Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Andrzeja

taniw - 2017-07-04, 18:54
Temat postu: Oczko Andrzeja

Po latach gdy moje oczko zaczęło się całej rodzinie i znajomym podobać w ruch poszła napędzana moimi "rencami" łopata. Szkoda tylko, że robiąca mi zdjęcia córeczka nie uznała wykopanej przeze mnie dziury za godną uwiecznienia. Opiszę więc tylko co robie. Z tyłu oczka powstanie dodatkowa strefa bagienna z mikrooczkiem. Skocznia narciarska /kaskada/ będzie obsypana ziemią by uzyskać efekt wcięcia.

ps Na pierwszym zdjęciu widać białą płachtę. To część mojego stracha na czaple siwe.

wolanin - 2017-07-04, 21:35
Temat postu: Re: Oczko Andrzeja
Ładna woda :brawo:
Od czasu do czasu odłóż jednak łopatę i weź aparat, żeby zrobić kronikę prac.

PIOTR.P - 2017-07-04, 21:53

wolanin dobrze radzi - dokumentacja jest ważna ,nawet po to by wiedzieć o czym piszesz
a ja czekam na tą " skocznie "

Qba - 2017-07-11, 08:05

Nareszcie pochwaliłeś się swoim oczkiem. Prosimy o więcej. Szczególnie postęp prac związanych z rozbudową
Botanicus - 2017-07-11, 17:25
Temat postu: no no niezły zagajnik
bardzo naturalistyczne to oczko nic dziwnego że i czapli się spodoboało, ................
taniw - 2017-07-11, 18:37

Na razie jest wykopany tylko dołek. Reszta pracy będzie w przyszłym tygodniu. Będę miał urlop i powinienem w 2 dni wszystko ogarnąć.
Botanicus, Czapla na szczęście na razie się od.... Albo przestraszył ją zrobiony przeze mnie strach na czaple, albo rozstawiony obok duży basen. Oczko w założeniu miało wyglądać naturalnie. Po kilku latach zauważyłem jednak wiele popełnionych błędów. W przyszłym tygodniu zamierzam z większością nich się definitywnie rozprawić.

Botanicus - 2017-07-11, 19:27

myślę że z oczkiem to jak z budową domu, następne zawsze w zamyśle ma być lepsze od poprzedniego , a i tak życie wszystko koryguje , ale życzę zapału do pracy i pomysłów
mikstyczny - 2018-03-02, 13:52

Bardzo mi się podoba, ale co to za "trawa" na pierwszym zdjęciu po prawo ?
taniw - 2018-03-02, 20:47

To turzyca nibyciborowata. Fajna roślinka, rośnie zwartą kępą a kłosy sa czarne.
taniw - 2018-05-30, 21:02

Nie jestem zbytnio fanem "lilli", a to jest moja jedyna. Jakaś miniaturowa odmiana przeniesi0na z poprzedniego oczka. Co roku ma dwa czy trzy kwiaty i wtedy jest prawie święto w rodzinie. Może ktoś wie co to za odmiana? W tamtym roku wsadziłem ją do większej doniczki i na trochę głębszą wodę. Z lenistwa cała mała doniczka została wsadzona po porostu do większej.

Moje ulubione, ale już niestety po sezonie.

Wodę dolewa oczywiście moja córcia która jest /w odróżnieniu ode mnie/ fanką jej wysokiego poziomu.

Qba - 2018-05-31, 09:36

taniw, pozazdrościłem Ci tej kępy kosaćców variegata i swoje bidulki wyciągnąłem z brzegu i dałem w doniczkę ze zwirkiem

Teraz 10 cm pod wodę i mam nadzieje, że za kilka lat też powstanie taka piękna kępa jak u Ciebie

taniw - 2018-05-31, 17:31

Krwawnica, kolejna roślina którą lubię. U mnie rośnie od lat w żwirze, choć niektórzy twierdzą, że potrzebuje żyznego podłoża.

Jakieś zwierze. Istnieje podejrzenie, że nie jest to ryba.

luzio - 2018-05-31, 21:03

Ładnie tam u ciebie roślinki się bujają. Nie tylko krwawnica, która u mnie jeszcze nie kwitnie.