| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Ciernik
ZiK - 2006-04-10, 22:42 Temat postu: Ciernik co powiećie na cierniki?wczoraj bylem nad rzeczka i udalo mi sie złapaćc stadko cierników(15 sztuk) wpuściłem je do oczka.czytałem ze są ta ryby nadające sie do oczek wodnych są bardzo ciekawe a szczególnie w okresie gotowym.
Pawel Woynowski - 2006-04-10, 22:45 Temat postu: Re: Ciernik :good:
| zik napisał/a: | co powiećie na cierniki?wczoraj bylem nad rzeczka i udalo mi sie złapaćc stadko cierników(15 sztuk) wpuściłem je do oczka.czytałem ze są ta ryby nadające sie do oczek wodnych są bardzo ciekawe a szczególnie w okresie gotowym. |
Tyle że po okresie godowym innych ryb, nic z nich nie będzie, z tych ryb oczywiście. Cierniki wrąbią całą ikrę, bo to mimo małego "wzrostu" rybki drapieżne. Pza tym ciernik jest nosicielem pośrednim badz ostatecznym całej gamy pasożytów miedzy innymi tasiemca Schistocephalus solidus
Rybki i owszem ładne tylko że nie pożądane w naszych oczkach.
ZiK - 2006-04-10, 22:47
właśnie tak myślałem z e wyjedza ikre to może jednak je spowrotem wyłapie i wyniose do rzeki??
botanik - 2006-04-10, 23:09
Pawł ma rację -ciernik nie bardzo nadaje się do oczka, a pozatym to głony wyżej wymienionego pasożyta żywiciel, wieć radze ci raczej ajk najszybciej go wyłapać i wpuścić spowrotem do rzeki.
Pawel Woynowski - 2006-04-10, 23:15
| botanik napisał/a: | | a pozatym to głony wyżej wymienionego pasożyta żywiciel, wieć radze ci raczej ajk najszybciej go wyłapać i wpuścić spowrotem do rzeki. |
Co jest z tymi glonami jako zywicielem tasiemca??? A gdzie on w tych glonach żyje i w jakim stadium???
botanik - 2006-04-10, 23:17
sory za przejęzyczenie tam miało być główny jeszcze raz przepraszam
Pawel Woynowski - 2006-04-10, 23:29
Nic nie szkodzi. Tylko ciut się zdziwiłem
ZiK - 2006-04-11, 09:24
a ten tasiemiec może sie przenieść np:na karasie ...?
Michał - 2006-04-11, 09:50
wywalaj te ryby jak najszybciej, tyle razy pisalismy ze wpuszczenie ryb bez kwarantanny w innym zbiorniku moze doprowadzic do zarazenia, lub nawet smierci pozostalego "dobytku" w oczku, ja tylko raz mialem rybki ktore wpuscil mi szwagier i bardzo szczerze mu za to podziekowalem... aaa moze to i dobrze , nauczysz sie leczenia ryb a wszystko sie kiedys przydaje hehe :wink:
JacekN8 - 2006-04-11, 12:43
Tak jak najszybciej wyciąg ryby z oczka, a jak złowiłem płocie to siedzialy ponad tydzień w baniaku. Trzebabyło zrobić kwarantanne przed wpuszczeniem ryb.
DAwid - 2006-04-11, 17:33
Wiem że wstyd sie przyznawac ale jeszce nigdy nie widziałem Ciernika
botanik - 2006-04-11, 19:13
no to prosze bardzo:
[ Dodano: 2006-04-11, 20:17 ]
Pawel Woynowski - 2006-04-11, 20:05
| DAwid napisał/a: | Wiem że wstyd sie przyznawac ale jeszce nigdy nie widziałem Ciernika |
Zerkinj TUTAJ , jest tu klka fotek i ciekawy artykuł o cirnikach i jego pobratymcach, cierniczku i pociernicu
DAwid - 2006-04-12, 07:24
Z wyglądu to bardzo ciekawe ryby dziex za zdjęcia i za stronę :wink:
ZiK - 2006-04-13, 19:46
no wyłapałem te cierniki i wyniosłem do rzeki :peace:
JacekN8 - 2006-04-13, 19:56
Obserwuj pozostałe ryby czy śię czymś nie zaraziły.
ZiK - 2006-04-13, 20:07
pozostałe mam odlowione i trzymam w oddzielnym zbiorniku bo tymczasowo modernizuje oczko. :wink:
JacekN8 - 2006-04-13, 20:09
Wpuść do zbiornika jakiś odkarzalnik, najlepiej FMC, będziesz miał więcej pewności :wink:
ZiK - 2006-04-13, 20:11
juz to zrobiłem :peace:
Pawel Woynowski - 2006-04-13, 22:33
| zik napisał/a: | no wyłapałem te cierniki i wyniosłem do rzeki :peace: |
Można je było wpuścić do średniego akwarium zimnowodnego z roślinkami. To naprwdę ciekawe do obserwacji rybki.
jackon - 2006-06-25, 09:43
kurcze, ciekawe posty:)
ja walcze z ciernikami, a Wy chcecie je hodowac
polecam odwiedzic wody Zatoki Puckiej, tam ciernika i cierniczka do woli
dolozyc mozna do kompletu babke bycza:)
nie zasmiecajcie sobie oczek takimi rybami !!!!!!!!!!!
pozdrawiam
Jacek
AurorA - 2007-07-18, 18:38
Ciernik jest drapieżny ciężko mu się będzie wyżywić a i ikrę karasi stracisz. Zostań przy karasiach , ewent. linach.
