Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - prefiltr z lampą UV

draglukasz - 2015-04-19, 10:32
Temat postu: prefiltr z lampą UV
Jestem w trakcie tworzenia prefiltra z lampą UV. pytanie, czy lampę dać przed siatką 200 mikronów czy za siatką? czy taki układ będzie spełniał rolę?
poniżej rysunek projektu.

wolanin - 2015-04-19, 15:38
Temat postu: Re: prefiltr z lampą UV
Jeżeli zabudowujesz lampę własnym sposobem w rurze dopływowej, to zamiast tam - zabuduj ją raczej u dołu poniżej tej rury, równolegle do krawędzi sita. I daj ją bez osłony, żeby oświetlała cały ten obszar. Osłona przydałaby się na same ściany, bo zapewne będą się degradować pod wpływem promieni lampy. UV Japończycy dają na początku układu tam, gdzie zbiera się lub przepływa najgorszy brud.
arturzbsk - 2015-04-20, 16:46

Ciekawy pomysł.
Będzie coś w stylu lampy UV zanurzeniowej. Tylko powiedz jak chcesz rozwiązać zabudowę lampy w komorze pre filtra.
U mnie taki filtr pracuje i też kiedyś myślałem o lampie zanurzeniowej, ale to koszt min. 1000-1200 zł.

Przy taki rozwiązaniu nie ma problemu z blokowaniem przepływu wody przez lampę.

https://www.youtube.com/watch?v=0rmIzyb-Duw

wolanin - 2015-04-20, 17:40

Jeżeli o mnie chodzi, to rozebrałbym zwykłą lampę przepływową, zrobił z boku filtra otwór u dołu w komorze przed sitem i wprowadził tam tubus. Te lampy 9-11W są nieduże i się tam zmieszczą.
Widok z góry.

A jak nie, to najprościej wsadzić tubus pionowo do wody od góry (na jakiejś podstawce z otworem), obok rury dopływowej.

czester 1 - 2015-04-21, 09:59

arturzbsk napisał/a:

U mnie taki filtr pracuje i też kiedyś myślałem o lampie zanurzeniowej, ale to koszt min. 1000-1200 zł.

tez tak myślałem,
a wystarczy koszt świetlówki, statecznika, hermetycznych gniazd T8 i dobrego silikonu.
u mnie obecnie pracuje 3x55W, nie będę pisał ile zostaje w kieszeni ;)

draglukasz - 2015-04-21, 18:20

wolanin napisał/a:
Jeżeli o mnie chodzi, to rozebrałbym zwykłą lampę przepływową, zrobił z boku filtra otwór u dołu w komorze przed sitem i wprowadził tam tubus. Te lampy 9-11W są nieduże i się tam zmieszczą.
Widok z góry.
Obrazek

A jak nie, to najprościej wsadzić tubus pionowo do wody od góry (na jakiejś podstawce z otworem), obok rury dopływowej.

Rzut z boku- chyba tak zrobię jak na foto

wolanin - 2015-04-21, 19:52

Zapewne w porównaniu z Twoim rysunkiem, w wersji końcowej odsuniesz nieco lampę w dół od końcówki rury dolotowej.
Nie zaszkodziłoby chyba owinąć lampę jakimś paskiem np. folii aluminiowej w miejscu, w którym tubus będzie przechodził przez obudowę - dla ochrony uszczelnienia przed UV.

Czester, rozważałem poważnie sklecenie UV z żarnika i statecznika, ale osadziła mnie przeczytana gdzieś informacja, że lampy UV muszą mieć bardzo starannie dobrany statecznik (dławik...) do typu żarnika. Jak to faktycznie jest?

czester 1 - 2015-04-23, 21:09

kupiłem statecznik elektroniczny 2x58W i dwie świetlówki (2x55W) odpalają bez problemu. do tego trzecia aquaszut 1x55W i cyklon fi400 świeci jak wielki naświetlacz :evil: .

ps. przy montażu sam się przekonałem jak szkodliwe jest uv, nockę miałem z głowy :(( :crazy: