Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z folii. - Naprawa oczka wodnego

mat - 2016-04-17, 14:55
Temat postu: Naprawa oczka wodnego
Witam !
Mam problem i to nie mały z moim pseudo oczkiem wodnym. Mianowicie jest to moje pierwsze oczko wodne i zostało wykonane w sposób niepoprawny. Mam pytanie czy możliwe jest jeszcze zakrycie w jakiś sposób foli widocznej przy brzegu ? Czy pozostaje mi tylko wyburzenie i budowa od początku ?
Pozdrawiam

JAmaTO - 2016-04-17, 17:04

Te kamienie na brzegach są związane betonem? Da się je ściągnąć z folii?
potentator - 2016-04-17, 19:46

Daj wiekszy stan wody na rowno z kamieniami, to czesciowo ci pomoze a z czasem ci folia zajdzie brudem...
mat - 2016-04-17, 19:57

Tak kamienie są związane betonem tworzą opaskę na całej powierzchni foli. Rozkucie to jedyna możliwość na ich ściągnięcie.

[ Dodano: 2016-04-17, 21:02 ]
potentator napisał/a:
Daj wiekszy stan wody na rowno z kamieniami, to czesciowo ci pomoze a z czasem ci folia zajdzie brudem...

Niewiele to pomoże bo jak dam wody na równo z kamieniami w jednym miejscu najniższym to na pozostałym obszarze gdzie jest wyżej będzie widać folie. Jak wleje wody tak że wyrówna na całej powierzchni to w tym najniższym punkcie woda bardzo szybko ucieknie przez kamienie i zaprawę.

JAmaTO - 2016-04-17, 20:40

Najlepiej by było rozkuć ten beton i od nowa zamaskować brzegi, ale tego chyba nie będzie chciało Ci się robić ;) jak masz tam płytką półkę to może ułóż na niej kamienie jeden na drugim, to powinno zakryć folię
Irkus - 2016-04-17, 20:49

Od samego początku zaczynać nie musisz,chyba że chcesz zmianę koloru folii która z daleka razi w oczy.
Na twoim miejscu rozwalił bym ten beton,podkopał brzeg z 15/20 cm w dół ,tylko samą końcówkę folii wywinoł do góry i przycisnął bym kamieniami a na półkę żwir i oczywiście rośliny

wolanin - 2016-04-17, 21:04
Temat postu: Re: Naprawa oczka wodnego
mat napisał/a:
czy możliwe jest jeszcze zakrycie w jakiś sposób foli widocznej przy brzegu

Jak nie chcesz tego rozwalać, to weź wiertarkę, wiertło do betonu i grubą żyłkę. Trochę cierpliwości i możesz umocować kamienie nieco ekstrawaganckim sposobem - podwieszone jak korale. Możesz też zakryć folię podwieszoną plecionką z maty kokosowej, ale lepiej, żeby to kamienie schodziły do samej wody.

mat - 2016-04-18, 08:11

O dzięki za tak wielki odzew. Jeden brzeg oczka zostanie rozkuty i podniesiony nieco do góry. Na drugim jeżeli zostanie jakieś niewielkie miejsce z widoczną folią zawieszę kamienie.
Zdam relacje z tego co zrobiłem dopiero w wakacje , gdy będę miał więcej czasu na przebudowę.
Pozdrawiam

luzio - 2016-04-18, 08:49

A ja na twoim miejscu rozbiłbym całość. Masz tam kupę miejsca. Jeśli traktujesz oczko na serio to lepiej zrobić to od nowa bo i tak za jakiś czas stwierdzisz że jest nie tak. Zrób duże ładne oczko porządną filtracją albo je zlikwiduj.
mat - 2016-04-18, 17:05

luzio napisał/a:
A ja na twoim miejscu rozbiłbym całość. Masz tam kupę miejsca. Jeśli traktujesz oczko na serio to lepiej zrobić to od nowa bo i tak za jakiś czas stwierdzisz że jest nie tak. Zrób duże ładne oczko porządną filtracją albo je zlikwiduj.

Wybacz , ale na ogromne oczko wodne z specjalnym filtrem zżerającym ogromne ilości prądu mnie nie stać. Te zostanie przebudowane , aby zakryć folie. A po dodaniu roślinności i grysu jeszcze będzie cieszyło oko .