Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - sitowie i tatarak

tomala13 - 2007-06-06, 16:32
Temat postu: sitowie i tatarak
posiadam sitowie oraz tatarak chciałbym od was zasiegnąć informacji w czym to wsadzic do oczka czy w donicy z ziemią ale takowa mi zabrudzi wode czy w piasku proszę o pomoc. Z góry pozdrawiam posiadaczy oczek wodnych .
jakja - 2007-06-06, 19:02

Wsadzaj w donicy w mieszance piasku i gliny. Rośliny agresywne, ale miłe...
AurorA - 2007-06-06, 19:29

Sitowie to nazwa zbyt szeroka by móc coś powiedzieć - jaki to gatunek. Sitowie leśne woli gleby żyźniejsze i lekko kwaśne zaś sity można sadzić nawet w piasku.
altum - 2007-06-07, 11:24

Mam takie pytanie a propos trzciny kolorowej (żółto-zielonej), czy mozna ją posadzić do oczka bez doniczki, prosto do żwiru i ziemi (oczko foliowe)? Ma bardzo ostre kłącza, chyba najostrzejsze jakie widziałem u roślin wodnych... Ma ktoś doświadczenia z tą roliną?
puchalsw - 2007-06-10, 10:55

UWAGA: Wiedza wyczytana, nie poarta doswiadczeniem... :-)
No wiec wyczytalem ze ta trzcina to ekspansywna jest, i bedzie przerastac. Moze lepiej z nia do pojemnika
Zrobilo mi sie cos takiego w warunkach ladowych z trawa ozdobna i sprzatania bylo co niemiara
Pozdrawiam
Wojtas

AurorA - 2007-06-10, 18:53

altum napisał/a:
Mam takie pytanie a propos trzciny kolorowej (żółto-zielonej), czy mozna ją posadzić do oczka bez doniczki, prosto do żwiru i ziemi (oczko foliowe)?

Roślina faktycznie dość ekspansywna ale nie sądzę by dała rade folii. mam w doniczkach i kłącza wychodzą dnem w oczku z folii, jednak folii nic nie jest.

samuraj - 2007-06-11, 09:25

u mnie już dawno korzeń trzciny "wchłonął" doniczkę :P i korzenie są bezpośrednio na folii nic się nie dzieje i nie sądzę aby mogły uszkodzić folię :)
judym - 2007-06-19, 23:43
Temat postu: Sadzenie roslin
U mnie wszystkie rosliny rosna bezposrednio na foli. Wsadzilem je w drobny zwir. Po posadzeniu posypalem je gróbszym zwirem.Po 5 latach folia nic nie puszcza.Na poczatek przez kilka lat mozesz dawac na wiosne korki Osmocote( gleboko w podloze).
ontario_ab - 2007-08-15, 19:24

Moja trzcina i pałka rośną bez żadnych koszy czy doniczek (obskurnie wyglądały przy brzegu). Zamocowane większymi (niewidocznymi) kamieniami rosną super i ładnie się zagęszczają :good: . Tak samo rośnie skrzyp arktyczny, "papirus" i inne przybrzeżne rośliny wodne.
Kosze również te do transportu owoców (duża powierzchnia) stosuję tylko dla roślin rosnących głębiej.

krzysm - 2008-11-16, 09:00
Temat postu: Sit - czy można podcinać?
Witam!

Strasznie mi się rozrósł sit w strumyku. A co gorsza, w jednym wiechciu zmieszała się trawa z brzegu, mięta itp. Chciałbym wykosić to wszystko dosyć nisko, wysprzątać opadłe liście z mięty i od wiosny cieszyć się znów porządkiem.
Czy sitowi taka operacja nie zaszkodzi?

melek - 2008-11-16, 11:24

Pewnie ,że nie zaszkodzi. Tnij ;)
seedkris - 2008-11-16, 12:18

Możesz napisać jaki to sit?
AurorA - 2008-11-16, 16:53

ja swoje wczoraj wyciąłem tuż nad ziemią, jak tego nie zrobisz teraz to i tak trzeba na wiosnę.
krzysm - 2008-11-16, 19:34

Cytat:
Możesz napisać jaki to sit?

Jase! Siny, ze sklepu Aurory: http://www.sklep.oczkowodne.net/p334,sit-siny.html

AurorA - 2008-11-16, 20:59

tnij śmiało- wiosna szybko dojdzie do siebie
seedkris - 2008-11-17, 20:19

Ja bym zaczekał do wiosny. Siny, jako nieliczny z sitów ładnie się prezentuje zimą.
AurorA - 2008-11-18, 02:20

ale jak się spóźnisz nieco z przycięciem wiosną to później się tnie młode pędy które wyłażą już teraz.
krzysm - 2008-11-18, 07:52

AurorA napisał/a:
ale jak się spóźnisz nieco z przycięciem wiosną to później się tnie młode pędy które wyłażą już teraz.

Wyciąłem i teraz będę karczował trawę i miętę które mi tam wrosły.
Z powodu tego zrośnięcia i psiej działalności łan sitów nie wyglądał zbyt reprezentacyjnie :-)

lepi - 2009-07-15, 12:19
Temat postu: Re: Sit - czy można podcinać?
stary temat i w samym temacie napiszę tylko, że zimą sit wystający ponad lód bardzo fajnie wygląda, dlatego dopiero wiosną usuwam co jest do usunięcia...

