Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Pompa się zacina, słaba moc pompy

bartek24m - 2014-04-10, 20:06
Temat postu: Pompa się zacina, słaba moc pompy
Hej,
Mam 2 pompy 1 chińską 300l/H druga aqua pond 1500L/h

Pierwsza straciła swoją pierwotną moc, nie widziałem żeby była zapchana. Czy to oznaka że była kiepskiej jakości i nie moge z nią nic zrobić ?

Druga natomiast się zacina, tzn. gdy próbuje włączyć to pompa nie pracuje, dopiero po uderzeniu pompy o skałkę rusza.
Podejrzewałem że mogła się zapchać wiec zdjełem osłonę i gąbkę ale dalej się zacina.

Jaka może być tego przyczyna ?

wolanin - 2014-04-10, 20:13
Temat postu: Re: Pompa się zacina, słaba moc pompy
Bartek, w zasadzie każdą taką pompę można łatwo rozebrać, zdejmując osłonę wirnika - zazwyczaj zintegrowaną z króćcem ssącym - przekręcasz o niewielki kąt i ciągniesz do siebie.
Potem trzeba chwycić za wirnik i go wyjąć, uważając na wszelkie uszczelki i osadzenia osi wirnika - bywa w czymś w rodzaju gumowych kapturków wchodzących w obudowę pompy i osłonę.

Potem już patrzysz, co jest w środku, oczyszczasz dokładnie z osadów, przeglądasz stan osi, otworu w wirniku współpracującego z tą osią. etc.

Jak coś nie jest mocno rozjechane, to czyszczenie powinno sporo pomóc.

Gosik - 2014-04-13, 20:50

Nie martw się, jeszcze parę razy stukniesz o skałkę i kupisz nową pompę, nie będzie się zacinała :hehe:
Adacho - 2014-04-13, 21:22

Stukanie o skałkę, może być bardzo pomocne przy zacinaniu się pompy ;)
Moja stara pompa, po 7 latach pracy, też potrzebowała stukania o skałkę przy włączaniu.
Obecnie pracuje na 1/2 etatu zimą i utrzymuje przerębel przy oknie w oczku.
Już nie potrzebuje stukania, odpala na dotyk...może zimą stukanie jest zbędne ? :-D