| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ogrodnictwo - Kokoryczka
killer1558 - 2006-10-13, 19:32 Temat postu: Kokoryczka od sąsiada przywlokłem nowa byline powidział mi że to konwalia leśna ale...
roślinka ta ma gdzieś na oko 70 cm, na łodydze jest dużo listków (w sumie podobnych do konwali)kwiaty ponoć jak u konwali bo zostały tylko ślady po nich przedewszystkim ładnie wyglada tylko nie znam nazwy faktycznej , jutro dam fotkę bo mnie nocka dziś zastała
chyba że z mojego opisu ktoś potrafi odpowiedzieć
Pawel Woynowski - 2006-10-15, 02:00
Czy to nie aby Polygonatum , a mówiąc po ludzku to kokoryczka Mam taką u siebie, rośnie w cieniu, warunki takie same jak dla konwali, zimne zacienione stanowisko o przepuszczalnym i żyznym podłożu.
Jest ich kilka odmian: P. biflorum (kokoryczka olbrzymia) wys 1,5m i więcej, P. latifolium (k.szerokolistna) wys. do 1m, P. multiflorum (k. wielokwiatowa) wys. do 1m i ta ma jeszcze dwie odmiany 'Flore Pleno' ma pełne kwiaty i 'Variegatum' wys. 60 cm ma liście w kremowobiałe paski, P. odoratum (k. wonna) wys. 60 cm, P. verticulatum (k. okółkowa) wys. 1,20m. Odmiany różnią się nieznacznie pokrojem, wysokością i kolorem kwiatów. W większości kwiaty białe z zielonymi końcami, poza k. olbrzymią która ma kwiaty całe białe i k. okółkową która ma kwiaty zielonobiałe. Kwitną wiosną i wczesnym latem. Rozmnażanie przwez podział wczesną wiosną lub z nasion jesienią.
killer1558 - 2006-10-15, 11:20
| Paweł napisał/a: | | Czy to nie aby Polygonatum , a mówiąc po ludzku to kokoryczka |
wielkie dzieki zgadza się to jest to tylko niestety nie wiem jaka odmiana postaram się wrzucić fotkę po południu może dopasujemy odmianę
killer1558 - 2006-10-15, 17:47
daje fotki tylko zrobione do lampy i nie wiem czy bedzie można coś rozpoznać
Pawel Woynowski - 2006-10-15, 21:11
To najprawdopodobniej Polygonatum latifolium (kokorycz szerokolistna). Jest najbardzej popularna. Jak zakwitnie to można będzie stwierdzić dokładniej, po ilości kwiatów pod liśćmi jesli będą pojedyńcze to szerokolistna, jeśli po 2 - 5 pod każdym listkiem to wielokwiatowa. Kolory kwiatów maja takie same, białe z zielonymi końcówkami.
ps. Staraj się fotki umieszczać przez "Fotosik" odnośnik masz na dole każdej strony forum. Wklejasz wtedy miniatury (przepis) , które zajmują mniej miejsca na forum, a po klknięciu w miniaturkę otwiera się duża fotka np:
przepis
killer1558 - 2006-10-16, 18:28
no to postaram się na wiosnę jak zakwitnie zrobić fotki,wtedy zobaczymy co to dokładnie jest,a co do wstawiania zdjęć to ja wiem jak to idzie tylko chciałem żeby bylo od razu dobrze widać .......ok ,teraz już do mnie dotarło bedzie poprawa na pewno zaśmiecam tym serwer
Mutari - 2007-02-11, 10:14
Witam, killer1558 moim zdaniem jest to Polygonatum multiflorum (kokoryczka wielokwiatowa) dla porównania podaje link do strony, żebyś mógł sobie sprawdzić .
http://www.ciekawe-roslin...&op=pisz&id=442
Pozdrawiam Mutari
killer1558 - 2007-04-26, 06:23
kokoryczka ruszyła pełną parą jak zakwitnie to wstawię foto kwiatów
killer1558 - 2007-05-06, 19:22
obiecane foto kwiatów na razie w fazie pąków
może teraz ktoś rozpozna odmianę
marian - 2007-05-07, 19:45
To kokoryczka wielokwiatowa
|
|