| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Wodospad, strumień, kaskada. - strumyk - odpowiednia pompa
mariusz - 2007-03-08, 15:42 Temat postu: strumyk - odpowiednia pompa Witam,
przymierzam się do budowy strumyka o długości około 25 m, wychodzącego ze skarpy na wysokości 1,5 m. Skarpa jest oddalona około 20 m od oczka. Oczko ma głębokość około 2 m, pompę chcę zatopić około 4 m od brzegu. Oczko jest dość duże - około 300 m3. Planuję użyć pompę TETRA OFX 11500. Różnica poziomów od pompy do ujścia wody 3,5 m.
Pytania:
1.Czy pompa TETRA OFX 11500 podoła podnieś wodę na wysokość 2 m, następnie przepchać ją 20 m po płaskim terenie i jeszcze raz podnieść na 1,5 m.
2.Jakiego rodzaju rury najlepiej użyć do tego rodzaju instalacji.
Załączam szkic instalacji.
Maikler - 2007-03-08, 16:05
Będzie ciężko. Maksymalne podniesienie słupa wody to 3,5 metra, czyli absolutne maksimum pompy. Do tego im większa odległość do przepchania tym spadają możliwości pompy.
JAREK G - 2007-03-08, 18:06
Ja bym przede wszystkim nie kład pompy na dnie tylko umieściłbym ją 0,5 m od powierzchni lustra wody dzięki temu już zyskujesz 1,5m na podnoszeni co w znacznym stopni zwiększy wydajność pompy Do połączenia pompy z kaskadą wykorzystałbym do tego czarne rury stosowane do nawadniania trawników dzięki czemu mógłbyś spokojnie ją zakopać
Ernest - 2007-03-08, 18:17
Można tak jak Jarek zasugerował 0,5 m pod powierzchnią.Można jeszcze zrobić taki trick ,jak najwięcej węża puścić wodą co zmniejszy opór tłoczonej wody
Maikler - 2007-03-08, 21:03
Tyle, że to minimalnie zwiększa wydajność. Jakegoś super efektu nie będzie.
Łukasz75 - 2007-03-09, 02:21
| Ernest napisał/a: | Można tak jak Jarek zasugerował 0,5 m pod powierzchnią.Można jeszcze zrobić taki trick ,jak najwięcej węża puścić wodą co zmniejszy opór tłoczonej wody |
Moglbys dokladniej wyjasnic o co chodzi z tym patentem bo nie rozumiem
Ernest - 2007-03-09, 04:38
| Łukasz75 napisał/a: | Moglbys dokladniej wyjasnic o co chodzi z tym patentem bo nie rozumiem |
To nie żaden patent,to raczej prawa fizyki .Podam Ci przykład z mojej pracy .Jakiś czas temu mieliśmy pompę z możliwością pompowania na wysokość 5 metrów,i na tą wysokość trzeba było wypompowywać płyn(plastyfikator do betonu,troszkę gęstszy od wody).Na ziemi stały beczki o wysokości 1,2 metra,gdy były pełne pompa pompowała.Problemy zaczynały się od połowy beczki,a przy 1/3 beczki pompa przestawała tłoczyć.Cały czas wąż był w pionie.Teraz mamy wydajniejszą pompę i mogę stwierdzić że nie ma różnicy w wydajności pompowania na wysokość 5 metrów płynu czy ponad 20 metrów wody przy spadku 0,5 metra
W Twoim przypadku może być problemem z długością węża
mariusz - 2007-03-09, 10:25
Dzięki za rady, na pewno się przydadzą. Co do głębokości zatopienia pompy – całe przedsięwzięcie jest realizowane po to by utrzymać czysta wodę w oczku /filtr naturalny/. Pytanie, jeżeli zatopię pompę na głębokości 0,5 m, to czy „zbierze” ona wodę z całego stawu /we wcześniejszych postach wyczytałem, że pompa powinna być zatopiona jak najgłębiej i w centralnym punkcie oczka/ . Ujście /patrz kaskada/ będzie znajdowało się po tej samej stronie oczka co pompa, w odległości około 15 m. Jednym słowem czy przy takich założeniach będę wstanie przepchać całą wodę przez pompę.
