| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko butek22 :)
butek22 - 2014-04-24, 11:12 Temat postu: Oczko butek22 :) Witam, w końcu prezentuje swoje pierwsze oczko wodne, w całości wykonane osobiście, wykop został wyłozony folią do oczek wodnych, niestety nie EPDM, głębokość od lustra wody wynosi jakieś 1,40m, wymiary 3,50x4,20, sa to bardzo orientacyje wymiary gdyż ze wzgledu na kształt ciezko je dokładnie sprecyzować.
Niestety na chwilę obecna nie mam założonego zadnego zestawu filtracyjnego, kilka rybek sobie w nim pływa 3-4 liny, i 10 karaśi.
Z obsady są tam lilie wodne 5 rodzaji, nazw nie pamietam, jak znajde kartke to podam.
Pałka, wodna, irysy, kaczeńce, mięta, trzcina przywieziona z pobliskiego jeziora.
Stawek istnieje juz niespełna dwa lata i w tym roku priorytetem jest założenie w nim filtracji, liczę na porady jaki sprzet tam zastosować
[/URL]
luzio - 2014-04-24, 11:38
Klasyczna ewolucja o basenowej niebieskości do mętnej zieleni czyli czas zacząć budowę oczka.
Na serio a nie dla zabawy
Bartosz_n - 2014-04-24, 11:51
butek22, zacząłeś prawie dobrze , rybki wszystko popsuły no i brak filtracji .
Gdy wykończysz oczko będzie super
Co do filtracji :
- jeśli masz jakiekolwiek umiejętności manualne ( a na pewno masz ) to radzę wykonać Ci samodzielnie filtr z beczki .
Pompa o wydajności pozwalająca przepompować cala wodę w ciągu 2-4 razy na dobę .
i więcej roślin Kolego
gizbern - 2014-04-24, 12:15
| Bartosz_n napisał/a: | | butek22,...radzę wykonać Ci samodzielnie filtr z beczki... |
Zaprawdę nie kombinuj z różnymi gotowcami. Przerabiałem temat dwa razy. Najpierw był Basic, potem Xtreme, aż wreszcie zakopałem dwie beczki 160L i jest git.
lasoch - 2014-04-24, 13:26
Piękne oczko . Dosadź roślin na całej długości brzegu zbiornika i jeszcze przydałoby się do oczka tego rozmiaru jeszcze kilka lilii. Roślin nigdy za wiele. Ja karasie bym odłowił, a wpuścił kilka, ale kilka karpi. Filtr zrób sam, jeżeli tylko potrafisz, te gotowe nie mają zbyt dobrych umiejętności filtrujących.
Gosik - 2014-04-24, 16:05
Boska laguna
butek22 - 2014-04-24, 20:44
A macie może jakieś propozycje co do wielkości filtra, bo na dobra sprawe nie mam zielonego pojęcia ile litrów może mieć oczko, załóżmy że będzie miało około 13000l
Szczerze to myslałem o jakimś gotowcu, ale jesli faktycznie nie sprawdzają sie, jestem gotów do wykonania własnego:)
Bartosz_n - 2014-04-24, 20:56
2x160l powinno dać radę może być też np. 200 l itd.
Większy filtr posiada tylko same zalety
Do tego pompa 5000-6500 l/h i woda będzie przejrzysta i ,, czysta ''
Benteler - 2014-04-24, 21:45
Możesz śmiało przyjąć zasadę, że nie ma za dużych filtrów. Są tylko za małe, a wiedza na temat pojemności oczka będzie Ci potrzebna na każdym kroku. Przy najbliższym spuszczaniu wody i ponownym napełnieniu kup najprostszy licznik do wody i zmierz.
butek22 - 2014-04-25, 06:55
Filtr myślę że wykonam z beczki 200l, w okolicy mogę taka kupić za małe pieniądze, wkłady tj. włókno kokosowe, bio ceramike, peszel, kupie w internecie, lub poszukam w sklepach, co do pompy,
Nie linkujemy portali aukcyjnych.
gizbern - 2014-04-25, 07:05
| butek22 napisał/a: | | Filtr myślę że wykonam z beczki 200l... |
Proponuję z dwóch. W jednej filtracja mechaniczna, w drugiej biologia.
