| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - sadzenie cebulek tulipanółw jesienno-zimową porą
killer1558 - 2007-11-22, 22:52 Temat postu: sadzenie cebulek tulipanółw jesienno-zimową porą pani Ż. przyniosła mi dziś kłopot zakupiła okazyjnie cebule tulipanów i mam je jutro pod karą posadzić tylko nie mam ani miejsca przygotowanego na nie i nie wiem czy jest jeszcze sens je sadzić, czy raczej na wiosnę co radzicie
mam tego 20 szt i jeszcze od sąsiada z 15
AurorA - 2007-11-22, 22:57
Sadź czym prędzej, ja rok temu sadziłem w grudniu bo wcześniej nie było czasu - na wiosnę wszystkie pięknie zakwitły. Ewentualnie możesz przysypać miejsce posadzenia warstwą liści aby miały więcej czasu na ukorzenienie. Gorzej jest z narcyzami ale tulipany ok
JAREK G - 2007-11-22, 23:03
Marek mam dokładnie to samo moja żona też dzisiaj przyniosła parędziesiąt cebulek tulipanów i dostałem taki sam rozkaz i też nie mam miejsca i pojęcia gdzie je wsadzić a podkorą na dodatek mam jeszcze włókninę
dachasia - 2007-11-22, 23:07
Absolutnie teraz.Jeśli masz duże doniczki, takie czarne np po iglakach, lub takie po chryzantemach - teraz pełno wyrzucają na cmentarzach
ja dodatkowo wypalam dziurki( można wiercić wiertarką) ale nie koniecznie, to posadź je w nich i zadołuj w ogródku. Możesz to zrobić w pobliżu np iglaków, przy oczku. i gdzie tam znajdziesz miejsce. Na wiosnę pięknie zakwitną, a w czerwcu możesz wyjąć z doniczką i przesuszyć, po to by jesienią znów posadzić. Można wyciągnąć zaraz po przekwitnięciu, gdy liście zaczynają żółknąc i zadołować w niewidocznym miejscu, aby tak dalej rosły do czerwca-lipca.
W takiej doniczce możesz posadzić 5-6 cebul
iwosek - 2007-11-22, 23:10
a w donicach pewnie po to aby ni podjadly ich nornice ja tylko powtorze sadz teraz mozesz przykryc torfem - ale to tulipany - wiec nie powinno im sie cos stac
AurorA - 2007-11-22, 23:12
Przy sadzeniu w doniczkach tulipany można podpędzić, wystarczy przetrzymać około 2 miesięcy na dworze i później do cieplejszego pomieszczenia, byle nie za ciepło. kiedyś corocznie robiłem trochę tulipanów na 8 marca
dachasia - 2007-11-22, 23:15
Mateuszu po to też, ale podałam tez drugi powód. Tulipany gdy przekwitną i zasychają nie są ozdobą rabatki.Posadzone w doniczce, można z donicą usunąć, aby nie szpeciły i zadołować jak pisałam w innym miejscu - nie eksponowanym, żeby cebulki sobie rosły dalej. A na ich miejsce możesz posadzić jakieś jednoroczne, ładnie kwitnące całe lato.
killer1558 - 2007-11-22, 23:17
to jeszcze jutro zobaczę czy da się ziemię ruszyć bo śnieg na razie leży ale najgorsze jest to że nie mam koncepcji gdzie je dać
iwosek - 2007-11-22, 23:17
Takie małe pytanko - cebulki tulipanow ida w dol a taka doniczka zatrzymuje je na okreslonym poziomie - wiec czy nie wplywa to na "zdrowie" i wyglad tulipanow - osobiscie posadzilem w tym roku prawie wszystkie w koszach wiklinowych ale zastanawiam sie cz czasami ne byl to blad
JAREK G - 2007-11-22, 23:19
Pierwsze tulipany kilka lat temu żona posadziła w takich specjalnych zielonych koszyczkach, ale szczerze mówiąc i tak nigdy ich nikt nie wysadzał ( trochę z braku czasu trochę z lenistwa ) niektóre zakwitają co roku już od kilka lat niektóre się wyrodziły albo pouciekały , ale i tak co roku są dosadzane nowe także te też posadzę bezpośrednio do grunty gdzie popadnie a wiosną będę patrzał co wyrosło i gdzie zakwitło
dachasia - 2007-11-22, 23:20
Właśnie to jest sposób, aby cebulki zatrzymać na pewnym poziomie. Uciekając w głąb ziemi są trudne do wykopania. Drobnieją, żle kwitną i z czasem giną. Ja swoje od lat tak sadzę i nie tylko tulipany, ale większość cebulowych z liliami włącznie.
