| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - MOJE OCZKO WODNE - Piotr.P
PIOTR.P - 2010-05-19, 09:38
witam serdecznie
kilka dni temu dołączyłem do waszej grupy oczko-maniaków .
mieszkam na górach podhalu
posiadam oczko 12 tys.l troszkę ponad rok i stosowałem słomę cały sezon miniony było O.K
wiosna zaczeła się nie najlepiej kilka ryb KOI zdechło około 50%zostało 6szt. (cos muszę dokupić ) woda była przejrzysta na 30 cm, nie robiłem nic czekałem na rosliny aż ruszą .stosuje nadal słome i filtracje.
W obecnej chwili po tak ulewnych deszczach prawdopodobnie wymieniła mnie się doda w oczku kilka krotnie JEST KRYSZTAŁ do dna 150cm. co robić i jak ją utrzymać w tym stanie.
CO DO KUPNA czy ktoś ma małe ładne japonskie KOI na sprzedasz chodzi o cene a przecież urosną i bardziej cieszy własny chów ????
pozdrawiam
PIOTR.P - 2010-05-19, 14:18
wielkie dzięki ,
szukam inf. w giełdzie co do ryb
a tutaj biore się za czytanie.
nie wymagam cudów, konkretnego przepisu , ale jakichś sugestii porady
uscislam swoje informacje.
wymiary 3/6m w kształcie nerki 12tys
posiadam dwa filtry TETRA 10 000 jeden zestaw odkupiłem z lampom 9W( likwidacja oczka małe wnuki)
UV dwie sztuki 11W i 9 W odpowiednio przed beczką
pompa 10 000 l/h w najgłębszym miejscu około 150cm rozdzielona na dwa filtry,które są po przeciwnych stronach oczka.
rosliny połki- małe srednie wielkie ,sitowia- małe srednie wielkie , tataraki itp;6 lilii i bagiennych w koło troche tego jest ,co prawda nic prawie nie rosnie, jest zimno pada deszcz a wczoraj śnieg
Elendil - 2010-05-19, 16:06
Masz lampy UV więc szczawiowa Ci nie grozi. Wywal tę słomę bo jak zacznie gnić to Ci tylko kłopotów narobi. Resztę zrobią rośliny jak zaczną rosnąć. Na mętną wodę zapodaj zapobiegawczoTriggera 3 i czekaj na efekty.
Pomyśl o założeniu swojego tematu w galerii, wrzuć foty oczka, opisz dokładnie ile i jakie rośliny, w czym posadzone, jaka obsada ryb.
To te posty się przeniesie do Twojego tematu i tam będzie można kontynuować dyskusję.
Pzdr i witaj na forum
PIOTR.P - 2010-05-19, 17:39
słoma troszkę w poprzednim sezonie narobiła kłopotu i nie trzymam więcej jak trzy tygodnie i nowa.
problemu z wodą jeszcze nie ma ,ale kiedy przyjdzie słonko zacznie kwitnąć będzie chyba mega problem
w sklepach z ciuchami na wagę kupuje lniane rzeczy, napycham słomą , zaszywam po trzech tygodniach na kompost i mowa koszula, spodnie lub obrus itp.
Triggera 3 dawałem w jesieni !!! Powtórzyć teraz ??????????
ktoś polecał bakterie akwariowe ''CYCLE '' co wy na to????
jak pogoda pozwoli porobie zdjęcia i pomysle o swoim temacie
dzięki za ciepłe przyjęcie
Elendil - 2010-05-19, 18:07
| PIOTR.P napisał/a: | | problemu z wodą jeszcze nie ma ,ale kiedy przyjdzie słonko zacznie kwitnąć będzie chyba mega problem |
Przy działających lampach UV woda nie ma prawa zakwitnąć Kiedy ostatnio wymieniałeś w nich żarnik? Może już nie świecą...
| PIOTR.P napisał/a: | | sklepach z ciuchami na wagę kupuje lniane rzeczy, napycham słomą , zaszywam po trzech tygodniach na kompost i mowa koszula, spodnie lub obrus itp. |
Sam sobie utrudniasz życie Wywal tą słomę w cholerę.
| PIOTR.P napisał/a: | | Triggera 3 dawałem w jesieni !!! Powtórzyć teraz ?????????? |
Trigger do oczka marzec/kwiecień + ewentualnie potem latem (lipiec-wrzesień). Później nie warto. Jeśli więc w tym sezonie nie dawałeś to czas najwyższy zapodać.
| PIOTR.P napisał/a: | | ktoś polecał bakterie akwariowe ''CYCLE '' co wy na to???? |
Bakterie są w Triggerze
| PIOTR.P napisał/a: | | jak pogoda pozwoli porobie zdjęcia i pomysle o swoim temacie |
nie myśl tylko zakładaj
| PIOTR.P napisał/a: | | dzięki za ciepłe przyjęcie |
Takie to forum
PS. Zakładaj ten temat jak najszybciej bo robimy i potem trzeba będzie to posprzątać
JAREK G - 2010-05-19, 20:29
Już jest bałagan temat wylądował w testowym
| PIOTR.P napisał/a: | | najgłębszym miejscu około 150cm rozdzielona na dwa filtry,które są po przeciwnych stronach oczka. | To zły pomysł, połącz lepiej te filtry i zrób z tego jeden, efekt będzie dużo lepszy
PIOTR.P - 2010-05-20, 18:31
Elendil dzięki za pomoc
11W ma dopiero rok od nowości , a 9W podobno mało co swieciła gość miał jeden sezon
co masz do słomy: tamten sezon prawdopodobnie to ona utrzymała piękną wode ,rośliny też na pewno tak!!!!!! ale były jeszcze małe i mało ich było (dokupiłem czyszczących parę dzisiaj)
zamawiam triggera
gdzie zakładać konto z tematem i jak go nazwać by znowu nie zniknął
pare zdjęć zrobiłem jak nie lało
Jarek :połączyć filtry równolegle ? ( nie szeregowo) dlaczego efekt ma być lepszy ????
JAREK G - 2010-05-20, 18:42
PIOTR.P, Połącz filtry szeregowo , pierwszy robi wtedy za filtr wstępny mechaniczny a drugi za biologiczny do którego dopływa woda już wstępnie oczyszczona dzięki czemu złoże biologiczne się nie zapycha a jego skuteczność jest dużo większa. I jeszcze jedno co jest bardzo ważne w wypadku czyszczenia czyścisz zawsze tylko jeden "moduł"
Swoją galerię załóż tu http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=33
Elendil - 2010-05-20, 18:43
| PIOTR.P napisał/a: | Elendil dzięki za pomoc |
nie ma za co
| PIOTR.P napisał/a: | | 11W ma dopiero rok od nowości , a 9W podobno mało co swieciła gość miał jeden sezon |
Jak lampa chodzi przez cały sezon non stop od początku wiosny do końca jesieni to na następny sezon żarnik do wymiany.
| PIOTR.P napisał/a: | | co masz do słomy: tamten sezon prawdopodobnie to ona utrzymała piękną wode |
Nic nie mam, ale u Ciebie przy filtrze z UVałkami to nie potrzebna robota wg mnie. Jak chcesz się z tym bawić to ja Ci nie zabronię
| PIOTR.P napisał/a: | gdzie zakładać konto z tematem i jak go nazwać by znowu nie zniknął
pare zdjęć zrobiłem jak nie lało |
W tym dziale: http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=33 I nazwij jak chcesz, np oczko PiotraP Masz tam wiele przykładów.
Pzdr.