Hubert - 2007-07-18, 18:54
| dlubacz napisał/a: | ide dzis po rozne roslinki nad staw, i sie zastanawiam czy nie wziasc malych rybek ktore plywaja w stadach przy brzegu wygladaja na cierniki ale pewien nie jestem, maja 3-5 cm a planuje wrzucic je do tegobaseno-oczka w ktorym beda karasie i zaby. No i pytanie czy cierniki nie szkodza innym ryba, bo wiem ze wydzielaja sluz, a sluz jazgarza to trucizna dla ikry i skrzeku zab | Ja bym spróbował z ciernikami - 2 samice i samca.
dlubacz - 2007-07-18, 18:59
| Hubert napisał/a: | | Ja bym spróbował z ciernikami - 2 samice i samca. |
a jak najlatwiej je odroznic bo jak to ma 3 cm to pod ogon im sie patrzec nie bede
AurorA - 2007-07-19, 00:24
Samiec jest mniejszy i chudszy, a w okresie godów czerwony.
kuba123 - 2007-07-19, 22:26
A skąd wziąść ciernika??
dlubacz - 2007-07-20, 12:24
Nqajlepiej to z jeziora . A tak serio to występują one w dosc czystej wodzie, jak masz kolo siebie jakis czysty staw to przejdz sie wzdluz brzegu a napewno zobaczysz stada malych cierniklow, zaopatrz sie w podbierak.
dlubacz - 2007-07-20, 12:51
Warto poczytać TEN TEMAT ... bardzo wplywa na opinie o tych slicznych rybkach. Ja naszczescie z decyzja o ich wpuszczeniu sie wstrzymalem na tyle ze zdazylem poczytac
Garstek - 2007-09-15, 12:46
Ja cierniki choduje w oczku od ok. 4 lat i niemoge się zgodzić z opiniami niektórych osób.
Choduje też Karasie (kolorowe i zwykłe),Słonecznice,Amury,Kiełbie,Ślizy. Mimo obecności cierników inne ryby rozmnażają się i narybek nie jest dziesiątkowany, np w tym roku w stawie choduję ok 40-50 cierników raczej młodych-średniej wielkości, a mimo tego rozmnożyły mi się słonecznice których było bardzo dużo i kiełbie. Ani razu niewidziałem żeby cierniki polowały na narybek, za ikrę też raczej sie nie zabrały bo narybku jest bardzo dużo
Cierniki nie przyniosły mi żadnych chorób(jak narazie:P odpukać ) żadna inna ryba nie zdechła z innych powodów niż zamarznięcie zimą przez jakies 3 lata. W tym roku znalazłem kilka padłych cierników ale przyczyną ich śmierci mogły być walki z pobratymcami.
Cierniki to bardzo ciekawe ryby.Całymi dniami opływają oczko i przeszukują kamienie w poszukiwaniu pożywienia , głównie owadów.Bardzo dużo czasu spędzają przy brzegu na płytkich wodach, przeczesują rośliny i szukają w kamieniach owadów, zauważyłem że nawet młode cierniki walczą ze sobą i przeganiają sie nawzajem jeśli drugi zbytnio zbliży sie do drugiego kiedy szukają pokarmu:Djedynie raz zdarzyło mi się zauważyć jak ciernik (dorosły wielkości ok 5cm) atakował inną rybe - dorosłego śliza który był ranny.
Cierniki to bardzo fajne ryby, polecam każdemu do oczka niektóre opinie o nich są mocno przesadzone, wiem to z własnego doświadczenia i długich obserwacji
Pozdrawiam!
wojtas - 2007-09-17, 06:43
zgadzam się z tą opinią.To bardzo ciekawa ryba. z krajowych najlepsza do oczek.Jak wpuscimy krajowego karasia,lina itp. to prawdopodobnie więcej ich nie zobaczymy,moze z wyjątkiem pory karmienia.Ryby te mają barwy ochronne i lubia się ukrywać.natomiast ciernik trzyma się blisko powierzchni i daje się obserwować.W dyżych wielogatunkowych oczkach,z bujną roslinnoscią na pewno sie sprawdzi.to dobra ryba równiez do najmniejszych oczek,obsada w tym przypadku powinna być jednogatunkowa.Do małych oczek z karasiami nie ma sensu go wpuszczać,gdyz wtedy nie ma mowy o rozmnazaniu karasi.Inną krajową rybą,którą bardzo lubię,jest słonecznica.W dużym stadzie prezentuje sie wspaniale i w niczym nie przeszkadza karasiom ozdobnym.
Łuki18 - 2007-12-10, 13:52
Podomież mówi się żę cierniki są dość złośliwe w stosunku do iinych mieszkańców stawu...
wojtas - 2007-12-10, 15:22
W okresie godów samce są agresywne,atakują inne ryby zwłaszcza o jaskrawym ubarwieniu.jednak ze wzgledu na swe niewielkie rozmiary nie stanowią zagrozenia dla większosci mieszkanców stawu.
Łuki18 - 2007-12-10, 15:52
No tak, jak zacznie fikać do mojego żółwia to ten go poprostu zje! SUPER W TEJ PRZYRODZIE!
wojtas - 2007-12-11, 14:52
Cierniki są szybkie i zwinne.myślę,że żółw miałby problem ze złapaniem ich.Wchodzą tez w grę ostre kolce.Wiadomo,że szczupak nie zaatakuje ciernika,jeśli ma do wyboru inne ryby./przed laty pasjonowałem się akwariową hodowlą ryb krajowych ,przez jakis czas był młody szczupak i zaobserwowałem to.zawsze wolał słonecznice lub małe karasie.
Łuki18 - 2007-12-11, 20:05
Widocznie za bardzo ruchliwy...
|
|