Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Rośliny w oczku- Brak przyrostu, usychające końcówki -WODA

keypek9215 - 2013-08-04, 18:18
Temat postu: Rośliny w oczku- Brak przyrostu, usychające końcówki -WODA
Witam !!!
Mam problem w moim oczku prawdopodobnie z wodą . Rośliny nie chcą rosnąc a jeśli juz zaczną to po dość krótkim czasie usychają . Próbowałem zasilić rośliny nawozem do kwiatów jednak efekt był bardzo krótki albo i wcale jedynie woda zmieniła kolor na zielony... Wodę ciągle badam i praktycznie bez zmian jedynie PO4 ruszało ale bardzo nieznacznie i to zaraz po dolaniu nawozu do 0,2mg/l. Woda w oczku jest w większości ze studni trochę z wodociągu jakieś 1/5 całości . Mam dość wysokie PH - około 8 czy w tym może być problem ? Rośliny w większości posadzone w żwirze dziś do niektórych dodałem gliny+ziemia zauważyłem że korzenie jak na rośliny wodne bardzo skąpe. W oczku dość często chodzi napowietrzacz a jeśli nie to kaskada. Oczko ma około 15tyś l brak filtrów.
Po zrobieniu po raz kolejny testów :
PH-8
NO2-0,1mg/l (a może i mniej)
NO3- 0mg/l
PO4-0,0

Co radzicie żeby to oczko zaczęło tętnić życiem ?

ANIAIANDRZEJ - 2013-08-04, 18:50
Temat postu: Re: Rośliny w oczku- Brak przyrostu, usychające końcówki -WO
keypek9215 napisał/a:
Witam !!!
Mam problem w moim oczku prawdopodobnie z wodą . Rośliny nie chcą rosnąc a jeśli juz zaczną to po dość krótkim czasie usychają . Próbowałem zasilić rośliny nawozem do kwiatów jednak efekt był bardzo krótki albo i wcale jedynie woda zmieniła kolor na zielony... Wodę ciągle badam i praktycznie bez zmian jedynie PO4 ruszało ale bardzo nieznacznie i to zaraz po dolaniu nawozu do 0,2mg/l. Woda w oczku jest w większości ze studni trochę z wodociągu jakieś 1/5 całości . Mam dość wysokie PH - około 8 czy w tym może być problem ? Rośliny w większości posadzone w żwirze dziś do niektórych dodałem gliny+ziemia zauważyłem że korzenie jak na rośliny wodne bardzo skąpe. W oczku dość często chodzi napowietrzacz a jeśli nie to kaskada. Oczko ma około 15tyś l brak filtrów.
Po zrobieniu po raz kolejny testów :
PH-8
NO2-0,1mg/l (a może i mniej)
NO3- 0mg/l
PO4-0,0
witam miałem podobny problem z liliami, zastosowałem 2piasek [mulak] 1glny dobrze wymieszane +osmokate do roslin wodnych,obecne wszystko rośnie jak drożdżach :yahoo:

Co radzicie żeby to oczko zaczęło tętnić życiem ?

keypek9215 - 2013-08-04, 19:04

Nie bardzo zrozumiałem co zastosowałeś ? piasek mulak to rozumiem ale " 1glny dobrze wymieszane +osmokate do roslin wodnych" co to takiego ?

Moje oczko wygląda tak;))
http://imageshack.us/a/img825/4606/pcju.jpg
http://imageshack.us/a/img441/4955/uv8a.jpg

Widać ze brakuje roślin które wyglądają tak eh... :(

http://imageshack.us/a/img138/8315/8w4v.jpg
http://imageshack.us/a/img713/6767/3q0g.jpg

rewi - 2013-08-04, 19:11

PH jest trochę wysokie może wrzuć na 2tyg kwaśny torf w worku jutowym powinno trochę obniżyć :) Dobrze by było również dać dobre podłoże glina, piasek, kompost :)
ANIAIANDRZEJ - 2013-08-04, 19:27

keypek9215 napisał/a:
Nie bardzo zrozumiałem co zastosowałeś ? piasek mulak to rozumiem ale " 1glny dobrze wymieszane +osmokate do roslin wodnych" co to takiego ?

Moje oczko wygląda tak;))
http://imageshack.us/a/img825/4606/pcju.jpg
http://imageshack.us/a/img441/4955/uv8a.jpg