PIOTR.P - 2010-05-21, 17:25 Temat postu: MOJE OCZKO WODNE - Piotr.P Dałem się namówić Elendil-owi na zrobienie swojego tematu
Oto zdjęcia mojego oczka
duzers - 2010-05-21, 18:36
dobrze zrobiłeś że dałeś sie namówić.oczko bardzo fajne.może napisz coś o nim
leszek50-57 - 2010-05-21, 19:11
Bardzo naturalnie
poz.Leszek
---------------
Vanka - 2010-05-21, 19:41
A teraz Piotrze prosto z Gór poprosimy o opisy, i historie związane z oczkiem - problemy również, aczkolwiek - każdy z nas nie lubi ich mieć
P.S.
ostatnio krzyczałam, że trzeba mi chłopaka z gór, bo tylko WY znacie się na smardzach
PIOTR.P - 2010-05-21, 22:37
witam ponownie
brak opisu do zdjęć nadrabiam teraz
po 18 wpadł mi klijetn do domy a syn wkieił zdjęcia i uciekł an randkę
do opisu problemu , którego jeszcze nie ma mam nadzieje że administrator przeklei jak obiecywał i tu gorąca proba i ukłony dla niego
od lewej: sory ale to zdjęcie jest do góry nogami -lilie
3 ,5 zdjęcie to wielka donica: pałki, sitowia, tataraki ,irysy,i samo siejka mięta
2,4,7 to lewa strona i dalszy ciąg donicy,która przechodzi w w brzeg i rosną tam coraz niższe rośliny aż do całkiem niskich;kaczeńce, skrzypy ,pałki minimy,sity skrętne,i niskie bagienne,kalie, strzałki, itp i wszędobylska mięta
6 tak jak z tamtej strony tylko więkrza częsć oczka mostek nie dzieli ruwno na srodku
na grzyby zapraszam w sierpniu a na razie do jutra
JAREK G - 2010-05-21, 23:15
PIOTR.P, taki opis tez może być ale nie o to chodziło Napisz z czego jest zrobione, oczko jakie duże i jaka pojemność , ile ma lat i czy masz w nim jakieś ryby
PIOTR.P - 2010-05-22, 21:19
wielkie dzięki za przeklejenie moich postów z tematu (woda po zinie wymienić czy nie)
teraz można opis przeczytać powyżej, trochę to nie pokolei z mojej winy
dalszy ciąg opisu : oczko zrobione zostało w kwietnui 2009r około 3 tygodnie pracy z synem młodszym i żona, folia o wymiarach 6 na 10 m
7 ton kamienia ''okrąglaki''donoszone i podawane przez nas a układane przez żone bez cementu i około 4 tony tych płaskich w około, mostek 3m 80 cm szer.60 wys.nie wiem - tak
do biodra (jest wygodnie się oprzeć)
Ryby : jak pisałem wyżej po zimie ostało się tylko 6 i zapomniałem wczoraj że były dwa jesiotry ,ale nikt ich w tym roku jeszcze nie widział,ani jako zdechłe nie wyłowi czy są
no i dzisiaj MEGA niespodzianka .Przychodzę z pracy a tu starszy syn ,który uczy się w Krakowie przywiózł 8 koi i 8 bater-flay o wielkośći 7-8 cm wielkość tak na oko, potem przyszła mama z dwoma koi 12-13 cm i siostra z dwoma tak około 15-17cm to wszystko w spisku z żoną i dziećmi ,zapomniałem dodać że w czwartek miałem urodziny
Vanka - 2010-05-23, 07:41
| PIOTR.P napisał/a: | | zapomniałem dodać że w czwartek miałem urodziny |
No to Wszystkiego Dobrego
A w temacie oczka - czy ja dobrze zrozumiałam, że oczko jest bez folii?
PIOTR.P - 2010-05-23, 09:38
wielkie dzięki za życzenia ''powoli dociera do mnie że stary już jestem" a żona twierdzi że chłop to nigdy nie dorośnie
folia o wymiarach 6 na 10 m
PIOTR.P - 2010-05-25, 18:03
witam ipozdrawiam
mam pytanie!!!!! czy to jest możliwe że u mnie przez zimę zmarzła albo zgniła taka roślina
"Typha latifolia Variegata - Pałka szerokolistna odmiana Variegata " Jest u nas co prawda zimno i wegetacja roślin zaczyna się o 2-3 tygodnie puzniej . Wszystkie rośliny odbiły powoli je widać a tej pałki nie ma ,grzebałem z ziemi zdjąłem warstwę ziemi , błota i i nic??
[ Dodano: 2010-05-25, 19:41 ]
teraz żona mi mówi że dzisiaj przyszedł pocztą TRIGGER 3
o jutra zapowiadają znowu ulewy do piątku do 35 l na m kwadratowy dziennie zadać triggera cz poczekać do soboty???? Co radzicie???
ewa999949 - 2010-05-26, 22:30
Bardzo fajne to Twoje oczko, takie naturalne - górskie. Nawet mostek mi się podoba, zupełnie nie trąci obcą japońszczyzną, świetnie pasuje. I rodzinki pozazdrościć. Przyłączam się do życzeń, chociaż nie mam żadnego karpia. Dużo zdrowia i radości !
Ewa
Elendil - 2010-05-27, 06:50
| PIOTR.P napisał/a: | | zadać triggera cz poczekać do soboty???? Co radzicie??? |
Poczekaj
PIOTR.P - 2010-06-06, 17:28
witam i dzięki za życzenia
w piątek tydzien temu zadałen Treggera 3 i na wodzie dzisiaj po dwóch dniach upalnych mam mnóstwo białej piany ,scina się glon i pływa po wierzchu z tą pianą,gdzie pianu i glonu nie ma lustro wody wygląda jak galareta (pływa kożuch ) !!!!!!
robiłem zdjęcia ale tego na zdjęciach nie widać
przejrzystość wody się nie zmieniła co radzicie
lampy i filtry bez zmian -pracują
Vanka - 2010-06-06, 19:11
| PIOTR.P napisał/a: | | ,scina się glon i pływa po wierzchu z tą pianą,gdzie pianu i glonu nie ma lustro wody wygląda jak galareta (pływa kożuch ) !!!!!! |
Wybieraj to i wywalaj - jak opadnie na dno znów przerobi się na glony..
PIOTR.P - 2010-06-08, 17:47
witam
pisałem wcześniej o pianie na wodzie zdjęcia są robione wieczorem żeby było lepiej widać białą piane i jak z tym walczyć ,czy ktoś miał coś takiego??????
http://www.fotosik.pl/pok...8ce317a33d.html
http://www.fotosik.pl/pok...2e9dd18add.html
A teraz druga sprawa ,która mnie nurtuje
czyściłem przed chwilą filtr i ku wielkiemu mojemu zdziwieniu w filtrze na tych plastikowych częściach filtrujących wodę za uwarzyłem dziwne coś co oblepiło te plastiki,im głębiej w beczce, tym tego więcej do dna
Jest to dość twarde i nie daje się zdjąć,paznokciem dopiero zdrapałem, wygląda jak nasionko z ogonkiem na szaro-oliwkowej barwy główce ciemniejsze i jaśnieje do białego na końcu, długość do jednego cm otwarłem drugą beczkę i to samo
http://www.fotosik.pl/pok...1763c75224.html
http://www.fotosik.pl/pok...020638d8c8.html
Cy ktoś z kolegów i koleżanek widział coś takiego???????????????????co to jest ????
PIOTR.P - 2010-06-13, 22:42
wreszcie dzisiaj miałem czas na posiedzenie przy oczku
a com widział pokarze wam !!!!!!!!!
[ Dodano: 2010-06-14, 00:05 ]
SORY ale mnie wyrzuciło i nie wgrało więcej zdjęć
POCAŁUNEK KRÓLEWICZA
ŁOWCY - KROPKA ,,Ż''
KTÓRA PRZYJDZIE DO MNIE PIERWSZA
RELAKS W SAP
KARMIENIE kolacja
DOBRANOC I MIŁEGO OGLĄDANIA
Vanka - 2010-06-14, 12:53
Jak dla mnie
ale pokazując - pokaż
przepraszam, wiem, żeś gorol z gór, ale może z Polski
violettaxx - 2010-06-14, 14:07
Super pieski a ten kotek nie wybiera Ci ryb z oczka ?
gregorj - 2010-06-14, 14:32
fajna ferajna, moje kocury aktualnie tylko podejrzliwie się się przypatrują rybkom spod funkii - odkąd żonka im zrobiła "kąpiel" w oczku za gmeranie w nim łapkami
PIOTR.P - 2010-06-15, 13:44
witam i pozdrawiam
NO- teraz to się nie dziwie że mnie wyrzuciło hehe - sory
SAP - to miało być SPA wybaczcie ale było już póżno i w ogóle to nie to zdjęcie dałem,
i troszke za długo przy grilowaniu nam zeszło
Kot i pies to tylko na żaby polują jak narazie,( kotu się udaje psa jeszcze nie widziałem ) kąpiel w oczku!!! to nie nowość dla obojga
pozdrawiam
[ Dodano: 2010-06-15, 21:57 ]
witam
wcześniej pisałem że w niedziele " troszke za długo przy grilowaniu nam zeszło " i warto było szwagier dzisiaj się postawił
przepraszam za jakość ale facet chyba się dusił - i telefonem na szybko zrobione zdjęcie
ma około 15 cm czarno-ciemnopomarańczowy i podziękować wypadało
PIOTR.P - 2010-06-17, 22:17
w szeregu zbiórka
AurorA - 2010-08-21, 21:46
Dopiero dotarłem do tej galerii nadrabiając zaległości ale warto było . Oczko na medal
Gosik - 2010-08-22, 20:38
i góralskie, i piękne-miło się ogląda
ewa535 - 2010-08-22, 20:47
(Też przeoczyłam, dobrze, że choć Boss bardziej skrupulatnie nadrabia zaległości i nas tak naprowadza )
Bardzo ładne oczko i super te ostatnie zdjęcia . Ten biały pies-bardzo ładny - co to za rasa?
