Leszek Garwolin - 2014-09-11, 19:25 Temat postu: Oczko Leszka coś ,,ala,,KOI POND.Witam narazie wszystko w proszku.Wstawię kilka fotek z tel.Jutro dalsza część murowania klinkieru.Małe co niektórzy powiedzą ale na większe nie mam już miejsca.(I TAK ŻONA SIĘ FOCHA )BO TYLE TRAWNIKA ZABRAŁEM.Pojemnosc całkowita ok.8tys litrów.Piszcie co nie tak lub co wam się podoba.
[ Dodano: 2014-09-11, 20:53 ]
Do środka geowłóknina ,chyba taka co daje sie na wały i brzegi rzek.Twarda i ciężka jak koc wojskowy trochę wygląda.Nada się??Planowana filtracja 2x120l.Tylko jeszcze nie mam planu co i jak do beczek.Folia 1mm OASE,będzie.Pompa ,chyba JEBAO albo ta 8200 albo ta 6i coś tam.Planuję zrobić wylewkę taką jak w koi pondach,tylko jeszcze nie podpatrzyłem,Ma być długa i wąska.Reszta wyjdzie w praniu.violettaxx - 2014-09-13, 21:24 trzymam Leszek Garwolin - 2014-09-14, 10:40 Dzięki Viola.Zapitalam jak moge.Właśnie z folią wróciłem.Może jutro dam rade ogarnąć temat póki jest pogoda.Leszek Garwolin - 2014-09-15, 19:41 Pare fotek z dziś.Padam na zęby.Wyszło 8,400 l.prawie full. Leszek Garwolin - 2015-05-20, 11:09 Wczoraj wieczorem skonczylem chodnik.Trzy razy wiecej roboty jak z kostka .Prosze o skomentowanie czy wam sie podoba.agent 007 sumek - 2015-05-20, 11:33 wypieściłeś to oczko tylko trochę szkoda że po prostu taki kwadratPawlak - 2015-05-20, 11:34 Wygląda super, jednak mało widać! Proszę o więcej zdjęć ładnych wolanin - 2015-05-20, 11:54 No to strategiczna część trawnika znowu zajęta, czyli wystarczy przesadzić jedną tuję i z 8m3 zrobi się 16 BiBi - 2015-05-20, 14:42 ula la to sie napracowales ale efekt super Leszek Garwolin - 2015-05-20, 19:53
agent 007 sumek napisał/a:
wypieściłeś to oczko tylko trochę szkoda że po prostu taki kwadrat
Tak mialo być.Poprostu
[ Dodano: 2015-05-20, 20:55 ]
Pawlak napisał/a:
Wygląda super, jednak mało widać! Proszę o więcej zdjęć ładnych
Jutro jak przestanie lać to porobie trochę fotek.A co szczególnie mam sfotografować??
[ Dodano: 2015-05-20, 20:56 ]
wolanin napisał/a:
No to strategiczna część trawnika znowu zajęta, czyli wystarczy przesadzić jedną tuję i z 8m3 zrobi się 16
Powiedz to mojej zonie.hehe.Mam za malą dzialke troche.123mielony - 2015-05-20, 22:15 Kawał dobrej roboty choć odnoszę wrażenie że ktoś dzieciom zamiast piasku do piaskownicy nalał wody.
Może jak trochę zarośnie to będzie lepiej.wolanin - 2015-05-21, 07:07
Leszek Garwolin napisał/a:
wolanin napisał/a:
No to strategiczna część trawnika znowu zajęta, czyli wystarczy przesadzić jedną tuję i z 8m3 zrobi się 16
Powiedz to mojej zonie.hehe.Mam za malą dzialke troche.
Ja tam wolałbym mieć koipond zamiast chodnika... Leszek Garwolin - 2015-05-21, 14:38 Kilka szybkich fotek w przerwie między deszczem.coś mi fotosik szwankuje Radzionek - 2015-05-21, 15:13 Każdy z nas "kroi" swoje oczko na miarę możliwości. To ma się podobać Tobie i i moja podpowiedź dotyczy podwieszenia roślin wodnych. Widziałeś chyba na forum sposoby instalowania. No i czy kot swoimi drapieżnymi pazurami nie wyłowi rybek. Poza tym jest ok Leszek Garwolin - 2015-05-21, 16:14 Chce to obsadzic tylko kosaccami.musze ich troche,,zdobyc;.I WLASNIE JE POPODCZEPIAM.Koty narazie mnie omijaja.sposob na priv.dzieki za uznanie.pochwale sie tez ze ta wedzarke i altanke sam zrobilem od podstaw miesko super wychodzi.a w altance dobrze sie wolanin - 2015-05-21, 17:04 Patrząc na fotografie altanki i innych rzeczy widać w całym ogródku schludność i spójność.
