Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z folii. - problem

seba - 2006-11-19, 10:41
Temat postu: problem
Mam problem z oczkiem. Ocko jest wyłożone folią a następnie zostało obmurowane kamieniami.Problem polega na tym ze kamienny mórek z kamienia popenkał i mam straszne ubytki wody. Pewnie popękany mórek poprzebijał folie. Poradcie czym to można zalepić albo cos innego.
samuraj - 2006-11-19, 12:27

chyba czeka cię kawał roboty--rozebrać murek , nowa folia
ZiK - 2006-11-19, 18:33

Zależy jaką folię masz pod spodem?
Ale samuraj, ma rację. :P

damian2014 - 2006-11-19, 19:05

tez mysle ze to jedyne wyjscie :/
AurorA - 2006-11-19, 20:00

Jeśli folia jest porządna to może warto poszukać dziury - ale to ciężkie zadanie. Mój znajomy ogladał całą folię centymetr po centymetrze z lupą x10 i dziury nie znalazł :(
seba - 2006-11-19, 20:14

A co powiecie na to jek bym pomalował murek tą niebieska farbą co sie maluje baseny????
Jest sens wykładac kase? :?: ??

marian - 2006-11-19, 20:19

Seba mam podobny problem chyba dopiero wiosna da sie cos sesownego zrobic mnie zostalo okolo 60 cm wody i to powinno wystarczyc.Drugim razem nie mocuj foli na stale nigdy nie wiadomo co sie stanie ;-)
JAREK G - 2006-11-19, 20:32

AurorA napisał/a:
Mój znajomy ogladał całą folię centymetr po centymetrze z lupą x10 i dziury nie znalazł

Przeważnie ziemia w tym miejscu gdzie jest dziura jest miękka, bo rozmokła od przeciekającej wody i wystarczy nieraz jak jest taka możliwość opukać ( nie opłukać tylko opukać) oczko :) najlepiej na poziomie pozostałej wody.

jakja - 2006-11-20, 07:15

Pokaż schemat budowy oczka, łatwiej będzie coś powiedzieć. Ale raczej: wymiana folii lub budowa dna z siatkobetonu... Współczuję. Skąd jesteś ? Czy nie ze świebodzińskiej? Seba tak ma na imię mój siostrzeniec...
Donvitow - 2006-11-21, 20:45

Mam murek a woda spada 10-15 cm poniżej murka i oczekiwanego poziomu. Latem zwalałem to na parowanie, ,rośliny w górnym oczku i strumyczek ale teraz po wyłączeniu filtrów,górnego czka i strumyczka dolałem wody po murek i mimo deszczu i raczej nikłego parowania wody znowu mniej. Jeszcze raz doleję i zaznaczę dokładnie poziom do którego spada. Na tej wysokośc musi być nieszczelność. Dalej podobno dolewa się wody 1-2cm i oczko posypuje mąką/ niewiele/. Tam gdzie kieruje się plama mąki tam dziura./tylko słyszałem o tym sposobie. Ale to na wiosnę bo 110 cm od dna do lusta. Musi starczyć.
Pozdrawiam Kajetan.

JAREK G - 2006-11-21, 22:02

To musisz faktycznie Donvitow, mieć dziurę bo ja do oczka nie dolewałem wody od końca lata i poziom ani drgnie no może trochę, ale w górę :)
Maikler - 2006-11-21, 22:40

Czy ktoś tu mówi coś o oczkach z folii i folii przykrytej murkiem?? Upppsss :oops:
Donvitow - 2006-11-21, 22:54

Maikler napisał/a:
Czy ktoś tu mówi coś o oczkach z folii i folii przykrytej murkiem?? Upppsss :oops:

No może nie murkiem ale opaską z płaskich łupanych kamieni wokół oczka położonych na zaprawę Jak były luzem płaskie lub otoczki to psy i czasami my wjeżdżaliśmy na nich do oczka i rujnowaliśmy brzeg. Ale na folię pod beton połozyłem czarną agrowłókninę.
Pozdrawiam Kajetan

Maikler - 2006-11-21, 23:08

No ja mam właśnie dookoła mnóstwo kamieni. Jedne przyczepione drugie nie. Cementem zresztą :?
Pawel Woynowski - 2006-11-22, 02:35

AurorA napisał/a:
Jeśli folia jest porządna to może warto poszukać dziury - ale to ciężkie zadanie. Mój znajomy ogladał całą folię centymetr po centymetrze z lupą x10 i dziury nie znalazł :(

A wystaczyło szukać na lini wody kiedy już przestała opadać.

Pawel Woynowski - 2006-11-22, 02:42

Maikler napisał/a:

Normalna praktyka, robi się takie oczka wykonane z różnej maści murków posadowionych na folii. Tylko jest to folia o grubości 1mm położona na włókninie na niej następna warstwa włókniny i dopiero na tym stawia się murek. Technologię tą stosuje się przy budowie ozdobnych zbiorników fontan ogrodowych szczególnie w ogrodach francuskich, jak również przy podmurówkach wyższych kaskad czy tarasów wchodzących w oczko itp.

Donvitow - 2006-11-22, 11:22

Paweł napisał/a:
Maikler napisał/a:

Normalna praktyka, robi się takie oczka wykonane z różnej maści murków posadowionych na folii. Tylko jest to folia o grubości 1mm położona na włókninie na niej następna warstwa włókniny i dopiero na tym stawia się murek. Technologię tą stosuje się przy budowie ozdobnych zbiorników fontan ogrodowych szczególnie w ogrodach francuskich, jak również przy podmurówkach wyższych kaskad czy tarasów wchodzących w oczko itp.