I masz fajnie zrobiony brzeg na którym on leży.
PIOTR.P - 2010-08-26, 22:37
dzięki dzięki wielkie że wo gule ktoś odwiedza mnie i moje oczko
a jeszcze pochwały ...........
Pies to Biały Owczarek Szwajcarski w skrócie " BOS'' posiadam dwie suki pięćio i trzy letnią
prze wspaniałe psiaki do domu do dzieci na wycieczki i do pilnowania domu, polecam
ILUSION - 2010-08-26, 22:46
Zapewne normalnie, czyli pełno kudełków
PIOTR.P - 2010-08-26, 22:50
kudły są ale do przeżycia raz w roku na wiosnę z dwa tygodnie i dość ,EWA to nie rybki
PIOTR.P - 2011-04-05, 00:01
oczko odkurzone, kamienie poprawione, woda podmieniona , filtr odpalony,tigger3 zamówiony resztki roślin wycięte ,wyczyszczone sezon uważamy za otwarty
co wy na to??????????
fajnie bo lilie mają pączki i liście z zeszłego roku i pewnie szybko zakwitną
shiftman - 2011-04-07, 12:05
Świetne oczko:D
PIOTR.P - 2011-04-07, 19:21
shiftman dzięki za uznanie
mam pytanie
po nocnych opadach mam mnóstwo białej piany na wodzie-martwi mnie to ryby mają się dobrze żaby też i powiedzcie co z żabami robicie i z tym "kawiorem"
leszek50-57 - 2011-04-07, 20:49
Piotr,po prostu spływa ci miękka woda do oczka i dla tego się pieni,
nic się nie stanie.
poz.Leszek
-------------
PIOTR.P - 2011-04-08, 06:18
Leszku dzięki za dobre słowo
PIOTR.P - 2011-04-12, 11:26
pogoda dzisiaj była troszke łaskawsza niż ostatnio sprzątałem jeszcze w oczku i w koło oczka .Żona mu naopowiadało o cudownych księżniczkach pilnował je z dwie godziny i nie odszedł
PIOTR.P - 2011-04-23, 19:51
dzisiaj była ładna pogoda , miałem czas i zrobiłem kilka zdjęć
nawet żaby zaczęły korzystać z uroków wiosny i wszędobylski irytujący nas wszystkich zielony g........... wiecie kto
Woda u nas jeszcze zimna -prawie 10 stopni ale ryby jeszcze nie jedzą
pierwszy liść
Gorąc i upał udzielił się też innym, a mnie się wydawało że woda tak szybko odparowuje
PIOTR.P - 2011-04-26, 22:31
dzisiaj zakwitł pierwszy kaczeniec
temperatura wzrosła do 14 stopni
ryby zaczęły jeść
a dziewczyny grzeją stare kości
Teraz mam nadzieje że będzie coraz cieplej i lepiej ,a początkiem maja wybieram się na zakup uzupełnić mieszkańców mojego oczka
PIOTR.P - 2011-05-10, 19:54
mamy nowych mieszkańców od dzisiaj
Gosik - 2011-05-10, 20:56
No Górol ci ja górol...ten szary jest cacy-co to za ryba?( na drugim zdjęciu)
melek - 2011-05-10, 21:02
Gosiu, to jesiotr.
Gosik - 2011-05-10, 21:03
| melek napisał/a: | | Gosiu, to jesiotr. |
Dzięki mądry człowieku-wygląda jak ludojad
PIOTR.P - 2011-05-10, 21:26
prawda to jesiotry tylko różne odmiany
PIOTR.P - 2011-05-25, 19:22
mam pierwsze kwiaty ,które zakwitły kalia a to drugie to nie wiem co ! ? ! ?
Dodam jeszcze że dwie piranie wylądowały w moim oczku; mają wytrzymać do kończ września ,a już mają zapewnione lokum na zimę, pójdą do akwarium w kawiarni
Adalbert - 2011-05-25, 19:33
Czermień błotna i bobrek trójlistkowy
PIOTR.P - 2011-05-26, 13:34
Adalbert -dzięki za rozpoznanie
Piranie pływają jak na razie mają się dobrze choć o 6 30 rano były troszkę śnięte , podejrzewam że temperatura wody była zbyt niska jak dla nich ale teraz jest O.K śmigają z jesiotrami .
neron87 - 2011-05-27, 08:58
Zrób jakąś fotkę
PIOTR.P - 2011-05-27, 22:16
słabe zdjęcie z telefonu i pod światło, potem z aparatem czaiłem się ale nie wyszły
[ Dodano: 2011-05-27, 23:34 ]
kupiłem dzisiaj coś takiego!!!
podobna do naszej lili ale ma większe liście (zrobi więcej cienia na wodzie )nie zimuje w naszym klimacie.Ale dałem się namówić sprzedającemu( kup Pan żonie za 40 zł a będzie kwitła cztery miesiące , a w kwieciarni wydasz 40 zł i padnie za tydzień, no i te wielkie liście co dadzą cień na wodzie)
rano dam fotkę
AdrianJ - 2011-05-28, 15:47
Ile teraz jest tam w oczku karpi
PIOTR.P - 2011-05-28, 15:58
| AdrianJ napisał/a: | | Ile teraz jest tam w oczku karpi |
obecny stan to trzy karpie , trzy jesiotry ,dwie piranie, jedna orfa i czarna welonka.
Gosik - 2011-05-28, 16:31
Takie menu, że tylko patrzeć, jak pirania zmieni upodobania z roślinnych na mięsne
PIOTR.P - 2011-05-28, 16:56
czytałem o takich ewentualnościach jak są bardzo głodne to tylko padliną w zaawansowanym rozkładzie nie pogardzą nie mają zębów tylko jak by "tarki"
[ Dodano: 2011-05-28, 20:26 ]
obecnie jestem na kupnie karpi koi , podjąłem decyzje o kupnie prawdziwych japońskich koi.
Będą to 3-4 ryby a za rok dalsze sztuki ,byłem już chyba na wszystkich stronach z koi .
Mieszkam na " końcu świata " i wszędzie mam daleko- Rzeszów i Opole najbliżej 250 km w jedną stronę Warszawa -Wrocław 400 km.
Boje się kupić ze zdjęcia , po za tym nikt nie chce wysłać ryb w paczce, czy ktoś by pomógł ?
norbi977 - 2011-05-30, 13:55
Z Rzeszowa wyślą Ci w paczce podpytaj AdrianJ on kupił chyba w Rzeszowie i mieli mu przesłać. Tyle, że ta przyjemność kosztuje tyle co dwa małe karpie Japońskie a Ty jak masz zamiar kupić 3 czy 4 sztuki to tak średnio sie opłaci.....
PIOTR.P - 2011-05-31, 00:15
tak ma zakwitnąć jak się zaaklimatyzuje
http://cgi.ebay.com/380218029996/
Mam nadzieje że te liście wielkie spełnią moje oczekiwania a mają być większe i więcej ich
[ Dodano: 2011-05-31, 22:59 ]
Moja desperacja sięgnęła dzisiaj zenitu wybrałem się więc na zakupy , zasięgnąłem języka obrałem azymut na Kraków .
