypadła do gustu chciałem właśnie iść w tą stronę ale nie wiem czy zdołam. A co do tego szumu opadającej wody to chyba on jest w tym wszystkim najpiękniejszy
ładny ten twój skalniak Paweł a w tym mini oczku przydałyby sie jeszcze rybki może karpie koi [/quote]
JAREK G - 2007-12-12, 16:46
Ja mam tak jak napisał gruska, kaskadę z piaskowca jest niczym nie zabezpieczona bez żadnego impregnatu i nie ma z nią najmniejszych problemów już od kilku lat , mało tego w zaszłym roku pompa pracowała cały rok woda z kaskady lała się przez całą zima i nic nie popękało Jak jest dobrze zrobiona i woda nigdzie nie podcieka to nie ma się co martwić o przesiąkanie bo jest minimalne , albo wcale Jedyny problem to znaleźć odpowiednie kamienie reszta jest naprawdę bardzo prosta opis jest na następnej stronie linku który dał gruska, i nie potrzeba do tego foli ani grama cementu
Pawel Woynowski - 2007-12-12, 23:44
| gruska napisał/a: | a w tym mini oczku przydałyby sie jeszcze rybki może karpie koi | [/quote]
Nie żartuj, dla karpi koi oczko powinno być dużo większe i głębsze, tam są trzy złote karasie. A skalniak nie jest mój, niestety. Mój, to tam jest jedynie projekt i częściowo wykonanie, tak z 70%, tzn. cała infrastruktura zasilająca w wodę i elektryczność, cała kaskada, lewa i częściowo prawa strona skalnika i kamienny murek. Brak czasu i załamanie pogody nie pozwoliły mi dokończyć budowy do końca. Resztę wykonała właścicielka we własnym zakresie.
Pawel Woynowski - 2007-12-12, 23:53
| romulus napisał/a: | Paweł mam pytanie czy cement który użyłeś do budowy kaskady nie zaszkodzi roślinom i rybom? poza tym ładnie to wygląda |
Zaprawa w spoinach kamieni na kaskadzie, potraktowana była impregnatem do kamienia HYDREX, zapobiegającym wnikaniu wilgoci w spoiny.
marian - 2007-12-13, 22:16
najlepszym rozwiązaniem jest podpatrywac naturę
JAREK G - 2007-12-13, 22:23
Tu się z tobą Marian, zgodzę ale najtrudniej ją podrobić
marian - 2007-12-13, 22:31
| JAREK G napisał/a: | | ale najtrudniej ją podrobić | i właśnie tu zaczyna się zabawa
gruska - 2007-12-15, 10:43
i już sprawe mam załatwiona;) zobaczyłem jak ktoś na innej wsi buduje ogrodzenie z piaskowca, i u niego leży cała sterta tych kamieni, pojechałem zakupiłem kilka kamieni i juz mam a teraz przystępuje do formowania kanałów wodnych
|
|