| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - Złodzieje na działakch
jakja - 2006-11-17, 12:53
No i "miałem" napowietrzacz... Właśnie dzwonił kolega: miałem włamanie.. Ukradli mi go (stał przy drzwiach... Co jeszcze zginęło - zobaczę...
JAREK G - 2006-11-17, 17:01
Współczuje jakja, chyba musisz pomyśleć na jakimś innym rozwiązaniu, albo jakoś lapiej zabezpieczyć napowietrzacz bo w innym przypadku okaże się że robisz na złodzieji, a ryby i tak bez napowietrzacza
Bajbas - 2006-11-17, 18:42
Jacek vel jakja
znam temat z autopsji (a właściwie moi rodzice). Kradną wszystko - dosłownie. NIe ma nawet sensu zabezpieczać i chować, ponieważ szkody jeszcze większe - zniszczone drzwi itp. Jedyna rada zostawiać otwarte domki.
Jak nie chcesz, że by Cię krew zalała to kombinuj tę przerębel inaczej, a przede wszystkim mniej ryb i to mniej szlachetne. Inaczej przyjemność zamienia się w ciągłe nerwy. Życzę wytrwałości.
Pozdrawiam, Bajbas
Mazur - 2006-11-17, 20:10
Jaz kartonu zrobiłem transparent i opatłem o drzwi z napisem,, tu już nic nie ma idż do sąsiada'' może pomoże.
phalina - 2006-11-17, 20:25
Roman a jak sąsiad napisze to samo i jeszcze ze strzałką w twoją stronę
Jacek może snopki z trzciny powkładaj .A jeszcze lepiej proś Boga by zima przeszła łagodnie ,życzę Ci tego z całego serca.Moje oczko jest 10 m od domu,ja nie mam takiego problemu.
Bajbas - 2006-11-17, 20:26
a co na to sąsiad?
Mazur - 2006-11-17, 20:50
Takie transparenty powinny stać aż do bramy wyjściowej może oczy zabolą od czytania i pójdzie sobie.
AurorA - 2006-11-17, 21:00
Jak dobrze że mam oczko 2 metry od domu
Ludzie to potrafią być jednak bezmyślne świnie. Przypomniało mi się jak mi ukradli samochód- niestety chciałem oszcędzić na autocasco
jakja - 2006-11-18, 06:48
Z tego cvo wiem ukradli tylko napowietrzacz i takie stare radio (kupiłem za 7 zł na pchlim targu). Zostały narzędzia: kombinerki, miara 5m Stanley'a... Wygląda, że chcieli tylko to do oczka. W oczku została pompa na filtrze (w zanurzeniu, nie było widać), jak ich nie ma, to chyba wiem, kto zlecił...
Kupiłem nowy też czeski mniejszy za 18 zł. Zainstaluję na zewn, pod kamieniem. Snop trzciny mam w wodzie - kamień będzie pod nim. Trzymta kciuki!
Mazur - 2006-11-18, 08:03
| jakja napisał/a: | Z tego cvo wiem ukradli[b] tylko Zostały narzędzia: kombinerki, miara 5m Stanley'a... [b]Wygląda, że chcieli tylko to do oczka. W oczku została pompa na filtrze (w zanurzeniu, nie było widać), jak ich nie ma, to chyba wiem, kto zleciłevil:
|
Jak reszta zginie to proszę mieć pretensje do Siebie złodzieje to nie idioci też czytają różne fora to kopalnia wiedzy.
jakja - 2006-11-18, 08:37
Wiem, dlatego dzisiaj jadę wyjąć pompę i filtr - wczoraj nie dałem rady za późno wróciłem do domu (po 2-tej)
Maikler - 2006-11-18, 18:54
Niestety nie tylko na działkach kradną. mam dom w środku osiedla i włamali mi się z 5 razy do garażu, na szczęściu pustego, ukradli mi 8 letni klon japoński , włamali się do samochodu, nawet łopatę do śniegu ukradli. W zeszłym roku cała rodzina powiedziała dość i zamontowaliśmy sobie monitoring (ale bez ochrony) wystarczyło, żeby od roku nie było ani jednej kradzieży. po prostu złodzieje boją się kamer
jakja - 2006-11-18, 19:56
Pamietam hish z lat '70: willa z alarmami, klienci śpią, garaż=alarm, znika 3-m-czny Merc! z alarmem... Na złodzieja nie ma mocnych
Donvitow - 2006-11-18, 20:18
Najlepsze to mała miejscowość i sąsiedzi. Obcy zwraca uwagę. U mnie wszystko zostaje na noc na dworze/sprzęt ogrodowy, narzędzia itd i nie ginie/. Ale ty musisz to zamaskować. Wszelkie doprowadzenia pod ziemię a sprzęt w piwniczce pod podłogą z zamaskowaną klapą pod brzydkim dywanikiem/ żeby nie ukradli/ Rybek bez [pomocy na zimę nie zostawisz.