Wsiadłem w auto i w drogę gorszego terminu wybrać sobie nie mogłem UUff jak gorąco 80 km i już po 2,godz.i 30 min. byłem w Krakowie i po 40 min byłem na giełdzie ( potem z radia dowiedziałem się że Pan Prezydent R.P. przejechał obok mnie a ja nie wiedziałem i nie Prezydentowi . Trudno nie powiadomił mnie to nie ,a co się na stałem na poboczu to moje, bo nas postawili i kazali stać )
O kiło 14 już byłem na miejscu, giełda trwała od 13 00 ,biegam szaleje jak opętany a tu nic........ spotykam znajomego ze sklepu zoologicznego i mnie uświadamia że to po sezonie coś mi szepnęło nie daj się zwieść ,a po za tym jak pomyślałem że mam się znowu spotkać na drodze z Prezydentem oooooonie
Poszedłem do bufetu na i rozpytuję co i jak a tu nagle ktoś biega z pojemnikami z wodą drugi z workami ,butla z tlenem itp.....za raz trzeci, i kolejny sprzedający no to najwyrazniej gość ze sklepu mnie w ............. ale i tak miał troszkę racji że tu orginału koi nie kupię ,
Są tam w większości krajowe ryby, całkiem ,całkiem - coś by wybrał .
W obwodzie miałem adres do sklepu w Wieliczce, a więc w drogę jestem na miejscu przed siedemnastą S ą ryby - Tajlandia nie padłem na kolana
Kupiłem 5 sztuk ale tylko po to by nie wrócić do domu z niczym (co powiem żonie )
szybko do domu i już po 80 min. byłem ryby były w wodzie
Ja do pracy a cura robiła fotki sory ale co mam to wkładam : cztery koi baterflay + jeden zwykły i od niego zacznę
)
[ Dodano: 2011-05-31, 23:25 ]
PLATINUM, KIGOI ( kogel mogel) i biały z grubą łuską na boku
a teraz coś jak by SHOWA
jeszcze raz przepraszam za foty
[ Dodano: 2011-05-31, 23:44 ]
nie wiem tylko do jakiego gatunku zakwalifikować tego pierwszego czy do
BENIKIKIOKURYU czy do KUJAKU lub DAITSU KIN albo lepiej nie porównywać
A jak określić jedno barwnego białego z grubą łuską .
PIOTR.P - 2011-06-05, 19:07
u mnie zakwitł irys a jako następna będzie lilia żółta lub biała (rosną w jednej donicy)
Gosik - 2011-06-05, 20:21
Super mostek i ten brytan na nim
PIOTR.P - 2011-06-06, 09:32
Fajnie: typowe kobitki widzą wszystko poza istotą rzeczy ,znam nawet takie ,które widzą rzeczy których niema dzięki
obiecuję wkładać zdjęcia oczka tylko te na których będą "blondyny"
PIOTR.P - 2011-06-09, 19:34
pewnie gdyby nie lał deszcz i było cieplej to otwarła by się całkiem; będzie biała
[ Dodano: 2011-06-09, 22:57 ]
przepraszam zapomniałem do zdjęcia dodać jednego psa
alibaba - 2011-06-10, 15:58
Irys fajny, mostek i pies także a lili jak mnie było tak nima
PIOTR.P - 2011-06-11, 19:11
dzisiaj dała się z fotografować jedna z" blondynek"
PIOTR.P - 2011-07-05, 21:04
Wtorek giełda Kraków były dzisiaj zakupy razem doszło 10 sztuk karpi koi
prezentuję tylko 7 bo trzy były kupione u innego sprzedawcy i coś były zle zapakowane ,lało się z worka i rybki się dziwnie zachowywały i trafiły od razu do oczka ,są to typowe" Utsuri"
a resztę oceńcie sami
PIOTR.P - 2012-02-08, 19:26
postanowiłem troszkę ożywić swoją galerie i wstawić fotki zimowe
Mało na nich widać, ale cóż takie uroki zimy, a zima mamy ostrą w tym roku
U nas przez trzy doby było minus 22-25 w dzień a nocą 30 - 33 teraz jest ciepło
około minus 10-12 do 17-20 w nocy i tak ponad dwa tygodnie już -BRYYYYY jaj zimno
Martwię się tylko o ryby jak przetrwają takie temperatury
A tu mały chinczyk co pracuje że HO HO jak na razie bez awaryjnie dzień noc i mróz tylko tak dalej MAŁY
AurorA - 2012-02-08, 20:20
| PIOTR.P napisał/a: | | Mało na nich widać, ale cóż takie uroki zimy, a zima mamy ostrą w tym roku |
PIOTR.P, u Ciebie to przynajmniej śnieg jest a wiec dobra izolacja dla roślin i cieńszy lód. U mnie też mrozy po 25 stopni i zero śniegu- lód rekordowo gruby. Zobaczymy jak to zniosą ryby i rośliny, boje się żeby druga półka w oczku nie zamarzła mi do dna bo tam mam kilkadziesiąt lilii na 50 cm. Pierwsza półka na 30 cm już dawno do dna zamarzła wiec pewnie marsylie i pontederie mogą nie przeżyć.
PIOTR.P - 2012-02-08, 20:33
troszkę będzie szkoda tych roślin , ale mam nadzieję że nie będzie aż tak zle głowa do góry
trzymam kciuki
olean - 2012-02-08, 21:07
Bardzo mi sie podoba Twoje oczko a w szczególności mostek. Szkoda ze ja nie mam jak wkomponowac takiego u mnie
PIOTR.P - 2012-03-16, 14:14
wiosna nadchodzi a u mnie jej nie widać pięknie świeci
Postanowiłem tą wiosnę troszkę przyśpieszyć
Na tyle ile się da zdjąłem z oka warstwę około 40 cm śniegu i usunąłem to wstrętne pudło
mam nadzieje że dobrze zrobiłem zdejmując śnieg z lodu
No i tradycyjnie we wszystkich pracach oczkowo-ogrodowych nadzór musi być i odbiór jakości
Gosik - 2012-03-16, 14:36
Źle nie zrobiłeś, szybciej lód się rozpuści. Ale u Ciebie zima, jakby luty zapomniał odejść
Vanka - 2012-03-16, 18:11
Taka nasza Polska cała
i nie duża
i nie mała....
ale jak bardzo różna
Piotrek.P. - 2012-03-16, 20:34
Wow... ja śnieg widziałem u siebie przez dwa tygodnie maksymalnie zliczając wszystkie dni a u Ciebie jeszcze leży
lukaszp2201 - 2012-03-16, 21:38
A ja myślałem, że tylko u mnie jest tyle śniegu
Interesuje mnie jedna rzecz welonka została w oczu?
leszek50-57 - 2012-03-17, 08:20
No to ciekawe czy ci przeżyła
poz.Leszek
----------------
PIOTR.P - 2012-03-17, 14:29
nie dość że jest tyle śniegu to i mróz trzyma rano 8 30 dziś było minus 8 słonko świeciło i szybko się ros ciepliło- prognozy nie dotyczę N.Targu to dziura zasypać i wyrównać
Welonka została na zimę w oczku bo nie dała się złapać i też mam nadzieje że przeżyła
PIOTR.P - 2012-03-19, 09:23
Jedna jaskółka wiosny nie czyni ,ale przynajmniej serce raduje
mam nadzieje że przeżyło wszystko
PIOTR.P - 2012-03-26, 21:35
trochę zaczęło odmarzać i od razu pierwsza straty
mam nadzieje że to tylko te maluchy sześć ,które dokupiłem końcem września
widziałem jesiotry są O.K.
Gosik - 2012-03-27, 15:34
Współczuję, to przykre , ale może jak kupione na koniec września, to i nie miały czasu zaaklimatyzować się.
PIOTR.P - 2012-04-11, 23:52
Przetrwały zimę jesiotry szt 4 koi 4 szt japońskie karasie szt 2 karaś i lin
wyłowiłem pełno żab w bardzo za awansowym rozkładzie jaki ryby ,które padły nawet nie dawały się wyłowić w całości a zapach nie do opisania.
wczoraj i dzisiaj odkurzałem to też był nie zły smrodek ,potem dolałem wody i mam nadzieję że będzie dobrze,filtry odpalone i zadam jeszcze EM-y jak kupię w sobotę na ten zapach nie miły i te resztki które jeszcze zostały( przydały by się raki lub węgorze )na padlinę
Zastanawia mnie powód tak wielkiej śmiertelność w moim oczku i na suwają się mi pytania.
