Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Podwójna płetwa odbytowa

koczisss - 2007-01-09, 14:39
Temat postu: Podwójna płetwa odbytowa
Dziś obserwowałem swoje maluchy w akwarium i zauważyłem, że jeden z karasi ma podwójną płetwę odbytową 8)
Całe "rodzeństwo" jest normalne, a ten ma dwie, taki mały mutancik :roll:

Czy u kogoś z Was jest podobny osobnik?

Nie mam foty, bo zbyt szybko pływają i nie sposób złapać w obiektyw :shock:

ZiK - 2007-01-09, 14:55

koczisss napisał/a:
Dziś obserwowałem swoje maluchy w akwarium i zauważyłem, że jeden z karasi ma podwójną płetwę odbytową Cool

To normalne że może się trafić taka rybka z takim ogonem. :P
U mnie z tego co zaobserwowałem wszystkie młode maja normalne ogony. :)

jakja - 2007-01-09, 15:25

Moja jedna też jest taka - kupiłem ją właśnie dla tego ogona - to ta czerwona po lewej widoczna od ogona

koczisss - 2007-01-09, 15:40

jakja napisał/a:
Moja jedna też jest taka - kupiłem ją właśnie dla tego ogona - to ta czerwona po lewej widoczna od ogona
[url=http://images11.foto...69m.jpg]Obrazek[/URL]

Nie chodzi o płetwę ogonową, a odbytową

jakja - 2007-01-09, 16:13

;-) :oops: dałem... ale jak może być ogonowa, to czemu nie i odbytowa? :soczek:
JAREK G - 2007-01-09, 20:38

Aż tak dokładnie to się moim rybom nie przyglądałem, mam kilka takich ryb z płetwą ogonową, ale z odbytową nie mam pojęcia :roll: Najgorsze jest to że te z podwójną płetwą ogonową są łatwiejszą zdobyczą dla kotów :( wiosną koty wyłapały mi prawie same z podwójną płetwą :evil:
AurorA - 2007-01-09, 23:15

Mam ryby w akwa prawie 30 lat i nigdy u żadnego gatunku nie widziałem podwójnej płaetwy odbytowej. Niezły mutant - ciekawe co z niego wyrośnie. Dbaj o niego :)

Jak to wygląda? są dwie płetwy (tak jak grzbietowa i tłuszczowa) czy rozdwojona z jedną podstawą?

Płetwa ogonowa u karasi rozdwaja sie czesto, ale te mutacje wymagają większej opieki i są często pożerane przez większe ryby inne zwierzęta. Mam teraz jednego takiego malucha w akwa, choć latem widywałem ich w oczku dużo.

koczisss - 2007-01-10, 01:37

AurorA napisał/a:
Mam ryby w akwa prawie 30 lat i nigdy u żadnego gatunku nie widziałem podwójnej płaetwy odbytowej. Niezły mutant - ciekawe co z niego wyrośnie. Dbaj o niego :)

Jak to wygląda? są dwie płetwy (tak jak grzbietowa i tłuszczowa) czy rozdwojona z jedną podstawą?

Płetwa ogonowa u karasi rozdwaja sie czesto, ale te mutacje wymagają większej opieki i są często pożerane przez większe ryby inne zwierzęta. Mam teraz jednego takiego malucha w akwa, choć latem widywałem ich w oczku dużo.

Wyrastają dwie płetwy z jednego miejsca, takie same, jak u innych pojedyncze, może troszkę mniejsze, są parzyste, tak jak płetwy brzuszne :shock:
Jutro nakarmię je ochotką, jak się porządnie objedzą, to są mniej ruchliwe, może uda mi się sfocić 8)

P.H.U. SKALAR - 2007-02-10, 14:13

tak jest dużo karasi z 2 lub nawet z 3 płetwami ogonowymi miałem kiedyś nawet taką że miała 2 czerwone i jedną czarną
seba - 2007-02-10, 21:03

Trzema??To juz przesada :-D
koczisss - 2007-02-10, 21:52

P.H.U. SKALAR napisał/a:
tak jest dużo karasi z 2 lub nawet z 3 płetwami ogonowymi miałem kiedyś nawet taką że miała 2 czerwone i jedną czarną

Przypominam, mowa o płetwie odbytowej, a nie ogonowej :roll:

ewistor - 2007-03-20, 19:18

z "normalnych" rodziców miałam dwójkę dzieci z podwójnym ogonem jedna niestety padła, obydwie jakieś wyrośnięte strasznie..
Lapino - 2007-03-21, 00:45

ewistor napisał/a:
z "normalnych" rodziców miałam dwójkę dzieci z podwójnym ogonem

ehhh jakoś to dziwnie zabrzmiało .......... ;) :P

A tak serio to zobaczyłbym to zdjęcie rybki z podwójną płetwą odbytową

golden - 2007-05-21, 09:05

To właśnie są te całe welony stawowe