Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - wysoka woda gruntowa

front247 - 2013-08-04, 21:10
Temat postu: wysoka woda gruntowa
witam
To mój pierwszy post ,jednak forum znam dosyc długo,kopalnia wiedzy..ale do rzeczy.
Bede budował swoje oczko wodne,wiedze z forum posiadłem ale mój problem polega na tym ze mam dosyc wysoko wody gruntowe.
Zimą jest to 1,40 m od poziomu ziemi,natomiast latem około 2 metry.problem polega na tym ze chciałem sobie zbudowac dosyc głebokie oczko tzn. jakies 3 metry w najgłebszym miejscy,potem wypłycenie do 1-0,5 metra.Pytanie jak radzicie rozwiazac problem z wysoka woda gruntową,moze ktos ma z tym jakis doswiadczenia? Podłoze u mnie to czysty biały piasek,jak kopałem studnie to na 2 metrach juz sie nie dało wybierac piasku bo woda napływała nieprawopodobnie szybko...jak to ominac?
pozdrawiam

ANIAIANDRZEJ - 2013-08-05, 07:25
Temat postu: Re: wysoka woda gruntowa
front247 napisał/a:
witam
To mój pierwszy post ,jednak forum znam dosyc długo,kopalnia wiedzy..ale do rzeczy.
Bede budował swoje oczko wodne,wiedze z forum posiadłem ale mój problem polega na tym ze mam dosyc wysoko wody gruntowe.
Zimą jest to 1,40 m od poziomu ziemi,natomiast latem około 2 metry.problem polega na tym ze chciałem sobie zbudowac dosyc głebokie oczko tzn. jakies 3 metry w najgłebszym miejscy,potem wypłycenie do 1-0,5 metra.Pytanie jak radzicie rozwiazac problem z wysoka woda gruntową,moze ktos ma z tym jakis doswiadczenia? Podłoze u mnie to czysty biały piasek,jak kopałem studnie to na 2 metrach juz sie nie dało wybierac piasku bo woda napływała nieprawopodobnie szybko...jak to ominac?
pozdrawiam

jeśli zdecydujesz się na siatko beton to dokop się do wody gruntowej i zasyp suchym betonem ,miałem podobnie i się sprawdziło, jako izolacje wodną dałem AQUAFIN 2K super uszczelniacz , dość drogi,ale masz pewność i spokój na dłuuugie lata.

wolanin - 2013-08-05, 09:14
Temat postu: Re: wysoka woda gruntowa
Wbrew pozorom wynajem igłofiltrów to nie jest jakiś niebotyczny koszt.
Przy dostępności miejsca i dobrej organizacji prac - myślę, że do ogarnięcia.
U Ciebie wygląda to na bardzo łatwą sprawę.

p.s. całkiem świeży wpis: http://forum.budujemydom....ami-t19713.html

lasoch - 2013-08-05, 11:34

A po co Ci takie głębokie oko? Jak się dokopiesz do dwóch metrów, to możesz wypompować trochę wody i jeszcze trochę pogłębić. 2 metry to dość głęboko, bez problemu przezimujesz koi, a będziesz mógł posadzić tam tylko bardzo duże i silne lilie albo grążela. Jak będziesz chciał mieć 3 m. głębokości to trudno będzie Ci mieć widoczność do dna. Chyba, że chcesz mieć czystą taflę wody. Pozdrawiam :) .
Freakazz - 2013-08-14, 07:32

Woda pojawiająca się dopiero na 2 metrach? :-o
Skoro spokojnie da się kopać do 2 metrów to nie kop więcej no bo po co?
Tak jak mówi lasoch 2 metry w oczku to wystarczająco, i nie zapomnij o płytszych półkach dla roślinności ;)
Sam myślałem o wynajmie igłofiltrów ale jakoś mnie to ominęło. ;)
Gdybym kończył oczko w ubiegłym roku to przypuszczam, że dokopał bym się do 2 metrów i nie było by śladu wody, niestety ten rok jest przeklęty... :evil:
Ja w tym roku kończyłem prace przy oczku niestety woda czasami pojawiała się nawet już na 20cm z ledwością udało mi się dokopać do metra, bo przy 70 cm woda napływała już strumieniami, a że mam podłoże piaskowe to wszystko mi się zamulało, ale z pomocą 2 pomp 1 18l/h druga 6l/h wybieranie piasku dwoma łopatami potem szybkie kładzenie geowłókniny na to folia i szybkie zalewanie wodą. Zajrzyj do mojego tematu w galerii tam mam wszystko dokładniej opisane ;)

wolanin - 2013-08-14, 16:27

Freakazz napisał/a:
Gdybym kończył oczko w ubiegłym roku to przypuszczam, że dokopał bym się do 2 metrów i nie było by śladu wody, niestety ten rok jest przeklęty... :evil:

I w dodatku chyba ten rok robi Cię w konia, bo teraz w Małopolsce susza...

Freakazz - 2013-08-16, 20:09

wolanin, racja pospieszyłem się, ale bałem się, że znów nadejdą ulewne deszcze i w tym roku nic nie zrobię, dlatego mówię, że ten rok jest przeklęty dla mnie... :x