| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Kiedy przenieść młode karasie z akwa do oczka?
koczisss - 2007-03-26, 20:06 Temat postu: Kiedy przenieść młode karasie z akwa do oczka? Czy czekać aż woda będzie miała podobną temperaturę?
Jak tak, to będę musiał je trzymać może aż do czerwca, a to mi się nie uśmiecha.
Nie mogę już se poradzić z utrzymaniem czystości akwarium.
Wczoraj podmieniałem wodę, a dziś już pełno na dnie gówniaków. Coraz więcej jedzą, woda zmącona, dno zagówniaczone
JAREK G - 2007-03-26, 20:27
Wystaw akwa na dwór, a jak nie możesz to podmień cześć wody w akwa na wodę z oczka
koczisss - 2007-03-26, 20:41
| JAREK G napisał/a: | | Wystaw akwa na dwór, a jak nie możesz to podmień cześć wody w akwa na wodę z oczka |
One są rodzone w domu, we wrześniu, nie miały w życiu niższej temperatury niż 20 stopni.
Czy im nie zaszkodzi taki manewr?
W sumie dobrze by było, jak już bym na wolność wypuścił
JAREK G - 2007-03-26, 20:47
To nie wynoś wszystkich tylko zrób eksperyment i złap jedną, dwie do jakiegoś pojemnika odlej trochę wody z akw trochę z oczka niech postoi na dworze jak temperatury się wyrównają to wlej do oczka jak przeżyje trzy dni to znaczy że jest
koczisss - 2007-03-26, 20:58
| JAREK G napisał/a: | To nie wynoś wszystkich tylko zrób eksperyment i złap jedną, dwie do jakiegoś pojemnika odlej trochę wody z akw trochę z oczka niech postoi na dworze jak temperatury się wyrównają to wlej do oczka jak przeżyje trzy dni to znaczy że jest |
Oj, chyba jednak nie skorzystam z Twej rady, przywiązałem się do maluchów, wychowałem od ikry i szkoda by było
JAREK G - 2007-03-26, 21:07
To 20*C w oczku to może być nawet nie w czerwcu a w lipcu
koczisss - 2007-03-26, 21:14
| JAREK G napisał/a: | To 20*C w oczku to może być nawet nie w czerwcu a w lipcu |
Fakt.
Może za kilka dni spróbuję. Ma być nadal słonecznie, woda się powinna trochę nagrzać, będę miał chwilkę wolnego, to ponoszę wodę z oka do akwa.
ZiK - 2007-03-26, 21:21
Karasie to nie są ryby tropikalne tylko zimnowodne więc możesz je stopniowo przyzwyczajać do zimniejszej wody i jak wyrównasz temperaturę to swobodnie możesz je wpuszczać do oczka.
AurorA - 2007-03-27, 00:02
Takie przyzwyczajanie powinno trwać dłuższy czas. jak sie pospieszysz rybki łatwo złapią choroby. Poczekaj do maja - kilka słonecznych dni podnosi wodę do 15 stopni - tyle powinno wystarczyć.
jackon - 2007-03-27, 12:50
z karasiami nie widze zadnego problemu
w koncu te ryby ktore kupowane w sklepach zoologicznych trzymane sa w wyzszych temperaturach
zrob tak jak podpowiadaja koledzy, wynies zbiornik na dwor
ryby stopniowo przyzwyczaja sie do nizszych temperatur
nie powinno byc zadnego problemu
koczisss - 2007-03-27, 19:56
| jackon napisał/a: | z karasiami nie widze zadnego problemu
w koncu te ryby ktore kupowane w sklepach zoologicznych trzymane sa w wyzszych temperaturach
zrob tak jak podpowiadaja koledzy, wynies zbiornik na dwor
ryby stopniowo przyzwyczaja sie do nizszych temperatur
nie powinno byc zadnego problemu |
Akwarium ma coś około 80 litrów, więc raczej wyniesienie nie wchodzi w rachubę. Poczekam chyba jeszcze trochę, może coś zrobię w połowie kwietnia.
Jak nadal będzie taka pogoda, to woda się nieco ociepli
jackon - 2007-03-27, 19:59
przeciez nikt nie kaze przenosic calego akwarium
wystarczy inny wiekszy pojemnik z woda
wazne,aby troche czasu minelo zanim sie temperatury ustabilizuja
koczisss - 2007-03-27, 20:21
| jackon napisał/a: | przeciez nikt nie kaze przenosic calego akwarium
wystarczy inny wiekszy pojemnik z woda
wazne,aby troche czasu minelo zanim sie temperatury ustabilizuja |
No tak, ale chcę, aby jak najmniej stresu rybcie miały. Bardzo są czułe na wszelkie zmiany, nawet jak w akwarium coś zmienię, to od razu panika, a co dopiero trzymanie w misce.
Poczekam jednak na wyższe temperatury za oknem.
Mimo wszystko dziękuję Tobie i innym za rady.
seba - 2007-03-28, 18:27
Rybkom sie nic nie stanie a ty bedziesz miał spokój z brudną wodą w akwa
Odłów do jakiegos garka miski i stopniowo ochładzaj wode.Swoje karasie przyzwyczjałem przez 2 dni i wszysykie zyją a tez byłem do ich przywiązany
Jabolikus - 2007-03-28, 19:02
Jak bedziesz ewentualnie te rybki na dwor wystawial to nie zapomnij o zabezpieczeniu przed kotami , bo nic nie bedziesz mial do wrzucenia do oczka
koczisss - 2007-04-16, 16:54
Dziś przeniosłem młode do oczka. Jeden największy pływa z dwoma dorosłymi, a reszta gdzieś się schowała między doniczkami i sporadycznie wyłazi.
Mam nadzieję, że pływak żółtobrzeżek nie pokaleczy ich, jednego dziś wyłowiłem, a pewnie jest ich więcej i topię w słoiku, będzie ładny okaz po zasuszeniu
|
|