Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - filtr pod wodospad

bikers - 2013-12-22, 19:13
Temat postu: filtr pod wodospad
dzien dobry, planuje budowę wodospadu połączonego ze strumykiem długości około 6 metrów ,kończący sie malm zbiornikiem wody ogólnie będzie w obiegu około 1,5/3 wody, moje pytanie brzmi czy muszę stosować jakiś filtr ? w dalszej czesci będę potrzebował dużo więcej informacji ale to na potem mogę wklejic foto z prac jakie juz rozpoczolem jesli kogos oczywiście to interesuje
P,S przepraszam ale ten post zamieściłem tez w innym dziale wodospad i strumień przez przypadek

renmir - 2013-12-22, 19:38

Witam! Jeśli w strumyku i zbiorniku będziesz miał dużo roślin i nie planujesz hodowli ryb to zwykła pompa z filtrem gąbkowym wystarczy.
bikers - 2013-12-22, 21:26

no właśnie nie planuje mieć dużo roślin , a czy woda spadajaca w dól strumieniem po kamyczkach nie ulega w części filtrowaniu
lasoch - 2013-12-22, 21:27

Nie jestem doświadczony w tym temacie, ale raczej, bardziej raczej nie. Filtr więc się przyda, w szczególności gdy będą ryby.
bikers - 2013-12-22, 21:54

żadnych ryb końcowy zbiornik będzie dość płytki 40 cm góra bardziej stawiam na strumyk ,jesli ma byc ten filter to jaki zastosować ?
renmir - 2013-12-22, 23:24

Spadająca woda może jedynie się natlenić a kamyki w strumieniu zatrzymają cięższe zanieczyszczenia. Jeśli nie planujesz ryb to obejdzie się bez filtra ale te 40 cm w zimie i tak zamarznie.
bikers - 2013-12-23, 07:57

e na zimę to będę wypompowywał wodę bo tak jak pisalem glownie koncentruje sie na ladnym strumieniu a co za tym idzie wody bedzie ofraniczona ilosc okolo 1,5/3
renmir - 2013-12-23, 20:10

bikers napisał/a:
e na zimę to będę wypompowywał wodę bo tak jak pisalem glownie koncentruje sie na ladnym strumieniu a co za tym idzie wody bedzie ofraniczona ilosc okolo 1,5/3

Czyli to będzie tylko sezonowy strumyk i oczko?

bikers - 2013-12-23, 20:59

dokladnie tak sezonowy
renmir - 2013-12-23, 21:55

A co z roślinami w zimie planujesz robić, też wymieniać co sezon? Myślę, że jak złapiesz bakcyla, to przerobisz ten mały zbiornik na prawdziwe głębokie oczko z liliami i innymi roślinami wodnymi, które oprócz swojego piękna są najlepszym filtrem wody.
Adacho - 2013-12-24, 13:58

W Twoim przypadku nie potrzebujesz żadnego filtra.
Woda musi być w ruchu non stop, czyli pompę włącz wiosną a wyłącz na zimę.
Strumień zrób w formie kieszeni wodnych, aby woda utrzymywała się w nich po wyłączeniu pompy na zimę.
Tym sposobem rośliny zimą nie wyschną, a wiosną po włączeniu pompy cykl wegetacyjny będzie kontynuowany.