Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Staw - Odbudowa wału, uszczelnianie wału.

Redzinald38 - 2021-04-26, 06:53
Temat postu: Odbudowa wału, uszczelnianie wału.
Witam wszystkich. Szukałem na szybko tego tematu, ale nie odnalazłem, więc zaczynam nowy i proszę Was o pomoc. Na działce którą zakupiłem miałem stary zarośnięty staw nie czyszczony od 40 lat. Nastąpiła jego modernizacja (zamówiona koparka zaczęła oczyszczanie). Staw jest dość specyficzny, gdyż z jednej strony usypany wał, z drugiej poziom jest znacznie wyższy i poziom wyżej jest inny zbiornik wypełniony w pełni wodą (źródła podziemne). Aby oczyścić staw „Kopacz” spuścił z niego wodę, aby moc sprawdzić dno itp. Woda znajdowała się obecnie zaledwie w 1/3 wału. Po spuszczeniu (uszkodzeniu wału) okazało się, że na dnie jest glina i woda będzie stała na spokojnie (już powoli się wypełnia), natomiast pomimo że wał ma spokojnie ponad 50 lat oraz w miejscu uszkodzeniu wału na spuszczenie wody mam lekkie obawy o przesiąkanie.
Podpowiedzcie proszę co byście zrobili w tym przypadku? Wyłożyć folie epdm, wybetonować uszkodzone miejsce, mata bentonitowa, folia bąbelkowa i na to ziemia? Założyłem rurę spustową w razie wysokiego poziomu z tzw. syfonem. Miejsce uszkodzenia zasypane jest niestety błotem z dna wymieszane z ziemią, uszkodzenie wyłożyłem kamieniami. Podpowiedzcie co zrobić żeby nie poprawiać i nie żałować pewnych ruchów przed napełnieniem? Z góry dziękuje za rady, każda jest cenna, fachowiec mój twierdzi, że nie robić nic, że samo zaschnie ale... mam lekkie obawy co do trwałości...

wolanin - 2021-04-27, 07:16
Temat postu: Re: Odbudowa wału, uszczelnianie wału.
Skoro fachowiec twierdzi swoje, to niech swoje słowa poprze gwarancją - zanim zapłacisz - spisz z nim umowę, że jakby co, to poprawi dziurę porządną gliną.