Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne zimą. - Styropian w oczku

giani - 2007-10-24, 07:18
Temat postu: Styropian w oczku
Nie ma ktos fotki, jak to jest z tym styropianem?!

Mam oczko, glebokie na 80cm i teraz wystarczy polozyc np. 3 plyty styropianowe?! Wywiercam w nich utowry? Jesli tak to czy szerokie?! Probuje sobie to jakos wyobrazic jak mam to zrobic, ale nie lapie! Obciazyc go nieco, by byl zanurzony? Prosze, jak dziecku, lopatologicznie !!!

Mazur - 2007-10-24, 07:47

wejdź do sklepu Arka lub na alledrogo i wyszukaj ,,przerębel'' lub zobacz tu w moim oczku
http://www.fotosik.pl/pok...d8530192da.html

art1234 - 2007-10-24, 08:31
Temat postu: poczytaj
poczytaj o moim patencie są tam zdjęcia sprawdza się od kilku lat
Artur

giani - 2007-10-24, 11:26

Arturze, gdzie o Twym patencie poczytam?
AurorA - 2007-10-24, 11:32

Na forum , wystarczy poszukać.
szopen - 2009-01-10, 21:27

Witam wszystkich i życzę na 2009 rok przetrwania i niezamarzania wszystkich przerębli.
Chciałem przedstawić moją konstrukcję "SAM" przerębla styropianowego z napowietrzaniem i grzałką, który przez kilka ostatnich zim nigdy nie zamarzł. Słowny opis zająłby więcej miejsca to też ograniczę się do fotek. Gdyby ktoś chciał uzyskać więcej informacji to służę.
Pozdrawiam!!

JAREK G - 2009-01-11, 14:01

Jest to jakieś rozwiązanie ale szczerze mówiąc do takiego oczka to spokojnie wystarczy tylko sam napowietrzacz z czterema końcówkami połączonymi do jednego kamienia i po kłopocie :P Chyba że nie ma napowietrzacza to styropian i kastra mogą się przydać
szopen - 2009-01-12, 18:58

Dzięki Jarek G za komentarz, ale jak czytam, że wielu z nas ma problemy z zamarzającymi wężami to się dziwię i martwię zarazem. Nie wszyscy mamy wielkie stawy więc co za problem na oczku 5-cio czy 15-to metrowym położyć styropian, na nim napowietrzacz zasilany kabelkiem z warsztatu, domu czy altany ( a nie węża z powietrzem) a wężyki przepuścić przez styropian. Gazy z oczka uchodzą przez duży otwór w styropianie a wężyki nie zamarzną ani nie zostaną zaciśnięte przez lód bo woda pod lekko zanurzonym styropianem nie zamarza. Pozdrawiam!
P.S. Nie wiem jakimi napowietrzaczami zasilane są te gejzery?.

szopen - 2010-01-12, 21:30

Chciałbym przedstawić jak wygląda na dzisiaj, sprawa przerębla i napowietrzania w moim mocno zimowym oczku. Co prawda temperatura zaledwie -4°C, więc duża powierzchnia oczka jest bez lodu, za to całe oczko pokryte jest śniegiem.

Jakoś tak ostatnio na ogród mogę chodzić tylko wieczorami, stąd te nocne ujęcia.

Pozdrawiam Antoni !!

szopen - 2010-01-15, 22:38

Wczoraj dołożyłem wędkę, tak dla zabawy z nadzieją, że może mi jakiś gejzer wyrośnie.

Pozdrawiam Antoni !!

leszek50-57 - 2010-01-16, 20:03

Szopen,ale kosa udało ci się ustrzelic,ładna fotka ;)

poz.Leszek
-------------

szopen - 2010-02-22, 13:15

Witam. Jako ciekawostkę przyrodniczą, chcę Wam pokazać, jak wygląda mój przerębel styropianowy i jego okolice na oczku w podczerwieni.

Pozdrawiam Antoni !!

AurorA - 2010-02-22, 13:21

Antoni super sprawa :brawo:
Szkoda że nie dysponuje takim sprzętem.

Jabolikus - 2010-02-22, 14:17

Ale efekt, fajnie widac rozklad temperatury:)
Bolekso - 2010-02-23, 09:27

Z Twojego zdjęcia pięknie widać że ew. użycie grzałki z termostatem jest sensowne tylko przy bardzo precyzyjnym termostacie. Można tę trudność przeskoczyć izolując termicznie boki przerębla od oczka. Tylko wtedy niewielka grzałka może ogrzać wodę do wyższej temp. i termostat zadziała. Są termostaty o czułości nawet poniżej 0.1 stopnie C ale nie sądzę żeby takie były przy grzałkach.
Pozdrawiam ! Bolek

szopen - 2010-02-25, 21:21

No nie wiem czy to już wiosna, bo taka słoneczna i piękna pogoda dzisiaj była, +10°C w cieniu, że wziąłem i odstawiłem już styropian z oczka. Myślę, że jak powróci trochę mrozu, to już samo napowietrzanie da sobie radę. Temperatura wody przy powierzchni + 2°C.