Drugie pytanie czy ktoś wie jakie jest wyjście z ww. pompy, tj. średnica wylotu.
I trzecie pytanie czy jest jakaś godna polecenia pompa /przede wszystkim energooszczędna i mogąca pompować z drobnymi nieczystościami/ o lepszych parametrach.
Pozdrawiam.
rispetto - 2007-03-09, 10:26
| Ernest napisał/a: | | Łukasz75 napisał/a: | Moglbys dokladniej wyjasnic o co chodzi z tym patentem bo nie rozumiem |
To nie żaden patent,to raczej prawa fizyki .Podam Ci przykład z mojej pracy .Jakiś czas temu mieliśmy pompę z możliwością pompowania na wysokość 5 metrów,i na tą wysokość trzeba było wypompowywać płyn(plastyfikator do betonu,troszkę gęstszy od wody).Na ziemi stały beczki o wysokości 1,2 metra,gdy były pełne pompa pompowała.Problemy zaczynały się od połowy beczki,a przy 1/3 beczki pompa przestawała tłoczyć.Cały czas wąż był w pionie.Teraz mamy wydajniejszą pompę i mogę stwierdzić że nie ma różnicy w wydajności pompowania na wysokość 5 metrów płynu czy ponad 20 metrów wody przy spadku 0,5 metra
W Twoim przypadku może być problemem z długością węża |
Albo nie uważalem na fizyce, albo głębokość zatopienia pompy nie ma znaczenia? Przecież woda pompowana jest i tak tylko od poziomu w oczku do najwyżeszego punktu wzniesienia Oczywiście trzeba uwzględnić opory przepływu w wężu i w tym sensie masz częściowo rację. Ciśnienia hydrostatycznego chyba też nie będziemy uwzględniać
Bajbas - 2007-03-09, 16:58
| rispetto napisał/a: | | lbo nie uważalem na fizyce, albo głębokość zatopienia pompy nie ma znaczenia? |
tez tak uważam, lub też nie uważałem. Pompa pcha nad poziom lustra. Oczywiście jak słup wody się nad nią obniża, to wysokość pchania się zwiększa. Oczywiście im głębiej tym dłuższy wąż, ale przy tych długościach, to nie ma już tak strasznego znaczenia.
Rura im większa tym lepiej. Ale cal to byłoby bardzo dużo, tym bardziej że pewnie krócieć na pompie jest na niższe średnice.
Ja w takich przypadkach nie pytam na forach, bo to na ogół każdy tyle wie ile uważał na lekcjach .... tylko walę do producenta. O dziwo, większość odpowiada.
Bajbas
JAREK G - 2007-03-09, 19:04
Mnie chyba nie było na fizyce na tej lekcji , ale na chłopski rozum to według mnie wydajność pompy będzie większa jak różnica poziomów między zasysaniem a odpływem będzie mniejsza w przypadku mariusza, 2m zamiast 3,5 słup podnoszenia wody jest mniejszy o 43% a to chyba dużo
Lapino - 2007-03-09, 19:11
Ja też na fizykę chodziłem ale z tego co wiem to wysokość podnoszenia pompy jest podana od lustra wody wiec nie ma znaczenia czy pompa jest 0,5m pod wodą czy 2m (nie biorę pod uwagę takich drobiazgów jak opór rury itp.)
JAREK G - 2007-03-09, 19:22
Czyli uważasz że jakbyś zanurkował z rurką 3/4 " na głębokość 2m, a rura wystawała by nad powierzchnię wody 1,5 m to tak samo łatwo było by Ci wydmuchać tą wodę jak z głębokości 0,5m i rura też wystawała by 1,5 m
Bajbas - 2007-03-09, 19:48
| JAREK G napisał/a: | | Czyli uważasz że jakbyś zanurkował z rurką 3/4 " na głębokość 2m, a rura wystawała by nad powierzchnię wody 1,5 m to tak samo łatwo było by Ci wydmuchać tą wodę jak z głębokości 0,5m i rura też wystawała by 1,5 m |
to zupełnie inna bajka!
