| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Zniknęły ryby z oczka
Krzysztof 007 - 2013-08-30, 22:18 Temat postu: Zniknęły ryby z oczka Witam wszystkich, posiadam oczko wodne o pojemności 6m sześciennych i głębokości max 1,4 metra, mam ozdobne karasie, karpie koi, złote orfy i zwykłe karasie i pewnego dnia w zeszłym tygodniu wszystkie kolorowe ryby zniknęły bez śladu. Nie ma żadnych szczątek w wodzie ani na brzegu, żadnych odchodów zwierzaków w pobliżu oczka. Normalnie tragedia, nie wiem co to za zwierzę mogło tak raptem wyłowić wszystkie kolorowe ryby, zostały mi jedynie kilka zwykłych karasi, które zdołały się schować między kamienie lub w muł. Czy możecie mi powiedzieć co to za zwierz wyłowił mi wszystkie ryby?
Dodam, że mam różne rośliny wodne w doniczkach na półkach i na dnie więc raczej odpada tu to że jakiś człowiek mi je wyłowił jakąś siatką bo nie ma takiej opcji, jedynie rośliny są na różnej wysokości przegryzione i liście pływały na powierzchni. Co może być przyczyną, wydra czy co innego?
Żadnego większego zbiornika wodnego w pobliżu nie mam.
lasoch - 2013-08-31, 07:27
Możliwe, że wydra bo ona wybiera najpierw kolorowe ryby, ale jeśli nie ma siedliska niedaleko, to raczej nie ona, bo nie wiem jaki dystans ona przebywa w określonym czasie. Jeżeli w okolicy oczka nie ma żadnych linii energetycznych to może być to czapla. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Gosik - 2013-09-02, 18:40
Mnie przychodzi... zrobił to podły człowiek.
leszek50-57 - 2013-09-03, 20:25
Ja przypuszczam, że to raczej kotek,bo wydra,by ci bałaganu narobiła w oczku,
dla tego trzeba kotki grylować,a nie ryby
kot - 2013-09-05, 12:05
| leszek50-57 napisał/a: | Ja przypuszczam, że to raczej kotek,bo wydra,by ci bałaganu narobiła w oczku,
dla tego trzeba kotki grylować,a nie ryby |
Wypraszam sobie
Kot by tyle ryb na raz nie zjadł i pewnie by coś niedożartego na brzegu zostawił.
lasoch - 2013-09-05, 15:34
Niestety, ale teraz uświadamiam sobie, że podejrzenie Gosi może być prawdziwe.
Krzysztof 007 - 2013-09-05, 21:50
ale powiedzcie mi jak mógłby człowiek wyłapać wszystkie ryby i czym bo siatką nie ma szans
Leszek Garwolin - 2013-09-06, 19:49
| Krzysztof 007 napisał/a: | ale powiedzcie mi jak mógłby człowiek wyłapać wszystkie ryby i czym bo siatką nie ma szans |
U mojego znajomego przy restauracji była podobna sytuacja.Po godzinach siedzenia na monitoringu doszedł co sie stało.Szczegóły długo by opisywać.Podjechał koleś raz rowerem z plecakiem,raz motorem.Wyjął coś z plecaka jakąś puszke i nachylał się nad wodą.Miał coś w rodzaju kondensatora i wszystkie ryby załatwił prądem. i wszystkie zgarnął w następny plecak i spier............. a się kurzyło.i tyle z karpików zostało i z gościa.Zgarnął ze 40 młodych euro koi. Ze świeżego oczka zrobionego w tym roku.Jak to nazwać??
lasoch - 2013-09-07, 15:38
| Leszek Garwolin napisał/a: | | Jak to nazwać?? |
Ludzka podłość, głupota, pycha i zazdrość.
leszek50-57 - 2013-09-08, 07:42
Ja to mam inny problem,u mnie pojawiła się Norka am.i czyści na oczka,mnie
też wyczyściła,czy wie ktoś jak z nia walczyć,klatkę już ma wystawioną z przynęta,
teraz tylko czekać na efekty,ale one są przebiegłe,może ktoś z foromowiczów już z nią
walczył ze skutkiem
Krzysztof 007 - 2013-09-08, 19:07
Leszek a jak poznałeś że to norka, widziałeś? Jakie są oznaki odwiedzin norki w oczku oprócz tego że znikają ryby?
[ Dodano: 2013-09-08, 20:11 ]
| Cytat: | | U mojego znajomego przy restauracji była podobna sytuacja.Po godzinach siedzenia na monitoringu doszedł co sie stało.Szczegóły długo by opisywać.Podjechał koleś raz rowerem z plecakiem,raz motorem.Wyjął coś z plecaka jakąś puszke i nachylał się nad wodą.Miał coś w rodzaju kondensatora i wszystkie ryby załatwił prądem. i wszystkie zgarnął w następny plecak i spier............. a się kurzyło.i tyle z karpików zostało i z gościa.Zgarnął ze 40 młodych euro koi. Ze świeżego oczka zrobionego w tym roku.Jak to nazwać?? |
po prądzie to wszystkie by były martwe u mnie, więc raczej żadnego elektryka u mnie nie było bo trochę karasków zwykłych zostało
leszek50-57 - 2013-09-08, 20:06
Tak to Norka,widziano ją już na naszym ogrodzie
crashq3tf - 2013-09-16, 10:55
Mam takie pytanie mam juz troche roslin w oczku i pytanie moje brzmi czemu karas sie chowa miendzy fałde w foli potrzebuje schronienia ? tak samo druga ryba chowa sie pod doniczka a 3 juz nie widze wogole bo mi sie woda zamulila a ryba jest ciemna
|
|