Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Dość duże oczko wodne

Robert R. - 2015-06-14, 09:57
Temat postu: Dość duże oczko wodne
Witajcie, ponad 13 lat temu został wykopany u mnie na działce staw. Jest on nieprzepływowy. Teraz po takim czasie strasznie się zmniejszył, po przez obsunięcie się ziemi. Chciałbym go na nowo aktywować, przez wypompowanie wody i podkopanie samemu trochę głębokości i uporządkowania.

Nie znam na chwilę obecną wymiarów, ale jutro ewentualnie pojutrze mogę zmierzyć i zrobić kilka fotek.

Mam także pytanie, jakie rybki w takim nieprzepływowym stawie mogą żyć, w celach oczywiście dla oka oraz własnego łowienia i zabawy wędkowania ;)

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2015-06-14, 13:24 ]
Załączam fotkę podglądową jak to wygląda.
Należało by oczyścić teren z tych samosiejek, elegancko wszystko zrobić.

W planach mam powiększenie stawu... Pytanie jak na przyszłość zaradzić żeby woda była przezroczysta?

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2015-06-14, 13:28 ]
Fotka:

wallclock - 2015-06-15, 08:16

Jesli w tak malym stawie beda ryby woda nigdy nie bedzie przeźroczysta chyba ze beda tam same plotki i ukleje. Żeby powiekszyc taki staw wcale nie trzeba wypompowywac wody. Poprostu bierzesz koparke i kopiesz. Do takiego stawu to tylko takie rybki które sie w naszych warunkach klimatycznych nie rozmnoża z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością czyli 10 karpi 10 amurów. Można wpuścic troszke wiecej jesli bedziesz je w ciagu roku odławiał na patelenke. Ze wzgledu na małe rozmiary stawu zalecam karmienie ryb z umiarem (raz w tyg lub co 4 dni ale polowe porcji) Mam stawy wiem co mówie, rybami zajmuje sie od małego Aha i radze odrazu kopać nieco głebiej zeby w razie upalnego i suchego lata staw nie wysechł. Znam przypadki ze staw nie wysychał os dziesięcioleci a w seszłym roku wysechł prawie do zera zostało 5cm wody na 20% powieszchni, a staw mial 2m gł i dopływ który wysechł do tego byl na bagnie które tez wyschło pozdrawiam serdecznie