Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne zimą. - Zimowanie jesiotra ??

Adam - 2006-09-20, 14:40
Temat postu: Zimowanie jesiotra ??
Witam mam pytanko zimował ktoś jesiotra dlugości w oczku. Mam oczko o maksymalnej glębości 1.20m i pojemności około 8 000 litrów . Czy ryba przezimuje mi w takim oczku czy mam zabrać go do piwnicy .Dodam jeszcze że jest to młody jesiotr około 30 cm.Pozdrawiam
makos - 2006-09-20, 15:36

Spokojnie przezimuje - tylko musisz go dokarmiac - ja to robie co tydzien przez przerębel. Jezeli zauwazam ze pokarm jest nie zjedzony to zaprzestaje podawania pokarmu na jakis czas
AurorA - 2006-09-20, 17:57

Łatwo powiedzieć - ja w swoim przeręblu widzę tylko czarną dziurę.
jackon - 2006-09-20, 19:04

duzy przeplyw wody
i po sprawie
pozdrawiam
Jacek

makos - 2006-09-20, 20:48

Cytat:
Łatwo powiedzieć - ja w swoim przeręblu widzę tylko czarną dziurę.

ja mam na spodzie zwir wiec widze wyraznie - zawsze mozna poswiecic mocna latarka :) ; pozatym jesli pokarm zalega to sie 'wybarwia' i istaje sie jasniejszy - powinno go widac na czarnej folii

Adam - 2006-09-22, 20:43

Chyba jednak go zabiore do piwnicy bo nie chce ryzykować ,jak uważacie czy stara wanna będzie wystarczająca czy kupić jakiś większy zbiornik ??
ZiK - 2006-09-22, 20:48

Adam
Myślę ,że wanna wystarczy zależy jakiej jest długości? Ale musisz mu napowietrzać wodę.:)

AurorA - 2006-09-22, 21:44

Znajomy dwa zimowałał w piwnicy - oba padły. Jesiotr musi mieć czystą i natleniną wodę. Nie wiem czy nie lepiej zostawić w oczku. 1,2 m to wystarczająco głęboko.
JAREK G - 2006-10-30, 19:48

Ja miałem trzy lata temu dwa jesiotry i w zimę padły potem kupiłem jednego i też zimy nie przetrzymał :( , w zeszłym roku było bez jesiotra, ale w tum roku zaryzykowałem i na wiosnę jeszcze raz kupiłem jesiotra (jak mi teraz padnie to już więcej nie kupie). Dawniej była tylko przerębla, a w tym roku zakupiłem na zimę małą pompę 600l/h i zostawię na całą zimę (może nie zamarznie) zobaczę co się będzie działo
jackon - 2006-10-30, 20:47

przeciez pisalem jak zimowac
zadne natlenianie, tylko przeplyw wody
przeciez jesiotry hoduje sie na hodowlach w takich samych warunkach jak pstragi
taki sam granulat sie stosuje w hodowli do karmienia
przetrzymanie jesiotra w piwnicy w jakimkolwiek basenie to bzdura
wiecie jak wyglada i ile kosztuje odpowiednia armatura i filtry do takiej zabawy
nawet jezeli byloby to zrobione we wlasnym zakresie, to koszt materialow bedzie wysoki
w takim razie o ile mamy dorodnego jesiotra to zycze smacznego
w nastepnym roku kupimy nastepnego
wyjdzie o wiele taniej
pozdrawiam
Jacek

Adam - 2007-02-06, 09:09

Mój jesiotr przetrzymał mrozy w oku bez problemów ,zaszył sie między moczarką na dnie i luzik. Jedzenie rzucałem mu dośc sporadycznie bo i tak karasie i karpie połowe zjadały zanim opadło na dno (nawet w zime ich żarłocznośc nie spada :P ) o dziwo nawet mój welonik którego nie udało mi sie odłowić na zime przeżył. Jako napowietrzacz wody mam tylko pompe ustawioną w strefie płytkiej tuz pod powierzchnią wody i to wystarczyło do -15 miałem przerębel srednicy około 70 cm. Zobaczymy co będzie jak przyjdą większe mrozy .Pozdrowionka :pa:
JAREK G - 2007-02-06, 15:20

Adam napisał/a:
Jedzenie rzucałem mu dośc sporadycznie bo i tak karasie i karpie połowe zjadały zanim opadło na dno
To tak jak u mnie :) Jesiotr na razie ma się dobrze , ale to jeszcze nie koniec zimy i może być jeszcze różnie :?
P.H.U. SKALAR - 2007-02-10, 14:16

proponowałbym nie karmić ryb jeżeli temperatura spada poniżej 5 stopni chodzi mi o wodę
jesiotry by sobie pojadły ale dużo z tego zjedzą inne ryby a inne nie strawią tego i mogą sobie paść

JAREK G - 2007-02-10, 17:13

P.H.U. SKALAR napisał/a:
jesiotry by sobie pojadły ale dużo z tego zjedzą inne ryby a inne nie strawią tego i mogą sobie paść
To znaczy że jesiotra też mogę nie karmić całą zimę :roll:
P.H.U. SKALAR - 2007-02-10, 17:27

ja nie karmię już ryb od października
seba - 2007-02-10, 20:57

Swoje ryby karmie raz w tygodniu ochotką, dodam ze zimuja w garazu i temp. wody wynosi ok 5-6 stopni.Jeszcze zadna nie padła :-D
JAREK G - 2007-02-11, 11:42

seba napisał/a:
zimuja w garazu i temp. wody wynosi ok 5-6 stopni.Jeszcze zadna nie padła
To u mnie w oczku w tym roku to też jest pewnie woda około 6 stopni :-D i jeszcze żadna nie padła :)