| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Brudne rośliny;(
SzczupakTS - 2013-10-04, 12:29 Temat postu: Brudne rośliny;( witam moje rośliny podwodne nie wyglądają estetycznie.Np rogatki,wywłóczniki.moczarki,rdestnice są całe w takim brązowym osadzie.Ja się nimi porusza to osad częściowo albo całkiem spada z nich ale ileż można strząsać ten osad;(.Mam pytanie bo to jest świeżę oczko wodne funkcjonuje dopiero 3 miesiące i mam pytanie czy bp za rok nie będzie poprawy,że np rośliny będą czystsze a wręcz bez osadów,że woda będzie przejżystrza?Teraz na jesień dość mocno obsadziłem oczko tak by roślinki przez zimę się ukorzeniły i na wiosnę puściły nowe pędy.Po prostu martwię się czy moje oczko będzie estetycznie wyglądać bo oto chodzi, nie chce by ludzie odwracali wzrok gdy je zobaczą,ono ma przykówać uwagę obserwatora na długi czas dlatego prosił bym o pomoc i poradę.Z góry dziękuję
Gosik - 2013-10-05, 19:01
O tej porze roku rośliny zamierają, a woda często nie tylko sprawia że rośliny wyglądają mniej estetycznie, ale i mogą pojawić się zielone glony. Na wiosnę jak wszystko ruszy, znów będzie ładnie, co nie oznacza że nie będzie osadu na roślinach, ten zawsze może być.
AurorA - 2013-10-05, 19:51
Niektóre rośliny jak nie mają budulca w postaci dwutlenku węgla czerpią go z węglanu wapnia CaCo3 i skutkiem tego wapń osadza się na liściach. moczarka czy rdestnice to potrafią, ale np. grążel nie
SzczupakTS - 2013-10-06, 23:05
Witam nie chodzi mi o to,że teraz tak osiadły,teraz to wiem,że będą zamierać ale np w czasie pełni lata były tak jakby cale w mule to można zaobserwować na niektórych dzikich stawach.Trochę mnie to martwi bo tak jak pisałem chciałbym,żeby oczko wyglądało estetycznie.Arku teraz z kolei pytanie do Cb a więc czy jest jakiś sposób by wapń nie osadzał się na roślinach?Tzn czy można jakoś podawać CO2 do oczka?I też wydawało mi się,że jak filtr biologiczny będzie to woda się wykrystalizuje od razu a tu niespodzianka a powiem ,że gąbki w beczce musiałem czyścić co 3 dni jak uruchomiłem oczko bo tak brudem obrastały ale to dobrze przynajmniej widać,że filterek się sprawuje
AurorA - 2013-10-06, 23:29
Musisz stwierdzić czy to osady czy wapń. Na Węglan nic nie poradzisz raczej.
SzczupakTS - 2013-10-07, 22:16
Arku a czy mógłbyś wytłumaczyć czym się różni osad od wapnia?
AurorA - 2013-10-08, 00:15
Osad czyli muł, głownie obumarłe martwe drobinki.
SzczupakTS - 2013-10-08, 23:03
tak jest to muł na 101%
woody - 2013-10-09, 07:45
Teraz ja mam pytanie : czy muł da się usunąć inną metodą niż mechaniczną ??
luzio - 2013-10-09, 10:10
Też mam trochę tego mułu. Teraz tak sobie skojarzyłem że u mnie w wodzie jest sporo żelaza - woda ma lekko czerwonawy odcień. To może oznaczać że że ten muł z żelazem może trochę elektrycznie się ładować i dzięki temu pewnie przylepia się do roślin. Coś w tym chyba jest bo np. zauważyłem że mój muł lubi się grupować w kupki zamiast bezładnie jak piasek pokryć całą powierzchnię dna folii. No i właśnie folia może być izolatorem co sprawia że w naszym oczku jest trochę nieuziemionej elektryczności.
Ciekawe jest także że np. o ile normalnie woda jest względnie brudna - tzn jest w sumie dość czysta ale widać jakieś drobinki zarówno na powierzchni jak i normalnie w wodzie to po deszczu staje się na jakiś czas jak kryształ. Tak jakby te wszystkie drobinki przylepiły się do dna czy może właśnie roślin. Zapewne za to odpowiada jakiś niewielki ładunek elektryczny przyniesiony w kroplach deszczu.
Wydaje mi się że należałoby przeprowadzić parę eksperymentów z których najprostszy to może włożenie do wody jakiegoś pręta uziemiającego z ziemią.
Pomocna powinna być także dobra filtracja mechaniczna.
To może być ciekawe w sumie.
SzczupakTS - 2013-10-09, 20:33
Wydaje mi się,że muł da się tylko usunąć mechanicznie albo poprzez wymianę wody i przy okazji obczyszczenie szczotka foli lub odkurzaczem do oczek wodnych.Albo pewnie są na to jakieś środki chemiczne ale wiadomo najlepiej jest jak się nie stosuje chemii albo stosuję w małych ilościach
woody - 2013-10-09, 20:45
W moim przypadku to chyba tylko koparka linowa ;/
SzczupakTS - 2013-10-10, 17:53
Czemu? aż tyle mułu masz?
woody - 2013-10-10, 20:32
za kostki jeszcze z 15cm
SzczupakTS - 2013-10-20, 21:29
o Bracie nie zazdroszczę.Ja też mam trochę mułu,może nie aż tyle co Ty ale trochę tego jest
dziś np wzruszyłem lekko żwirek na płyciźnie bo dosadzałem przekwitnięte już kosaćce żółte i aż ten muł poczułem,smród jak nie wiem co ale tak to jest z mułem już
|
|