| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - dziwne ? ... zachowanie karasi
wrodomin - 2015-07-18, 11:57 Temat postu: dziwne ? ... zachowanie karasi Witam po dłużej nieobecności
mam zapytanie, w oczku mam 3 karasie juz 4 letnie, ok 20 cm. ostatnio zaobserowałem ich dziwne zachowanie..mianowicie dwa z nich gonią trzecia i tak jakby sie o nia ocierają popychają i tak non stop..bardzo szybko za nią pływaja...ganiają sie i ja popychają...czy to zabawa ryb ? czy może gody ? prosze o wyjasnienie czy ktoś sie spotkał z takim przypadkiem.
taniw - 2015-07-18, 12:16
Twoje rybki po prostu uprawiają seks. Dziwne, że do tej pory tego nie widziałeś.
wrodomin - 2015-07-18, 12:47
ale w jaki sposób uprawiają sex? jak może dojsc do zspołodnienia poprzez popychanie sie ? i to dwa osobniki maltretuja jedną ?
shiftman - 2015-07-18, 13:33
Proste dwa samce pływają za jedna samica. Samica składa ikrę a płynące za nią samce zapładniają ja mleczem
wrodomin - 2015-07-18, 14:00
na pewno zapładniają, bo słyszałem ze ryby zjadają własną ikre ? i jak rozpoznać ikre ? w takim małym oczku skorupie powinienem dojrzec chyba cio ?
no i zauwazylem ze tak jakby podskubuja troche tą jedna rybke...to troche dziwne...oby jej krzywdy nie zrobiły
renmir - 2015-07-18, 21:48
| wrodomin napisał/a: | na pewno zapładniają, bo słyszałem ze ryby zjadają własną ikre ? i jak rozpoznać ikre ? w takim małym oczku skorupie powinienem dojrzec chyba cio ?
no i zauwazylem ze tak jakby podskubuja troche tą jedna rybke...to troche dziwne...oby jej krzywdy nie zrobiły |
Ja mam w oczku same samce karasi i jak dokupię jakąś samiczkę to zwykle po tarle zdycha bo ją każdy chce dorwać, nawet martwą popychają i podrzucają.
Radzionek - 2015-07-19, 09:25
Nawet królik to wie, że co za dużo, to niezdrowo. U mnie samice ryb fruwają nad wodą, by uwolnić się od naturalnych zachowań innych osobników
|
|