Szymon - 2007-03-09, 20:18
| Cytat: | | Czyli uważasz że jakbyś zanurkował z rurką 3/4 " | z tego co pamietam to ludzkie płuca potrafią pokonac opór wody do 70 cm ( przy ciśnieniu atmosferycznym) pompa chyba tez musi pokonać dodatkowy słup wody / powyżej czytam sugestie odnośnie naczyń połączonych ale zapewne głębokość zanurzenia pompy ma wpyw na jej wydajność ( producent podaje wydajnośc pomp na poziomie "0"
JAREK G - 2007-03-09, 20:21
| Bajbas napisał/a: | | to zupełnie inna bajka! | Przecież tak działa pompa tłoczy wodę do góry chyba jej to sprawia różnicę czy tłoczy na wysokość 3,5m czy 2m Może mógłbym się z wami nawet zgodzić gdyby pompa zasysała wodę z brzegu (z nad lustra wody) i działała jak odkurzacz
Lapino - 2007-03-09, 22:51
Słuchajcie to tutaj trzeba człowiekowi pomóc bo ładnie o to poprosił a my sobie zrobiliśmy kłótnię na temat max podnoszenia pompy, oporów itp. Ci co mają doświadczenie z pompami o dużych wydajnościach niech się wypowiedzą i pomogą
vivit - 2007-03-09, 23:40
Moja leży 40-50 cm poniżej lustra wody i to jej wystarcza. Po co komplikować sobie życie.
Podnoszenie pompy jest sumą strat Hp+Dh str+ Dh strat filtra. Można różnie korelować te wartości aby nie przekroczyć wartości podanej przez producenta. Szacunkowo to 2 lata nauki na Polibudzie. Chcąc określić dokładnie tę wartość należało by znać wszystkie współczynniki oporów. W praktyce i przy wężach to niewykonalne. Więc pozostaje tylko metoda prób i błędów, lub zdrowego rozsądku
mariusz - 2007-03-16, 11:10
a ja tylko zapytałem się o pompę. BAJBAS dziękuję za radę, ale nie jestem już tak naiwny aby pytać o takie sprawy producentów, wolę praktyków, uzasadnione to jest doświadczeniami. I po to są fora. Szkoda, że ta dyskusja poszła w trochę inną stronę niż powinna, ale cóż........... dziękuję. Pozdrawiam.
Bajbas - 2007-03-16, 15:25
| mariusz napisał/a: | | nie jestem już tak naiwny aby pytać o takie sprawy producentów, wolę praktyków |
a ja mam przeciwne zdanie. Wielokrotnie dostawałem bardzo fachowe uwagi od producentów. Trzeba tylko ominąć dział handlowy, albo im tak zadać pytania, aby sami przekierowali do konstruktorów BiR itp. A ci ostatni są rzeczowi i można na nich polegać. Co więcej często chętnie się dzielą wiedzą.
A skoro cenisz praktyków to nie narzekaj
| mariusz napisał/a: | | Szkoda, że ta dyskusja poszła w trochę inną stronę niż powinna |
każdy pisze co wie, a to nie oznacza, że wie co trzeba i że Ciebie to zadowoli.
Bajbas
mariusz - 2007-03-16, 15:43
Bajbas -nie narzekam, tylko żałuję, że nie poszło w odpowiednią stronę. Co do producentów i konstruktorów - nie zgadzam się, nikt nie lubi przyznawać się do błędów szczególnie gdy musi za nie zapłacić, to raz, a dwa, zawsze nasze dzieci są najpiękniejsze i najlepsze. Dlatego uważam że jedynym wiarygodnym źródłem informacji o produkcie jest jego użytkownik. Pozdrawiam.