1. czy to zbyt ostry klimat
2. wielka ilość glonów, mam zarośnięte całe dno jak trawnik
3. nie miałem czasu jesienią odkurzyć oczka dopiero teraz
4. czy w moim oczku coś jest nie tak
co o tym myślicie
AurorA - 2012-04-12, 02:31
| PIOTR.P napisał/a: | 2. wielka ilość glonów, mam zarośnięte całe dno jak trawnik
3. nie miałem czasu jesienią odkurzyć oczka dopiero teraz |
tu bym przyczyn upatrywał, na klimat nie ma co zwalać
PIOTR.P - 2012-04-12, 18:44
Aurora dzięki za podpowiedz -zastanawiam się tylko czy się nie dogadałeś z moją żoną twierdzi to samo ,plus że są to ryby z importu Izrael Tajlandia....itp,które żyją w całkiem innym klimacie,nie mam tu ryby euro-koi ani koi Japońskie .
co do odkurzania to trzeba będzie zrobić to na jesieni obiecuję sobie żonie i wam
ale jak walczyć z tym trawnikiem zielonym proszę o jakieś propozycje czy dosadzenie jakichś roślin odpowiednich załatwiło by sprawę glonów
zaczynam się rozglądać za rybą z naszego klimatu ryby z pod Łodzi
Ale też znalazłem TO Lubsko koło Zielonej Góry czy ktoś ma z tej fermy ryby???
dość tajemnicza firma ,nie ma strony internetowej, googlach znalazłem informacje
tylko hurt ,albo zakup na miejscu osobiście
Czy może ktoś mieszka na tyle blisko i jest wstanie obejrzeć i ocenić te ryby????
Ja mam prawie 600 km w jedną stronę i nie bardzo ochotę jechać w ciemno
silpe - 2012-04-12, 19:19
| PIOTR.P napisał/a: | | to ryby z importu Izrael Tajlandia....itp,które żyją w całkiem innym klimacie, |
To malo istotne,wiedz ze to ryby pedzone antybiotykami na sprzedaz to ryby bez selekcji
i po pierwszej zimie zostaje ta silniejsza
Krzysiek 1978 - 2012-04-12, 20:40
PIOTR.P-ja mam od nich 7 szt kupione w zeszłym roku na sielance w Poznaniu-ryby bardzo ładnie wybarwione ale miałem ich 10-trzy padły w ciągu miesiąca-kupione od pośrednika który tam handlował nimi były bardzo zaniedbane i wychudzone ale teraz te co mam są ok
PIOTR.P - 2012-04-12, 22:12
dzięki Krzyś za słowa otuchy 30% to nic w porównaniu z tym jak zostaje Ci po zimie 5% z obsady oczka
Krzysiek czy masz możliwość zrobić jakieś zdjęcia twoich ryb które pochodzą z tej hodowli będę wdzięczny ,albo czy masz na swoim wątku takie zdjęcia?????gdzie mogę oglądnąć ???
victoo - 2012-04-13, 07:09
| PIOTR.P napisał/a: |
Zastanawia mnie powód tak wielkiej śmiertelność w moim oczku i na suwają się mi pytania.
|
Ja mieszkam w podgórskim rejonie, lód miałem od listopada, gdy tylko pojawiły się pierwsze silniejsze przymrozki, oczko nieduże i płytkie bo jedynie 90cm, z 20 różnorodnych ryb, zeszłoroczny narybek, trochę żab i tylko jedna rybka z narybku padła, żaby przeżyły.
Liście starałem się choć trochę wybrać jesienią, glonów miałem raczej w normie, natomiast całą zimę pracował napowietrzacz na głębokości około 40cm. W czasie 30 stopniowych mrozów codziennie pomagałem mu utrzymać przerębel niezamarznięty. Dodatkowo podczas odśnieżania rzucałem śnieg na oczko.
Standardowe rady ale może coś Ci pomogą.
PIOTR.P - 2012-04-13, 14:03
| silpe napisał/a: | | PIOTR.P napisał/a: | | to ryby z importu Izrael Tajlandia....itp,które żyją w całkiem innym klimacie, |
To malo istotne,wiedz ze to ryby pedzone antybiotykami na sprzedaz to ryby bez selekcji
i po pierwszej zimie zostaje ta silniejsza | ]
wiesz slipe to troszkę za mały procent zostaje w moim oczku po zimie a to jest już druga taka i nic praktycznie nie pływa u mnie w oczku
Patrząc co pisze VIKTOO to mam wrażenie że w moim oczku coś jest nie tak tylko co
VIKTOO podaj szczegółowo jakie masz ryby w oczku
victoo - 2012-04-13, 18:02
złoty lin 35cm
karaś 35cm
6 karasi 13-20cm
6 orf 12-15cm
2 karpiki 15cm (nie koi)
jakieś 6 narybku karasi/karpi z ubiegłego roku 4-5cm
Krzysiek 1978 - 2012-04-13, 22:18
W tym roku mam zamiar dorobić sie aparatu i założyć galerię i wtedy napewo będzie je widać -na razie nie mam możliwości robienia dobrych zdjęć-ale karpiki są faktycznie takie jak na fotkach w alledrogo
PIOTR.P - 2012-04-15, 09:01
EEEEEE Krzyś kiepska wymówka- masz oczko , ryby ,komputer komórke a aparatu nie masz siostra brat kolega sąsiad z którym
Krzyś telefonem nawet zrób parę zdjęć i wstaw
A jak te ryby po tej zinie się mają jak urosły przez cały rok jak je masz co z kolorami u tych ryb
Krzysiek 1978 - 2012-04-17, 08:57
Zdjęcie z telefonu więc jakość tragedia-te zaznaczone a czerwono-udało mi się uchwycić tylko 3 sztuki-przebarwiają się niektóre mają ok 15 cm z 10 w zeszłym roku w czerwcu
Ale tak jak piszę tutaj widać je fatalnie a to najlepsze zdjęcie- ogólnie taki mix o class
PawelBikson - 2012-04-17, 09:28
Ładne te rybki a jaka czysta woda pozazdrościć
rewi - 2012-04-17, 14:27
Czystość wody super wszystko widać a te rybki boskie
Gosik - 2012-04-17, 15:13
No czystości wody tylko pozazdrościć. U mnie po tych deszczach widoczność na 20 cm.
PIOTR.P - 2012-04-17, 21:08
No widzisz Krzyś jak ktoś chce! znaczy może ! dzięki za fotkę ,a i widzę że niema się czego wstydzić ryby całkiem nie złe i woda fajna
wnioskuję że ryby z tego miejsca godne polecenia czy TAK
A teraz zmiana tematu
Sobota niedziela przeczytałem prawie całe forum odnośnie wody glonów i tp. i mnie postanowiłem wypowiedzieć wojne glonom nitkowatym
w minionym sezonie letnim nie miałem problemu z czystą wodą ,na wiosnę zastosowałem trigera końcem maja EMy posiadam dwa filtry i dwie lampy UV razem 16 V na ponad 11tyś do 12 tyś wody, które mało co działały w sezonie nie było takiej potrzeby
mam dość obfitą obsadę roślin
na dziś parametry wody w oczku ph 6 do 6,5 .kh 7 , gh 7 prawie książkowe
mam pytania
doczytałem że mam przenawożoną wodę i tu pytanie
czy dosadzenie jeszcze więcej roślin coś pomoże jeśli tak to JAKIE
znalazłem kawałek wolnego miejsca przy oczku i zrobił bym tam coś na kształt mini strumienia
od beczki do drzewka bzu (ten mocno przycięty na zdjęciu z lewej) jest około dwa m. i do metra szerokości, wykopał bym tylko ten zniszczony połamany brzydki krzew,który troszkę leży i maskuje kamienie i folie
z beczki wylewa się woda do( strumyczka, niecki) obmywając rośliny i czyszcząc wodę z tond małą kaskadą do oczka
czekam i liczę na wasze opinie i rady
Adalbert - 2012-04-17, 21:27
Na strumyk to tam miejsca niewiele ale na małe, przepływowe bagienko jak znalazł. Wykop niegłębokie mini oczko, na dno trochę ziemi ogrodowej na wierzch sporą warstwę drobnego żwiru i obsadź tatarakiem, pałką, kosaćcem i tym podobnym zielskiem i będzie git.
PIOTR.P - 2012-04-19, 11:47
nie mam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie co do dosadzenia roślin w moim oczku czy choć w jakimś stopniu zmniejszy to zaglonienie mojego oczka czy rośliny poradzą coś na to i powiedzcie że dobrze myślę
A tu mam pytanie czy taki ślimak to zjada młode roślinki czy to tylko przypadek że go tu znalazłem
mam tego więcej czym one się żywią
Adalbert - 2012-04-19, 13:14
| PIOTR.P napisał/a: | | nie mam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie co do dosadzenia roślin w moim oczku czy choć w jakimś stopniu zmniejszy to zaglonienie mojego oczka czy rośliny poradzą coś na to |
Jednoznaczna, uproszczona odpowiedź jest taka, że w roztworze wodnym oczka pływają sobie składniki pokarmowe wykorzystywane przez organizmy fotosyntetyzujące (inne też ale nie one stanowią problem). Trwa wyścig o te składniki oraz o dostęp do światła. Gdy roślin tkankowych będzie wystarczająco dużo to po pierwsze wyżrą te składniki sprzed nosa glonom i po drugie jako, że z natury rosną "do góry" a glony pływają w toni lub przyczepiają się do wszystkiego pod wodą, odbiorą im dostęp do światła .
