| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Wodospad, strumień, kaskada. - Nietypowy wodpospad
monkeymonk - 2007-03-05, 17:01 Temat postu: Nietypowy wodpospad Witam wszystkich,
caly dzien bawie sie i projektuje nowe oczko. W zwiazku z tym przyszedl mi do glowy taki pomysl.
Poniewaz i tak muruje stacjonarny grill pomyslalem o czyms takim:
na zywo, wypatrzone w sieci:
Woda dostarczana na gore popa z dolnego oczka. Co o tym myslicie.
Problem z materialem - nie moze byc to cegla (a moze moze? )
Z jednej strony nie jest to naturalne, z drugiej wyglada ciekawie.
Ernest - 2007-03-05, 17:35
Z siatkobetony powinno się udać
AurorA - 2007-03-05, 17:36
Wodospad wcale nie jest nietypowy, to normalne rozwiązanie.
Mam coś podobnego. Najlepszy materiał to kamień +beton. Z czasem nie będzie widać że to beton.
monkeymonk - 2007-03-05, 17:37
Ernest,
mowisz o konstrukcji muru czy o konstrukcji niecki? pozdr.
Ernest - 2007-03-05, 17:45
| Cytat: | Ernest,
mowisz o konstrukcji muru czy o konstrukcji niecki? pozdr. |
Niecki z siatkobetonu dla szczelności i wytrzymałości ,a konstrukcje też można za zbroić aby zamarzająca woda w czasie zimy nie rozsadziła muru.
Wykończenie można zrobić tak jak napisał Arek
monkeymonk - 2007-03-05, 17:53
mhm, to mnie troche zmartwiles. myslalem o folii z utwardzonym podlozem pod wodospadem. myslisz, ze nie wytrzyma? przepraszam jesli pytanie jest oczywiste.
lukaszz66 - 2007-03-05, 17:57
| monkeymonk napisał/a: | | Woda dostarczana na gore popa z dolnego oczka. Co o tym myslicie. | ja bym sobie takiej kaskady nigdy nie zrobił bardzo nie naturalne
JAREK G - 2007-03-05, 18:10
Myślę że jakbyś te niecki zrobił płytkie to mogła by być zamaskowana folia kamieniami na utwardzonym gruncie Musisz wziąć jeszcze pod uwagę wydajność pompy, moim zdaniem żeby uzyskać taki efekt jak na pierwszej fotce ( kilka przelewów) to pompa powinna beć co najmniej 7000l/h, a to już jest 110W
Maikler - 2007-03-05, 18:41
Pomysł fajny z takimi wodospadami, ale kontsrukacja za oczkiem mi się nie podoba. Przypomina mi trochę zabudowania oczyszczalni ścieków. Ale nie przejmuj sie zbytnio moim zdaniem
Bajbas - 2007-03-05, 19:13
Mam coś takiego z samego piaskowca. Oczywiście zaprawa z dodatkiem uszczelniającym. Tylko że znacznie mniejsze każde "mikrooczko". Dwa na górze, potem spływ, gdzie jest kilka bardzo małych progów. Ale u mnie też znacznie słabsza pompa.
Bajbas
PS. To wcale nie musi wyglądać nienaturalnie, o ile spadek wody na nizinie jest naturalny
monkeymonk - 2007-03-05, 19:44
mhm - zgadzam sie co do zarzutu braku naturalnosci ale uzyskanie takiego efektu nie bylo moim celem. Z drugiej strony wysypanie gory kamieni tez nie jest naturalne.
Mysle, ze skusze sie na taki "sztuczny" projekt. wrzucam pare aktualnych fotek. Zalezy mi na plynnym polaczeniu funcji grillowej, blatowej i wodospadowej
Pawel Woynowski - 2007-03-07, 21:58
| lukaszz66 napisał/a: | | ja bym sobie takiej kaskady nigdy nie zrobił bardzo nie naturalne |
Ja też, marzy mi się coś takiego.
Łukasz75 - 2007-03-08, 07:05
Moim zdaniem lepiej by to wygladalo gdyby grill byl po drugiej stronie "zadaszenia" , tak by siedzac w srodku mozna bylo podziwiac oczko wodne , ktorego tlem moglby byc ten wodospad
Poza tym cala ta konstrukcja powinna byc zrobiona z jednolitego materialu czyli albo cegly albo kamienia. Laczenie tych materialow jest mozliwe ale bardzo ryzykowne. Po prostu moze wyjsc "szkaradztwo". I wreszcie sam dach , mam watpliwosci czy dach domu tez masz taki "wygiety"
Jesli tak to ok , jesli nie to moze dziwnie wygladac taka altana obok domu z dachem kopertowym czy nawet dwuspadowym.
Jesli jednak zdecydujesz sie pozostac przy obecnym projekcie , to kiepsko jakos widze szczelne i estetyczne zarazem polaczenie cegly i folii. A ten nizszy murek z wodospadem to chyba jest po to aby narobic sobie kolejnych klopotow technicznych. Nie wygladaloby to gorzej gdyby ten murek byl tej samej wysokosci na calej dlugosci.
Pozdrawiam
monkeymonk - 2007-03-08, 09:36
Lukasz,
dzieki za uwagi. Cala konstrukcja bedzie z kamienia. Cegla znalazla sie w projekcie z przypadku, zreszta i tak mam watpliwosci co do jej trwalosci. Dach bedzie zwykly, dwuspadowy - bedzie to zwykla chata. Program ktorego uzywalem nie przewidywal takiej mozliwosci (jesli sie wpatrzysz to zobaczysz, ze dach jest zrobiony z dwoch mostkow do oczka, odpowiednio rozciagnietych i przekrzywionych
Co do niecki - chyba zaryzykuje i wyloze ja folia. nie chce betonowac niecki, nie znam sie na tym. utwardze tylko podloze.
Jesli chodzi o kwestie naturalnosci. Patrzac na ten projekt oczywiste jest, ze nie ma on udawac naturalnego wodospadu
Dzieki za uwagi.
pozdr.
Ernest - 2007-03-08, 18:47
| Paweł napisał/a: | | Ja też, marzy mi się coś takiego. |
Mnie też się podoba i mam podstawy abym miał podobnie
Pawel Woynowski - 2007-03-09, 05:12
| Łukasz75 napisał/a: | | Moim zdaniem lepiej by to wygladalo gdyby grill byl po drugiej stronie "zadaszenia" , tak by siedzac w srodku mozna bylo podziwiac oczko wodne , ktorego tlem moglby byc ten wodospad |
Też tak myślę.
| Cytat: | | esli jednak zdecydujesz sie pozostac przy obecnym projekcie , to kiepsko jakos widze szczelne i estetyczne zarazem polaczenie cegly i folii. |
TUTAJ masz sposób jak można połączyć kamień, folię, szczelność i wodospad. I masz rację że lepiej wygląda jeden rodzaj materiału.
|
|