killer1558 - 2007-11-22, 23:21
to teraz dawajcie porady o sadzeniu itd. od podstaw jak kto robi bo ja przyznam się że nie wykopuje i nie suszę cebul ale i tak kwitną co roku
iwosek - 2007-11-22, 23:21
| dachasia napisał/a: | | Mateuszu po to też, ale podałam tez drugi powód. Tulipany gdy przekwitną i zasychają nie są ozdobą rabatki.Posadzone w doniczce, można z donicą usunąć, aby nie szpeciły i zadołować jak pisałam w innym miejscu |
Nie wiem jak wy, ale ja co roku wykopuje prawie wszystkie cebulki na przesuszenie gdzies tak pod koniec sierpnia (czasem troche szybciej) zeby posadzic na jesien - co do tego szpecenia - biore kose/sierp/podkaszarke i jade ze wszystkim przy samej ziemi - wiec nic mi nie szpeci a i tak mam prawie wszedzie tak zagospodarowane zeby zawsze cus roslo
killer1558 - 2007-11-22, 23:25
Mateusz zgoda ale ja w tym roku nasadziłem masę cebulowych w korze i nie mam pojęcia gdzie teraz są jak się ma w jednym miejscu to zgoda ale jak jest po parę cebulek porozrzucane po ogrodzie to musiał bym mapę robić żeby je znaleźć do wykopania
iwosek - 2007-11-22, 23:25
| dachasia napisał/a: | | Właśnie to jest sposób, aby cebulki zatrzymać na pewnym poziomie. Uciekając w głąb ziemi są trudne do wykopania |
No własnie - kiedyś dawnoooo temu dostalismy caly karton pieknych tulipanow prosto z holadni - byly posadzone bezposrednio w ziemi - cale dwie grzadki - jedna wpieprzyly mi nornice - druga w polowie - tak zostawilem ta reszte ktora ocalala i nie wykopywane przez wiele lat, nie pielegnowane - nic sa najladnieszymi, najokazalszymi, najwyzszymi tulipanami na dzialce - a co najlepsze, jak szukałem ich w tym roku zeby wykopac - to znalazlem gdzies na 40 cm
AurorA - 2007-11-22, 23:26
Cebulki należy wykopywać co najmniej co dwa lata- dotyczy to szczególnie tulipanów.Szafirki czy krokusy mogą być parę lat w kępie i nie ma to widocznego wpływu na kwitnięcie.
dachasia - 2007-11-22, 23:26
| iwosek napisał/a: | | biore kose/sierp/podkaszarke i jade ze wszystkim przy samej ziemi - |
Ale,żeby cebula się zregenerowała po kwitnięciu to niestety musi mieć liście. Gdy ją skosisz to odbierasz jej możliwość wzrostu.Liście powinno się usuwać dopiero po zaschnięciu, wtedy one same po pociągnięciu wychodzą z cebuli.
Marku ja też nie co roku wykopuję tulipany, ale niby corocznie wykopane nie zakażają się tak różnymi patogenami. A dodatkowo przed sadzeniem dobrze je moczyć choć z godzinę w jakimś środku grzybobójczym rozpuszczonym w wodzie.
JAREK G - 2007-11-22, 23:27
Ja mam taki "sadzak" do kwiatów cebulowych robię nim dziurę chyba na 5cm wkładam cebulkę i przykrywam ziemią która jest w sadzaku Idzie błyskawicznie
iwosek - 2007-11-22, 23:29
| AurorA napisał/a: | | Cebulki należy wykopywać co najmniej co dwa lata- dotyczy to szczególnie tulipanów.Szafirki czy krokusy mogą być parę lat w kępie i nie ma to widocznego wpływu na kwitnięcie |
No własnie co z szafirkami, krokusami, zimowitami, hiacyntami, narcyzami itd. Ich nie przesadzałem od lat - i rosna swietnie - ale w tym roku trzeba bedzie zrobic czystke - za duzo ich w jednym miescu - szafirki to wdarly mi sie juz na trawnik
dachasia - 2007-11-22, 23:31
Ja też mam taki sadzak, ale powiem tak : Gdy ma się dużo cebul posadzonych w różnych miejscach pomiędzy różnymi innymi bylinami, to wykopywanie ich jest problemem, bo nie da się tego zrobić bezboleśnie dla innych akurat w pobliżu rosnących. A taką doniczkę można wyjąc bez uszkodzenia innych roślin. Zresztą ten sposób sadzenia jest znany tak bardzo,żę w sklepie ogrodniczym można kupić różne koszyczki na cebulowe. Ale są one bardzo słabe i trochę za płytkie, jeśli mają być takżę ochroną przed nornicą.