Reasumując : dużo roślin- mało glonów.
Bywa, że może dojść do "przeroślinnienia" oczka i wyjałowienie wody. Trzeba wtedy zasilać rośliny nawozem (np.koreczki Osmocote) ale to robi się punktowo i dedykuje konkretnym roślinom.
Capito?
Gosik - 2012-04-19, 13:53
Co do ślimaczka-żyje sobie toto spokojnie, roślin Ci nie zeżre, a trochę urozmaici akwen wodny. U mnie też kilka ich mieszka i szkód nie widzę.
PIOTR.P - 2012-04-19, 15:42
dzięki Wojtku tego mi trza było konkretnego potwierdzenia że mnie dobrze oświeciło
jestem WIELCE zobowiązany do zobaczenia i wtedy
zjem obiad i zaraz biorą się do kopania, potem foto- relacja
dzięki Gosia za odpowiedz
pozdrawiam
leszek50-57 - 2012-04-19, 16:46
Ja specjalnie wrzucam ślimaki do oczka,aby czyściły i filtrowały wodę i oczko
leszek50-57 - 2012-04-19, 21:00
Piotr nie dokończył,że trzeba jeszcze ryby bałtyckie w puścić he
poz.Leszek
----------------
PIOTR.P - 2012-04-19, 22:05
witam
nigdy nic na glony z solą nie słyszałem , wiem że sól stosuje się w odkażaniu chorych..... ryb nie pamiętam jakich ale jeśli trzeba to wiem kto mi o tym mówił i się dopytam w jakim stężeniu i na jakie choroby :
Piotr a ty coś takiego stosujesz
ale jak pisałem wcześniej zacząłem kopać mój " mini potok"
co prawda obiecałem że wykopie ten krzew ale po godzinie przyniosłem piłę i krzew stracił swoją szanse na przesadzenie
na tym zdjęciu słabo widać wykop ale będzie do ustawionych obu łopat opartych o brzozę
mam na dzieję jutro jeszcze coś zrobić a wcześniej poszukać muszę w hurtowniach budowlanych "caramzyt" taki do odwodnień, doradził mi weterynarz ,który nadzoruje hodowle pstrąga .
zakupić jeszcze żwir którym przykryje caramzyt ,który będzie pływał po powierzchni wody, potem rośliny i mam nadzieje że będzie O.K
NO i może próba soli jaką proponuje " SLIPE " Piotr - co o tym pomyśle myślicie
piszcie swoje opinie proszę
Gosik - 2012-04-20, 17:14
Wygląda mi to nie na potok, a raczej na mini bajorko, albo niedowidzę, że to nie długie-wąskie, a szerokie i takie na bajorko dla płazów i gadów
Adalbert - 2012-04-20, 18:43
Robisz kałużę bardzo podobną do mojej więc podpowiem ci jeszcze (jeżeli już nie skończyłeś roboty) żeby woda doprowadzana była do głębszego końca i wypływała po stopniowym wypłyceniu. Ja mam zrobione stopnie kolejno na 40,20, i 10 a na końcu to już woda smyra tylko między kamolkami.
drako - 2012-04-20, 19:40
... poszukać muszę w hurtowniach budowlanych "caramzyt" taki do odwodnień, doradził mi weterynarz ,który nadzoruje hodowle pstrąga .
zakupić jeszcze żwir którym przykryje caramzyt ,który będzie pływał po powierzchni wody, potem rośliny i mam nadzieje że będzie O.K
|
Wg mnie chodzi o "keramzyt", łatwiej do kupienia w ogrodniczym
PIOTR.P - 2012-04-20, 22:54
| drako napisał/a: | | PIOTR.P napisał/a: |
... poszukać muszę w hurtowniach budowlanych "caramzyt" taki do odwodnień, doradził mi weterynarz ,który nadzoruje hodowle pstrąga .
|
Wg mnie chodzi o "keramzyt", łatwiej do kupienia w ogrodniczym |
tak drako masz racje ja zle to napisałem 'KERAMZYT " uf keramzyt kupiłem w castoramie i kawałek foli 2x4m
Wojtku dobrze radzisz ja zrobiłem lekki spad w kierunku mostka a przy brzozie jest płycej około 10-12 cm jak mało to podsypie w poniedziałek ,jutro wolna sobota HAHA jadę na imprezę przed południem i niedziela ciężka się szykuje
A w dniu dzisiejszym roboty ziemne zakończone
wymiary Gosiu są całkiem spore dł 2,20 dwie szerokości 85cm przy bzie a pod brzozą 40cm głębokość po nadstawieniu 45cm NIE ZA WIELKIE ALBO ZA GŁĘBOKIE
na koniec dnia jak syn przyszedł z pracy to pomógł mi wyciągnąć z oczka irysa w miejscu gdzie będzie się przelewać woda z filtra
kończę bo jestem padnięty a jutro ciężka noc przed całą rodziną
DOBRANOĆ
PIOTR.P - 2012-04-22, 22:19
mogę taki pomysł wypróbować tylko ile mam dać soli na 11 tyś wody ,11kg TAK , sól bez jodu (techniczna - taką posiadam ) i mam sól rozsypać po dnie TAK
a co z jesiotrami a moje lilie
czy ktoś coś wie na temat tych ryb czy tam ktoś kupował ryby
http://www.distrikoi.pl/o_nas.php
AurorA - 2012-04-22, 22:27
| PIOTR.P napisał/a: | | czy ktoś coś wie na temat tych ryb |
ja słyszałem co nieco, ale nic dobrego wiec odradzam
PIOTR.P - 2012-04-23, 18:16
Arek czy mógłbyś coś więcej o tych rybach powiedzieć
PIOTR.P - 2012-04-24, 23:25
po niedzieli nie wiele się dzieje w moim filtrze co prawda uruchomiłem filtr ale beczkowy i lampę UV by zobaczyć jak zadziała przelewanie się wody z filtra do oczka chyba dobrze
bo musi poczekać co najmniej tydzień albo dłużej
a tak to działa
PIOTR.P - 2012-05-08, 11:45
C.D mojego filtra g.k.

te irysy zostały podzielone na mniejsze kawałki i posadzone a wygląda to na razie tak
nie obyło się bez odrobiny cementu przy zrobieniu przelewu z filtra do oczka, folia zamaskowana rośliny zamówione będziemy sadzić i resztę foli maskować w tle, beczka zostanie jak jest, mam nadzieje że fajnie to zarośnie
No i były małe zakupy 15 sztuk " polskie-koi" podobno z poznańskiego
Gosik - 2012-05-08, 11:50
Całkiem fajnie Ci to wyszło jak zarośnie będzie kapitalny filtr g-k, no i azyl dla żabek, traszek i wszelakich stworzonek
ILUSION - 2012-05-08, 17:48
| PIOTR.P napisał/a: | | podobno z poznańskiego |
Wiadomo, oby się dobrze chowały
PIOTR.P - 2012-05-10, 09:50
dzięki WIELKIE Gosia, mam nadzieję że osiągnę zamierzony skutek t.j. redukcje glonów nitkowatych w oczku
teraz tylko czekam na rośliny .zasadzę i ....pokaż naturo co potrafisz
ILUSION i ja mam nadzieję że się będą dobrze chować i rosnąć
ciężko jest mi je na karmić, te większe ryby wszystko im zjadają ,zanim powychodzą z zakamarków bo jakieś bojazliwe te moje rybki .
A jak wielki jesiotr rusza do jedzenia to wszystkie małe ryby gdzieś znikają
PIOTR.P - 2012-05-13, 12:36
w piątek dostałem rośliny zamówione w sklepie "rośliny wodne" wszystko zamówione przyszło i zostało posadzone w filtrze, trochę mało tego ale ale cóż
dostałem gratisa w roślinach przy sadzeniu otwierałem rośliny z worków posprzątałem, opakowania papiery wrzuciłem do kosza ,szukałem ale nie mogę dotrzeć
jaka to roślina i jak ją i gdzie posadzić??????
