Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Problem z pompą

Pawlak - 2016-03-27, 13:21
Temat postu: Problem z pompą
Hej,
mam pompe 3500 L/h ECO AQUA NOVA, działała 2 lata bez zarzutów, lecz teraz jest z nią problem. Jednego dnia zauważyłem że przestała działać. Wyciągnąłem ją, oczyściłem (nie była strasznie brudna, nic ją nie zatykało) i w wiadrze działała bez zarzutów godzinkę. No to hopsa do oczka. Po jednym dniu znowu ta sama sytuacja. Znowu ją wyszorowałem perfekcyjnie, w wiadrze działała, z powrotem do oczka. Minął jakiś czas, znowu nie działa. Wyciągnełm z wtyczki i znowu podłączyłem bez wyciągania z wody. Działa przez godzinkę i znowu to samo.
O co chodzi? Do wywalenia ? Na tej ceramicznej ośce nie widać uszkodzeń. Może się starła?

aquamaniac - 2016-03-27, 13:27

Czy wirnik jest cały? W sensie jego magnes? Miałem takie przypadki z innymi filtrami,pompami, że wirnik powoli się sypał aż w końcu pękł i zablokował się na amen. Warto sprawdzić :)
Jendras - 2016-03-27, 13:35

Miałem podobny problem w tamtym roku z aquael. Mam wszystkie urządzenia podłączone pod bezpieczniki i czasami chodziła kilka dni bez problemu a czasami się wylaczala po godzinie - wybijal bezpiecznik roznicowy. Zadzwoniłem do aquael powiedzieli mi ze jest tu problem z zerem lub z bezpiecznikuem na pompie. Dlatego podłączyłem pompę do zwykłego gniazdka i to samo wylaczala się. Nie jestem biegły w tych sprawach z pradem a tym bardziej prąd i woda. Zadzwoniłem do elektryka przyjechał powiedziałem co i jak. Z tego co pamietam ołączył całkowicie zero pompa chodzi bez zarzutu juz 2 rok 😊
Pawlak - 2016-03-27, 14:12

Jendras napisał/a:
Miałem podobny problem w tamtym roku z aquael. Mam wszystkie urządzenia podłączone pod bezpieczniki i czasami chodziła kilka dni bez problemu a czasami się wylaczala po godzinie - wybijal bezpiecznik roznicowy. Zadzwoniłem do aquael powiedzieli mi ze jest tu problem z zerem lub z bezpiecznikuem na pompie. Dlatego podłączyłem pompę do zwykłego gniazdka i to samo wylaczala się. Nie jestem biegły w tych sprawach z pradem a tym bardziej prąd i woda. Zadzwoniłem do elektryka przyjechał powiedziałem co i jak. Z tego co pamietam ołączył całkowicie zero pompa chodzi bez zarzutu juz 2 rok 😊

Tylko że ona pracowała 2 lata bez problemu :<

aquamaniac napisał/a:
Czy wirnik jest cały? W sensie jego magnes? Miałem takie przypadki z innymi filtrami,pompami, że wirnik powoli się sypał aż w końcu pękł i zablokował się na amen. Warto sprawdzić

Możliwe ze w tym sęk. Wyciągnę ją jutro i jeszcze raz magnes obejrzę, nawet pod lupą

Jendras - 2016-03-27, 14:55

Moja tez chodziła więcej niż dwa lata bez problemu. Dopiero po tym czasie zaczęło się tak dziać. Zrobiłem tak jak napisałem i chodzi :)

Jeżeli wirnik byłby uszkodzony lub magnes to sądzę że wogole by nie pompowala. A piszesz ze chodzi dzień i się wylacza. Hmm... może się mylę dla pewności nie zaszkodzi sprawdzić.

Tak teraz myślę może po zimie gdzieś wąż się zagiol pompa ma duży opór i po czasie się przegrzewa i się wylacza. Tylko niw wiem czy pompy aqua nova mają takie zabezpieczenie ale chyba tak. Aquael napewno ma.

Pawlak - 2016-03-27, 15:24

Jendras napisał/a:
Moja tez chodziła więcej niż dwa lata bez problemu. Dopiero po tym czasie zaczęło się tak dziać. Zrobiłem tak jak napisałem i chodzi :)

Jeżeli wirnik byłby uszkodzony lub magnes to sądzę że wogole by nie pompowala. A piszesz ze chodzi dzień i się wylacza. Hmm... może się mylę dla pewności nie zaszkodzi sprawdzić.

Tak teraz myślę może po zimie gdzieś wąż się zagiol pompa ma duży opór i po czasie się przegrzewa i się wylacza. Tylko niw wiem czy pompy aqua nova mają takie zabezpieczenie ale chyba tak. Aquael napewno ma.

Jutro kombinuje !

Jendras - 2016-03-27, 15:32

Jak będziesz wiedział co i jak to napisz jestem sam ciekaw co z tego wyjdzie 😊 pozdrawiam
aquamaniac - 2016-03-27, 18:46

Cytat:
Jeżeli wirnik byłby uszkodzony lub magnes to sądzę że wogole by nie pompowala.

Cały żart polega na tym, że właśnie działa, póki całkowicie nie pęknie. Miałem też tak kiedyś w pompie z Aquaszuta, chodziła ale jakby bez "mocy" aż przestała, okazało się że wirnik pękł na kilka kawałków i całkowicie zablokował pracę, póki był pęknięty tylko na pół pompa chodziła, ale słabo.

Pawlak - 2016-04-05, 08:19

Hej, wybaczcie że tak późno pisze, ale prędzej nie maiłem czasu. Ośka jest popękana;/
pawelrad - 2016-04-16, 09:07

Witam

Nie chcę zakładać nowego wątku więc podepnę się tu.

Wczoraj chciałem po zimie uruchomić filtr i kaskadę ale pompa nie działa po zimie. Była wyjęta na zimę i zabrana do ciepłego pomieszczenia. Rozkręciłem pompę i można powiedzieć, że delikatnie pompuje tak po rozkręceniu. Nawet sprawdziłem przewód czy przypadkiem, gdzieś się nie przełamał w środku ale z przewodem OK. Pompa też działała 2 sezony i w tym lipa. W tamtym roku było coś takiego, że przestała płynąć kaskada i wyciągnałem pompę z oczka przeczyściłem i dalej pompowała do końca sezony.

Co może być?

Troche to dziwne, żeby do gwarancji dochodziło i potem kaput.

Pawlak - 2016-04-20, 11:14

pawelrad napisał/a:
Co może być?

Sprawdź tą oś, albo pęknięta, albo się starła czy coś. Tak jak u mnie.

pawelrad - 2016-04-21, 23:14

Patrzyłem oś cała pompa kreci ale słabo.

Troche siadło to forum...

aquamaniac - 2016-04-22, 08:16

oś cała, a wirnik cały?
pawelrad - 2016-04-22, 21:47

Wirnik foto

taniw - 2016-04-23, 15:07

Ja stawiałbym na wytarte łożysko ślizgowe, jedyna opcja przy takim przypadku to szeroki zamach.