Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Dobór sprzętu do mojego oczka

LYSERpL - 2014-04-25, 20:40
Temat postu: Dobór sprzętu do mojego oczka
Po prawie 3 tygodniach od zalania, zgodnie z oczekiwaniami w oczku pojawily sie glony.O ile na poczatku wygladaly w miare fajnie, bo folia wygladala badziej naturalnie, to teraz zaczynaja byc przeszkoda. Planuję zrobić obok oczka kaskadę, dlatego też z zakupem pompy wstrzymalem sie, żeby ta mogla jednoczesnie napedzac ją. Filtr wykonam na 90% samodzielnie, mam dużą beczkę wiec raczej nie bedzie problemu.
od wczoraj w wodzie plywaja dlugie "kłaczki" z glonow i one juz fajnie nie wygladaja. Zaczelem się tez zastanawiac nad lampa UV. I tu zaczynaja sie schody (przynajmniej tak mi sie wydaje).
Pompa napedzajaca kaskade musi byc w miarę mocna-myslalem o Aquael PFN 3500.
Z kolei przy lampie uv, przeplyw wody nie moze byc taki duzy.
Jak to pogodzic? Zrezygnowac z lampy, czy z mocy pompy?

JAREK G - 2014-04-25, 22:17

Nie wiem o jakiej lampie myślisz ale już w 11W przepływ 3000l/h będzie OK
Adalbert - 2014-04-25, 22:46

LYSERpL napisał/a:
od wczoraj w wodzie plywaja dlugie "kłaczki" z glonow i one juz fajnie nie wygladaja.

Z tego cytatu wynika, że doskwierają ci glony nitkowate a lampa UV będzie skuteczna na glony planktonowe, swobodnie unoszące się w toni (tzw. szczawiowa ;) ) Nitkowate a także rośliny tkankowe są konkurencją dla planktonowych, które są chyba największą zmorą naszych oczek bo pozbawiają możliwości obserwowania ich zawartości. Na nitkowate to niestety chemia a na planktonowe lampa UV + rośliny, rośliny, rośliny ...

LYSERpL - 2014-04-26, 10:02

Właśnie są takie i takie. Tylko te nitkowe sa bardziej widoczne na razie.Z zasady raczej unikam chemii,ale jeśli nie ma innego wyjścia to damy chemię.Pytam bo może kupując pompę w zestawie z uv wyjdzie taniej.A co do samej pompy,wystarczy do oczka i kaskady?
Adalbert - 2014-04-26, 10:39

Przy doborze pompy musisz zwrócić uwagę na wysokość podnoszenia bo jeśli ta kaskada będzie wysoka to straty na przepływie mogą być większe niż te spowodowami oporami w lampie czy filtrze
LYSERpL - 2014-04-26, 12:33

Wysokość tłoczenia liczy się od pompy czy od powierzchni wody? Kaskada nie bd wysoka,ok 1-1,2m
Adalbert - 2014-04-26, 13:32

Od lustra wody. 1 m to wcale nie tak mało więc proponowana przez ciebie pompa Niagary nie zrobi :)
Freakazz - 2014-04-26, 22:23

Ja mam u siebie tą PFN 3500 na kaskadzie i jestem w 100% zadowolony,
gdzieś w całym moim temacie jest film jak woda spływa więc możesz sobie podejrzeć ;)

LYSERpL - 2014-04-29, 19:15

Myślałem dość długo jak to wszystko rozwiązać.
Mam beczkę 120l, jednak kiedy zobaczyłem ceny wkładów filtracjnych na internecie...szczena mi opadła.
Zaczęłem się zastanawiać,czy nie kupić gotowego zestawu z filtrem, lampą uv i pompą. Niestety zazwyczaj w takich zestawach sprzedawane są pompy o mocy ok 2000l/h i mimo deklarowanych 2,5m podnoszenia obawiam się,że tej mocy zabraknie,żeby napędzać kaskadę.
Z kolei lampa uv 10W ma przepustowość do 800l/h. 11w są o połowę droższe i mają deklarowaną przepustowość do 1700l/h.
Chciałem skompletować to osobno :PFN 3500+lampa uv+filtr( wykonany samodzielnie 120l lub kupiony na necie gotowy z wkładami).Przeraziła mnie troszke cena...

Trochę zbyt długo tego szukam i te wszystkie opisy i specyfikacje zaczynają powoli robić mi wodę z mózgu i sam już wiem coraz mniej.

Doradźcie co kupić, żeby wyszło jak najlepiej i możliwie najtaniej.