Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Rozmnażać w akwarium??

morek25 - 2007-01-05, 13:40
Temat postu: Rozmnażać w akwarium??
Witam mam pytanie czy można romnożyć karasia lub karpia koi w 320L akwarium
jackon - 2007-01-05, 14:05

karasia bez problemu
natomiast z karpiem to nie slyszalem, aby ktos rozmnazal w akwarium
pozdrawiam
Jacek

jakja - 2007-01-05, 14:28

Poczytaj to forum: wg licznych wypowiedzi, m.in. Jackson'a, Koi wymaga wody płynącej więc nie ma szans w akwa :-(
Hubert - 2007-01-05, 15:46

morek25 napisał/a:
czy można romnożyć karasia lub karpia koi w 320L akwarium

Karasie można wycierać nawet w 70-100 l zbiornikach, natomiast nie ma najmniejszych szans na rozmnożenie karpia koi w akwa.

morek25 - 2007-01-05, 16:10

i wszystko jasne dziękuje za odpowiedzi i mam jeszcze pytanko jak bym zechciał hodowac karasie jakie roslinki czy wymagają jakiegos specjalnego gatunku filtr czy coś innego
ZiK - 2007-01-05, 16:37

morek25 napisał/a:
jakie roslinki czy wymagają jakiegos specjalnego gatunku filtr czy coś innego

Karasie nie wymagają jakichś specjalnych roślinek. Oby nie były delikatne bo karasie je zjedzą.
Filtr też nie musi być jakiś specjalistyczny może być jakiś zwyczajny. :)

jakja - 2007-01-05, 16:56

A tak w ogóle to poświęc troczę czasu na lekturę tego forum - naprawdę studnia wiedzy :)
morek25 - 2007-01-06, 19:24

a czy ktoś z was rozmnażał kedyś karasie w akwarium??
marian - 2007-01-06, 20:12

kiedys podjalem takie starania i ualo sie ,mysle ze podstawa sukcesu jest oddzielenie dna .Dobra jest siatka ogrodnicza o oczku 05 mn.Umieszczamy ja okolo 2-3 cm od dna zapobiega ona wyjadaniu ikry,tarlaki musza byc dobrze wykarmione .temperature podnosimy o kilka stopni.Moje byly w piwnicy w temp.okolo 13 st.c podkrecalem wtedy do 20-21 stopni ,i to starczalo .po tarle wylawialem dorosle .Wylaczalem filtr aby nie powciagalo mlodych ,woda musi byc ciagle dotleniana .Problemem moze byc karmienie narybku ,nie zawsze trafi sie z chodowla solowca czy innego bardzo drobnego pokarmu, to moze byc decydujace w tej calej imprezie Powodzenia :)
morek25 - 2007-01-06, 20:41

Rozumiem ale mi chodzi o akwarium które stoi na srodku pokoju i chcem zeby wyglądało ładnie oraz mugl tam wycierac karasie
marian - 2007-01-06, 21:35

morek25 napisał/a:
Rozumiem ale mi chodzi o akwarium które stoi na srodku pokoju i chcem zeby wyglądało ładnie oraz mugl tam wycierac karasie

to bedzie o wiele trudniejsze ,tak nigdy nie probowalem ,napewno ktos inny poradzi mamy tu wielu fachowcow od tych spraw

koczisss - 2007-01-06, 23:31

morek25 napisał/a:
a czy ktoś z was rozmnażał kedyś karasie w akwarium??

Ja, co prawda nie w akwarium, karasie wytarłby się na korzenie hiacynta, później go przeniosłem do domu, wsadziłem do miski,tam wykluły się karasie, a jak zaczęły pływać, to przeniosłem do akwarium 8)
Wiem, że to nie o to dokładnie chodzi, ale widać po tym, ze rozród jest mało problematyczny :P

morek25 - 2007-01-06, 23:51

ile letnie karasie mogą się wycierać??
krzych0719 - 2007-01-07, 00:52

Nawet po 1 sezonie, jak są dokarmiane.
AurorA - 2007-01-07, 01:29

krzych0719 napisał/a:

Z moich obserwacji wynika że aby wytarły się po roku muszą być zimowane w domu.

Ciężko stworzyć ozdobne akwarium z karasiami bo niszczą rośliny i śmiecą.

koczisss - 2007-01-07, 02:14

AurorA napisał/a:
krzych0719 napisał/a:

Ciężko stworzyć ozdobne akwarium z karasiami bo niszczą rośliny i śmiecą.

Zależy jakie rośliny:)
Co prawda moje karasie nie są jeszcze "bycze", choć jeden, tak na oko ma 5-6 cm i specjalnie nic nie niszczy.
Mam w akwa przęstkę, tojeść rozesłaną (ładnie się rozrasta), wywłócznika brazylijskiego i zwykłego, moczarkę kanadyjską i jakaś bordową roślinkę, którą dostałem od kumpla żony, jakaś akwariowa :roll:

Z tego zestawu przęstka i moczarka jest delikatna, spokojnie największy karasek mógłby ją porwać, ma już trochę siły, a nic takiego się nie dzieje :victory:
Nie smakują im rośliny, nawet glony nie specjalnie.
Może dlatego, że dużo karmię, ale fakt, faktem, że roślin nie jedzą :P
Błotniarki stawowe też w nich nie gustują, wolą glony, a jak wrzucę mrożoną ochotkę, to ją wpieprzają, aż im różki się trzęsą :yahoo:

morek25 - 2007-01-07, 12:50

czyli 2 letnie karasie mogą się wycierać ?

AurorA napisał/a:

one były by przez cały czas w akwarium

JAREK G - 2007-01-07, 12:59

morek25 napisał/a:
czyli 2 letnie karasie mogą się wycierać ?

Takie karasie wzasadzie przy dobrych warunkach już mogłyby się wytrzeć :) ,a takie 3-4 letnie to już nie trzeba nawet specjalnie zachęcać :)

krzych0719 - 2007-01-07, 13:03

W ładnym akwarium to istne brudasy. Niesamowicie mącą i ryją, podjadają młode rośliny. Apetyt nieustanny, przyrost imponujący. W akwarium rosną kilka razy szybciej niż w oczku ale nie wygląda to dobrze (samo akwarium).
MrMichu29 - 2013-03-22, 11:12

morek25, ja rozmnożyłem w 85 litrach. warunek- dojrzałe do tarła osobniki w proporcji 1 samica, 2 samce, naturalna lub sztuczna roślinność pierzasta:)u mnie tarły sie 1 raz przez przypadek- nie planowałem- wyczyściłem filtr, podmieniłem wode i o 4 rano pluskały jak dzikie:)nie jest też prawda że koniecznie potrzeba wielkich zbiorników. karasie przeżyją i rozmnożą się w bajorze , choć osiągną tam niewielkie rozmiary.ile jest naturalnych glinianek z populacja karasia 8-10 cm? mnóstwo. odpowiednie warunki, odpowiednie rosliny( w moim przypadku zasadzone w 1 z rogów akwarium i masz tarło 2-3 razy w sezonie.czym innym jest doprowadzenie do tarła, a czym innym odchowanie narybku.