Oczko wodne - forum
Forum mi³o¶ników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - brak ma³ych ryb w stawie?

snapi98 - 2015-06-30, 11:23
Temat postu: brak ma³ych ryb w stawie?
brak ma³ych ryb w stawie
co mo¿e byæ przyczyn± braku ryb mniejszych ni¿ 15cm
widaæ ze ryby przechodz± tar³o ale nie widaæ ma³ych rybek ani z³owiæ te¿ siê nie da
staw jest du¿y g³êboki i bardzo poro¶niêty

motlawa - 2015-06-30, 12:08

w tym wypadku nie ma ¿adnej filozofii-albo ikra zosta³a wyjedzona przez inne ryby albo jeszcze narybek sie nie wyklu³ albo rybki sa jeszcze tak ma³e ze nie zauwazasz ich po prostu miedzy roslinami.u mnie w stawku karasie i nie tylko zreszta na biezaco wyjadaja swierzo zlozona ikre i od kilku lat nie mam narybku karasia
zbiho - 2015-06-30, 12:51

SZCZUPAKI .Zostaj± tylko ryby powy¿ej pewnej wielko¶ci,zale¿nej od gatunku ryb i wielko¶ci szczupaków,przerabia³em taki przypadek osobi¶cie w trzech stawach.Po trzech latach pozostaj± w stawie o powierzchni 20-40 arów same najwiêksze i równe wielko¶ci± szczupaki ikilka sztuk najwiêkszych karpi,karasi tylko wielkie liny,parê p³oci czy wzdrêg,je¿eli s± okonie,to ca³e stado,chmara s³onecznic 5cm.
Reszta zjedzona.

pupen - 2015-07-01, 10:29

czêsto zdarza siê ¿e ikra zostaje zjedzona. Poleca³ bym w przysz³o¶ci poszukaæ jajeczek i je zabezpieczaæ
wallclock - 2015-07-01, 16:13

Je¶li staw ma przep³yw lub zasila go woda ze ¼ród³a to woda mo¿e byæ za zimna do prawid³owej inkubacji ikry i sie poprostu nic z ikry nie wylêga, Przerabia³em to na stawie obok którego wybija ¿ród³o. 30 lat nie bylo w tym stawie narybku a gdy ¿ród³o pu¶ci³em bokiem to w nastêpnym roku mia³em narybek niestety i to by³ b³ad który na szczescie naprawi³em. Im w stawie mniej narybku tym lepiej dla stawu i jego mieszkañców.