Pozdrawiam
James BOND
jakja - 2006-11-18, 20:20
| Cytat: | Pozdrawiam wściekłość
James BOND
|
POMOCY Bondzie!
AurorA - 2006-11-18, 20:21
| Donvitow napisał/a: | | Najlepsze to mała miejscowość i sąsiedzi. |
Włąśnie przed chwilą sąsiad dzwonił że mu skrzynka na listy zgineła
Ernest - 2006-11-18, 20:23
| jakja napisał/a: | | Z tego cvo wiem ukradli tylko napowietrzacz i takie stare radio |
A ja z tego co wiem połowa kradzieży jest dokonywana przez innych działkowców
Przeca oni pierwsi widzą co masz na działce lub przez znajomków owych działkowców
Patryk - 2006-11-18, 20:50
ja nie miałem chyba żadnej kradzierzy i mam podkop(mam taką ogromną dziure i tak zachwaszczone że nie widać i tam chowam grabie i łopaty i może se złodzjej noge złamać i mam psa który zna takie rozmajte zabawy że nikogo raczej nie skrzywdzi ale skacze na wszytkich i ładnie zęby pokazuje nie gryzie raczej nie zje poikarmu od obcej osoby i nawet jeśli próbowali by go uśpić strzałką za nic nie da zwjeje zrobi okrąrzenie i może tak skoczyć na obcego że może mu delikatnie kostke zwichnąć
Mazur - 2006-11-18, 20:54
Coś w tym jest sąsiad (kilka działek dalej spytał mnie czy te rybki jadalne, odpowiedziałem że to chińska trucizna wszystko co czerwone w naturze to trujące, zmierzył mnie wzrokiem i mruknął, fakt muchomor też trujący.
Hubert - 2006-11-18, 21:46
| Donvitow napisał/a: | | Najlepsze to mała miejscowość i sąsiedzi |
Dokładnie. Ja mam to szczęście, że mój sąsiad, skądinąd prezes związku działkowców, tak kocha swoją działkę, że jest na niej stale obecny - od wiosny do poźnej jesieni śpi w domku. Jest czujny jak dobry pies (sorry sąsiedzie za porównanie ).
killer1558 - 2006-11-19, 00:18
| Donvitow napisał/a: | | Najlepsze to mała miejscowość i sąsiedzi. Obcy zwraca uwagę. U mnie wszystko zostaje na noc na dworze/sprzęt ogrodowy, narzędzia itd i nie ginie/ |
tylko nie dawaj swojego adresu bo przyjdą i bedzie
samuraj - 2006-11-19, 09:47
także mam szczęście mieszkać w małej miejscowości gdzie każdy każdego zna , też nigdy nic nie zginęło nawet miejscowe "podsklepowe obszczymurki" jak nie mają na na leczenie kaca to nie połakomią na czyjąś własność--prawie wiecznie pijani ale honorowi
Betty13 - 2006-11-19, 09:51
| Patryk napisał/a: | | i mam psa który zna takie rozmajte zabawy że nikogo raczej nie skrzywdzi ale skacze na wszytkich i ładnie zęby pokazuje nie gryzie raczej nie zje poikarmu od obcej osoby i nawet jeśli próbowali by go uśpić strzałką za nic nie da zwjeje zrobi okrąrzenie i może tak skoczyć na obcego że może mu delikatnie kostke zwichnąć |
Na złodziei nie ma sposobu.... To tylko się tak wydaje, że jak jest pies to nic nie grozi naszemu dobytkowi. Wiem z doświadczenia, mój pies został potraktowany gazem... Gdyby rano nikt nie zauważył że jest taki załzawiony i kołowaty już by leżał w dołku.
marian - 2006-11-19, 10:44
Mojemu tesciowi podprowadzili caly inspekt ,to dopiero musieli sie napracowac :shock:
Patryk - 2006-11-19, 11:19
mój by się nie dał wie jak unikaćjak był mniejszy to ze smyczą go ganialiśmy i po 1-2godz został zchwytany a tak pozatym to jeszcze młody pies nie dał by się na 99%
Betty13 - 2006-11-19, 13:05
A jest on uwiązany na łańcuchu, zamknięty w kojcu czy biega wolno po podwórku?? To dość istotna kwestia.
