Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Karmienie Koi Kielzem

bartoli55 - 2015-05-06, 13:53
Temat postu: Karmienie Koi Kielzem
Witam,

Chcialem zapytac szanownych forumowiczow o Wasza opinie na temat karmienia Koi japonskich Kielzem(Gammarusem)
Pokarm zostal mi zaaproponowany na gieldzie w Krakowie przez sprzedace pokarow dla ryb.

Nie jestem pewny czy jest on w pelni bezpieczny dla ryb i nie moze zarazic ryb jakimis bakteriami/pasozytami.Nie ulega watpliwosci ze jest to pokarm wysokobialkowy.

Pozdrawiam,
Bartosz Hoder

KILERK1 - 2015-05-06, 15:57

Kielzem(Gammarusem)-poprostu kiełże ;) ... Naturalny pokarm pochodzący z czystych wód. Gammarus to naturalny pokarm bogaty w białko tłuszcze i sole mineralne. Kiełż to niewielki skorupiak około 1-3cm. Pokarm ten zawiera dużo chityny - substancji, która reguluje prace przewodu pokarmowego, chroniąc ryby przed zaparciami.
Jak najbardziej możesz karmić nimi koi :-D
Dodatkowo możesz kupić suszone larwy jedwabnika,też są dobre do karmienia koi.
Te pokarmy stosuje się raczej jako dodatki - przysmaki. Chociaż moje koi specjalnie się tym nie "podniecają". ;)

bartoli55 - 2015-05-06, 20:23

KILERK1 napisał/a:
Kielzem(Gammarusem)-poprostu kiełże ;) ... Naturalny pokarm pochodzący z czystych wód. Gammarus to naturalny pokarm bogaty w białko tłuszcze i sole mineralne. Kiełż to niewielki skorupiak około 1-3cm. Pokarm ten zawiera dużo chityny - substancji, która reguluje prace przewodu pokarmowego, chroniąc ryby przed zaparciami.
Jak najbardziej możesz karmić nimi koi :-D
Dodatkowo możesz kupić suszone larwy jedwabnika,też są dobre do karmienia koi.
Te pokarmy stosuje się raczej jako dodatki - przysmaki. Chociaż moje koi specjalnie się tym nie "podniecają". ;)

Dzieki za odpowiedz. A czym" podniecaja" Twoje Koi :P Szukam czegos dobrego i w rozsadnej cenie. Dopiero zaczynam przygode z Koi wiec mozna powiedziec ze raczkuje w tym temacie.

KILERK1 - 2015-05-06, 22:07

moje najbardziej uwielbiają bułki ;)
Pokarm dla koi kup z takich firm jak np. Hikari , Takazumi,Primakoi. Inny na wiosna-jesień, inny na lato
Nie kupuj typowego w sklepach kolorowego "styropianu-popcornu".

Bolekso - 2015-05-07, 10:34

KILERK1 napisał/a:
moje najbardziej uwielbiają bułki ;)
Pokarm dla koi kup z takich firm jak np. Hikari , Takazumi,Primakoi. Inny na wiosna-jesień, inny na lato
Nie kupuj typowego w sklepach kolorowego "styropianu-popcornu".

Zapewne masz rację że są to dobre pokarmy. Ja jednak ze względu na łatwość dostępu karmię kolorowym styropianem- popcornem i gammarusem. Rybki mają się doskonale.Suszone kiełże wprost uwielbiają.
Bolek