| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Konstrukcja oczka/stawu - głębokość izolacji
fargo - 2024-06-20, 11:35 Temat postu: Konstrukcja oczka/stawu - głębokość izolacji Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem na etapie budowy domu. Z uwagi na ukształtowanie terenu istnieje potrzeba niwelacji działki z jednej strony. Ponieważ mowa o niebagatelnej ilości ziemi (w zależności od koncepcji od 600 do 1500m3) pojawiła się koncepcja wykopania stawu (przy tym rozmiarze oczkiem wodnym trudno to nazwać) zamiast przywiezienia 60 ciężarówek urobku. Obejrzałem wiele koncepcji oczek/stawów/zbiorników i w każdym z projektów pojawia się praktycznie taka sama konstrukcja izolacji wodnej: folia stykająca się z wodą lub przysypana bardzo niewielką ilością piasku/kamieni/ziemi - często tylko w zakresie koniecznym do uzyskania właściwości dekoracyjnych lub płytkiego ukorzenienia roślin. I stąd moje pytanie:
1. Jaka jest przyczyna takiego stosowania folii (tzn. na bardzo małej głębokości)?
Osobiście widzę jedną potencjalną zaletę przy całym szeregu wad. Nie chcąc jednak mylnie ukierunkowywać porencjalnych odpowiedzi wstrzymam się z przedstawieniem moich przemyśleń. Aby uszczegółowić zagadnienie chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie:
2. Czy można położyć folię np. 1 metr pod dnem stawu/oczka wodnego? (Np. w układzie: geowłóknina / 10cm przesiewanego piachu / folia / 10cm piachu / geowłóknina / 80cm piasek ze żwirem) Czy można stworzyć nieckę a wszystkie dalsze prace np. kształtujące zróżnicowanie wysokości i ew. geometrii nabrzeża wykonać już wewnątrz niecki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Krzysztof
|
|