Wszystko do siebie pasuje (no... beczkom też przydałby się pewnie brązowy parawanik )Leszek Garwolin - 2015-05-21, 19:26 Dziekuje.troszke sie staram.lubie pozadek.na beczki nie mam pomyslu jeszcze.ale cos wyplodze.tylko czasu brakuje. agent 007 sumek - 2015-05-22, 08:48 Teraz to jakoś inaczej wygląda albo ja nie dopatrzyłem szczegółów jest fajnie Leszek Garwolin - 2015-05-31, 13:17 Moje koi 4(2):
[ Dodano: 2015-08-23, 21:32 ]
rewi dziekuje.nigdy nie mogę tego ogarnąć Leszek Garwolin - 2015-10-31, 01:48 https://youtu.be/9UtocDOFZpM wersja dluzsza
[ Dodano: 2015-10-31, 02:27 ] Bolekso, boki cale prawie do dna wylozone sa styropianem.w tamta zime lekka mialem na dnie 4.5 stopnia do 3.wszystkie koi przezyly i sa do dzis.przedwczoraj dwa zalatwil mi kot .ja jego tez zalatwilem.wkroczyl nie na swoj teren.Leszek Garwolin - 2015-10-31, 14:25 Powiem Ci ze duży wpływ na ilość mułu ma siatka nad oczkiem.Założyłem ją ze 3 tyg.temu i chyba do wiosny pobędzie.A stadko mam zamiar troche wymienić ,coś dokupić itp.Dzieki za miłe słowo.leszek50-57 - 2015-11-01, 16:33 Leszku, ręce się same układają do poklasku za piękne ryby Leszek Garwolin - 2015-11-01, 20:53 Wow dziękuję.Jakaś duma mnie rozpiera słysząc tak miłe słowa. Leliana - 2015-11-06, 16:13 Oczko dla koi ocieplone styropianem - co za świetny pomysł! Bardzo podoba mi się taki projekt na zbiornik o regularnych kształtach, wyłożony drewnem, pięknie dopasowany do innych elementów ogrodu... Hmmm... muszę go pokazać mojemu narzeczonemu, który twierdzi, że do naszego ogrodu oczko wodne nie będzie pasowało.Leszek Garwolin - 2015-11-08, 22:50 Powiedz narzeczonemu ze oczko zawsze i wszedzie pasuje.tylko trzeba to dobrze przemyslec.pospiech nie jest wskazany bo pozniej sie zaluje.ja mam bardzo maly ogrodek i swoje wsisnalem w calosc jakos.Freakazz - 2015-11-12, 23:19 Zgadzam się, oczko pasuje do każdego ogrodu - tyle, że do każdego inne wallclock - 2015-11-13, 08:27 Mam mieszane odczucia jeśli chodzi o te oczko. Wygląda troche jak zalana wodą piaskownica lub basen przeciwpożarowy. Odnoszę wrażenie że ryby męczą sie w tym oczku, pływaja jakby w miejscuLeszek Garwolin - 2015-11-13, 09:12 wallclock, dobrze ze tylko Ty odnosisz takie wrażenie.A może pokażesz swoje?wallclock - 2015-11-13, 09:29 Zapewniam Cię że nie tylko ja odnoszę takie wrażenie. Los ryb nie jest mi obojętny więc wybacz ze ośmieliłem sie wyrazić własna opinię na temat warunków w jakich pływaja. Mam nadzieje że nie obrazisz się za szczerość.Leszek Garwolin - 2015-11-13, 09:38 Moze lepiej swoje zdanie zostaw dla siebie.skoro uwazasz ze jest im zle to zglos to do tych zielonych.pokaz swoje to zobaczymy jakie twoje ryby maja luksusy.wallclock - 2015-11-13, 09:40 Może latem pokaże swój akwen, ale muszę powiedzieć że nie mam parcia na chwalenie się. Widziałem oczka w kilku krajach na świecie i kilka podobnych do twojego ale brzydszych widziałem w Holandii, przypominały pomniki nagrobne z marmuru wypełnione wodą, głębokie na kilka metrów baseny 3x5m a w wodzie karpie po kilkanascie kilo sztuka kilka sztuk
[ Dodano: 2015-11-13, 09:42 ]
Leszek Garwolin napisał/a:
Moze lepiej swoje zdanie zostaw dla siebie.skoro uwazasz ze jest im zle to zglos to do tych zielonych.pokaz swoje to zobaczymy jakie twoje ryby maja luksusy.