Bartosz_n - 2014-04-25, 09:38
butek22, Tak jak koledzy wyżej radzą , zrób 2x200 l jeśli masz możliwość .
Co do wkładów : to nie zawracaj sobie głowy tymi matami, bio balami, ceramika itp.
Zainwestuj w szczotki filtracyjne ( mogą być też szczotki do rynien) , peszel i keramzyt .
Maty itp. Szybko się zapychają a szczotki wystarczy wypłukać 2-4 razy na sezon .
Keramzyt jest sprawdzony i kosztuje 10x mniej niż kaldnes czy tam biobale .
Co do pomp to wybierz tę , która ma największy wylot . .
Ja przez jakiś czas miałem tę z drugiego linku . Sprawowała się dobrze ale niestety nie sprawdziłem czy rzeczywisty pobór prądu zgadza się z tym co podaje producent .
butek22 - 2014-04-25, 10:42
Problem w tym ze niezbyt mam miejsce by postawić dwie beczki 200L, jedna jestem w stanie upchnąć koło iglaka i dobrze ja zamaskować, narazie spróbuje z jedna beczką jesli efekty bedą mizerne spróbuje dolożyć druga i jakoś przebudować zestaw.
Chyba zdecyduje sie na taką pompę do zestawu:
http://sklep.oczkowodne.n...p-6500-eco.html
70l keramzytu juz zamówiłem, szczotki i peszel też będą dobrym pomysłem
Bartosz_n - 2014-04-25, 10:45
Ta pompa jest bardzo dobra
Beczki zawsze możesz zakopać
Keramzyt musisz wrzucić w jakieś worki z małymi oczkami .
butek22 - 2014-04-25, 10:47
Ale jakoś musi byc dojście od dołu by spuszczać powstały osad, prawda?
Bartosz_n - 2014-04-25, 10:54
Teoretycznie tak .
Ja nie mam żadnych odpłow na dnie , filtr czyszczę raz w sezonie .
Mam filtr wstępny ze szczotkami i ten właśnie czyszczę , wszystko osadza się na nich i na żwirze .
Biologicznego filtra nie czyszczę .
Mam wkopaną beczkę po same brzegi .
Osad z dna wybieram ręcznie ( kubkiem )
butek22 - 2014-04-25, 10:56
Dzieki za podpowiedz, jednak faktycznie nad tym pomysle:)
Bartosz_n - 2014-04-25, 11:01
W razie wątpliwości służę pomocą
butek22 - 2014-04-25, 11:03
Jak tylko zacznę budowę filtra napewno skorzystam jeszcze nie raz z waszej pomocy.
Benteler - 2014-04-25, 21:16
Z tym czyszczeniem filtra to bym nie bagatelizował sprawy. Jeżeli jest to dwa albo trzy razy w sezonie to pół biedy. Ja tak miałem przez pierwsze dwa sezony. W trzecim, jak oczko zaatakowały glony nitkowate, to po tygodniu filtr był całkowicie zapchany a nieraz to i po 5 dniach. Wtedy doceniłem łatwość opróżniania filtra. Oczywiście rozwiązaniem było poradzenie sobie z "nitkami". Teraz jak widzę, że się zaczyna przepychać a nie chce mi się czyścić to wyłączam pompę, zamykam zawór przed filtrem i otwieram spust (1 "). Cofająca się woda zabiera co najgorsze. Trwa to 5 min. a ja mam czyste sumienie- no bo przecież dbam
Adacho - 2014-04-25, 21:40
| butek22 napisał/a: | | Ale jakoś musi byc dojście od dołu by spuszczać powstały osad, prawda? |
Nie koniecznie.
