| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Rozmnażać w akwarium??
morek25 - 2007-01-05, 13:40 Temat postu: Rozmnażać w akwarium?? Witam mam pytanie czy można romnożyć karasia lub karpia koi w 320L akwarium
jackon - 2007-01-05, 14:05
karasia bez problemu
natomiast z karpiem to nie slyszalem, aby ktos rozmnazal w akwarium
pozdrawiam
Jacek
jakja - 2007-01-05, 14:28
Poczytaj to forum: wg licznych wypowiedzi, m.in. Jackson'a, Koi wymaga wody płynącej więc nie ma szans w akwa
Hubert - 2007-01-05, 15:46
| morek25 napisał/a: | | czy można romnożyć karasia lub karpia koi w 320L akwarium |
Karasie można wycierać nawet w 70-100 l zbiornikach, natomiast nie ma najmniejszych szans na rozmnożenie karpia koi w akwa.
morek25 - 2007-01-05, 16:10
i wszystko jasne dziękuje za odpowiedzi i mam jeszcze pytanko jak bym zechciał hodowac karasie jakie roslinki czy wymagają jakiegos specjalnego gatunku filtr czy coś innego
ZiK - 2007-01-05, 16:37
| morek25 napisał/a: | | jakie roslinki czy wymagają jakiegos specjalnego gatunku filtr czy coś innego |
Karasie nie wymagają jakichś specjalnych roślinek. Oby nie były delikatne bo karasie je zjedzą.
Filtr też nie musi być jakiś specjalistyczny może być jakiś zwyczajny.
jakja - 2007-01-05, 16:56
A tak w ogóle to poświęc troczę czasu na lekturę tego forum - naprawdę studnia wiedzy
morek25 - 2007-01-06, 19:24
a czy ktoś z was rozmnażał kedyś karasie w akwarium??
marian - 2007-01-06, 20:12
kiedys podjalem takie starania i ualo sie ,mysle ze podstawa sukcesu jest oddzielenie dna .Dobra jest siatka ogrodnicza o oczku 05 mn.Umieszczamy ja okolo 2-3 cm od dna zapobiega ona wyjadaniu ikry,tarlaki musza byc dobrze wykarmione .temperature podnosimy o kilka stopni.Moje byly w piwnicy w temp.okolo 13 st.c podkrecalem wtedy do 20-21 stopni ,i to starczalo .po tarle wylawialem dorosle .Wylaczalem filtr aby nie powciagalo mlodych ,woda musi byc ciagle dotleniana .Problemem moze byc karmienie narybku ,nie zawsze trafi sie z chodowla solowca czy innego bardzo drobnego pokarmu, to moze byc decydujace w tej calej imprezie Powodzenia
morek25 - 2007-01-06, 20:41
Rozumiem ale mi chodzi o akwarium które stoi na srodku pokoju i chcem zeby wyglądało ładnie oraz mugl tam wycierac karasie
marian - 2007-01-06, 21:35
| morek25 napisał/a: | | Rozumiem ale mi chodzi o akwarium które stoi na srodku pokoju i chcem zeby wyglądało ładnie oraz mugl tam wycierac karasie |
to bedzie o wiele trudniejsze ,tak nigdy nie probowalem ,napewno ktos inny poradzi mamy tu wielu fachowcow od tych spraw
koczisss - 2007-01-06, 23:31
| morek25 napisał/a: | | a czy ktoś z was rozmnażał kedyś karasie w akwarium?? |
Ja, co prawda nie w akwarium, karasie wytarłby się na korzenie hiacynta, później go przeniosłem do domu, wsadziłem do miski,tam wykluły się karasie, a jak zaczęły pływać, to przeniosłem do akwarium
Wiem, że to nie o to dokładnie chodzi, ale widać po tym, ze rozród jest mało problematyczny
morek25 - 2007-01-06, 23:51
ile letnie karasie mogą się wycierać??
krzych0719 - 2007-01-07, 00:52
Nawet po 1 sezonie, jak są dokarmiane.
AurorA - 2007-01-07, 01:29
| krzych0719 napisał/a: | | Nawet po 1 sezonie, jak są dokarmiane. |
Z moich obserwacji wynika że aby wytarły się po roku muszą być zimowane w domu.
Ciężko stworzyć ozdobne akwarium z karasiami bo niszczą rośliny i śmiecą.
koczisss - 2007-01-07, 02:14
| AurorA napisał/a: | | krzych0719 napisał/a: | | Nawet po 1 sezonie, jak są dokarmiane. |
Z moich obserwacji wynika że aby wytarły się po roku muszą być zimowane w domu.
Ciężko stworzyć ozdobne akwarium z karasiami bo niszczą rośliny i śmiecą. |
Zależy jakie rośliny:)
Co prawda moje karasie nie są jeszcze "bycze", choć jeden, tak na oko ma 5-6 cm i specjalnie nic nie niszczy.
Mam w akwa przęstkę, tojeść rozesłaną (ładnie się rozrasta), wywłócznika brazylijskiego i zwykłego, moczarkę kanadyjską i jakaś bordową roślinkę, którą dostałem od kumpla żony, jakaś akwariowa
Z tego zestawu przęstka i moczarka jest delikatna, spokojnie największy karasek mógłby ją porwać, ma już trochę siły, a nic takiego się nie dzieje
Nie smakują im rośliny, nawet glony nie specjalnie.
Może dlatego, że dużo karmię, ale fakt, faktem, że roślin nie jedzą
Błotniarki stawowe też w nich nie gustują, wolą glony, a jak wrzucę mrożoną ochotkę, to ją wpieprzają, aż im różki się trzęsą
morek25 - 2007-01-07, 12:50
czyli 2 letnie karasie mogą się wycierać ?
| AurorA napisał/a: | | Z moich obserwacji wynika że aby wytarły się po roku muszą być zimowane w domu. |
one były by przez cały czas w akwarium
JAREK G - 2007-01-07, 12:59
| morek25 napisał/a: | | czyli 2 letnie karasie mogą się wycierać ? |
Takie karasie wzasadzie przy dobrych warunkach już mogłyby się wytrzeć ,a takie 3-4 letnie to już nie trzeba nawet specjalnie zachęcać
krzych0719 - 2007-01-07, 13:03
W ładnym akwarium to istne brudasy. Niesamowicie mącą i ryją, podjadają młode rośliny. Apetyt nieustanny, przyrost imponujący. W akwarium rosną kilka razy szybciej niż w oczku ale nie wygląda to dobrze (samo akwarium).
MrMichu29 - 2013-03-22, 11:12
morek25, ja rozmnożyłem w 85 litrach. warunek- dojrzałe do tarła osobniki w proporcji 1 samica, 2 samce, naturalna lub sztuczna roślinność pierzasta:)u mnie tarły sie 1 raz przez przypadek- nie planowałem- wyczyściłem filtr, podmieniłem wode i o 4 rano pluskały jak dzikie:)nie jest też prawda że koniecznie potrzeba wielkich zbiorników. karasie przeżyją i rozmnożą się w bajorze , choć osiągną tam niewielkie rozmiary.ile jest naturalnych glinianek z populacja karasia 8-10 cm? mnóstwo. odpowiednie warunki, odpowiednie rosliny( w moim przypadku zasadzone w 1 z rogów akwarium i masz tarło 2-3 razy w sezonie.czym innym jest doprowadzenie do tarła, a czym innym odchowanie narybku.
|
|