Dodatkowa kładka przerzucona przez oczko z której mogłem powybierać co cieńszy lód.

Pozdrawiam Antoni !!

[ Dodano: 2010-02-25, 21:32 ]
Tak dla przypomnienia, pokażę jeszcze raz mój styropian z otworem dla odprowadzenia gazów, który przez ostatnie kilka zim, nigdy nie zamarzł.

Widoczne dwa napowietrzacze, oraz 25 Watowa grzałka leżąca na otworze. W kaście widoczny jeden otwór odpowietrzający, których jest kilka dookoła kasty. Zdjęcia zrobione przy temperaturze - 16°C.

Pozdrawiam Antoni !!

Adalbert - 2010-02-26, 06:02

W moim przypadku cała ta dziwna konstrukcja z kastry i styropianu miała na celu przede wszystkim maksymalnie skrócić długość wężyka między kompresorkiem a wodą i w efekcie ograniczyć możliwość zamarznięcia wężyka. Kamień napowietrzający mogłem już umieścić w dowolnym miejscu oczka. No i udało się bo choć w największe mrozy przerembel w nocy 2 razy mi się zamknął to pod kastrą woda była wolna od lodu, napowietrzacz działał non stop, wężyki nie zamarzły a smrodki uchodziły przez "peryskop" ;)
Na przyszłą zimę wprowadzę kilka poprawek ale z "koromysła" raczej nie zrezygnuję.

JAREK G - 2010-02-26, 18:51

Jak najkrótszy wężyk od napowietrzacza do kamienia i to że powietrze ma zawsze z "górki" a nie pod, to dobre rozwiązanie :good:
Szopen, masz naszpikowany ten przerębel napwietrzaczami i grzałkami jak ciasto keks rodzynkami :P

szopen - 2010-02-26, 21:06

JAREK G, kpisz sobie z mojego przerębela, no cóż. Ale, czy zauważyłeś, że wężyki idą prosto z napowietrzaczy do wody i mają po 20 i 50 centymetrów a nie po kilka metrów ?. Para wodna się w nich nie skrapla i nie zamarza ?. Woda w dziurze styropianu też nigdy nie zamarza ?. A grzałka, tak na wszelki wypadek, gdyby temperatura spadła do - 50°. A że pompki dwie, no to co. Najpierw była jedna, teraz są dwie, a jak zamówię u Arka tą największą, to je wymienię, albo będą trzy. Od przybytku głowa mnie nie boli, a cała przyjemność i zabawa, po mojej stronie. No i rybek.

Pozdrawiam Antoni !! :piwko: przy piątku łykend czas zacząć.

[ Dodano: 2010-02-26, 21:10 ]
JAREK G napisał/a:
Jak najkrótszy wężyk od napowietrzacza do kamienia i to że powietrze ma zawsze z "górki" a nie pod, to dobre rozwiązanie :good:
:P

Jarek, to jest moje rozwiązanie.

gniew1971 - 2010-02-26, 22:14

U mnie lód topnieje już prawie końcówka go została. Wszystkie 9 karasi od 15 do 20 cm przeżyły nie wiem ile było młodych ale kilka widziałem.Martwych nie zauważyłem ani jednej .
Oczko 80 cm w najgłębszym miejscu, ok 2m3 wody czyli nie wielkie.Oczywiście napowietrzacz chodzi non stop od listopada zamontowany w przerębli

AurorA - 2010-02-26, 22:25

Niektórzy narzekali ze rurka odpowietrzająca zapycha się śniegiem i zamarza uniemożliwiając odprowadzenie gazów. Zobaczcie na ten trójnik w powyższym poście- ciekawe rozwiązanie i problem z głowy.
ewa535 - 2010-02-26, 23:43

Niektóra ;) potwierdza ,ze godny uwagi patent i chyba zastosuję ! Tylko dodatkowo powiększe troszkę srednicę rury. I fajnie , ze ta zyłka wchodzi górą , co się namordowałam zeby ją w szczelinie na styku dwóch części styropianu umieścić :-D
szopen - 2010-02-27, 11:53

JAREK G, a ja myślałem, że to pierwszo zdanie odnosi się do kogoś innego :bum: . A keksa z rodzynkami, to ja bardzo lubię, tym bardziej, że Wielkanoc idzie. :yahoo:

Pozdrawiam Antoni !!

DAwid - 2010-02-27, 18:08

Kurde ludzie gdzie wy mieszkacie ze lodu juz na oczkach nie macie :P u mnie napowietrzacz chodzi pełną para a na oczku jeszcze lód gr. 20cm :?