Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Sadzenie lilii wodnej o tej porze roku

LYSERpL - 2014-05-25, 13:27
Temat postu: Sadzenie lilii wodnej o tej porze roku
Witam!
Planuję zakup lilii wodnych.Znalazłem w internecie sprzedawcę, który hoduje te rośliny w swoim stawie.Ma duży wybór i wydaje się że niskie ceny ( wydaje mi się że za lilię w zależności od gatunku od 10 do 30zł to mało).
Sprzedawca wysłał mi zdjęcie sprzedawanych sadzonek.
Lilie mają ok 8liści+ 2/3 pąki kwiatów.
Czy wsadzając takie rośliny przy obecnej porze roku, przyjmą się?
Domyślam się, że rośliny będą musiały swoje "odchorować, ale jak długo taki proces będzie trwał i jak będą wyglądać po nim lilie?

Gosik - 2014-05-25, 13:44

Spokojnie możesz sadzić. Sadzisz w koszach do roślin wodnych, w bogatym substracie, takim, jaki przewiduje się dla lilii.
LYSERpL - 2014-05-25, 14:57

Gosik napisał/a:
Spokojnie możesz sadzić. Sadzisz w koszach do roślin wodnych, w bogatym substracie, takim, jaki przewiduje się dla lilii.

Planuję posadzić w ziemin ogrodej wymieszanej z piaskiem i gliną.Ale zaraz będę w castoramie i zobaczę substraty

rewi - 2014-05-25, 15:52

LYSERpL napisał/a:
Planuję posadzić w ziemin ogrodej wymieszanej z piaskiem i gliną.Ale zaraz będę w castoramie i zobaczę substraty

Sadź według pierwszej części zdania :) Dodaj jeszcze koreczki nawozowe osmocote, a przyjąć się przyjmą w tamtym roku sadziłam pod koniec sierpnia i jeszcze zakwitły. :piwko:

LYSERpL - 2014-05-25, 16:31

Trudność hodowli zależy od gatunku lilii? Może ktos ma ktoras z tych i może powiedzieć jak wygląda hodowla i obfitość kwitnienia?
Nymphaea 'Mayla'
Nymphaea 'Sunny Pink'
Nymphaea 'Inner Light'
Nymphaea 'Texas Dawn'
Nymphaea 'Burgundy Princess'
Nymphaea 'Colorado'
Nymphaea 'Joey Tomocik'
Nymphaea 'Madame Wilfron Gonnere
Nymphaea 'Marliacea Albida'
Nymphaea 'Marliacea Chromatella
Nymphaea 'Attraction'
Nymphaea 'Rosennymphe
Nymphaea 'Firecrest'
Nymphaea Candida
Nymphaea 'Paul Hariot'
Nymphaea 'Pink Sensation'
Nymphaea 'Sioux'
Nymphaea 'Aurora'
To lista gatunków które mogę kupić.Które polecacie?

lasoch - 2014-05-25, 18:39

Ja mam Burgundy Princess - dość wolno rośnie, ale kwiaty podobno są piękne. Jak najbardziej Colorado - z małej sadzonki kupionej w ubiegłym roku miałem ok. 10 kwiatów. Joey Tomocik - dla mnie najładniejsza żółta, ale u mnie rośnie bardzo powoli, ma mało liści, ale już puszcza pączka kwiatowego (stosunek kwiatów do liści to jakieś 5:1). Albida też właśnie puszcza pączka kwiatowego, szybko rośnie, kwiaty dość ładne, ale są ładniejsze białe lilie. Aurora akurat ma pączek blisko powierzchni, a na dodatek bardzo ładne liście, i szybko się rozrasta.
LYSERpL - 2014-05-25, 22:08

Zamówiłem tak:
Sunny pink w której jestem zakochany od pierwszego wejrzenia :D
Colorado
Madame Wilfron Gonnere
Nymphaea 'Marliacea Albida/candida-wydaje mi się że te 2 gatunki są takie same...
Nymphaea 'Marliacea Chromatella
Nymphaea 'Attraction'
Nymphaea 'Rosennymphe'
Nymphaea 'Firecrest'
Generalnie różowe i białe. Ale od żółtości w oczku są grążele,kaczeńce i kosaćce :)

rewi - 2014-05-26, 10:38

Będzie różowo :piwko:
AurorA - 2014-05-26, 17:14

Dobry wybór trzeba było jeszcze mayle dołożyć bo ona przecudną ma urodę.
LYSERpL - 2014-05-27, 15:25

AurorA napisał/a:
Dobry wybór trzeba było jeszcze mayle dołożyć bo ona przecudną ma urodę.