Mamy lato, sit rośnie.
Od dłuższego czasu się do tego zabierałem i w końcu dzisiaj zmierzyłem najwyższy sit.
Variegata - prążki wzdłuż (zimą sucha kępka po prawej) teraz licząc od podłoża ma 278 cm.
Najwyższe z prążkowanych poprzecznie (kępka po lewej) są niższe o sporo ponad pół metra, a prążki poprzeczne są na nich w zasadzie tylko gdy zaczynają rosnąć, potem zanikają.

Z pałki widocznej na pierwszym planie nie ma nic - wiosną obciąłem +/- na poziomie lustra wody i nic nie wyszło, bo co tylko coś próbowało, to karpie i tołpygi zaraz urywały.
W ubiegłym tygodniu kilka razy widziałem tołpygę odrywającą tatarak i pływającą wkoło z takim 30-40 cm kawałkiem w gębie!

lepi

AurorA - 2009-07-15, 21:47

Lepi ale Ty nie piszesz o sitach tylko o oczeretach a to zupełnie co innego, należą nawet do innej rodziny. Nie ma sitów variegata.
Mariusz - 2009-07-16, 04:17

lepi napisał/a:
Variegata - prążki wzdłuż (zimą sucha kępka po prawej) teraz licząc od podłoża ma 278 cm.
Najwyższe z prążkowanych poprzecznie (kępka po lewej) są niższe o sporo ponad pół metra, a prążki poprzeczne są na nich w zasadzie tylko gdy zaczynają rosnąć, potem zanikają.

Tak jak napisał Arek,sit to nie oczeret,oczeret należy do ciborowatych.Potocznie mówią sitowie.
Pierwszy wspomniany oczeret,to zapewne "Albescens",drugi oczeret tabernamontana"Zebrinus"
Zauważyłem u siebie że prążkowanie również zanika,dostosowałem się do porad z zewnątrz.
Musi być rozdzielony i przesadzony w świeże stanowisko co 2 lata.Obecnie jest lepiej.

lepi - 2009-07-16, 08:51

AurorA napisał/a:
Lepi ale Ty nie piszesz o sitach tylko o oczeretach a to zupełnie co innego, należą nawet do innej rodziny.

Mariusz Czernicki napisał/a:
sit to nie oczeret,oczeret należy do ciborowatych.Potocznie mówią sitowie.
Pierwszy wspomniany oczeret,to zapewne "Albescens",drugi oczeret tabernamontana"Zebrinus"

:oops: no patrz, a ja zamiast sprawdzić, żyłem w błogim przeświadczeniu, że to sit skupiony (Juncus conglomeratus), tyle że w paski :hehe:

Dzięki za wyjaśnienie!

lepi

Elendil - 2011-05-07, 17:34

Czy te 2 tataraki trawiaste wyżyją? Zimowały w oczku, praktycznie w lodzie. Wg mnie wygląda, że powinno być OK bo wyraźnie widać nowe odrosty...

Trzymam je teraz w misce z wodą w szklarni.

Mariusz - 2011-05-07, 18:50

Tataraki trawiaste bialo i żółtopaskowane Acorus gramineus decoratus zawsze najlepiej rosna mi na brzegu.

[ Dodano: 2011-05-07, 19:51 ]
Twoje równie maja się całkiem dobrze.

jurek47 - 2011-06-08, 22:07

Czy tatarak można uprawiać w kamieniach bez podłoża..
Vanka - 2011-06-08, 22:13

jurek47 napisał/a:
Czy tatarak można uprawiać w kamieniach bez podłoża..

zwykły byc może, ale dekoracyjne potrzebują dużo dobrego :)
Może ktos trzyma bez podłoża,ale ja obstawiam dobre dożywianie :)

jurek47 - 2011-07-30, 17:27

Posadziłem tatarak trawiasty żółto-zielony czy przeżyje zimę ,podobno trzeba go wysadzać ..
AurorA - 2011-07-30, 19:04

W wodzie z reguły wymarza, bezpieczniej zabrać na zimę do domu.
lepiej zimuje w gruncie na sucho.

Mariusz - 2011-07-30, 19:14

AurorA napisał/a:
lepiej zimuje w gruncie na sucho.

Dokładnie tak, u mnie przetrzymuja zimę na brzegu. Jednak zazwyczaj przykryte sa śniegiem.

ewa535 - 2012-04-27, 09:52

Kupiłam tataraki w doniczkach z ziemią:
Acorus gramineus Argenteostriatus
i Acorus calamus Variegatus
(fotki później , bo mi się aparat ładuje)

czytałam tutaj o podłożach ale niektóre osoby zadawały pytania czy można w samej wodzie między kamieniami. Czy możecie się wypowiedzieć jak to się udało ?
Jestem ciekawa czy z braku podłoża roślina całkiem zmarnieje i zginie ? czy też da radę tylko będzie troszkę mniej ekspansywna ?

Adalbert - 2012-04-27, 10:19

ewa535 napisał/a:
Jestem ciekawa czy z braku podłoża roślina całkiem zmarnieje i zginie ? czy też da radę tylko będzie troszkę mniej ekspansywna ?

Ja mam Variegatus i taki zwykły, z natury, i oba dają sobie doskonale radę wetknięte między kamienie. Parę dni temu zrobiłem dwie skrzynki z podłożem i posadziłem tam takiego mixa m.in. z Variegatą, którą pozyskałem odcinając kawałki kłącza z macierzystej rośliny i muszę powiedzieć, że kosztowało mnie to sporo wysiłku bo takie grube były te kłącza.

AurorA - 2012-04-30, 00:40

ewa535 napisał/a:
Acorus gramineus Argenteostriatus
i Acorus calamus Variegatus

Ewa dają rade w kamieniach, ale gramineus zabierz na zimę do domku bo nie zimuje.