| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Rafała
wolraf - 2015-06-19, 11:20 Temat postu: Oczko Rafała Witam wszystkich użytkowników forum.
Oczko które posiadam od 2010 roku, zostało zrobione przez poprzedniego właściciela nieruchomości. Wykonane jest z siatkobetonu, niezbyt głębokie, woda w najgłębszym miejscu sięga do pasa. Ma kształt Afryki, gdzie w dolnej części znajduje się wyspa, z rosnącym na niej iglakiem. Do tego jest kaskada, wysoka na jakieś 1,5 m.
Pojemność według moich obliczeń około 10 m3, nie spuszczałem jeszcze nigdy wody, więc nie mogłem zmierzyć ilości napuszczanej wody.
W oczku jest sporo ryb: dwa Karpie wigilijne (chyba prawidłowa nazwa to królewskie), 3 Karpie Koi, 3 Liny, złote rybki, czyli Karasie, myślę, że tak około 80 sztuk wszystkiego.
Oczko wcześniej miało maleńki filtr przelewowy AquaSzuta (kastra) wypełniona pociętymi peszelami, ja zakupiłem po lekturze tutejszego forum, dwukomorowy (2 x 140 l) filtr od Jarka G. Do tego jest pompa Laguna o wydajności 9000l/h, o wysokości podnoszenie wody na 3,7 m o zużyciu podawanego przez producenta 80 W, ja zmierzyłem gdzieś tak na 68 W. Do tego najbardziej popularny na tym forum napowietrzacz.
Największy problem, jaki mam dotyczy glonów nitkowatych. chociaż w tym roku jakby ich trochę mniej było. Nie wiem, czy to przez worek torfu 25 l wrzucony na 3 tygodnie na wiosnę, czy przez to że od zeszłego roku zacząłem czyści dno oczka z mułu, którego dość sporo się nagromadziło, przez lata kiedy dom był wystawiony na sprzedaż.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć i komentarze.
Oczko wiosną 2012 roku, jeszcze bez filtra.
Maj 2012
Kwiecień 2015
Maj 2015
Czerwiec 2015
wolanin - 2015-06-19, 11:33 Temat postu: Re: Oczko Rafała Cześć Rafał, moim zdaniem ogólnie jest bardzo fajnie. Z drobnych minusów to miejscami zbyt równe rządki kamieni - osobiście wolę zróżnicowanie wielkości, oraz sosna na wyspie już sporo przerosła skalę tej aranżacji. Co to za gatunek? Można ją było prowadzić na formę 'niwaki', zmniejszając jej rozmiar przy zachowaniu proporcji kształtów. Strzelałbym P. parviflora.
Oczko z przedstawionych zdjęć - przypomina mi charakterem jakieś śródleśne jeziorko.
lasoch - 2015-06-19, 19:23
Także witam ! Oczko wygląda na bardzo dobrze wykonane i wygląda świetnie ! Jedynie wg mnie za dużo ryb Piękna okolica i kaskada Ta sosna dodaje uroku, ale jednak jest trochę duża i pewnie sypią się z niej igły do oczka, ale nie wiem czy ja zdecydowałbym się na jej przycięcie, ale można byłoby spróbować
wolraf - 2015-06-19, 21:18
Dziękuję za miłe słowa. Cały czas się noszę z zamiarem przycięcia tych powyrastanych gałęzi, ale jak to zwykle bywa są inne sprawy. Ale po tej mobilizacji ze strony kolegów, na pewno się tym zajmę.
Tak z tymi igłami to kłopot, poprzedni właściciel to chyba był wielki miłośnik iglaków. Wokół oczka jest jeszcze jedna sosna i świerk srebrzysty, niestety zaatakowany po tej zimie przez mszycę i igły na dolnych gałęziach dość mocno obeschły, i chciał, nie chciał sypią się do wody
Freakazz - 2015-06-19, 21:26
Mnie się podoba inny klimat no i bardzo dobrze
rewi - 2015-06-20, 08:40
Oczko jest bardzo fajnie wtopione w otoczenie, do tego ta sosna na wyspie dodaje trochę intrygi.
wolanin - 2015-06-20, 09:07
| wolraf napisał/a: | | Cały czas się noszę z zamiarem przycięcia tych powyrastanych gałęzi |
To rzadka okazja zrobienia dobrej japońskiej formy, ale to tego trzeba chwili namysłu i skupienia. Zamierzasz coś takiego, czy po prostu ciach-ciach dookoła?
wolraf - 2015-06-20, 12:48
Pewnie, żebym chciał tak po japońsku, ale póki co wiedzy i umiejętności brak. Jakby się komuś chciało coś podpowiedzieć to chętnie się zastosuję do tych wskazówek.
czedox - 2015-06-21, 18:28
Oczko ma klimat, inne od wszystkich i ta sosna, świetna
Co do przycinania, to zdaje się (ogrodnikiem z zawodu nie jestem), że na starych gałęziach nowych pędów nie wypuszcza, czyli, że jak raz utniesz, to przepadło. Bonsai kształtuje się latami łamiąc część tzw świeczek (nowe pąki).
|
|