Patryk - 2006-11-19, 13:19
w dzień w kojcu a w nocy bardzo często biega wolno po podwórku
Mazur - 2006-11-19, 14:22
Co drugi pies ujadający za płotu z piskiem daje noge gdy nagle przed nim otworzysz bramke i rykniesz.
Brak barjery bezpieczeństwa i patrzący napastnik prosto w oczy psa odbiera psu argumenty przewagi i zaczyna działac instynkt.
Patryk - 2006-11-19, 17:42
mój taki nie jest rykniesz 1 2 3 4 5 6 7 8razy a on tylko ziewnie i skoczy na kogoś
ZiK - 2006-11-19, 18:26
Ja mam działkę 30 km od miejsca zamieszkania jestem tam tylko na weekend i w czasie wakacji i wolne dni ale na szczęście jeszcze nikt mi nic nie ukradł.
Maikler - 2006-11-19, 21:21
To jeszcze lepszą historię opowiadał mojej klasie nauczyciel z hiszpańskiego. Jechał tramwajem nocnym. Może było w całym tramwaju 5 osób. Jak wysiadł z tramwaju to komórki i portfela już nie miał.
Nawet mnie niecały rok temu napadł gość z nożem kuchennym. W środku osiedla mieszkaniowego, koło kościoła. Było przed 12 rano! Straciłem komórke
Patryk - 2006-11-19, 22:59
ŁAŁ na policje zadzwoniłes jak do domu wróciłes
jakja - 2006-11-20, 06:55
No i już wiem: ukradli tylko napowietrzacz. Ten drugi za 18 zł psu na budę - tylko do akwarium. Pompę z filtrem wyciągnąłem do domu (jeszcze były)... Chyba wiem, który z sąsiadów zlecił złodziejom mój napowietrzacz. Ale dla nowego przygotowuję stanowisko zamaskowane, może to coś da. Kamień będzie w chochole trzcinowym. Zaryzykuję jeszcze raz zakup tego dużego. A może SERĘ? Arku: kiedy będziesz miał 550? A może 275 wystarczy?
Patryk - 2006-11-20, 12:29
ja mam lepszy pomysł złodzjej = spryt = podstęp musisz działać podstępem np rozlać czegoś wokół napowitrzacza by się przykleił
AurorA - 2006-11-20, 14:09
| Patryk napisał/a: | | złodzjej = spryt = podstęp musisz działać podstępem np rozlać czegoś wokół napowitrzacza by się przykleił |
Napowietrzacz czy złodziej?
hehehe
jakja - 2006-11-20, 14:52
| AurorA napisał/a: | | Napowietrzacz czy złodziej? |
:peace: Chyba najlepiej zalać napowietrzacz asfaltem, nie będzie im się chciało kuć...
phalina - 2006-11-20, 17:54
| jakja napisał/a: | | Zaryzykuję jeszcze raz zakup tego dużego |
Jacek nie śpiesz się za bardzo,może wcale nie będzie takiej srogiej zimy.Zamontuj tylko węzyki ,a napowietrzacz wprowadzisz do oczka jak faktycznie zaczną się silne mrozy.Po co ryzykować utratę drugiego .
W tej chwili napowietrzacz jest zbędny w oczku.
AurorA - 2006-11-20, 20:02
| jakja napisał/a: | | A może SERĘ? Arku: kiedy będziesz miał 550? A może 275 wystarczy? |
Myślę że wystarczy, ale obecnie już nie mam nawet tego modelu. Importer nie przewidział tak dużego zainteresowania i pompek nie ma w Polsce, a zanim ściągną z Niemiec (choć obecują że szybko) to zima nas zastanie
W tej chwili nie mam żadnej pompki którą mógłbym polecić z czystym sumieniem.
jakja - 2006-11-21, 09:15
| phalina napisał/a: | | Jacek nie śpiesz się za bardzo,może wcale nie będzie takiej srogiej zimy.Zamontuj tylko węzyki |
| AurorA napisał/a: | | ale obecnie już nie mam nawet tego modelu. Importer nie przewidział tak dużego zainteresowania i pompek nie ma w Polsce |
Stanowisko pod napopwietrzacz prawie gotowe: jest prąd, wiaderko wkopane (do góry nogami) - gdzie nie powiem, ew. wylot powietrza przygotowany - zamaskowany...
