Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Staw - Oczko wodne - reaktywacja

Liphus - 2014-06-04, 12:25
Temat postu: Oczko wodne - reaktywacja
Cześć wszystkim :)

Mam problem ze swoim niewielkim stawem, który został wykopany na torfowisku. Woda jest z w nim brunatna od torfu, słyszałem, że można ją wyklarować za pomocą wapna lub innych środków. Chciałbym uzyskać jakieś szczegółowe dane. Dodam, że w stawie żyją ryby oraz inne zwierzęta, ktore chciałbym aby przeżyły. Załączam zdjęcie poglądowe :)

rider - 2014-06-04, 15:01

jeśli są ryby to nie liczyłbym na kryształ..... u mnie w tej chwili widoczność z 10cm, podłoże podobne tylko solidnie zarybione
Liphus - 2014-06-05, 09:12

Ryby były i być muszą :) tak jak pozostale zwierzątka. Ale czy w tym przypadku wapnowanie nie zaszkodzi ? i Czy coś pomoże w oczyszczeniu, bodaj trochę, bo wygląda to słabo. Zaniedbane jest. chciałbym to oczyścić, ale nie wiem do końca jakimi środkami się posłużyć.
rewi - 2014-06-05, 09:29

Stawik świetny! :good: Ryb dużo jest, nie ma przerybienia? A co z roślinnością na zdjęciu widać tylko pałki, a coś więcej jest? ;)
Dosadź lilie wodne, rośliny podwodne moczarka, rogatek, rośliny pływające żabiściek, osoki. Rzęsy wodnej nie dawaj bo cały zbiornik zrobi się zielony.

Liphus - 2014-06-05, 14:08

Ryb jest b. dużo, ale są to tylko wzdręgi, przynajmniej tylko one udały się złowić. Wpuściliśmy kilka okoni bo jest za dużo narybku. Oprucz pałki jest jeszcze moczarka. W przszłości jest planowane dosadzanie, ale najważniejsze to oczyścić trochę wodę, tylko jak ???
rewi - 2014-06-05, 14:16

Dosadzając roślin, według mnie można usunąć trochę pałki dać kosaćce, tatarak, sitowie leśne. :)
Liphus - 2014-06-05, 14:21

Dobrze dobrze, a co proponujesz a propo czyszczenia wody ? :)
drako - 2014-06-05, 16:24

D o s a d z e n i e --- r o ś l i n!!!
jESZCZE JEDNO :
NIE WAPNUJ TORFOWEJ WODY :evil:

rider - 2014-06-05, 22:24

dlaczego ma nie wapnować? wapnowanie zmniejszy wahania ph, oczywiście wcześniej należało by sprawdzić jaki jest poziom ph
Liphus - 2014-06-06, 07:29

Wnioskuję, że ph jest kwaśne, gdyż uprzednio był wydobywany torf w tym miejscu. Dla pewności jeszcze zbadam :)
rewi - 2014-06-06, 15:54

Liphus, wodę w stawach hodowlanych wapnują, ale z tego co widziałam woda wygląda jak kawa z mlekiem jak za dużo sypniesz. Mógłbyś sypnąć, ale trzeba uważać.
Dosadzenie roślin znacznie poprawi jakość wody.
A o wapnowaniu możesz poczytać tutaj wapnowanie i wapnowanie stawu.