Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Problem z narybkiem

cole - 2014-07-29, 21:02
Temat postu: Problem z narybkiem
pech to jednak pech. dzisiaj w godzinach wieczornych spr co tam słychać u narybku. leżał mały kamień wielkości pięści. położyłem go i nagle osunął się i poszła dolna tylnia ściana akwa :((
woda ciekła powoli. dolałem troche i patrzyłem i jednak ubywało. wziąłem cały narybek ( ok 40szt narybku) do oka. tera pytanie czy dobrze zrobiłem?? oczko ma 2m3 małe wiem ale takie już jest. mam tylko 1 rośline. i teraz się was pytam czy jest szansa że coś ocaleje?? obsada to 11karasi 8kolorowych i 3dzikie. narybek ma już miesiąc ma szanse przeżyć ??
Pozdrawiam.

rewi - 2014-07-30, 07:46

Jakiej wielkości narybek? Przeżyje jak go nie wyjedzą ;)
cole - 2014-07-30, 12:14

są różnej wielkości, ale najwieksze będą mieć z 1cm lub troche więcej ;) dużo jest z czerwonymi brzuszkami i siedzą w "zielsku" a jak podpływają tam dorosłe to szybko się oddalają.
rewi - 2014-07-30, 13:29

Dadzą radę część na pewno przeżyje. ;)
cole - 2014-07-30, 15:21

martwie się tylko o pokarm dadzą rade coś wszamać ??oczywiście karmie roztartym pokarmem dla ryb firmy "Aleiga" czy jakoś tak :)
rewi - 2014-07-30, 15:30

Możesz kupić pokarm dla rybek akwariowych taki drobny.
cole - 2014-07-30, 15:43

dzięki o takie odpowiedzi mi chodziło. za tydzień dam znać jak się mają :)
Pozdrawiam

cole - 2014-08-07, 04:14

Witam no i mój narybek zdołał przeżyć w oczku :)
Część z nich raczej padła, ale ok. 20szt żyje i ma się dobrze :)
Wybarwiają się już i będą miały ze 20cm. Mam jednego shubunkinaa, który jest Wybarwiony od małego jedne barwiące się na pomarańczowy, inne mają zlotawe łuski. Czy na zime mam je wziąć do domu czy mogą zimowac w oku lub ewentualnie wziąć je do piwnicy??
Pozdrawiam.

Adalbert - 2014-08-07, 07:54

Jeśli będziesz w stanie uchronić je przed przyduchą to nie ma sensu zabierać do domu. Moje przeżyły w 40- centymetrowym minioczku bez strat już 3 zimy.
taniw - 2014-08-07, 08:54

cole napisał/a:
Wybarwiają się już i będą miały ze 20cm. Mam jednego shubunkinaa, który jest Wybarwiony od małego jedne barwiące się na pomarańczowy, inne mają zlotawe łuski. Czy na zime mam je wziąć do domu czy mogą zimowac w oku lub ewentualnie wziąć je do piwnicy??
Pozdrawiam.

To czym je tak utuczyłeś? W ciągu 1 tygodnia tak ci urosły?

cole - 2014-08-07, 17:24

taniw napisał/a:
cole napisał/a:
Pozdrawiam.

To czym je tak utuczyłeś? W ciągu 1 tygodnia tak ci urosły?

ha ha ha ale popełniłem gafę :) 2cm nie 20 :D :D :D

cole - 2014-08-18, 08:33

Witajcie ! ! ! Ostatnio wymieniałem wodę w oczku (sobota) no i udało się wyłowić cały mój dotychczasowy narybek. Plywa w oczku 17 malych rybek (tyle naliczylem nie wiem jest wiecej).
Kilka z pomarańczowymi brzuchami a reszta szare. Niestety shubunkin padł ;(( mam nadzieje ze moje maluchy przetrwają zime i na wwiosnę dołącza do swoich większych krównych.
Pozdrawiam.