Widać ze brakuje roślin które wyglądają tak eh... :(

http://imageshack.us/a/img138/8315/8w4v.jpg
http://imageshack.us/a/img713/6767/3q0g.jpg

sorki i uciekło :-o :-o GLINY :roll: OSMOKATE TO NAWÓZ DO ROŚLIN

keypek9215 - 2013-08-04, 19:30

OKI wielkie dzięki cześć roślin juz dziś przesadziłem tylko nie dałem kompostu i piasku tylko glina+ziemia jutro przesadzę resztę i zobaczymy a co do torfu to juz to planowałem tylko czekam na worek :)
ANIAIANDRZEJ - 2013-08-04, 19:33

keypek9215 napisał/a:
OKI wielkie dzięki cześć roślin juz dziś przesadziłem tylko nie dałem kompostu i piasku tylko glina+ziemia jutro przesadzę resztę i zobaczymy a co do torfu to juz to planowałem tylko czekam na worek :)

ubogo z roślinami u Ciebie

keypek9215 - 2013-08-04, 19:44

Wiem wiem wiekszości nie widać nawet ale teraz ostatnio pokupiłem troche i po wsadzałem na całym obrzeżu wsadzone mam tojeść rozesłana pod kładką jest grążel i mam jeszcze na dnie rośliny filtracyjne (o ile przeżyły) nenufary których nawet nie widać bo nie moga wyrosnąć
Ogólnie ostatnio mam wsadzone :

-irys fioletowe kwiatki

-irysy

-pistia

-Tojeść rozesłana

-alisma

-Babka wodna

-calla

-Pałki wodna

-rdest ziemnowodny

-rozchodnik kaukaski

-spirudela wielokorzeniowa

-strzałki wodne

plus rośliny z zeszłego roku

ANIAIANDRZEJ - 2013-08-04, 19:53

keypek9215 napisał/a:
Wiem wiem wiekszości nie widać nawet ale teraz ostatnio pokupiłem troche i po wsadzałem na całym obrzeżu wsadzone mam tojeść rozesłana pod kładką jest grążel i mam jeszcze na dnie rośliny filtracyjne (o ile przeżyły) nenufary których nawet nie widać bo nie moga wyrosnąć
Ogólnie ostatnio mam wsadzone :

-irys fioletowe kwiatki

-irysy

-pistia

-Tojeść rozesłana

-alisma

-Babka wodna

-calla

-Pałki wodna

-rdest ziemnowodny

-rozchodnik kaukaski

-spirudela wielokorzeniowa

-strzałki wodne

plus rośliny z zeszłego roku

proponuje rogatka i rdest jeszcze, u mnie spisuje się doskonale. i cierpliwości.u mnie po miesiącu zaczyna się klarować woda :yahoo: . to działa :pa:

keypek9215 - 2013-08-04, 20:26

Rogatke miałem w zeszłym roku na dnie tego mniejszego zbiornika i spisywała sie doskonale bo widać było az do dna ale nie wiem czy w tym roku jeszcze żyje ... A o rdeście pomyśle bo widze ze fajnie wygląda ;)
lasoch - 2013-08-04, 20:34

Calla, czy inaczej cantendehia nie rośnie w wodzie. To może być wina PH. U mnie już teraz niektórym roślinom zasychają pędy czy liście. A ryby jakie masz i ile? Pewnie w lepszej ziemi dadzą sobie lepiej radę. Chociaż ja mam wszystko w żwirze oprócz lilii i wywłócznika i rośnie bardzo ładnie, no może oprócz marsylii, którą muszę przesadzić do podłoża. Ja nie mam żadnej techniki w oczku i nie narzekam na przejrzystość, ale możesz zajrzeć do galerii rewi, .
keypek9215 - 2013-08-04, 21:13

A z rybami to mam teraz wesoło tzn mam dwa karpie , linka , jesiotra i z 10 karasi które w tym roku mi sie rozmnożyły jak szalone i wyławiam co jakiś czas tą drobnice zostało mi ich jeszcze około 40 ale che je wyłowić i zostawić max10szt .
zuzi10 - 2013-08-04, 21:45

irys fioletowe kwiatki- nie wiem co to za irys ale jesli syberyjski to absolutnie nie nadaje się do sadzenia w oczku.

Tojeść rozesłana i calla to rosliny lubiace stanowiska wilgotne, ale nie sadzi sie ich w całkowitym zanurzeniu korzeni, na pewno wtedy zmarnieją
A już rozchodnik kaukaski to jakies nieporozumienie - absolutnie nie nadaje sie do sadzenia w wodzie.Zarówno tojeść rozesłana i rozchodnik moga rosnąć jako rosliny maskujace ale na brzegu oczka.

keypek9215 - 2013-08-04, 22:32

zuzi10 napisał/a:
irys fioletowe kwiatki- nie wiem co to za irys ale jesli syberyjski to absolutnie nie nadaje się do sadzenia w oczku.

Tojeść rozesłana i calla to rosliny lubiace stanowiska wilgotne, ale nie sadzi sie ich w całkowitym zanurzeniu korzeni, na pewno wtedy zmarnieją
A już rozchodnik kaukaski to jakies nieporozumienie - absolutnie nie nadaje sie do sadzenia w wodzie.Zarówno tojeść rozesłana i rozchodnik moga rosnąć jako rosliny maskujace ale na brzegu oczka.

