| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Filtr w studni
czester 1 - 2014-05-27, 18:50 Temat postu: Filtr w studni od dłuższego czasu chodzi mi po głowie budowa kolejnego filtra. z racji tego ze nie mam gdzie go umiejscowić wpadłem na pomysł aby schować go w tej studni:
przy budowie oczka poprowadziłem rurę pcv (110) jako odpływ przelewowy z oczka.
mniej więcej wygląda to tak:
Dane:
1. studnia:
- średnica wewnętrzna ok 800mm
- wysokość 2,5m (w tym 0,5m ponad gruntem, czyli w tej drewnianej obudowie)
- na samym dnie odpływ do kanalizacji
- do studni podłączone: drenaż z budynku oraz odpływy z rynien deszczowych
- studnia w gruncie wykonana z kręgów betonowych
2. rura z oczka
- średnica rury 110mm
- długość rury ok. 10m (miedzy oczkiem a studnią)
- różnica poziomu ok. 0,6m (spadek w kierunku studni)
plan był taki:
zrobić stelaż ok. 30cm nad dnem studni, ułożyć tam beczke (ok. 200l) a zasilanie do beczki odbyłoby się przez filtr sitowy. pompa do oczka, a węże zasilające filtr i odprowadzające wode do oczka wprowadzone do rury 110.
ale ze względu na tą różnice poziomu to nie wypali, bo beczkę jeszcze by się jakość uszczelniło (czyli wykonać beczkę jako filtr ciśnieniowy) aby woda wróciła do oczka lecz filtry sitowe są grawitacyjne. bez wstępnego filtra beczka będzie szybko się brudziła.
jakieś pomysły, sugestie jak to ugryź?
wolanin - 2014-05-27, 19:58 Temat postu: Re: Filtr w studni
| czester 1 napisał/a: | | jakieś pomysły, sugestie jak to ugryź? |
Hmm hmm A jakby dno beczki połączyć ze szczelną rurą 2m 160mm wprowadzoną obok w studni i w tej rurze upakować na dnie pompę dającą wodę do oczka? U mnie byłaby to pompa mamutowa zrobiona z włożonej w tą 160-tkę rury 70mm...
Wtedy to, co pompa przepompuje ze 160-tki do oczka, powróci siłą rzeczy do studni i tam spadnie na filtr sitowy, a dalej do beczki.
Jedyne ograniczenie, to owo upchnięcie pompy w 160-tce, oraz opór filtra. Żeby go pokonać, pasowałoby faktycznie zrobić beczkę szczelną, z tym, że z sita woda wpada do szczelnej rury wprawionej w pokrywę beczki - dla uzyskania jak największej różnicy poziomów pomiędzy tą rurą od sita, a rurą z pompą - to jest właśnie robocze ciśnienie przepychające wodę przez filtr w beczce.
Ot, takie tam.
p.s. wróć. Nawet wprawiłbym króciec ssący w dno beczki poprzez rurę łączącą beczkę ze 160-tką, która tak naprawdę pełniłaby rolę jedynie zbiornika utrzymującego pompę pod wodą. Przejście rury od pompy do beczki mogłoby być lekko nieszczelne, aby w 160-tce była "żywa" woda - połączona z tą obiegową.
Albo pompę umiejscowić na dnie beczki
czester 1 - 2014-05-28, 08:22 Temat postu: Re: Filtr w studni dzięki za odpowiedz
nie napisałem najważniejszego, w studni na dnie jest odpływ do kanalizacji wiec wody w studni nie ma.
| wolanin napisał/a: |
Hmm hmm A jakby dno beczki połączyć ze szczelną rurą 2m 160mm wprowadzoną obok w studni i w tej rurze upakować na dnie pompę dającą wodę do oczka?
|
nie bardzo czaje Twój plan, ale sadze ze musiałyby być dwie pompy: jedna pompująca wodę do studni (filtra), druga która wypompuje przefiltrowaną wode?
przejeżdżając wczoraj obok sklepu instalacyjnego wpadłem na pewien pomysł:
plan też jest taki aby w pełni wykorzystać całą pojemność studni.
rura 2m karbowana fi 630mm. do niej włożyć tez 2m rurę fi 400 lub 310. od spodu i od góry uszczelnić pokrywą. do wewnątrz rury (fi400) media filtracyjne biologiczne oraz z dwie rury fi 50 zasilające media od dołu. na zewnątrz (miedzy rurą fi 630 a 400) szczotki filtracyjne czyli filtr mechaniczny. od spodu (filtra biologicznego) i z dna boku (filtra mechanicznego) wmontować zawory spustowe.
zasuwy cos podobnego jak w bioklarze, rączki od otwierania przedłużone na górę studni. filtr mechaniczny będzie częściej czyszczony ale z biologicznego na okres mrozów tez wode trzeba spuścić, wiec dlatego te zawory.
zasilanie filtra mechanicznego od spodu, gdy woda osiągnie górny poziom, przeleje na dno filtra biologicznego.
jedyny dylemat to odpływ do czoka, jak do poprowadzić i czy będzie skuteczny...?
czy jak uszczelnie to górna (zamykana na klamrę lub zamykane zakręcanym deklem z uszczelką) pokrywą to powstałe ciśnienie zdoła przepchać wodę do oczka?
wolanin - 2014-06-04, 21:15 Temat postu: Re: Filtr w studni Generalnie: jeżeli w Twoim układzie nie porobisz jakichś dziwnych syfonów a raczej lewarów tworzących korek powietrzny, to dla pompy ważny jest tylko opór złóż w filtrach i opór przewodu, oraz różnica wysokości pomiędzy zwierciadłem w oczku, a wylotem wody do oczka.
A być może przydałby się taki gadżet, jak zawór odpowietrzający od CO w pokrywie?
Jakiś rysunek?
|
|