Bajbas - 2007-03-16, 17:24
| mariusz napisał/a: | | Co do producentów i konstruktorów - nie zgadzam się, nikt nie lubi przyznawać się do błędów |
dlaczego zaraz błędy. Przecież Ty chcesz porady jakie urządzenie dobrać do konkretnego rozwiązania. Więcej wiary w ludzi, ja mam (naprawdę) bardzo pozytywne doświadczenia. Oczywiście w Twoim przypadku trzeba się liczyć z tym, że wskażą Ci mocniejszą niż słabszą (bo droższa). Jednak kto ma mieć lepsze pojęcie o tym ile popchnie pompa jak nie jej twórca? Handlowcy wiedzą ile im powiedzą konstruktorzy/produkcja, a ci ostatni naprawdę są rzetelni. Mnie się zdarzyło wydzwaniać (jako klient o niewielkim zamówieniu) do głównego technologa i dostawałem odpowiedź.
Spróbuj, to niewiele kosztuje.
Pozdrawiam, Bajbas
AurorA - 2007-03-16, 21:02
W tym przypadku w Polsce jest tylko importer Tetry i ciężko od niego dostać jakieś informacje techniczne - nikt na tym się nie zna - odsyłają cię od Annasza....
Pompa OFX 11500 ma uniwersalną końcówkę na dwa rodzaje węży. Najlepiej dać 1 1/4 cala (chyba dobrze pamiętam). POmpa powinna być usytuowana na przeciwnym brzegu niż wlot kaskady. oczywiście wydajność spadnie, ale ogólnie powinno działać.
http://oczkowodne.net/technika.php -Tu dane na temat spadku wydajności tej pompy.
Bardzo dobre wysokości podnoszenia maja wysokowydajne nowe pompy aquaela, są tanie, ale maja jedna wadę - ciągną dużo prądu
Oto one: PFN 25000 ,PFN 20 000 ,PFN 15 000
maczaj1 - 2007-03-16, 21:57
Witam jestem nowy ale przestudiowałem wiekszość waszych tematów co do pompy to ja mam podobny strumyk jak chce zrobic mariusz i pompę mam tetre ofx 11500 wydajność super musiałem troszke przygiąć węża bo aż za super bo druga połowa strumienia to filtr korzeniowyi było za szybko acha długośc mojego strumienia 15 m reszta podobnie (nie pamietam dokładnie trzeba pomierzyć )choć centymetry sprawiają wielką różnicę, wcześniej był aquael i klenkała co chwile a prądu szło
mariusz - 2007-03-17, 18:27
Dziękuję, wreszcie jakieś konkrety . Faktycznie aquaele pożerają strasznie prąd, chyba jednak zostanę przy tetrze. Dzięki Maczaj1 ucieszyła mnie twoja wypowiedź, bo zacząłem prace ziemne i byłem w kropce co do sprzętu. Pozdrawiam.
Pawel Woynowski - 2007-04-05, 03:24
| mariusz napisał/a: | Dziękuję, wreszcie jakieś konkrety . Faktycznie aquaele pożerają strasznie prąd, chyba jednak zostanę przy tetrze. Dzięki Maczaj1 ucieszyła mnie twoja wypowiedź, bo zacząłem prace ziemne i byłem w kropce co do sprzętu. Pozdrawiam. |
O wydajnościach pomp było juz na forum. Zerknij TUTAJ, a znajdziesz tych konkretów więcej.
araman - 2007-05-01, 09:35
A co sądzicie o takiej pompie
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=188002875
, pomijając jej moc, Chciałbym ją zastosować do kaskady o dł 4 m i różnicy poziomów ok 2 m . Mam taką pompe po budowie i myslałem aby ją zastosować do czasu kiedy nazbieram na inną. Mam zakopany zbiornik 1000 l do którego chcę zatopić taką pompę
Mazur - 2007-05-01, 09:44
Skoro masz to nad czym się zastanawiasz zastosuj i po sprawie.
Ps. obserwuj licznik energii 750W zrobi swoje.
JAREK G - 2007-05-01, 10:07
Mnie się wydaje że jest za duża ( nie wiem jakie masz oczko 1000l ) wydajność tej pompy przy różnicy poziomów 2m to 13 000 l/h to przepompuje Ci ten zbiornik za 5 min
ZiK - 2007-05-01, 10:46
Zbankrutujesz z taką pompą 750 W.