AurorA - 2007-11-22, 23:32
Każda cebulka wydaje parę cebul potomnych, jak ich się nie wykopuje po pewnym czsie zagłuszają same siebie bo nie maja gdzie rosnąć. Gdy cebula duża- hiacynty, tulipany, narcyzy robimy to częściej. Małe cebulki krokusów, przebiśniegów czy śniedków można zostawić na parę lat.
iwosek - 2007-11-22, 23:32
| dachasia napisał/a: | iwosek napisał/a:
biore kose/sierp/podkaszarke i jade ze wszystkim przy samej ziemi -
Ale,żeby cebula się zregenerowała po kwitnięciu to niestety musi mieć liście. Gdy ją skosisz to odbierasz jej możliwość wzrostu.Liście powinno się usuwać dopiero po zaschnięciu |
Żle sie wyrazilem - kosze oczywiscie po zzolknieciu - ale zanim zacznie gnic - nie narzekam na jakies "ubytki" w kwitnieciu - wrecz przeciwnie - co roku mam najladniesze tulipany i pełno cebulek.
| JAREK G napisał/a: | | Ja mam taki "sadzak" do kwiatów cebulowych robię nim dziurę chyba na 5cm wkładam cebulkę i przykrywam ziemią która jest w sadzaku Idzie błyskawicznie |
Tlulipany powinno sie chyba sadzic w grupach - pojedynczo raz ze nie wygladaja a dwa ze .............
AurorA - 2007-11-22, 23:35
| Cytat: | Tlulipany powinno sie chyba sadzic w grupach - pojedynczo raz ze nie wygladaja a dwa ze ............. |
drugi powód bardzo przemawia
wszystkie cebulowe powinno się sadzić w grupach i najlepiej jak cebulki nie są wymieszane tylko każda grupa ma jeden kolor - tylko wtedy jest super efekt
dachasia - 2007-11-22, 23:38
Mateuszu Aurora ma rację, np Narcyz może być w jednym miejscu nawet 7 lat. Ale raczej dłużej nie. Ja tak sobie wykończyłam piękną starą odmianę pełnego narcyza pachnącego. Rosły razem z normalnymi.Nie wykopywane długo tak zdrobniały,że w ogromnej kępie kwitł jeden lub 2. Gdy wykopałam miałam cały kosz cebul i kto tylko chciał to rozdawałam Okazało się,że najbardziej chyba zdrobniały te pełne, bo ich najwięcej wydałam zostały 2 lub 3 cebule i teraz będę musiała czekać jak się rozmnożą.
JAREK G - 2007-11-22, 23:39
| Cytat: | Tlulipany powinno sie chyba sadzic w grupach | oczywiście że sadzę w grupach tylko do dziury po sadzaku wrzucamy jedną cebulkę a 5cm dalej następna dziura
killer1558 - 2007-11-22, 23:48
a co myślicie jak bym posadził w donicach ale w starej ziemi z pelargoni
iwosek - 2007-11-22, 23:52
ja zawsze ziemie ze skrzynek wyrzucam na kompost - tak mniej wiecej co dwa lata - kiedys ktos mi powiedzial ze taka ziemia jest wyjalowiona przez kwiatki - wiecczy to prawda zawsze sie zastanawiam i nie wiem co robic
dachasia - 2007-11-22, 23:52
Marku, jak nie masz innej. A nie masz dodać jakiejś kompostowej chociaż,albo z woreczek kupnej uniwersalnej, albo trochę jakiegoś nawozu w granulkach - może została Ci jakaś azofoska
dachasia - 2007-11-22, 23:54
Mateusz ma racje taka ziemia jest mocno wyjałowiona. W ostateczności to możesz je zasilić na wiosnę.
iwosek - 2007-11-22, 23:56
| dachasia napisał/a: | | Mateusz ma racje taka ziemia jest mocno wyjałowiona. W ostateczności to możesz je zasilić na wiosnę. |
Czyli warto wierzyc w słowa przekupek co do tej ziemi moze uda wybrac ci sie czegos spod kompostownika - taka ziemia powinna byc najodpowiedniejsza
killer1558 - 2007-11-22, 23:59
ok dzięki nawozy to ja mam naturalne od teścia
dachasia - 2007-11-23, 00:28
Tylko Marku nie przesadź z tymi nawozami , żeby nie było pół na pół
killer1558 - 2007-11-23, 00:34
no nie twardy idzie bardzo rzadko ale miękki to rozcieńczam bardzo i daję po deszczu 2 dni lepiej na ogród nie wychodzić ale za to efekty są
dachasia - 2007-11-23, 00:36
Ale do tulipanów teraz do ziemi takie naturalne nie przekompostowane to sie nie nadają. Ale możesz u teścia poszukać trochę ziemi z okolic kurnika np i dodać do tej ziemi po pelargonii i wymieszać
|
|