Nie chciałem brać Mayli, bo była najdroższa a ja nie miałem pewności co do sprzedającego.
Dlatego wzięłem te najtańsze+ Sunny pink która mi się strasznie podoba.

Przyszły dzisiaj moje lilie.Byłem bardzo mile zaskoczony, ponieważ pierwszy raz kupowałem od tego sprzedającego i ceny były aż za niskie.Ale wszystko przyszło w świetnym stanie, a sadzonki oceńcie sami ;)

Maglia - 2014-05-27, 16:01

Bardzo ładne, dorodne sadzonki. Super zakup :good:
LYSERpL - 2014-05-27, 16:25

Zaczęłem już je wsadzać do donic, ale przerwała mi okropna burza :evil:

W sumie dostałem 9 sadzonek( i albidę i candię)+jedną malutką która ma kilka listków ale za to piękny różowy pączek.

Już nie mam w co wsadzać to zielsko :D

AurorA - 2014-05-27, 19:00

Przy liliach ze stawu nie ma co patrzeć na ilość pąków i wielkość liści bo to nieistotne, liczy się tylko kłącze. Tu na 2 i 3 zdjęciu widzę że kłącza i korzeni jest niewiele, lilia może być odcinana od większej kępy- sam czubek kłącza. Daj zdjecia za jakiś miesiąc - zobaczymy jak się przyjęły.
LYSERpL - 2014-05-27, 19:38

AurorA napisał/a:
Przy liliach ze stawu nie ma co patrzeć na ilość pąków i wielkość liści bo to nieistotne, liczy się tylko kłącze. Tu na 2 i 3 zdjęciu widzę że kłącza i korzeni jest niewiele, lilia może być odcinana od większej kępy- sam czubek kłącza. Daj zdjecia za jakiś miesiąc - zobaczymy jak się przyjęły.

Wrzucę, wrzucę :)
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia pozostałych lilii(na przykład sunny pink miała długie kłącze,tak samo chromatella, któraś z białych-nie pamiętam czy albida czy candida, generalnie kłącza i korzenie miały ładne. Robiłem zdjęcia roślin, które miały najwięcej liści i pąków.

Wszystko już powsadzane do oczka... Najprawdopodobniej upór przypłacę zapaleniem płuc, bo wsadzałem je w deszczu i raz poślizgnęłem się i cały wpadłem do wody.Ale uparłem się że dzisiaj to skończę i udało się :D

AurorA - 2014-05-27, 20:06

Założę się że te które miały największe kłącza będą najlepiej rosły i obficie kwitły, kupujący często patrzą nie tu gdzie trzeba, jeśli kłącze jest z byt krótkie to choćby miał 100 paków i kupę liści może to wszystko odrzucić.
LYSERpL - 2014-05-27, 20:17

AurorA napisał/a:
Założę się że te które miały największe kłącza będą najlepiej rosły i obficie kwitły, kupujący często patrzą nie tu gdzie trzeba, jeśli kłącze jest z byt krótkie to choćby miał 100 paków i kupę liści może to wszystko odrzucić.

Uczymy się na błędach ;) Dzięki za przydatne rady, na przyszłość będę wiedział na co zwracać uwagę.Pierwszy mój zakup lilii, więc jeszcze nie do końca wiedziałem na co zwracać uwagę.
Dlatego pierwszy zakup chciałem dokonać przy jak najmniejszej cenie- mniej szkoda będzie lilii za 10zł niż takiej za 60... Między innymi dlatego wstrzymałem się z Maylą, która jest droższa, bałem się że nie poradzę sobie z nią i kasa będzie wywalona w błoto.

AurorA - 2014-05-27, 22:13

Im tańsza tym łatwiejsza w uprawie, Mayla faktycznie jest droga bo potrafi zgnić i nie puszcza młodych odrostów prawie wcale.
maro18 - 2015-05-23, 08:58

Z moich niewielkich doświadczeń zwianych z uprawą lilii wodnych stwierdzam że od końca kwietnia do połowy sierpnia jest najlepszy okres do sadzenia i przesadzania lilii wodnych.
Dla lilii wodnych nie przeszkadza to że są przesadzane w czasie kwitnienia jedynym skutkiem ubocznym jest to że mogą odchorować ok. 2 tygodni po przesadzeniu w tym okresie odbudowują system korzeniowy.