| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Kamera w oczku wodnym
Mariano - 2015-01-10, 12:49 Temat postu: Kamera w oczku wodnym Zastanawiam się nad umieszczeniem 2-3 kamer tego typu. Technologicznie jest to dość proste. Oczywiście by to dobrze działało, konieczna jest woda o widoczności minimum 2m.
Czy ktoś zrealizował podobny pomysł?
Zac - 2015-01-10, 19:26
Ja kilka razy kamerowalem telefonem w rozdzielczości hd-wkladalem tel do szczelnie za kręconego sloika i i filmowalem...
Mariano - 2015-01-10, 21:17
| Zac napisał/a: | | Ja kilka razy kamerowalem telefonem w rozdzielczości hd-wkladalem tel do szczelnie za kręconego sloika i i filmowalem... |
Filmowanie dorywcze to prosta sprawa. Tu akurat mam sprzęt który da radę - w lecie coś pofilmuję i wrzucę na forum. Bardziej chodziło mi o to, by wrzucić na stałe kilka kamer IP i podłączyć do urządzenia, które wyrzuci obraz na TV. Można wtedy siedząc sobie przed telewizorem przełączyć na kanał z rybkami
Technicznie nie widzę żadnego problemu bo prosta obudowa wytoczona z aluminium z paroma oringami i zasilanie POE załatwi sprawę. Bardziej zastanawia mnie czy ma to sens od strony praktycznej, tzn czy uda się znaleźć sensowne miejsce by coś było widać.
wolanin - 2015-01-10, 21:24
| Mariano napisał/a: | | Technicznie nie widzę żadnego problemu bo prosta obudowa wytoczona z aluminium z paroma oringami i zasilanie POE załatwi sprawę. Bardziej zastanawia mnie czy ma to sens od strony praktycznej, tzn czy uda się znaleźć sensowne miejsce by coś było widać. |
Na pewno będzie, o ile będziesz często przecierał obiektywy z osadu
Mariano - 2015-01-10, 22:09
| wolanin napisał/a: | | Na pewno będzie, o ile będziesz często przecierał obiektywy z osadu |
Hmmm... Słuszna uwaga. No o tym nie pomyślałem. Ale z tym też nie ma problemu, bo można w konstrukcji uwzględnić... wycieraczkę. Są nawet gotowe przepusty osiowe przeznaczone do pracy pod wodą.
Ze sterowaniem takiego ustrojstwa też nie będzie problemu. bo można wybrać kamerę która ma styki z wyjściem DOut.
AurorA - 2015-01-11, 00:28
Ja czasem kręcę rybki po wodą, ale nie na stałe fajne widoki generalnie, szczególnie przy karmieniu.
wolanin - 2015-01-11, 13:30
Jak z odległościami?
Przy Twoich stawach, to chyba musisz wziąć pod uwagę możliwości Ethernetu?
bogu69 - 2015-01-11, 13:35
| Mariano napisał/a: | | Zac napisał/a: | | Ja kilka razy kamerowalem telefonem w rozdzielczości hd-wkladalem tel do szczelnie za kręconego sloika i i filmowalem... |
Filmowanie dorywcze to prosta sprawa. Tu akurat mam sprzęt który da radę - w lecie coś pofilmuję i wrzucę na forum. Bardziej chodziło mi o to, by wrzucić na stałe kilka kamer IP i podłączyć do urządzenia, które wyrzuci obraz na TV. Można wtedy siedząc sobie przed telewizorem przełączyć na kanał z rybkami
Technicznie nie widzę żadnego problemu bo prosta obudowa wytoczona z aluminium z paroma oringami i zasilanie POE załatwi sprawę. Bardziej zastanawia mnie czy ma to sens od strony praktycznej, tzn czy uda się znaleźć sensowne miejsce by coś było widać. |
Nie wiem czy poe będzie wodoszczelne ale taka kamerka była by super.
Mariano - 2015-01-11, 19:30
| wolanin napisał/a: | | Przy Twoich stawach, to chyba musisz wziąć pod uwagę możliwości Ethernetu? |
Na dobrym kablu pójdzie bez problemu na 120m, a to bardzo dużo. Wystarczy podnieść nieco napięcie na zasilaczu i daje radę. Robiłem próby pod wyniesioną kamerę monitoringu i przy 65V na zasilaczu działało idealnie. Zasilanie i wyprowadzenie sieci mam kilka metrów od brzegu, bo już stoi tam kamera monitoringu.
| bogu69 napisał/a: | | Nie wiem czy poe będzie wodoszczelne ale taka kamerka była by super. |
Jak każdy kabel. Są kable doziemne żelowane w osłonie PVC czy nawet gumowej. Na taki kabel bez problemu można założyć dławnicę, która wytrzyma i 200m głębokości
Leszek Garwolin - 2015-01-11, 20:33
A konkretnie jakich kamerek chcesz użyć?Też nad tym myślę ale jakoś brak mi pomysłu/
Mariano - 2015-01-11, 22:32
| Leszek Garwolin napisał/a: | | A konkretnie jakich kamerek chcesz użyć?Też nad tym myślę ale jakoś brak mi pomysłu |
Standardowej kamery IP full HD zamkniętej w wodoszczelnej obudowie wykonanej z anodyzowanego aluminium. Port płaski wykonany ze szkła Crystal White. Rozwiązanie bardzo proste i stosunkowo tanie. Kamera przyzwoitej klasy to koszt około 700 pln, obudowa pewnie wyjdzie z 400 pln, choć jeśli zastosuję wycieraczkę to pewnie z 700 pln. Czyli razem z kablem itp. wyjdzie około 1800 pln.
bogu69 - 2015-01-15, 16:47
Sąsiad coś podobnego wymyślił
https://www.youtube.com/watch?v=nocdXWN2sUU
AurorA - 2015-01-27, 00:59
kurcze na tym filmiku to chyba jakiś basen handlowy, chyba nikt w oczku nie ma takiego przegęszczenia
na końcu filmiku jest link do kamery na żywo, ale teraz mi nie działa http://213.226.209.88:89/liveview.html
|
|