Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - zagospodarowanie nowego stawu

Tomek123321 - 2013-11-18, 19:59
Temat postu: zagospodarowanie nowego stawu
Witam. potrzebuję profesjonalnej pomocy. a więc tak:

mam nowy staw o wymiarach około 20x20x3m i mam zamiar wpuścic ryby do niego na wiosnę ale potrzebuje kilku informacji związanych z zarybianiem stawu i nie tylko.

1.czy sypać wapno i ile mimo że woda jest taka jasnoniebieska aż wpadająca w zieleń(bardzo czysta)
2. co daje i czy sypać sól potasową, a jak tak to ile?? ( znajomy mi mówił że sypią ludzie trochę tylko nie razem z wapnem)
3. w jakim miesiącu wpiszczać ryby??
4. gdzie można kupic ryby na mazowszu. (okolice siedlec)
5. jakie rośliny posadziw w jednym rogu??

teraz najważniejsze pytania

6.jakie ryby wpuścić na początku jak jeszcze nie ma roślin i ile ich wpuścić tak mniejwięcej na sztuki.
7. czy są jakieś ryby które lepiej wpuszczać po jakimś czasie a nie wszystkie na raz.
potrzebuje jakiejs fachowej pomocy co tam wpuścic kiedy i ile

bardzo prosze o odpowiedz od doświadczonych kolegów nawet na pojedyńcze pytania

luzio - 2013-11-18, 20:20

Wydaje mi się że temat o stawach jest lepszy do tego wątku. Jest tam też wątek staw Choina79, w którym jest sporo ciekawych informacji na ten temat. Który także mnie interesuje bo trafił się mi fajny staw pod opiekę. Nie jest mój ale właściciel daje mi wolną rękę. Ma jakieś niecałe 2000m² i głębokość ok 1,5m. Teraz jestem na etapie zbierania wody i też ciekawi mnie od czego zacząć. Z tym że ja zamierzam uczynić z niego staw wędkarski z liliami itp. Nie interesuje mnie hodowla.
Tomek123321 - 2013-11-18, 20:26

mnie też interesuje wędkarski. hodowla tak dla siebie tylko a nie na zarobiek
Leszek Garwolin - 2013-11-18, 20:27

Wpuść karpia,sandacza,szczupaka.Jeżdziłem kiedyś do gośćia po karpie w okolice Stoczka Łukowskiego.Jadąc od Stoczka w kierunku Siedlec po lewo za takim łukiem.Wybór miał ogromny a i fajnie się gadało.Podleć pogadaj,nawewno coś zyskasz.A ryby wpuszczaj w okolicy kwietnia
Tomek123321 - 2013-11-18, 20:30

na początku szczupaka?? myslałem że dopiero jak jakies inne porosną trochę, ale może i tak, nie bardzo się na tym znam. dzięki
choina79 - 2013-11-18, 21:21

na szczupaka za wczesnie najlepiej jak juz bedzie mial troche drobnicy i nie popelniaj tego bledu co ja daj 1 szt
Tomek123321 - 2013-11-19, 19:20

może zna ktoś odpowiedzi na resztę pytań??
choina79 - 2013-11-19, 20:17

mam podobny staw zobacz moj watek

co do ryb wpuszczaj jakie lubisz jakie pozniej bedziesz jadl
u mnie jest z kazdego gatunku co moge miec (co zlapie i wpuszcze) po pare szt wiadomo zebys nie przesadzil bo beda karlowacialy
staw mam dla siebie zeby troche posiedziec zrelaksowac sie jakis gryl:) od czasu do czasu rybka z gryla
szczupaka z sandaczem raczej nie polecaja razem trzymac szczupak siedzi w miejscu czeka na ofiare leniwe zwierze sandacz znowu plywa po calym stawie i poluje
karasie wiadomo to samo sie pojawi bez wpuszczania lin ponoc smaczna ryba minus wolno rosnie amur wiadomo wytnie roslinnosc tolpyga podobnie sam sie uczylem na bledach:)

co do sypania wapnem sprawdz jakie masz ph i dopiero syp Woda w stawie powinna mieć odpowiedni stopień kwasowości (pH 6,5-7)

co do roslin to zalezy jaka masz strefe zobacz moje fotki

TOMY - 2013-11-21, 08:16
Temat postu: Re: zagospodarowanie nowego stawu
Tomek123321 napisał/a:
Witam. potrzebuję profesjonalnej pomocy. a więc tak:

mam nowy staw o wymiarach około 20x20x3m i mam zamiar wpuścic ryby do niego na wiosnę ale potrzebuje kilku informacji związanych z zarybianiem stawu i nie tylko.

1.czy sypać wapno i ile mimo że woda jest taka jasnoniebieska aż wpadająca w zieleń(bardzo czysta)
2. co daje i czy sypać sól potasową, a jak tak to ile?? ( znajomy mi mówił że sypią ludzie trochę tylko nie razem z wapnem)
3. w jakim miesiącu wpiszczać ryby??
4. gdzie można kupic ryby na mazowszu. (okolice siedlec)
5. jakie rośliny posadziw w jednym rogu??

teraz najważniejsze pytania

6.jakie ryby wpuścić na początku jak jeszcze nie ma roślin i ile ich wpuścić tak mniejwięcej na sztuki.
7. czy są jakieś ryby które lepiej wpuszczać po jakimś czasie a nie wszystkie na raz.
potrzebuje jakiejs fachowej pomocy co tam wpuścic kiedy i ile

bardzo prosze o odpowiedz od doświadczonych kolegów nawet na pojedyńcze pytania

Witam,co do gatunków ryb to tak jak napisał choina79 czyli takie które według ciebie są smaczne.Bo np.jak dla mnie oczywiście amur,tołpyga to po pierwsze nie nasze rodzime gatunki a po drugie mają nie smaczne mięso.
Piszesz że chcesz miec staw wędkarski więc zapewne jestes wędkarzem więc sam zdecyduj jakie gatunki chciałbyś zeby pływały w twoim stawie.Tylko pamiętaj nie wpuszczaj co popadnie bo pózniej bedziesz miał problemy.Mowa tu o drapieżnikach a szczególnie szczupak,sum i okon.
Jeśli staw był kopany w tym roku to śmiało na wiosnę możesz już zarybiac.Bierz pod uwagę także wymagania tlenowe niektorych gat np.pstrąg,jesiotr.
Co do roślin to także musisz podejśc rozważnie,wiele roślin jest strasznie ekspansywna i po 2-3 latach mozesz miec problem.

Jeśli masz jeszcze jakies pytania to pisz na priv zeby nie zaśmiecac forum.