SERA jest u mnie w sklepie, ale jeżeli już to pozostanę ptzy ATMANie - tańszy (42zł wobec 95zł SERA 275). Czekam na przymrozki, muszę jeszcze tylko wężyk do rurki i zamaskować...
Donvitow - 2006-11-21, 10:09
To maskowanie ma plusy. Cały bałagan zamaskowany. Może tak zrobię. A fakt że jak ktoś ma nieco wiedzy o oczkach to z daleka widzi że coś tam jest i może się ktoś skusić jak jesteśmy w pracy czy w nocy. Chyba dotrzymam ci towarzystwa w pracach maskowniczych jak tylko spadną liście z brzozy i zdejmę siatę. Zamaskowanie słomą kamienia to genialny pomysł.Myślałem jak zamaskować bąbelki ale na to nie wpadłem.
Pozdrawiam i trzymam kciuki. JKajetan
Ta SERA jest fajna ale faktycznie lepiej kietruj się nie jakością i trwałością le minimalną cen ą
AurorA - 2006-11-21, 13:03
| jakja napisał/a: | | wobec 95zł SERA 275 | :shock:
W tej cenie mogę CI sprzedać dwie te pompki oczywiście jak doczekam się dostawy
Donvitow - 2006-11-21, 15:26
Fakt. Ja zapłaciłem za SERA 550 80PLN
Kajetan
jakja - 2006-11-21, 15:40
no bo jest tylkow jednym małym sklepie: ATMAN ten o wyd. 480l/h u nich po 58, a w innym 42zł
Patryk - 2006-11-21, 17:18
| AurorA napisał/a: | | Patryk napisał/a: | | złodzjej = spryt = podstęp musisz działać podstępem np rozlać czegoś wokół napowitrzacza by się przykleił |
Napowietrzacz czy złodziej?
hehehe |
chodzi o to żeby tak złodzjeja załatwić chodzi o to żebo koło napowietrzacza było coś rozlane by się złodzej przykleił
Maikler - 2006-11-21, 19:08
| Patryk napisał/a: | | chodzi o to żeby tak złodzjeja załatwić chodzi o to żebo koło napowietrzacza było coś rozlane by się złodzej przykleił |
Za dużo reklamy Pattexu z facetem przyklejonym do sufitu
krzych0719 - 2006-12-22, 01:14
Witam. Mój patent na włamywaczy do altanki to radio. Gra nieprzerwanie kilka lat z rzędu. To stare nieprzestrojone radyjko ustawione na tyle głośno, że ledwie słychać je z alejki. Węże do podlewania zostawiam na działce niezabezpieczone. Kiedyś pięknie skręciłem i związałem na zimę schowałem do składówki i co – UKRADLI. Plagą była kradzież kranów na działkach – wykręcali cale ze sztychami. Ja krany owijam słomą tak jak to się robi z drzewkami owocowymi na zimę. Imitują zabezpieczone drzewka wiec nie są atrakcyjne dla złodzieja.
badi - 2006-12-22, 12:21
Niestety złodzieje na działkach grasują i to dość często. Zimą giną krany i inne metalowe przedmioty, w sezonie znikają zawsze pomidory, ogórki, dynie i inne warzywa a późną jesienią można się pozbyć nowoposadzonych iglaków:(
Mazur - 2006-12-22, 12:44
| badi napisał/a: | | Niestety złodzieje na działkach grasują i to dość często. Zimą giną krany i inne metalowe przedmioty, w sezonie znikają zawsze pomidory, ogórki, dynie i inne warzywa a późną jesienią można się pozbyć nowoposadzonych iglaków:( |
Podobno kradzione nie tuczy ale pozwala przeżyć,
jakja - 2007-02-08, 10:27
| Hubert napisał/a: | | Przede wszystkim trzeba skupić się teraz na dobrym natlenianiu wody |
Dla mnie to raczej na wymordowaniu złodziei działkowych: zamontowałem w niedzielę malutki napowietrzacz Atmana (schowany pod kamieniem, niewidoczny, wężyk też ukryty), i znowu ukradli
ZiK - 2007-02-08, 10:29
To Ty jakja, masz jakiegoś pecha z tym złodziejami
jakja - 2007-02-08, 10:33
mam takie szczęście jak z ceglą w drewnianym kościele, i to tak całe życie... Ale przywykłem...
Mazur - 2007-02-08, 16:10
Powieś przy działce ogłoszenie ,,kupię używany natleniacz może być mój'' z dużym rabatem.