Spójrz na moje oczko i zauważysz ze większość roślin mam sadzone przy brzegu w żwirku + ziemia czy glina ;)

zuzi10 - 2013-08-04, 22:51

Na zdjęciach które pokazałeś widać jedynie rośliny w całkowitym zanurzeniu(doniczka pod wodą) Te rosliny które wymieniłam nie moga tak rosnąć .Calla może stać w wodzie, ale tylko samym dnem doniczki, tak aby sobie mogła podciągać wodę. Jej rola w czyszczeniu oczka jest praktycznie żadna. Rozchodnik kaukaski to roślina skalniakowa, w oczku zgnije.
keypek9215 - 2013-08-05, 05:44

Ok wielkie dzięki w takim razie je przesadzę wyżej :-D
lasoch - 2013-08-05, 11:46

Nie zgadzam się co do kosaćca i tojeści - tojeść mam w żwirze, korzenie ma w wodzie i zwisają w toń wodną. Kosaćca nie mam w oczku, ale mój znajomy ma go w strefie bagiennej. Co do rozchodnika to w wilgotnych miejscach będzie rosnąć ościsty. A jaka jest głębokość? Proponuję Ci zamienić wszystkie karasie na z 10 koi. Polecam też orfy.
rewi - 2013-08-05, 12:50

U mnie tojeść rośnie hydroponicznie, a nawet zauważyłam, że jedna weszła na strefę 20cm :oops:
zuzi10 - 2013-08-05, 12:53

Wybierz sie może na jakieś okoliczne zbiorniki i spróbuj tam pozyskać rośliny ze strefy bagiennej, przybrzeżnej Może uda Ci się znależć kosaćce zółte, manne mielec świetnie filtrują wodę. Bierz wszystko co znajdziesz ładnego, ciekawego. Czym więcej roślin tym lepiej. Przed wsadzeniem do oczka wypłukaj i zdezynfekuj w nadmanganianie potasu przynajmniej przez 15- 20 minut> Ja nie sadzę roślin w doniczkach, ale najczęściej korzenie przycisniete kamieniem bez żadnego podłoża, a jeśli to w "doniczce" zrobionej z damskiej podkolanówki. Uważam,że w ten sposób roślina ma większe możliwości pobierania składników z wody, bo jej korzenie przerastają swobodnie przez materiał.Mnie w doniczkach rosły bardzo marnie.Dzięki takiemu sadzeniu i niewielkiemu strumykowi obok oczka bez żadnej ciągłej filtracji i lampy uv mam taka wodę jak na zdjęciu Pamiętaj jak będziesz dodawał torf do oczka,że musi być to torf kwaśny 3,5-4,5 PH bez żadnych dodatków i nie trzymaj dłużej niż 2 tygodnie. A przy tych upałach to może i krócej. Jeśi nie chcesz kłopotu z torfem kup biotorfin 250 ml na 5000 l wody kosztuje 12-14 zł.
lasoch, a czy ja mówiłam,że kosacieć żółty nie może tak rosnąć? Ja mówiłam o niebieskim np syberyjskim.Tojeść, gdy jest posadzona w żwirku, piasku, ziemi na brzegu faktycznie rośnie w stronę wody, ale korzenie nie może mieć zalewane, przekonałam się o tym sadząc ją w strumieniu. Nie ma wiec- moim zdaniem absolutnie żadnego wpływu na czyszczenie wody, a jedynie na estetyke oczka. Może natomiast okresowo latem rosnąć w wodzie tojeść kropkowana, posadzona między kamieniami.

keypek9215 - 2013-08-05, 15:39

lasoch napisał/a:
Nie zgadzam się co do kosaćca i tojeści - tojeść mam w żwirze, korzenie ma w wodzie i zwisają w toń wodną. Kosaćca nie mam w oczku, ale mój znajomy ma go w strefie bagiennej. Co do rozchodnika to w wilgotnych miejscach będzie rosnąć ościsty. A jaka jest głębokość? Proponuję Ci zamienić wszystkie karasie na z 10 koi. Polecam też orfy.

Wszystkie te rośliny mam wsadzone w żwirku na głębokości max 10cm.
Dlaczego nie karasie ?

lasoch - 2013-08-06, 09:20

zuzi10, - mi właśnie też chodzi o syberyjskiego, ale napisałem już wcześniej, że u mojego znajomego rośnie w wodzie, ale jednak tak pół na pół. Irys żółty powinien rosnąć w wodzie lub bardzo wilgotnym miejscu. Co do tojeści to mam ją w żwirku w strefie bagiennej, korzenie ma całe w wodzie i zwisają w toń wodną. W bagiennej też mam tojeść bukietową.
keypek9215, - to ja mam tak samo i wszystko bardzo ładnie rośnie :) . Nie polecam karasi bo jak Ci się rozmnożą, to nie będzie ciekawie... Ja mam karasie, bo w okolicy nie można dostać karpi, oprócz sazanów. Wolałbym je wymienić na koi, bo są ładniejsze, ale nie mogę.

keypek9215 - 2013-08-06, 10:13

Wczoraj trochę poszukalem gdzie mógłbym nabyć koi ale sie wystraszylem po pierwsze dostępnością (jedynie wysyłki) a po drugie cena ... A z karasiem sobie radzę bo dziennie kiedys wylapywalem około 40 sztuk :) A gdy ustawie pułapkę na noc to i 20 naraz wyciagne :)