Dzięki łaskawco-tak mam Karton falisty,wełna min,agrowłóknina,plandeka po tirze ,folia,agrowłóknina,zaprawa,kamień. Tak wykombinowałem i widzę że nie najgorzej. Tylko folia do d...y. Nie wiedziałem co z całej inwestycji wyjdzie i kupiłem najtańszą chyba 0,6mm. Czy jak się potwierdzi że woda schodzi do określonego poziomu to szukać dziury czy od razu cała folia. A wtedy jak nową folię przymocować do murka.Czy rozebrać murek i połozyć na nowo.?
Pozdrawiam Kajetan. :cry:

jakja - 2006-11-22, 12:48

Donvitow napisał/a:
Czy rozebrać murek i połozyć na nowo.?

ano niestety tak... Ja mam folię 0,6mm przy 5m3 pojemności, i jak na razie :???: jest OK...

Donvitow - 2006-11-22, 17:02

Dzięki za pocieszenie
Kajetan

phalina - 2006-11-22, 17:57

u mnie ubyło przez trzy tygodnie 3cm wody ,deszcze nie padają tylko jakaś mżawka więc to napewno odparowanie..
Wszelkie naprawy i wymiany najlepiej robic na wiosne nie wiadomo co nam zima przyniesie.może wcale nie masz dziury ,nie martw sie na zapas ,wiosna przyjdzie bedziesz miał wiekszy zapał do pracy to i murek rozbierzesz jak trzeba będzie wiesz przy wszelkiego rodzaju naprawach masz większe oczko,ja przerabiałam juz dwa razy ,to posiakało,to wyrzucalam torf ze strefy bagiennej,a robilam podłoze ze żwiru,mam za to wieksze oczko o parę metrów wody :)
Czekaj do wiosny 8)

Donvitow - 2006-11-22, 18:55

Dopełnię oczko i sprawdzę.Zobaczę metodę z pyłem na powierzchni/mąka/ Ale ma jeszcze 110 cm poniżej lustra. Czekam wiosny. Poziom dalej nie spada.
Pozdrawiam Kajetan

Irex - 2006-11-22, 19:21

Zostaw do wiosny. Może lód zrobi więcej dziur i nie będziesz miał rozterki czy wymieniać folię :P
jakja - 2006-11-23, 07:07

Donvitow napisał/a:
z pyłem na powierzchni/mąka/

a potem ciasto zacznie fermentować... ;-)
Irex napisał/a:
Może lód zrobi więcej dziur i nie będziesz miał rozterki czy wymieniać folię

Właśnie, i od razu będziesz mógł zrobić generalny remont (oby nie)!

phalina - 2006-11-23, 10:37

A co zrobisz z pływającą mąką po powieszchni woby czym ją wyłapiesz :?:
Donvitow - 2006-11-23, 13:13

phalina napisał/a:
A co zrobisz z pływającą mąką po powieszchni woby czym ją wyłapiesz :?:

Myślę że mąka po jakimś czasie spadnie nieznacznie powiększając ilość mułu na dnie.
ale tylko gdzieś czytałem o takim sposobie. Myślałem że może ktoś tego próbował i poprze lub zdyskredytuje pomysł.
Pozdrawiam Kajetan

seba - 2006-11-23, 16:10

Poziom wody u mie w oczku opadł az o 140 cm mam teraz 10 cm wody w oczk.Jest tak jak mówiłem kamienny murek podziurawił folie i mam oczko do remontu. Zastosowałem szklo wodne ale niestety po nalaniu wody rozpuściło się w wodzie a sprzedawca mnie o tym nie uprzedził.
Maikler - 2006-11-23, 16:24

Donvitow napisał/a:
Myślę że mąka po jakimś czasie spadnie nieznacznie powiększając ilość mułu na dnie.

Mnie się wydaje, że połowa opadnie na dno zaraz po wrzuceniu.

phalina - 2006-11-23, 17:01

TO chyba niemożliwe aby murek kamienny tak podziurawił folie .Jezeli poziom wody spadł o 140cm to musisz mieć dziurę gdzieś na tym poziomie albo na samym dnie,ciekawe czy te 10cm zostanie czy też będziesz miał pusty wykop :?:
JAREK G - 2006-11-23, 20:07

seba napisał/a:
Poziom wody u mie w oczku opadł az o 140 cm mam teraz 10 cm wody w oczk.Jest tak jak mówiłem kamienny murek podziurawił folie

Jakoś tego nie rozumię i nie mogę sobie tego wyobrazić to Ty ten murek masz do samego dna czy jakoś tak że dziure masz prawie na dnie :o

Donvitow - 2006-11-23, 21:50

Ja mam zaprawę tylko na poziomej powierzchni foli na brzegu a ty masz ściankę pionową aż do dna ?
Kajetan

seba - 2006-11-24, 16:11

Całe oczko mam obmuromane kamiennym murkiem od dna do samej góry i nie wiem co robić.
JAREK G - 2006-11-24, 19:09

seba napisał/a:
murkiem od dna do samej góry i nie wiem co robić

No to chyba faktycznie masz problem i bez rozebrania murka raczej się nie obejdzie :???: Po rozebraniu będziesz mógł zlokalizować dziurę i podjąć decyzje czy zaklejasz , czy wymieniasz folie :roll: