Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Mini test odkurzacza do oczka wodnego CLEANEO firmy AQUAEL

art1234 - 2013-08-23, 10:01
Temat postu: Mini test odkurzacza do oczka wodnego CLEANEO firmy AQUAEL
Ponieważ pomyślałem, że moja opinia może się komuś przydać to postanowiłem opisać swoje doświadczenia z odkurzaczem do oczka wodnego Cleaneo firmy Aquael bo nie znalazłem opisu kompleksowego jego działania na tym forum.

Przede wszystkim na korpusie jest napisane, że ma wydajność ponad 9 tyś. litrów na godzinę. Jest to o 3 tyś. litrów więcej niż w opisach i faktycznie może mieć tyle bo nawet po przedłużeniu węża oryginalnego, który ma 6 metrów (jest to za mało do mojego stawu ale do oczka wodnego zupełnie wystarczy) o kolejne 15 metrów był super wydatek wody.

Powyższy odkurzacz kupiłem ze 2 tygodnie temu.

Mój staw jest stawem naturalnym - częściowo wyłożony płytami betonowymi ażurowanymi.

Po przystąpieniu do czyszczenia mam następujące uwagi.

Odkurzacz doskonale radzi sobie z warstwą mułu. Przy większych pokładach trzeba atakować na raty lub wcześniej usunąć zbyt dużą warstwę mułu ręcznie.

Super zbiera zanieczyszczenia z powierzchni utwardzonej w moim przypadku z ww. płyt ażurowanych (sądzę, że z foli jest tak samo - czyści do "żywego").

Super zbiera zanieczyszczenia i muł z podłoża naturalnego - w moim przypadku piasku takiego jak np. w Wiśle (staw naturalny). Tu pojawia się jednak problem po ok. 4 h pracy przestał pracować. Odesłałem go do serwisu na ich koszt i powiedzieli, że producent nie przewidział sprzątania stawu z tak drobnym piaskiem. Poradzili żeby przed wyłączeniem odkurzacz pochodził trochę, żeby ten piasek wypłukać (czego nie zrobiłem bo nie wiedziałem) lub żeby go w takim przypadku rozebrać (odkręcić 4 śruby na korpusie od góry i samemu oczyścić - co można zrobić) odesłali na swój koszt bez gadania - serwis Aquaela super.

Wadliwy był trochę włącznik w rączce, który też wymienili bez problemu (nie dawał się włączyć za każdym razem - uwaga na baterie często są stare i najpierw należy je wymienić).

Ogólnie staw "posprzątałem" w ok 4 h (tyle ile działał) prawie w 80% - staw ma wymiary ok. 9 metrów na 25 metrów (staw Artura z Brwinowa do obejrzenia w galerii stawów.

Podsumowując:
Polecam ten odkurzacz każdemu ponieważ dobrze sprząta i w razie czego serwis naprawia bez problemu. Jest szybki i skuteczny w działaniu - zatkał się tylko ze 2 - 3 razy jak zassał małże. Nie można wbić go w muł i oczekiwać, że będzie go zasysał - trzeba dawać zaciągnąć mu wody żeby przepłukał wąż. Chyba się (moje zdanie) nie opłaca go kupować do małego oczka wodnego ponieważ czyści się nim szybki a jak nie lecą liście to czyszczenie będzie co kilka lat i będzie stal bezużyteczny. W takim przypadku chyba lepiej jest się z kimś umówić i kupić na spółkę lub od kogoś pożyczyć. Ja mam duży staw i będę go używał ze 2 razy w roku więc mi się opłaca.

Jakby ktoś chciał z okolic Brwinowa wypróbować go w oczku wodnym to nie ma sprawy dogadamy się.
Pozdrawiam
Artur

vivit - 2013-08-23, 10:41

Dzięki Arturze za opis. Właśnie takiego szukałem...
eldorado82010 - 2013-08-23, 11:29
Temat postu: No nareście
No nareszcie ktoś fachowo opisał odkurzacz do oczka wodnego. Bardzo art1234 dziękuję za opis bo mnie przekonał do zakupu.