JAREK G - 2007-02-08, 19:44
To u Ciebie jakja, te napowietrzacze to "użycza" sobie ta sama osoba pewnie jakiś sąsiad Może zastaw jakąś pułapkę
Patryk - 2007-02-08, 22:07
kiedyś z kuzynem robiłem pułapki moge dać ci Jacek na gg jak zrobić
lukaszz66 - 2007-02-12, 22:10
a u mnie był taki przypadek że somsiad z ogródka obok ukradł somsiace małe drzewko bezu no t o ta somsiadka zrobiła wszystkim awanture o to dzrzewko i poszła przeszukać wszystkie działki iznalazła okazało się ze to somsiad obok dlatego warto się nieraz rozejżeć po działach bo zawsze może się coś somsiadowi spodobać
Ernest - 2007-02-12, 22:47
| lukaszz66 napisał/a: | | a u mnie był taki przypadek że somsiad z ogródka obok ukradł somsiace małe drzewko bezu no t o ta somsiadka zrobiła wszystkim awanture o to dzrzewko i poszła przeszukać wszystkie działki iznalazła okazało się ze to somsiad obok dlatego warto się nieraz rozejżeć po działach bo zawsze może się coś somsiadowi spodobać |
Łukasz po to pisałeś
JAREK G - 2007-02-12, 23:14
Chyba coś mocniejszego niż
lukaszz66 - 2007-02-13, 10:27
u mnie jak zawsze też był złodzieje ukradli 2 stare wanny i fontanne kurde to jóż 2 raz chyba lepiej nie zostawiać przedmiotów na widoku!!!
jakja - 2007-02-24, 09:49
| samuraj napisał/a: | | oże taki tani napowietrzacz to rozwiązanie dla jacka , mniejsza strata jeśli znowu ktoś się połakomi na jego napowietrzacz |
Mam nadzieję, że to nie było życzliwe życzenie Atmana 480l/h kosztował mnie 48 PLN i jest pod ręką, w sklepie... 100l/h kosztował 18 PLN, ale ten był stanowczo za słaby... Latem będę kombinował dobrą skrytkę, może się uda...
Ernest - 2007-02-24, 09:52
Jacek spróbuj tak jak ja mam,schowaj do środka altany
jakja - 2007-02-24, 09:54
Do domku mi się włamali i ukradli właśnie ten większy + pudełko z kartą gwarancyjną... Wybita szyba, bałagan... Nie, dzięki..
Maikler - 2007-02-24, 12:46
Najlepiej to się w krzakach chowa. Trzeba tylko mieć gdzie podłączyć. Napowietrzacz i filtr mam tuż przy płocie. Jak dobrze go zamaskujesz to z bliska nawet nie będzie widać
samuraj - 2007-02-24, 13:52
| jakja napisał/a: | | samuraj napisał/a: | | oże taki tani napowietrzacz to rozwiązanie dla jacka , mniejsza strata jeśli znowu ktoś się połakomi na jego napowietrzacz |
Mam nadzieję, że to nie było życzliwe życzenie Atmana 480l/h kosztował mnie 48 PLN i jest pod ręką, w sklepie... 100l/h kosztował 18 PLN, ale ten był stanowczo za słaby... Latem będę kombinował dobrą skrytkę, może się uda... |
jacku chyba nie posądzasz mnie o złośliwość --35pln to zawsze mniejsza strata niz 48pln , a po za tym jakbyś ten napowietrzacz schował w wkopanej ,zamykanej choć by na kłódkę skrzynce, może to by zniechęcilo zlodziejaszka
AurorA - 2007-02-24, 14:04
Najgorsze jest to że gdzie się nie schowa takiego napowietrzacza to i tak z daleka widać przerębel i wiadomo gdzie szukać. Trzeba by zakopać wężyk, a napowietrzacz dobrze ukryć, ale i tak zawsze można dojść po nitce do kłębka
jakja - 2007-02-24, 14:12
| samuraj napisał/a: | | 35pln to zawsze mniejsza strata niz 48pln |
A uwzględniasz koszt przesyłki + prowizja za wpłatę na konto?
O złośliwości nie posądzam, chyba że czasami siebie, ale ten typ tak ma...
AurorA - 2007-02-24, 14:56
| jakja napisał/a: | samuraj napisał/a:
35pln to zawsze mniejsza strata niz 48pln
A uwzględniasz koszt przesyłki + prowizja za wpłatę na konto? |
Z pewnością i tak będzie taniej
|
|