Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - filtr ciśnieniowy

prophet5 - 2015-03-01, 10:36
Temat postu: filtr ciśnieniowy
Witam wszystkich.
Posiadam małe oczko z formy około 500 l (niestety ciężko zrobić większe ograniczenie terenu 15 m kwadratowych z obsadą roślin grillem itp) w oczku są 4 karasie kolorowe o długości około 8-10 cm. posiadam w 3ech doniczkach żółte irysy wodne plus kupuje hiacynty i pistie. Obecnie nie posiadam żadnego filtra niestety, mam tylko zwykłą pompkę z gąbką (wydajność 1 100 l/h ale wydaje się że troszkę osłabła) woda jest podnoszona na "kaskadę" 40 cm hehe... pompka działa od wiosny do późnej jesieni ale aby działała cały czas sprawnie co dzień dosłownie 2 razy dziennie rano i wieczorem muszę czyścić tą gąbkę...
W tym roku pora na zmiany chciałbym kupić filtr ciśnieniowy http://sklep.oczkowodne.n...iowy-cf-10.html a wylot wody skierować do kastry budowlanej 90 l od dołu aby się napełniała (którą wkopałbym zaraz przy oczku) i obsadził ją roślinność filtrującą (atrapa Waszych strumyków z filtrem glebowo-korzeniowym).
Moim problemem jest dobór pompy ponieważ chciałbym kupić o mocy 1500 l/h tylko pytanie czy to wypali ? Czy taka pompa obsłuży ten filtr ? w marktetach widziałem filtry ciś. w zestawach z pompą 1500 l/h... mało informacji jest na forum o filtrze ciśnieniowym o jego skuteczności... Co ile musiałbym go czyścić? Chętnie podyskutuję z posiadaczami takich filtrów...
Pozdrawiam

Freakazz - 2015-03-04, 00:38

Ja u siebie mam filtr ciśnieniowy i nie narzekam.
Czyszczę go góra 2/3 razy w sezonie, przejrzyj sobie mój temat może coś ciekawego się dowiesz.
Moje oczko ma poj. ok. 6000L a filtr to NPF-30, zasila go pompa Jebao FTP-4600.