Moim zdaniem pompa nadaje się tylko do wypompowania wodu z oczka np: podczas czyszczenia.
Do Ciągłej pracy w oczku się nie na daje
AurorA - 2007-05-01, 16:43
| zik napisał/a: | Moim zdaniem pompa nadaje się tylko do wypompowania wodu z oczka np: podczas czyszczenia.
Do Ciągłej pracy w oczku się nie na daje |
Dokładnie tak.
araman - 2007-05-01, 20:14
Ten zbiornik 1000 l to taki zbiornik do którego ma się przelewać woda z kaskady i oczka a objetość całego oczka będzie pewnie większa choś obecnie jeszcze nie ustaliłem ostatecznego kszatałty więc trudno nawet orientacyjnie coś wyliczyc. Fakt chyba jest troche za duża no i prądu ciągnie sporo na dobę wyjdzie trochę kilowatów, muszę wymyslić coś innego. Muszę dobrze poczytać forum
Ernest - 2007-05-02, 04:21
| araman napisał/a: | | Fakt chyba jest troche za duża no i prądu ciągnie sporo na dobę wyjdzie trochę kilowatów, muszę wymyslić coś innego. Muszę dobrze poczytać forum |
Myśl bo będziesz musiał kupić wyłącznik czasowy .Znam takiego gościa co ma pompę 280 W i teraz oczami przewraca jak trzeba rachunki za prąd płacić
michal341 - 2009-02-08, 10:56 Temat postu: pompa do strumienia WITAM WSZYSTKICH
planuje na wiosnę zbudować sobie strumień
czy pompa o wydajności 1500l/h nada się do pompowania wody w strumieniu?
jakiej szerokości będzie mógł być ten strumień jeśli będę chciał użyć tej pompy?
Linek - 2009-02-08, 11:40
Moim zdaniem jest to wystarczająco ja mam 1000L. i jest podzielone na lampę UV i kaskadę zobacz moją kaskadę w galeri ja płyty na kaskadę kupiłem za 30 zł. u gościa co robi pomniki jest to naturalny marmur.
michal341 - 2009-02-08, 12:04
ok dzięki za pomoc z tym że mi bardziej chodzi o strumień jak kaskadę strumień miał by około 5m długości
pytanie jaka szerokość może być tego strumienia tak aby woda dobrze płynęła?
i lepiej zrobić kilka komór aby woda sie przelewała z jednej do drugiej czy "płaskie dno" tak aby woda szybko płynęła po kamieniach?
AurorA - 2009-02-08, 15:41
michal341, musisz podać wysokość od pompy do szczytu strumienia na jaką woda musi wtłoczona , bo wraz z wysokością wydajność znacznie spada- moim zdaniem 1500 l/h to pompa zdecydowanie za mała.
michal341 - 2009-02-08, 17:01
około 1.80m
AurorA - 2009-02-08, 18:14
Pompy o wydajności 1500 l/h maja max wysokość tłoczenia 1,5 metra czyli na wysokości 150 cm ilość tłoczonej wody jest równa zero.
poczytaj tu
http://oczkowodne.net/technika.php
momo - 2009-02-08, 19:04
mała pompa mały efekt durza pompa durzy efekt lepiej z komorami przy pompie 1500 mało widowiskowe
AurorA - 2009-02-08, 19:24
| momo napisał/a: | | mała pompa mały efekt durza pompa durzy efekt lepiej z komorami przy pompie 1500 mało widowiskowe |
co to znaczy mało widowiskowe jak z pompy nie kapnie nawet jedna kropla, tak samo widowiskowo będzie bez pompy
momo - 2009-02-08, 19:39
jak nie umieści pompy na dnie to kapnie
michal341 - 2009-02-08, 19:45
| AurorA napisał/a: | | Pompy o wydajności 1500 l/h maja max wysokość tłoczenia 1,5 metra czyli na wysokości 150 cm ilość tłoczonej wody jest równa zero |
nie przesadzaj (jak na razie nie zauważyłem znacznej różnicy w ilości pompowanej wody po przebyciu tego odcinka jak przed przebyciem) ja na razie używam tej pompy z tym że ten odcinek w gdzie idą PCV ki pod ziemią chciał bym zastąpić strumieniem
AurorA - 2009-02-08, 19:50
w takim razie jaką pompę używasz i jakie jest jej h max bo to co piszesz jest niemożliwe.
michal341 - 2009-02-08, 19:59
dokładnej nazwy nie podam bo nie wiem gdzie mam pudełko
pompe kupiłem 2 lata temu w obim za około 150zł jedynym parametrem jaki pamiętam to wydajność 1500l/h
AurorA - 2009-02-08, 20:04
Może źle zrozumiałeś i te 180 cm to odległość od pompy w poziomie a nie wysokość - innego wytłumaczenia nie widzę. Zobacz przykładowe wykresy wydajności na tej stronie co Ci dawałem linka.
michal341 - 2009-02-08, 20:13
dobrze zrozumiałem odległość to jakieś 3-6m nie mierzyłem dokładnie ale bliżej 6m
a różnica poziomów od pompy do filtra 180cm
koczisss - 2009-02-08, 20:20
| michal341 napisał/a: | dokładnej nazwy nie podam bo nie wiem gdzie mam pudełko
pompe kupiłem 2 lata temu w obim za około 150zł jedynym parametrem jaki pamiętam to wydajność 1500l/h |
Ja mam 2500 l/h i woda na pseudo kaskadzie, po kamieniach płynie bardzo niemrawo, a różnica poziomu między umiejscowieniem pompy, a filtrem to jakiś metr, a odległość w poziomie około 4-5 m.
W związku z tym, myślę, że 1500 l/h to znacznie za mało, bo trzeba wziąć pod uwagę różnicę w pionie i długość przewodu w poziomie. Im wysokość pompowania wody i długość przewodu większa, tym pompa ma mniejszą wydajność, czyli w Twoim przypadku te 1500 l/h może być nawet niezauważalne, bo pompa nie będzie miała siły przepchnąć tej wody.
michal341 - 2009-02-08, 20:36
jest zauważalne i to sporo wody płynie i nie w mówicie mi że jest nie zauważalne bo 2 lata tej pompy używam i woda pokonuje ten odcinek bez większej różnicy w wydajności
koczisss - 2009-02-08, 20:39
| michal341 napisał/a: | | jest zauważalne i to sporo wody płynie i nie w mówicie mi że jest nie zauważalne bo 2 lata tej pompy używam i woda pokonuje ten odcinek bez większej różnicy w wydajności |
Trochę Cię nie rozumiem, wcześniej pytasz, czy taka pompa się nada na strumień, a jak Ci się odpowiada, że raczej nie, to twierdzisz, że działa wyśmienicie. W takim razie jak działa, to po co takie zapytanie?
michal341 - 2009-02-08, 20:45
działa bo woda płynie rurkami i z tąd wiem że pokona tą rużnice poziomów lecz chce zastąpić rurki pcv które są pod ziemią strumieniem i o to chodziło w moim pytaniu czy ta pompa sie nada czy strumień będzie dobrze płyną jeśli nawet przepłynie przez niego 1000l/h
przyjmijmy że tyle płynie po pokonaniu tej odległości
koczisss - 2009-02-08, 20:48
| michal341 napisał/a: | jeśli nawet przepłynie przez niego 1000l/h
przyjmijmy że tyle płynie po pokonaniu tej odległości |
To będzie ledwo zauważalna strużka wody niestety.
michal341 - 2009-02-08, 20:54
ok dzięki wszystkim za pomoc
jak na razie nie będę sie brać za budowę strumienia pozostawię tak jak jest obecnie
ZAPRASZAM NA FORUM
www.rosliny-owadozerne.pl
momo - 2009-02-08, 23:29
wykresy wykresami ale strumyk z tą pompą będzie słaby
Pawel Woynowski - 2009-02-09, 09:59
| michal341 napisał/a: | | dokładnej nazwy nie podam bo nie wiem gdzie mam pudełko |
Jest jeszcze, coś takiego jak metryczka (na pompie),, tam masz zapisaną nazwę, i parametry techniczne pompy. Przeczytaj po prostu, co tam stoi napisane.
