Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - Małe stadne gatunki zimujące.

AnOfDe - 2014-05-17, 19:55
Temat postu: Małe stadne gatunki zimujące.
Ostatnio naszła mnie myśl. Chciałbym w oczku jakieś małe rybki stadne, pokroju (wielkościowo) neonka innesa np. Z krajowych to nie widzę opcji raczej, może są jakieś zagraniczne ryby zimnowodne które są malutkie ?
Czy tylko ryby tropikalne są takie ?

Fajnie było by oglądać taką ławicę 20-30 małych kurdupli :)

hidarion - 2014-05-17, 20:00

Obcokrajowych to nie znam, ale jest bardzo fajna rybka o nazwie "słonecznica", jest fajna bo super to wygląda jak pływają ławicą przy górze.
AnOfDe - 2014-05-17, 20:36

Słonecznica, różanka, kiełb.... wędkuję trochę lat ale jak takiego szkraba wyciągnąć bez uszczerbku ? za podrywkę nie chcę wylecieć z koła :) o rożance wiadomo ochrona, ale jak teraz ma się to do słonecznicy ? Pamiętam że w '11 były spory o jej ochronę...

[ Dodano: 2014-05-18, 03:02 ]
Ale wtopę zrobiłem z tą podrywką :) jest już jakiś czas dozwolona, ale jako że nie łowiłem na żywca to nie dotyczył mnie przepis i go nie śledziłem ;)

Kwestia teraz że na podrywkę możemy łapać żywca, co w sumie teoretycznie zabrania mi złapania rybki i wzięcia do oczka :P

Artur - 2014-05-18, 12:13

W sklepie wędkarskim, możesz bez problemu kupić słonecznicę.
AnOfDe - 2014-05-18, 17:59

To w sklepach można kupować żywce jeszcze ? a co z przepisem o pozyskiwaniu żywca ze zbiornika w którym łapiemy na niego ? Chyba że to martwy przepis jeśli tak to jutro odwiedzam sklepy wędkarskie :)