Ja nie mam. Filtr czyszczę w listopadzie i to wszystko.
butek22 - 2014-04-28, 17:04
Powoli kompletuje potrzebne elementy do budowy filtra, pompa jebao juz w drodze, lecz jednak na brak miejsca zdecydowałem sie na filtr z jednej beczki 200L, czy słusznie czas pokaże
A w tym miejscu planuje zakopac czesciowo beczkę:
Filtr będzie zasilany od dołu, do filtracji użyje keramzyt, peszel, szczotki filtracyjne, jaka powinna być prawidłowa kolejność ułożenia tych materiałów, i nie mam za bardzo pomysłu w czym zaaplikować keramzyt do tej beczki, w worku siatkowym os ziemniaków są za duże oczka.
Z góry Dziękuje za wszelkie rady.
Adacho - 2014-04-28, 21:25
Albo wzorujesz się na kimś, kto już przerabiał filtrację, albo robisz według siebie i ponosisz wszelakie konsekwencje.
Powodzenia w eksperymentowaniu.
butek22 - 2014-05-07, 23:04
Filtr wstępnie odpalony, póki co składa sie z jednej beczki 200l, wkłady to szczotki, pocięty peszel i keramzyt, teraz pozostaje tylko czekać czy przyniesie jakieś rezultaty.
Zostalo mi jeszcze zamaskowanie beczki, choć częściowo jest wkopana, po jakim czasie filtr w pełni bedzię działać?
Bartosz_n - 2014-05-08, 08:19
butek22, biologia rozwija się ok 10-16 dni .
Tylko pamiętaj,że filtr musi działać 24/7.
Efekty na pewno będą
mw19pl - 2014-05-08, 09:55
Bardzo ładne oczko
Początkowo wyglądało sztucznie przez niebieską folię, jednak teraz im większe rośliny to będzie ładniejsze
Też miałem niebieską folię i po kilku latach wymieniłem na czarną . U mnie na zieloną wodę pomogła lampa uv sam filtr nie dawał rady niestety oczko mam w zbyt nasłonecznionym miejscu
Pozdrawiam Mariusz
butek22 - 2014-05-08, 10:55
Na razie chodzi sam filtr z pompą, jak to nie pomoże to dołożę lampę UV, oczywiście filtracja działa non stop.
Chciałbym jeszcze dołożyć zieleni dookoła brzegu, ale to jak się uporam do końca z kamuflażem beczki.
Co do folii, to był wielki błąd, w zeszłym roku trochę to przebudowałem, na skarpy nałożyłem czarną folię budowlaną i obmurowałem kamieniami, wygląda dużo naturalniej, bo ten błękit doprowadzał do bólu głowy, fajnie było tylko pierwszych kilka dni z tym kolorem.
Przez jakiś czas oczko pełniło nawet funkcję basenu
Adacho - 2014-05-08, 21:57
| Bartosz_n napisał/a: | | butek22, biologia rozwija się ok 10-16 dni . |
Dołóż Bartek jeszcze 20-25, a nawet 40
Bartosz_n - 2014-05-08, 23:12
Adam racja czas ten zależy od wielu czynników ...
Podałem przedział rozwoju w idealnych warunkach
Przepraszam za nie dociągnięcie
butek22 - 2014-05-14, 20:09
Prace pomału idą naprzód, dołożyłem lampę UV 18W, beczkę częściowo juz obkleiłem kamieniami, pozostało mi jeszcze zamaskować wąż idący od pompy, większą połowe wody wymieniłem na świeża przy okazji wszystkie lilie pozbawiłem skrzynek, i teraz sobie rosną bezpośrednio na dnie, jaka lilia da rade rosnąć na dnie o głębokości 1,70m, chciałbym jeszcze tam dosadzić lilie, jednak zieleni nigdy za wiele
Kosaćce już puściły pąki, niebawem będą kwitły
czester 1 - 2014-05-14, 21:13
| butek22 napisał/a: | | przy okazji wszystkie lilie pozbawiłem skrzynek, i teraz sobie rosną bezpośrednio na dnie |
to jak wpuścisz ryby to woda w oczku nie będzie ciekawa
Gosik - 2014-05-16, 18:59
| butek22 napisał/a: | | większą połowę wody |
Mówi wychowawca do klasy: dzieci, pamiętajcie że połowy są zawsze równe!, ale widzę, że większa połowa mnie nie słucha....