Grześ - 2009-02-10, 14:06
| koczisss napisał/a: | michal341 napisał/a:
jeśli nawet przepłynie przez niego 1000l/h
przyjmijmy że tyle płynie po pokonaniu tej odległości
To będzie ledwo zauważalna strużka wody niestety. |
1000l/h : 3600 = 0,28l/s czyli niecałe 3 setki
Pawel Woynowski - 2009-02-11, 02:33
O różnicach wydajności pompy, w zależności od wysokości podnoszenia, rozmawialiśmy już na forum w poście Wysłany: 2006-04-11, 20:56
Natomiast, o zależności szybkości przepływu wody w strumyku, od jego szerokości i głębokości, piszę TUTAJ
lepi - 2009-03-02, 19:00
My mamy pompę Aquacraft 10tys l/h i wspomnianą przez Autora wątku Tetrę.
U nas wysokość kaskady jest mniej niż metr.
Między pompą a kaskadą jest filtr ciśnieniowy.
Wąż pompa filtr około 12m, średnica 11/2", a od filtra do elementu startowego 4m, 11/4".
Szerokość strumienia wody na kaskadzie - do 20 paru centymetrów
Efekt - moim zdaniem optymalny.
Długie węże i filtr ciśnieniowy powoduje spory spadek wydajności pompy, sądzę że bez filtra wystarczyłaby pompa rzędu 6-7 tys litrów.
Ta sama pompa (11tys) pracowała w moim poprzednim oczku zasilając własnoręcznie wykonaną kaskadę o szerokości strumienia wody od 30 do 60 cm. Tam nie było w obiegu żadnego filtra, a wysokość kaskady byłą rzędu 120 cm... Tam też pompa pasowała jak ulał dp szerokości i wysokości kaskady...
Wracając do wyjściowego pytania:
> 1.Czy pompa TETRA OFX 11500 podoła podnieś wodę na wysokość 2 m,
> następnie przepchać ją 20 m po płaskim terenie i jeszcze raz podnieść na 1,5 m.
Da radę, ale finalnie wszystko zależy od szerokości strumienia/kaskady.
Przy tak długim strumieniu, powinien on być jednak dość szeroki, zatem moim zdaniem tetra 11500 to zdecydowanie za mało, żeby uzyskać efekt szumiącej wody, a jedynie leniwy strumyczek, a jak są progi to raczej kiepsko...
>2.Jakiego rodzaju rury najlepiej użyć do tego rodzaju instalacji.
Przynajmniej 11/2"
lepi
AurorA - 2009-03-02, 20:33
| lepi napisał/a: | | Wąż pompa filtr około 12m, średnica 11/2", a od filtra do elementu startowego 4m, 11/4". |
wąż wyjściowy z filtra powinien mieć większą średnicę niż wejściowy a tu masz odwrotnie
a co do tego pytania to padło ono dwa lata temu- obecnie już nie produkują pomp z serii OFX.
lepi - 2009-03-02, 20:43
| AurorA napisał/a: |
wąż wyjściowy z filtra powinien mieć większą średnicę niż wejściowy a tu masz odwrotnie
|
to wariant przejściowy zresztą wymuszony "wadą wlotu" (=średnica) na element startowy kaskady...
jak już osiągnę konfigurację docelową (a mam nadzieję, że to będzie jeszcze w marcu) to ten 11/2" będzie szedł na dzielnik a z niego tylko 11/4" a może nawet 1" na ciśnieniowy i dalej kaskadę a "reszta" na filtr z prawdziwego zdarzenia...
a co do pomp, to to czym zastąpiłi ofxy to jakiś koszmar
35 watów mniej a 60-70% droższe... zwrócą się za 8 lat.... jeśli dotrzymają
na szczęście można jeszcze kupić ofxy
lepi
|
|