Elendil - 2012-05-13, 14:13
Strzałka. Od 0 do 30cm. U mnie rosną 5-10cm pod wodą.
PIOTR.P - 2012-05-14, 10:10
WIELKIE dzięki Tomku
PIOTR.P - 2013-04-14, 08:41
nowy sezon czas zaczęć
u mnie jeszcze trochę lodu na oczku ale nosiło mnie i sprzątałem w oczku
nie uruchomiłem pompy bo zaciąłem sobie folie w filtrze i muszę to najpierw pokleić i w tedy ruszę z pompą i filtrem
;mam nadzieje że dziś kupie klej to popołudniu zakleję
Adacho - 2013-04-14, 09:40
Skądś to znam.
Zawsze przy robocie coś się przytrafi
Mnie pękła osłonka szklana żarnika lampy UV 11W - muszę szukać nowej
PIOTR.P - 2013-04-26, 12:15
mogę uznać od wczorajszego wieczora że sezon z oczkiem jest otwarty.......
odkurzać pracował przez trzy popołudnia praktycznie woda wymieniona w całości ale na raty bo co wyciągnął odkurzacz to potem dolałem i tak przez trzy dni , folia zaklejona i nie cieknie
lilie wszystkie przesadzone,uzupełnione braki w doniczkach kompostem , nawiezione nawozem specjalne do lilii ( kulkami mocy ) dolana woda do pełna, pompa i filtry uruchomione, zadane bakterie TRIGGER w sobotę podłącze UV i gotowe.
Wydaje mnie się że trafionym pomysłem było usunięcie wielkiego jesiotra ( 85 -90 cm dł. ) moje straty po tej zimie długiej ograniczyły się do dwóch małych rybek ( max 10cm )reszta wszystko przeżyło i pływa (po odkurzaczu troszkę przestraszone ale spokojnie dojdą do siebie ) wieczorem spróbuję karmić jak się woda nagrzeje bo rano o 7 00 miała 9 stopni
ILUSION - 2013-04-27, 14:11
Jaki masz ten odkurzacz?
PIOTR.P - 2013-04-27, 19:59
| ILUSION napisał/a: | | Jaki masz ten odkurzacz? |
pendovac 4) POLECAM
przywieziony z Niemiec osobiście. był tańszy i na ich rynek z 3-letnią gwarancją NIE ZAWODNY
PIOTR.P - 2013-05-10, 08:31
witam
w zeszłym roku zrobiłem takie coś na zasadzie filtra G.K. i nasadziłem tam irysy ,tatarak ,strzałkę pałkę minimę,wąsko listna..... te rosną O.K.
sity 3 gatunki(z tych wielkich odmian) i pałkę biało zieloną
czy możliwe że wymarzły w zimie
czy nie wzeszły jeszcze rosło to tam gdzie na fotkach widać pustą przestrzeń
PIOTR.P - 2013-05-14, 22:48
znalazłem chwilę dziś by zrobić parę zdjęć moich rybek i się pochwalić jak licznie przetrwały zimę
zdjęcia słabe z telefonu i przy zachodzie słońca ale co nie co widać
A teraz opiekunowie oczka - patrzą jak w telewizor tylko słonko zaświeci
I był mały zakup kontrolowany
motlawa - 2013-05-15, 09:20
przy takiej ekipie pilnujacej ryby powinny sie czuc bezpiecznie .swoja droga ten pies pociesznie wyglada z tym pyskiem na dragu.
lasoch - 2013-05-15, 12:48
zjawiskowy jesiotr i to bogactwo ryb
fajnie sobie kotek z pieskiem na mostku leżą
Bartosz_n - 2013-05-15, 13:02
PIOTR.P,
Piękne karpiki, a jesiotry po prostu rewelacja
PIOTR.P - 2013-05-16, 21:15
dzięki wielkie ,ryby są na pewno bezpieczne bo to nie cały zwierzyniec pilnujący
tu jest reszta "stróżów oczka"
co do ryb to jest ich trochę ale damy radę ,planuję jeszcze zakupić z 5 szt.koi -butterfy
a teraz kilka zbliżeń
nie wiem czy będzie to widać ale ten niebieski ma czerwone oczy
a teraz co dzisiaj kwitnie
lilia ma pąka jakieś 8-10 cm pod lustrem wody
Elendil - 2013-05-17, 07:01
Pamiętam to oczko jak pojawiło się na forum lat temu 3.... Rozwija się znakomicie
Mariana - 2013-05-17, 14:01
oczko wodne z mostkiem bardzo mi sie podoba, niemalże jak na obrazach Monet'a
lasoch - 2013-05-17, 20:26
piękna ta reszta strużów oczka , piękne koi .. zazdroszczę fajnie kwitnie kaczeniec multiplex , niedługo będziesz cieszył się kwiatem lilii
PIOTR.P - 2013-05-19, 07:20
| Elendil napisał/a: | Pamiętam to oczko jak pojawiło się na forum lat temu 3.... Rozwija się znakomicie |
uczyłem się od najlepszych !!!!! między innymi od Ciebie
[ Dodano: 2013-05-19, 08:21 ]
| Mariana napisał/a: | oczko wodne z mostkiem bardzo mi sie podoba, niemalże jak na obrazach Monet'a |
ciekaw jestem jak by mi namalował mój mostek
[ Dodano: 2013-05-19, 08:22 ]
| lasoch napisał/a: | | niedługo będziesz cieszył się kwiatem lilii |
zaraz wstawię fotki jak zakwitnie
PIOTR.P - 2013-05-24, 19:42
jesienią szukałem chętnego na tego gościa był wystawiony na naszej giełdzie około 85 cm nikt się nie zdecydował i trafił do prywatnego jeziorze u znajomego,latem mieliśmy go zjeść jak się da złapać ale nie przetrwał zimy
Dziś znajomy odkupił takiego samego z małym wyjątkiem ten ma 10 cm
przy okazji że byłem zaciągnięty prawie siłą do sklepu zoooo bo wiedziałem czym się to skończy kupiłem sobie małe coś
a com się na słuchał to moje
lasoch - 2013-05-24, 20:14
śliczne te małe cośki
PIOTR.P - 2013-05-24, 20:19
tam był hurt a teraz detal
komisyjnie przeliczone i uwolnione
a tak prezentowały się zanim zrobiło się ciemno
lasoch - 2013-05-24, 20:28
czy przynajmniej niektóre to butterfly , bo mi się tak wydaje , takie długie pletwy , teraz jeszcze śliczniejsze
PIOTR.P - 2013-05-24, 20:33
tak dokładnie wszystkie 10 sztuk butterfly
ewa535 - 2013-05-25, 16:30
To teraz Piotr prosimy Cię razem z Maglią (i jeszcze ktoś kupił te przecinki ? ) żebyś nam zdawał relacje czy je widzisz ?
Bo my swoich nie ! Może stadko w liczbie 10 nie będzie takie strachliwe i chętne do chowania.
Maglia - 2013-05-25, 17:36
Dokładnie tak ! Ja codziennie swojego wypatruję, ale zaszył się i nie widać. Może w grupie są odważniejsze ? Koniecznie napisz jak się Twoje zachowują
PIOTR.P - 2013-05-25, 20:59
rano przed 7 szedłem do pracy lał deszcz i nie zaszedłem do oczka
Żona przed południem widziała 5 albo 6, jak sypnęła jedzenie to się zleciała cała ekipa i nie jest pewna tego 6-tego
prawie cały popołudnie padało i nie byłem przy oku, idąc z psami około 19 na spacer widziałem 4 sztuki ; trzy były razem a jeden osobno
mam nadzieje że jutro będzie ciepło-słonecznie (dzisiaj było 12 stopni w dzień) to się woda podgrzeje i wyjdą z dziur do jedzenia ,a ja po robię ładne fotki przy porannej kawie nad okiem
Ewo i Maglia - będę zdawał relacje co dziennie i wy dajcie znać co u WAS
morze będziemy pisać tutaj
http://www.forum.oczkowod...t=3796&start=60
shiftman - 2013-05-25, 21:45
PIOTR.P, Bardzo ładne maluszki mi sie podobają platiny
PIOTR.P - 2013-05-25, 21:54
| shiftman napisał/a: | | PIOTR.P, Bardzo ładne maluszki mi sie podobają platiny |
są dwie sztuki; jedna gładka a druga z grubą łuską
ewa535 - 2013-05-25, 23:33
Zdaje relację z motyli w oczku - z trzech wpuszczonych kilka dni temu mignął mi w glutach jeden. Od tamtego czasu żadnego nie widzę. Tej samej wielkości - 10 cm. karasek kometka tez ogólnie jest niewidzialny ale przynajmniej jeden raz dziennie mignie.
do jedzenia nie zlatuje się żaden. Ale karma dla moich większych koi jest wielkości ich głowy
ZAkupiłam więc takie płatki dla akwarystycznych- ale też lipa , tylko zapaskudziłam wodę.