butek22 - 2014-05-16, 22:53
Hehe, to taki mały nieistotny szczególik
butek22 - 2014-06-22, 21:27
Witam po dłuższej przerwie, niestety ale od dłuższego czasu w oczku ubywa wody, raz w tygodniu muszę dolewać jakieś 7000l-9000l zdecydowałem się na wymianę folii na epdm, lecz póki co nie mam nawet dnia wolnego od pracy, aby wymienić folię i przy okazji troszkę przebudować oczko, na to potrzebuje kilka dni, pewnie jesienią to zrobię, filtracja tez nie do końca zdała egzamin bo woda jest nadal zielona (jak będę wymieniał folię zrobię miejsce na dwie beczki ) w koncu człowiek uczy sie na własnych błędach, choć na forum pisaliście mądrze
Poniżej kilka fotek stanu obecnego, co ciekawe zadomowił sie nawet zaskroniec, ale nie mialem jeszcze okazji go sfotografować, a karaś na zdjęciu codziennie próbuje wskoczyć na tą mini kaskadę, może chce jak łososie na tarło?
PIELGRZYM66 - 2014-06-23, 04:23
Witaj:)
Mam pytanie-co zastosowałeś żeby szczelnie połączyć beczkę z rurami PCV,czy beczka jest dwukomorowa ,bo jeśli nie to wlot i wylot na jednym poziomie nie wykorzystuję wcale warstw filtracyjnych-pozdrawiam Arek
ropi - 2014-06-23, 07:31
Jak dolewasz 7 do 9 tys litrów co tydzień to tylko kret . Gdy w folii jest dzurka to uszczelni się glonami i nie ma problemu , a kret wpuści wodę w swojw kanały i powstaje duża powieżchnia wsiąkania.
butek22 - 2014-06-23, 07:33
Beczka jest jednokomorowa, do uszczelnienia uzyłem klej do szyb samochodowych (nie przepuszcza ani kropli)
Zasilana jest od dołu z warstwami filtracyjnymi (szczotki, mata kokosowa, peszel, korund) a odpływ jest na samej górze.
Gosik - 2014-06-30, 18:39
| ropi napisał/a: | Jak dolewasz 7 do 9 tys litrów co tydzień to tylko kret . Gdy w folii jest dziurka to uszczelni się glonami, i nie ma problemu , a kret wpuści wodę w swoje kanały, i powstaje duża powieżchnia wsiąkania. |
POWIERZCHNIA
butek22 - 2014-06-30, 21:32
No niestety nic pod względem ubywania wody się nie zmieniło, dalej opada lustro z dnia na dzień, woda jest zielona od glonów nawet na kaskadzie kamienie obrosły glony, a dziś zajrzałem do filtra i po otwarciu wieczka wyleciała chmara muszek, reszta potopiła się w wodzie.
Rozwój glonów może byc spowodowany cotygodniowym dolewaniem kranówy do oczka?
butek22 - 2014-10-16, 22:06
Korzystając z jesiennych wieczorów dla umilenia czasu wrzuciłem kilka letnich fotek oczka
lasoch - 2014-10-17, 14:02
Ślicznie !!! Teraz to szaro buro ... Piękne lilie i strzałki
rewi - 2014-10-18, 18:13
Przyjemne i ciepłe fotki
|
|