Forum jest po to żeby sie wypowiadać wiec sie wypowiadam. Strasznie ciężko znosisz słowa krytyki. Więcej luzu zycze.tom11 - 2015-11-13, 18:11 Ja też mam piaskownicę zalaną wodą tylko trochę większą wallclock, uzasadnij konkretami co Masz na myśli pisząc że ryby u Leszka mają złe warunki.wallclock - 2015-11-13, 18:36
tom11 napisał/a:
Ja też mam piaskownicę zalaną wodą tylko trochę większą wallclock, uzasadnij konkretami co Masz na myśli pisząc że ryby u Leszka mają złe warunki.
Widać ze rybki jakoś nie tryskają humorem. Poza tym to oczko niema wiele wspólnego z natura a rybom jest dobrze w srodowisku naturalnym a nie w oczku przypominającym basen w sklepie rybnym dla wigilijnego karpiawolanin - 2015-11-13, 19:21 wallclock, zerknij proszę na moją dziurę na koi, to się (mam nadzieję) załamiesz
Bardziej serio:
1. karp jest rybą stadną, więc ilość ryb przy dobrej jakości wody ma nieduże znaczenie.
2. także małe (w granicach rozsądku) zbiorniki nie stanowią tu żadnego problemu, o czym świadczą na przykład bardzo częste doniesienia o wychowie koi jumbo w zbiornikach kilku/nastu m3. Poczytaj, co ma na ten temat do powiedzenia np. Mike Snaden - filar hodowli koi w Wielkiej Brytanii.
3. obserwacja ryb w akwarium, Mauserze czy koipondzie pozwala doskonale zorientować się, kiedy ryba jest zestresowana, a kiedy czuje się dobrze. Chyba z niewielkim ryzykiem można stwierdzić, że do takiej obserwacji amatorzy koi mają o wiele więcej okazji, niż właściciel stawu hodowlanego.wallclock - 2015-11-13, 19:48
wolanin napisał/a:
wallclock, zerknij proszę na moją dziurę na koi, to się (mam nadzieję) załamiesz
Bardziej serio:
1. karp jest rybą stadną, więc ilość ryb przy dobrej jakości wody ma nieduże znaczenie.
2. także małe (w granicach rozsądku) zbiorniki nie stanowią tu żadnego problemu, o czym świadczą na przykład bardzo częste doniesienia o wychowie koi jumbo w zbiornikach kilku/nastu m3. Poczytaj, co ma na ten temat do powiedzenia np. Mike Snaden - filar hodowli koi w Wielkiej Brytanii.
3. obserwacja ryb w akwarium, Mauserze czy koipondzie pozwala doskonale zorientować się, kiedy ryba jest zestresowana, a kiedy czuje się dobrze. Chyba z niewielkim ryzykiem można stwierdzić, że do takiej obserwacji amatorzy koi mają o wiele więcej okazji, niż właściciel stawu hodowlanego.
Ale ja mam też oczko i mam koi w oczku i w stawie i doskonale wiem kiedy ryba jest w dobrej kondycji. W (zalanej piaskownicy) to ta ryba niema nawet gdzie popływać. Duża ilość karpia na małej powierzchni wymusza doskonała filtracje i wtedy woda będzie dobrej jakości. W zbiorniku 2x3x2gł można zmieścić i hodować pół tony karpia i ten karp bedzie żył tylko co to za zycie.? Wolaninie jesteś tu dla niektórych idolem, powiedz szczerze czy oczko Leszka oraz jego roślinnosc w oczku jest wyjątkowej urody? Wypowiedz sie jako ekspert konkretnie bez sciemniania postaw na szali swój autorytet i powiedz ze to oczko to kraina marzeń i snów dla karpia a dla oczu obserwatora jest widokiem niczym z Edenu.tom11 - 2015-11-13, 20:26 mam ale nie pokaże
Pokaż nam Drogi Kolego jak powinien wyglądać ten "eden"wallclock - 2015-11-13, 20:30
tom11 napisał/a:
mam ale nie pokaże
Pokaż nam Drogi Kolego jak powinien wyglądać ten "eden"
Prawdopodonie pokaże moje cudo ale latem o ile mnie niesprawiedliwy admin nie zbanuje za szczere opinieLeszek Garwolin - 2015-11-13, 20:44 Dziekuje wszystkim za podjecie dyskusjii w moim temacie.koles zepsul mi nerwy na caly dzien.ale juz poprostu go olałem.wedlug mnie na niektorych sprawach sie nie zna a rżnie kozak.sadzac po postach w innych tematach (bez urazy)wezej s.......jak d....... ma.i tyle.dziekiRadzionek - 2015-11-14, 18:26 Wypiłem ...za pomyślny the end.