PIOTR.P - 2013-05-26, 07:35
Ewa nie potrzebnie zakupiłaś- ja mam przy karmie kombinerki i pogniotę trochę karmy , maluchy coś zawsze zjedzą .
Ciesze się że wreszcie się u ciebie ujawnił choć jeden
U mnie leje i poranna kawa będzie przy TV a nie przy oku
leszek50-57 - 2013-05-26, 08:31
Ewka,kup mniejszy granulat dla rybek oczkowych pływający, to na pewno zaczną
zbierać z lustra wody i się pokażą
PIOTR.P - 2013-05-26, 13:51
to widok z mostka na dwie strony i w tych tatarakach ukrywają się maluchy
po jednej stronie znalazłem trzy sztuki zaś po drugiej cztery i jednego pod mostkiem
słabe zdjęcia bo z komórki, mój aparat zaniemógł- chyba akumulatory się nie ładują
myślę że czegoś się tam dopatrzycie lub wierzcie na słowo
Elendil - 2013-05-27, 06:57
Coś tam widać
Gosik - 2013-05-27, 12:29
Ewo i Maglia - będę zdawał relacje co dziennie i wy dajcie znać co u WAS
morze będziemy pisać tutaj |
Już mi się nie chce poprawiać, bo przez Wasze błędy sama zaczęłam je robić i czuję że głupieję. Piszcie sobie jak chcecie
PIOTR.P - 2013-05-27, 22:06
Bardzo Cię Gosiu przepraszam nie wiem co się stało nie będę wymyślał.........
oczko : woda ,ryby skojarzenie z morzem i jakoś " morze" tak wyszło :bum chyba nie czytałem po napisaniu tekstu tylko wysłałem (ale widzę że na Ciebie Gosiu można liczyć )
bardzo fajnie się pokazują moje rybki " PRZECINKI " jak nazwała je Ewa .
trzymają się razem i w jednym miejscu moja cura złapała dziś osiem szt około 15 godz. ja po 19 doliczyłem się siedmiu i coś tam z fotografowałem
zdjęcia z telefonu coś tam widać ,na trzecim zdjęciu nawet sześć szt powinniście dojrzeć , bardzo jak na razie są płochliwe i tylko ktoś się zbliży zbyt szybko lub głośno na mostek to już ich nie ma ,tylko" smuga i dym '' zostaje .Żeby je z fotografować zaszedłem je od strony tataraku a nie z mostku i na paluszkach
czester 1 - 2013-05-28, 09:01
tez zauwazylem u siebie jakies malutkie rybki, tyle ze jeszcze nie wiem czy to z kolorowych czy zwykle karasie. mysle ze orfy zrobia swoje, jak nie trzeba bedzie okonia wpuscic
Gosik - 2013-05-29, 17:28
Śliczne przecinki, a w jakim celu Twoja córa łapała rybki ?
PIOTR.P - 2013-05-29, 21:36
dzięki dzięki WIELKIE
Gosia musisz popatrzyć na te zdjęcia i "złapała " autor maił na myśli że ja widziała policzyła i z fotografowała ( to się odzywa trochę we mnie mój region-gwara )
Moje "przecinki" całkiem się fajnie oswoiły i nawet dzisiaj podpływały do jedzenia,
ale niestety tylko dziś widziałem osiem i tylko te jasne, mam nadzieje że są wszystkie tylko ich nie widzę
Gosik - 2013-05-30, 16:58
Rozumiem, liczyła i sfotografowała, oj ta gwara
PIOTR.P - 2013-05-30, 21:48
dzisiaj podczas obiadu z grula w altance pod karmiłem moje przecinki, które za to dały się obfocić, a o to efekt
potem przeszedłem pod brzozą i stanąłem z drugiej strony oczka , po jakiś dziesięciu minutach znowu pod płynęły do jedzenia i dały się z fotografować , z tamtej strony miałem leprze widoki i naliczyłem dziewięć sztuk to pewne na 100% nie ma jednego pomarańczowego są tylko trzy
[IMG]http://images49.foto...r="0" alt="" />
[ Dodano: 2013-05-30, 22:58 ]
jak ja robiłem zdjęcia rybką to w altance były walki psów
jak myślicie kto zwyciężył ???
Adacho - 2013-05-30, 22:18
Na 100% biały z tyłu
Białego z przodu, załatwił biały z tyłu, - teraz leży zmęczony, a brązowy szpanuje, że to on zwyciężył
rewi - 2013-05-31, 07:27
Zdjęcia z pieskami mega
Gosik - 2013-05-31, 14:29
Psiaki rewelacja, szczególnie to spojrzenie małego
ILUSION - 2013-05-31, 22:24
Co za morda, ja wysiadam
PIOTR.P - 2013-06-09, 20:58
we wtorek lub środę zaginął u mnie jeden jesiotr około 25-30 cm
nie nam na podwórku raczej obcych kotów od kilku lat, moje psy przegoniły wszystkie,
nasz kot od wody raczej stron z mostku po ogląda rybki i tyle, kilka razy się z kąpał jeszcze w zeszłym roku i odpuścił ,myślałem o kunie choć nigdy nie widziałem w obejściu śladów nawet zimą, raczej psy skutecznie płoszą wszystko
dzisiaj w nocy przez moje oczko przeszedł " tajfun "
winne od razu się schowały do południa do oczka i do mnie nawet się nie zbliżyły z domu nie wychodziły
wyciąłem co było powalone
i znalazłem tam martwego jeża, raczej zagryzły go psy choć po pyskach i łapach śladów nie mają ,trochę szkoda jeża ale natura psia ................prawdopodobnie przyszedł się napić wody
Moje pytanie; wiadomo że jeże polują na gryzonie,żaby itp...... a jak by się trafiła w zasięgu łapek -pyszczka rybka - np. jesiotr czy mógł go złowić i zjeść
teraz parę fotek moich przecinków ,które są coraz śmielsze i jedzą już z lustra wody a nie z dna jak na początku wypływały z zarośli co spadło na dno, ta łyk, łyk i w zarośla za chwilę znowu to samo
teraz muszą się śpieszyć z jedzeniem -bo starsze towarzystwo się nauczyło że jak ktoś stoi po ich stronie i je karmi jest o.k a jak przechodzi na drugą stronę mostku to znaczy że karmi przecinki , prawie za moimi krokami płyną tam gdzie jedzą maluchy i z dokarmiania,więc rzucam coś maluchom i uciekam od nich , stoję i sypie coś reszcie ale i tak zaraz jest kontrola co się dzieje po drugiej stronie oczka
Gosik - 2013-06-10, 15:56
Fajna opowieść, taka miła dla słuchacza , gdyby nie te straszne ilości błędów, przez które czasami nie wiadomo o co Ci chodziło...oj Górol ci ja Górol
ewa535 - 2013-06-12, 11:30
Piotr , nie gniewaj się na moje ulubione psy ! One czują się winne tylko z tego powodu, ze nie dopilnowały ! Mądre psy !
Natomiast winowajcą jest niestety jeż - tak sadzę. Jeż to doskonały pływak i bywa, ze poluje w wodzie na ryby ! Jeśli jeż doskonale radzi sobie z zaatakowaniem i zeżarciem żmiji, to dlaczego nie jesiotr .
PIOTR.P - 2013-06-16, 06:41
| ewa535 napisał/a: | | Jeż to doskonały pływak i bywa, ze poluje w wodzie na ryby ! |
czyli moje podejrzenia co do JEŻA się potwierdzają . No to się nie gniewam Ewa na Twoje ulubione psy ,rośliny odrosną a nawet teraz lepiej jest mi obserwować moje małe przecinki ,które wychodzą coraz śmielej na tą część oczka.
wczoraj usiadłem z przy oczku i karmiłem małe motylki ochotka , co tam się dzialo siedziałem prawie bezruchu wyszły wszystkie i jest dziesięć sztuk żadnego nie brakuje
|
|